Pilih daripada imbasan wajah di lapangan terbang? Lebih mudah berkata daripada dilakukan.

Pasport dengan imej biometrik muka.

Perjalanan udara adalah stres-dari mencari harga penerbangan terbaik untuk melengkapkan apa yang terasa seperti jam untuk mendapatkan keselamatan lapangan terbang sebelum akhirnya memerah ke kerusi anda yang sentiasa mengecut di pesawat.

Perkara terakhir yang anda mahu ialah itu orang yang memegang semua orang di sekeliling keselamatan mengosongkan poket anda atau mendapatkan diimbas untuk objek logam, semuanya di bawah pandangan yang tidak adil dari keselamatan lapangan terbang dan rakan-rakan di belakang anda.

Keinginan anda untuk menghabiskan sedikit masa yang mungkin melalui keselamatan adalah tepat apa lapangan terbang dan syarikat penerbangan bertaruh apabila mereka meminta untuk mengimbas wajah anda. Untuk menggalakkan anda memilih untuk tidak memilih, mereka membuat pilihan untuk tidak mengambil bahagian muncul memakan masa yang tidak seimbang, jika tidak sepenuhnya tidak tersedia sebagai pilihan.

Bagaimana pengiktirafan muka berfungsi di lapangan terbang?

Lapangan terbang di A.S. dan semakin banyak negara mengadopsi teknologi pengenalan wajah dengan matlamat menyelaraskan pemeriksaan keselamatan sementara juga mengumpul dan menyimpan data biometrik dari wajah anda.

Pelancong akan melalui pengimbas pengiktirafan muka.Pengimbas pengiktirafan wajah di Lapangan Terbang Antarabangsa Orlando. Sumber: Brian Naylor / NPR

Proses ini biasanya memerlukan anda untuk berdiri di hadapan kamera, meletakkan pasport anda pada pengimbas supaya mesin dapat melihat jika wajah anda sepadan dengan gambar pasport anda. Ini sepatutnya menggantikan pemeriksaan pasport manual oleh kakitangan lapangan terbang, yang nampaknya tidak boleh dipercayai untuk mencocokkan wajah dalam pasport anda dengan wajah anda dalam kehidupan sebenar ...

Mengapa lapangan terbang melaksanakan pengiktirafan muka?

Pengiktirafan muka, dan pemeriksaan biometrik pada umumnya, diberi lampu hijau di A.S. pada 2017 selepas Donald Trump mengeluarkan perintah eksekutif yang membenarkan lapangan terbang untuk melaksanakan teknologi dengan cara yang mereka lihat patut.

Pihak Berkuasa Keselamatan Pengangkutan Amerika Syarikat (TSA) berpendapat bahawa teknologi biometrik diperlukan untuk "memenuhi cabaran-cabaran ancaman keselamatan yang berkembang, peningkatan jumlah perjalanan udara, kekangan sumber, dan batasan operasi." Lapangan terbang di luar Amerika Syarikat juga menguji teknologi ini , yang boleh mempercepat proses daftar masuk dan meningkatkan pengalaman pengembara keseluruhan.

Sesetengah lapangan terbang telah memperluaskan teknologi ini untuk menggabungkan pengenalan muka pada setiap peringkat keberangkatan Anda-pulau Aruba di Caribbean telah berjaya membuat daftar masuk, cek bagasi, imigrasi, dan asrama bergantung pada teknologi biometrik. Tanpa sebarang ironi yang jelas, mereka telah menamakan proses Happy Flow, memberitahu anda, "Hadapi! Anda akan menyukainya!

Ilustrasi bagaimana Aliran Selamat bekerja.Happy Flow menggunakan wajah anda sebagai pasport anda pada hampir setiap tahap pemergian anda. Sumber: Selamat Aliran

Mengapa saya perlu bimbang tentang pengiktirafan muka di lapangan terbang?

Daya tarikan yang lebih cepat di lapangan terbang adalah kuat, dan jika teknologi pengenalan muka mencukur minit dari waktu tunggu anda, tidak semua orang menang?

