Privasi dalam talian adalah mengapa Sweden memenangi internet

Sweden dalam Matrix.

Sweden sentiasa nampaknya berada di barisan depan sebarang perbincangan tentang undang-undang privasi di internet. Kerajaan Sweden tidak menetapkan sekatan penggunaan internet.

Walaupun selepas wahyu Edward Snowden, tidak ada laporan yang boleh dipercayai bahawa e-mel dan perbualan warga Sweden telah dipantau tanpa kebenaran kehakiman yang sepatutnya. Malah, OpenNet Initiative (ONI) tidak menyimpan sebarang fail di Sweden sama sekali.

Mengetahui saya, tidak mengenali awak

Sweden mempunyai sejarah privasi undang-undang yang panjang. Seawal tahun 1973, ia menjadi negara pertama di dunia untuk membuat undang-undang yang komprehensif yang melindungi privasi data peribadi pada komputer.

Komitmen Sweden terhadap privasi begitu termaklum bahawa apabila EU meluluskan "Arahan Penyimpanan Data" 2006, kerajaan Sweden memutuskan untuk tidak bermain bola.

Arahan itu memerlukan negeri-negeri Kesatuan Eropah untuk memastikan semua Penyedia Perkhidmatan Internet Nasional (ISP) menyimpan kayu balak pelanggan mereka untuk tujuan "penyiasatan dan pendakwaan." Data ini dikehendaki disimpan untuk sekurang-kurangnya enam bulan, dan penuaian besar-besaran adalah untuk bermula tidak lewat dari 15 September 2007.

Maju ke tahun 2010 dan selepas tiga tahun mengheret kaki, Sweden dibawa ke mahkamah oleh Suruhanjaya Eropah (SPR) kerana ia masih belum melaksanakan arahan.

Sepakan yang baik di kawasan privasi anda

SPR meminta denda untuk setiap hari Sweden tidak mempunyai undang-undang di tempatnya. Jelas sekali, tindakan mahkamah telah menendang bahagian belakang, dan kerajaan Sweden telah menaikinya sejak itu.

Hanya bergurau! Sudah tentu, mereka tidak. Ia akan mengambil masa dua tahun lagi Sweden berpaut kepada Lady Liberty, menjerit "Jangan Ingin! Tidak! "Sebelum apa-apa berubah. Keperluan itu akhirnya dilaksanakan pada 2012, tetapi tidak sebelum Sweden dipaksa membayar denda 3 juta euro kepada SPR. Kelewatan yang panjang disebabkan oleh hujah-hujah mengenai cara terbaik untuk mengimbangi undang-undang privasi dan keinginan untuk memerangi jenayah. Atau, dengan menjadi kerajaan yang bertanggungjawab.

Tetapi tarian kecil ini tidak berakhir di sana. Pada tahun 2014, Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (CJEU) telah membatalkan Arahan Penyimpanan Data. Mahkamah mendapati ia amat mengganggu hak asasi manusia.

Sebaik sahaja keputusan itu diumumkan, Bahnhof (salah satu ISP terkemuka di Sweden) mula memusnahkan semua data yang diwajibkan dipegang. Ketua Pegawai Eksekutif Bahnhof, Jon Karlung, juga mengatakan bahawa Bahnhof akan berhenti mengekalkan data baru dengan serta-merta.

Sudah tentu, EU menuntut agar Bahnhof perlu mula menuai data sekali lagi, tetapi kerajaan Sweden tidak bermaksud memaksa mereka melakukannya.

Sweden memulakan kewujudan internetnya dengan cara yang betul, dan ia kelihatan seperti negara bersedia untuk berdiri tegak untuk meneruskannya.

Thumbs up untuk privasi internet SwedenThumbs up, Sweden. Dan terima kasih atas bebola daging.

Dapatkan VPN Sweden

Super Trouper, Google akan mencari saya

Kembali pada tahun 90-an, orang ramai hanya mendapat pesawat dengan internet, tetapi mereka tidak pasti apa yang perlu dilakukan dengannya. Adakah ia satu lagi cara lain, seperti Betamax atau Kids Patch Cabbage?

Pada masa-masa awal, internet sangat seperti Tor kini (perkhidmatan kami akan kembali ke tidak lama lagi). Ia adalah liar dan bebas, tetapi jika anda ingin pergi ke laman web tertentu, anda perlu mengingati alamat URL keseluruhan. Kadang-kadang ada yang terlalu panjang. Ingat kumpulan sembang GeoCities? Ia memerlukan gambaran Derren Brownesque kehebatan mental hanya untuk muncul di tempat yang betul.