Nah, tidak. Menyerahkan data biometrik anda kepada sistem yang mempunyai kadar pengesahan biometrik yang meragukan dan akauntabiliti undang-undang yang tidak mencukupi meninggalkan ruang untuk penyalahgunaan, berat sebelah, dan pencerobohan lengkap terhadap privasi peribadi anda. Belum lagi kemungkinan besar data ini dikompromi oleh penggodam, kerana ia berada di pelanggaran pangkalan data Aadhar ID India dan, lebih terkenal, kebocoran dalam pangkalan data pengundi A.S..

Pada masa ini A.S. tidak mempunyai pengawasan persekutuan mengenai penggunaan pengenalan muka, walaupun beberapa bandar telah mengharamkan penggunaannya di tempat awam dan penggubal undang-undang sedang berusaha untuk menetapkan peraturan mengenai teknologi. Sementara itu, kerajaan persekutuan dengan pesat mengembangkan teknologi ini ke semua lapangan terbang utama.

Tanpa memegang T.S.A. dan Pusat Perlindungan Sempadan (C.B.P.) bertanggungjawab atas penggunaan teknologi pengenalan wajah mereka, tidak ada batasan bagaimana ia dilaksanakan di lapangan terbang, atau mereka juga wajib memberitahu para pelancong bagaimana untuk memilih keluar jika mereka mahu. Terdapat sebutan sifar atau pertimbangan bagaimana pelancong boleh memilih keluar dari proses dalam peta jalan T.S.A. yang menggariskan bagaimana agensi mengumpulkan data biometrik.

Bolehkah saya memilih dari pengenalan wajah di lapangan terbang?

Sekiranya anda seorang warganegara Amerika yang memasuki atau keluar dari A.S., anda boleh memilih untuk tidak memindai muka-tetapi ini biasanya tidak jelas.

Memandangkan teknologi mula muncul di lapangan terbang A.S. utama, anekdot telah meleleh dari pelancong yang telah cuba menarik diri. Cerita-cerita mereka mempunyai pengalaman yang seragam.

Satu anekdot datang dari Allie Funk, yang menulis mengenai pengalamannya Berwayar. Selepas mendengar dari Delta Airlines, pengiktirafan muka akan digunakan untuk menaiki penumpang, dia cuba menarik diri. Tiada maklumat mengenai cara melakukannya. "Untuk memikirkan cara untuk memilih," dia menulis, "Saya terpaksa meninggalkan garis asrama, bercakap dengan wakil Delta di meja maklumat mereka, kembali dalam talian, kemudian meminta imbasan pasport apabila giliran saya papan. "

Tanpa arahan yang jelas tentang bagaimana untuk menarik keluar, pelancong mungkin tidak tahu bahawa ia adalah pilihan-yang mungkin menjelaskan mengapa hanya 2% daripada semua pelanggan Delta memilih keluar.

Ia bukan hanya anekdot A.S. dari pengembara yang cuba menarik diri dari pengenalan wajah dan sistem biometrik lain di lapangan terbang dari London ke Hong Kong yang membuktikan bagaimana memakan waktu proses itu-dan betapa menyusahkannya membuat anda muncul.

Ia sememangnya nampaknya mereka mahu menjadikannya sukar bagi penumpang untuk menolak imbasan muka. Dan itu jika anda mempunyai pilihan itu. Bagi warga bukan U.S. di lapangan terbang A.S., misalnya, pematuhan dengan imbasan muka adalah wajib, dan foto disimpan sehingga 75 tahun pada pangkalan data C.B.P. Bagi warga A.S., foto disimpan selama 12 jam.

Lapangan terbang adalah pertaruhan anda akan memilih kemudahan lebih privasi

Kerana tidak ada kewajipan undang-undang untuk memberitahu anda bahawa anda boleh memilih, dan tidak ada prosedur yang digariskan untuk sesiapa yang ingin berbuat demikian, pihak berkuasa penerbangan dan sempadan diberi pengekalan secara bebas tentang bagaimana mereka ingin meneruskan perjalanan tersebut.