Enjin carian akhirnya tiba untuk menambah struktur yang masuk akal kepada orang. Algoritma mengindeks kandungan internet, menjadikannya mudah diakses oleh semua orang yang boleh menaip perkataan atau dua ke dalam bar carian.

Tetapi ia adalah Google yang muncul sebagai laman utama de facto semua orang. Google mengawal 65 peratus pencarian internet, dan pengaruh mereka mengejutkan.

Sememangnya, ini tidak memberikan mereka pas percuma di Sweden. Apabila Google Apps melanggar undang-undang privasi negara, mereka segera dilarang. Kerana peraturan pertama internet di Sweden adalah bahawa anda tidak kekacauan dengan internet di Sweden.

Internet bermula awal di Sweden

Sweden mengguna pakai internet awal kerana peraturan yang menonjolkan persaingan di seluruh negara. Ini bermakna kos akses internet adalah (dan masih) jauh di bawah purata global.

Pengambilan itu sangat tinggi sehingga kerajaan mula memindahkan perkhidmatannya secara dalam talian, jauh sebelum orang lain memikirkannya. Pada tahun 2003, Sweden mencipta Pasukan Petugas internet yang pertama, yang kemudiannya muncul dengan Akta Komunikasi Elektronik Sweden 2003: 389.

Tindakan ini bertujuan memastikan individu persendirian, entiti undang-undang, dan pihak berkuasa awam memiliki akses yang selamat dan cekap ke internet. Bukan sahaja mereka mencari untuk melindungi pengguna, tetapi juga menjadikan internet lebih mantap dan mudah diakses. Pada tahun 2008, apabila semua orang masih membeli buku mereka dari kedai buku sebenar, Sweden mengetuai ujian kesediaan e-kerajaan PBB. Kerana sudah tentu mereka melakukannya-mereka sudah melakukannya selama lima tahun.

Sweden dan rangkaian Tor

Tor telah mengambil mahkota dari permainan komputer sebagai kambing hitam bagi pilihan untuk ahli politik malas yang ingin bereaksi terhadap sesuatu. Rangkaian Tor ialah perkhidmatan tanpa nama yang tidak dikenali yang mungkin anda ketahui sebagai Web Gelap. Tetapi ia bukan hanya penuh dengan penjenayah dan kanak-kanak perempuan dengan tatu naga, di mana pengguna internet yang cerdas pergi apabila mereka tidak mahu diperiksanya. Ditambah dengan perkhidmatan VPN, Tor tidak dapat ditembusi. Tidak kira betapa sukar NSA cuba memecahkannya.

Penyelidik dari Laboratorium Penyelidikan Angkatan Laut Amerika Syarikat telah membangunkan Tor sebagai cara yang selamat untuk memancarkan perisikan AS di seluruh dunia. Sebab-sebab pembukaan Tor kepada orang ramai adalah seperti skizofrenia kerana mereka genius. Meskipun menjadi pengkritik paling keras di Tor, A.S. tetap menjadi penyumbang terbesarnya. Sudah dekat dengan ... Sweden. Sebuah cawangan kerajaan Sweden, SIDA, mempunyai matlamat untuk mempromosikan "Kebebasan Internet untuk pembangunan Global".

Tetapi kenapa Sweden sangat peduli tentang bukan privasi mereka sendiri, tetapi seluruh dunia juga?

Ini adalah internet, jadi jawapannya jelas Hitler

Semuanya bermula jauh sebelum internet wujud. Pada 1766, Sweden menjadi negara pertama yang memperkenalkan undang-undang perlembagaan yang menghapuskan penapisan dan kebebasan akhbar yang terjamin. Akhbar dibenarkan untuk melaporkan tanpa halangan dan orang boleh bercakap fikiran mereka tanpa rasa takut mencela. Semuanya hebat.

Tetapi kemudian Nazi muncul. Nazi menegaskan Sweden tidak menerbitkan apa-apa yang menjadikan Reich Ketiga kelihatan buruk. Dalam satu langkah yang mesti dilakukannya dengan menggosok tangannya dan menggelegak dengan kejahatan jahat, Menteri Keadilan Jerman pada masa itu menggali undang-undang Sweden lama yang melarang "tulisan-tulisan yang menyinggung" terhadap negara asing. Undang-undang yang diperkenalkan kerana Sweden adalah indah dan tidak mahu bersikap kasar.

Ramai pengarang dan penerbit Sweden jatuh akibat penyalahgunaan kuasa yang terang-terang ini. Ture Nerman mendapat tiga bulan penjara kerana kolum anti-Hitler dan Israel Holmgren mempunyai bukunya The Nazi Hell pulped (selepas dia dikunci untuk menulisnya, sudah tentu). Dalam satu pertarungan yang hebat, Holmgren segera menerbitkan semula buku itu, setelah dibebaskan dari penjara. Walaupun dengan tajuk ironis baru, The Nazi Paradise.

Selepas Perang Dunia II, Sweden menukar dan menghapuskan undang-undang penapisan lama, supaya mana-mana diktator fasis yang dikemudian hari cuba untuk mengubah kesopanan mereka sendiri terhadap mereka lagi. Piagam privasi baru telah disediakan, yang bermaksud hari ini sama sekali tidak ada penapisan di Sweden sama sekali.

Tinggal tanpa nama dengan ExpressVPNInternet. Orang-orang ini melakukan kesalahan.

Saya berada di tangan anda, memikirkan saya berada di sana

Seperti yang dicadangkan oleh program SIDA yang disebut tadi, Sweden tidak hanya menjaga diri mereka sendiri. Privasi internet adalah kebimbangan global, selepas semua.

Apabila WikiLeaks dan Edward Snowden menjatuhkan bom pengintip di dunia, ia adalah ISP Sweden Bahnhof (penyedia yang sama yang memusnahkan semua rekod pelanggan mereka) yang Julian Assange percaya untuk menyimpan dokumen pendedahan yang selamat. Assange secara khusus menyebutkan perlembagaan Sweden, yang memberikan perlindungan hukum sepenuhnya kepada penyedia maklumat, sebagai faktor dalam keputusannya untuk menjadi tuan rumah di sana.

Juga, pelayan dipasang di bunker gunung bawah tanah rahsia. Dan jika anda akan mengambil alih pemerintahan dunia, anda juga boleh menjadi sarang yang manis.

Pendekatan Sweden terhadap privasi dan kebebasan bersuara sangat penting dalam mendapatkan perkataan di luar sana. Kami tidak tahu mengenai skala pengintipan sehingga WikiLeaks menunjukkan kepada kami. Terima kasih kepada beberapa orang yang berani, kerajaan besar telah bergemuruh dan terdedah.

Kenapa privasi adalah Raja Sweden

Mengapa Sweden berada di barisan hadapan internet dan undang-undangnya? Tidak ada sebab. Tetapi Kerajaan mempunyai sejarah kebebasan bersuara yang panjang dan membanggakan. Dan masa torrid mereka di sebelah Nazi Jerman tidak syak lagi menguatkan keinginan mereka untuk melekat pada lelaki itu. Penerapan awal World Wide Web bermakna Sweden mencipta infrastruktur manakala kebanyakan negara masih menunggu Ibu untuk menanggalkan telefon supaya kami boleh memasangkan 48k.

Mungkin terdapat perasaan di Sweden bahawa mereka ada di sana dahulu, dan mereka mahu menyimpannya seperti dulu. Kerajaan mereka yang baik-baik saja telah terlibat awal, jauh sebelum ini mengenai pengintipan, pengawalan, dan penjualan. Mereka melakukannya tepat pada hari-hari yang tidak bersalah, apabila e-mel adalah idea yang baik untuk menyimpan kertas, dan tidak ada Pangeran Nigeria yang sangat ingin memberi anda wang percuma. Peraturan ada di tempat sebelum sistem mendapat rosak.

Ringkasnya, internet di Sweden bermula dengan betul dan sekarang mereka tidak mahu mundur. Mengapa mereka perlu? Orang-orang yang bekerja dalam kerajaan Sweden hari ini membesar dengan sistem ini. Mereka tidak tahu cara lain. Dan cara mereka berfungsi.

Sweden secara konsisten menjadi penyokong suara vokal internet. Dan internet yang sebenar, untuk boot. Internet tanpa penapisan. Internet seperti yang dimaksudkan. Inilah internet yang sepatutnya untuk semua orang.

Sweden, kami semua menyambut anda. Dan terima kasih kerana lelaki ini.

Dapatkan VPN Sweden

Imej yang diketengahkan: Stephen Finn / Kelab Photo Dollar
Thumbs up, gambar Sweden: lculig / Dolar Photo Club
Imej keluarga yang bahagia: Edyta Pawlowska / Kelab Photo Dollar

Privasi dalam talian adalah mengapa Sweden memenangi internet
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.