Pilih daripada imbasan wajah di lapangan terbang? Lebih mudah berkata daripada dilakukan.Diambil dari halaman rasmi CBP mengenai biometrik. Mereka benar-benar mahu anda berfikir ia adalah super mudah (dan ini adalah bagaimana orang-orang benar-benar teks antara satu sama lain). Sumber: C.B.P.

Mereka membuatnya amat sukar untuk memintas apa-apa jenis keselamatan biometrik dengan terlebih dahulu meletakkan beban memilih keluar pada pengembara (bukan setuju dengan memilih), kemudian meletakkan mereka melalui pemeriksaan keselamatan yang lebih sukar dan memakan waktu oleh ejen sempadan. Eksekutif eksekutif, Amber Baldet, menulis pengalamannya untuk memilih daripada pengimbasan biometrik, yang dikatakannya mengambil masa 30 minit. Pengembara yang biasa tidak selalu mempunyai banyak masa di tangan, dan melalui pemeriksaan yang panjang itu mungkin bermakna hilang penerbangan anda, di atas mungkin dimasukkan ke dalam "senarai".

Imbasan biometrik mungkin mempercepatkan pemeriksaan keselamatan, tetapi hanya dengan kos memberikan data biometrik kepada kerajaan yang tidak perlu dipertanggungjawabkan bagaimana ia mengendalikannya. Mempercepatkan tahap pemeriksaan keselamatan ini juga akan memberi agen lebih banyak masa untuk mencari melalui telefon dan akaun media sosial anda, atau merampas peranti anda.

Masa depan pengiktirafan muka di lapangan terbang

Dari London, Shanghai dan Delhi ke Tokyo dan Hong Kong, lapangan terbang di seluruh dunia kini berada di pelbagai peringkat melaksanakan sistem pengenalan muka. Dengan pengumpulan data biometrik yang lebih besar menjadi normal baru yang mengganggu, ia boleh menjadi sukar untuk terus berhati-hati mengelakkan pengimbas muka.

Kami sudah melihat sekilas ke masa depan pengiktirafan muka di negara lain. Awal tahun ini, tuduhan virus menunjukkan sebuah kios lapangan terbang China berjaya ID-ing seorang pengembara dan memaparkan maklumat penerbangannya dan bagaimana untuk sampai ke pintu gerbangnya. Kios hanya memerlukan wajahnya untuk memberinya maklumat penerbangannya.

Wow! Lapangan Terbang China menghadapi sistem pengiktirafan untuk membantu anda memeriksa status penerbangan anda dan mencari laluan ke pintu masuk anda. Perhatikan saya tidak memasukkan apa-apa, dengan tepat mengenalpasti maklumat penuh penerbangan saya dari muka saya! pic.twitter.com/5ASdrwA7wj

- Matthew Brennan (@mbrennanchina) 24 Mac, 2019

Intinya: Tidak semestinya sukar untuk disisih

Privasi perdagangan untuk kemudahan adalah masalah yang tidak baik untuk pengembara, dan ia adalah salah satu yang kita tidak nampak mempunyai kata dalam atau mendapat manfaat daripada. Tetapi kerana memilih keluar tidak mudah atau dilihat sebagai tersedia di tempat pertama, lebih mudah untuk diserahkan, berdiri di hadapan pemindai dengan pasport anda, dan merta telah ditangkap dan disimpan dalam pangkalan data kerajaan. Itu dia tepatnya bagaimana pihak berkuasa ingin anda rasa.

Terdapat sedikit yang boleh anda lakukan selain menimbulkan kekecohan pada keselamatan dan secara aktif mencari cara untuk menarik diri. Berjuang untuk laman web Syarikat Penerbangan Depan Masa Depan adalah senarai syarikat penerbangan yang mempunyai dan belum melaksanakan pengiktirafan muka. EFF juga mempunyai pecahan yang sangat baik tentang bagaimana (jika sama sekali) anda boleh memilih untuk tidak mempunyai muka anda diimbas di lapangan terbang.

Pilih daripada imbasan wajah di lapangan terbang? Lebih mudah berkata daripada dilakukan.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.