Sejarah ringkas Anonymous

Anonymous mengambil jalanan untuk membantah

Anonymous mempunyai daging sapi dengan Donald Trump.

Awal minggu ini, rangkaian penggodaman mengeluarkan video yang mengisytiharkan "peperangan total" pada harapan presiden A.S., mendakwa sikap perkauman dan kenyataan yang tidak baik itu membenarkan serangan menyeluruh. Menurut Anonymous, "Operasi Trump" akan berkuat kuasa sepenuhnya pada 1 April.

Kami telah banyak mendengar mengenai Anonymous selama ini, tetapi siapakah mereka? Dan betapa cemaslah Trump dan penyokongnya yang sangat kuat?

Dari Pahlawan Keyboard Pasty kepada Pejuang Kebebasan Global

Anonymous adalah rangkaian hacktivist yang longgar (aktivis penggodam) yang bercita-cita untuk menukar status quo. Mereka sangat menentang sebarang dan semua bentuk penapisan, serta pengawasan kerajaan. Kumpulan ini dikatakan berasal dari tahun 2003 ketika beberapa pengguna rawak datang bersama untuk membicarakan tentang anarki, penindasan, dan keadaan benda pada papan gambar 4Chan. 

"Kami Anonymous. Kami adalah legion. Kami tidak memaafkan. Kita tidak lupa. Mengharapkan kita."

Pada tahun 2006, mereka mendapat perhatian pertama mereka selepas menyusup hab rangkaian sosial Finland Habbo dan menyekat akses ke bahagian tertentu laman web tersebut. Laporan telah muncul bagaimana laman web tersebut telah memprogram pengguna tertentu, jadi Anonymous memutuskan untuk menyerang. 

Mereka membuat nama untuk diri mereka sendiri, tetapi ia akan menjadi dua tahun lagi sebelum sesiapa sahaja di luar kalangan 4Chan akan mengenalinya.

Anonim Mencapai Berhampiran Ketuhanan Ketika Mereka Menyerang Gereja Scientology

Flash ke depan untuk 2008 apabila Anonymous menjadi tajuk utama dengan melepaskan video yang mengecewakan mengisytiharkan perang ke atas Gereja Scientology. Dalam video di bawah kumpulan itu, tuntutan bahawa gereja telah mengeksploitasi ahli-ahlinya selama bertahun-tahun dan dengan itu sepatutnya diturunkan.

"Untuk kebaikan pengikut anda, demi kebaikan umat manusia-dan untuk kesenangan kita sendiri-kita akan terus mengusir kamu dari Internet." 

Satu serangan Serangan DDoS dan pelbagai gelombang protes di-orang diikuti. Beribu-ribu penunjuk perasaan yang memakai topeng Guy Fawkes berbondong-bondong ke pusat Scientology di seluruh dunia, selama-lamanya menimbulkan reputasi gereja dan menelan berjuta-juta dalam kerosakan.

Gereja itu mengalami serangan besar-besaran ke laman web mereka, tetapi lebih buruk lagi mereka mengalami kerosakan yang tidak dapat diperbaiki dengan kredibiliti mereka.

Ini adalah kali pertama hacktivists bersatu di bawah sepanduk yang sama, untuk sebab yang sama, dan ia menetapkan peringkat untuk apa yang akan berlaku seterusnya.

Avenging Assange dan Penindasan Penindasan Kerajaan

Pada tahun 2010, A.S. cuba menutup laman web WikiLeaks yang mencetuskan maklumat dengan memaksa laman web seperti Amazon, PayPal, dan MasterCard untuk menghapuskan perkhidmatan mereka dari laman web tersebut. Dengan berbuat demikian, kerajaan boleh menghalang mana-mana dan semua akses kepada dana awam tapak. 

Sebagai tindak balas, Anonymous melancarkan serangan yang dinamakan "Operation Avenge Assange", di mana mereka buat sementara laman web PayPal, Visa, dan MasterCard.

PayPal menganggarkan kerosakan itu telah menanggung kos syarikat $ 5.5 juta, yang seterusnya membawa kepada 14 tangkapan tanpa nama.

13 daripada 14 penggodam mengaku bersalah atas serangan itu, tetapi WikiLeaks hidup.

Melawan Penindasan dan Memberi Kembali kepada Rakyat

Tidak lama selepas itu, Anonymous mengambil alih Tunisia untuk menyokong Spring Arab dengan melancarkan banyak serangan DDoS ke laman web kerajaan Tunisian. Mereka juga membantu memperkasakan rakyat Tunisia dengan menyediakan mereka dengan alat dan maklumat yang betul yang diperlukan untuk menggodam kerajaan (salah satunya ialah pelayar Tor). 

Ini membawa kepada pemberontakan besar-besaran kerajaan yang akhirnya membantu menjatuhkan kediktatoran.

Serangan yang sama berlaku di Mesir, di mana Anonymous membantu memulihkan sebahagian Internet tertentu yang disensor oleh kerajaan. Kumpulan itu juga menggodam dan merampas banyak laman web kerajaan. Laman-laman ini kekal di luar talian sehingga Presiden Hosni Mubarak secara rasmi meletak jawatan.

Seramai serangan lain telah didokumenkan-termasuk penggodam Gereja Westboro Baptist yang terkenal, di mana Anonymous mengeluarkan nama, nombor, e-mel dan alamat rumah dari banyak ahli gereja dalam tweet. 

Westboro Baptist Church Dox | http://t.co/RDTaMpWc Bersenang-senang, dan ingat, ini adalah orang-orang yang mengerikan yang mengetuk pengebumian | #YAN #OpWestBor

- Anonymous (@YourAnonNews) 17 Disember 2012

Ini hanya sekilas eksploitasi kumpulan. Anda boleh melihat jadual yang lebih padat di sini.

Bagaimana Big Adakah Anonymous?

Inilah perkara itu, Anonymous bukanlah sebuah organisasi kerana ia adalah ideologi. Apa yang bermula sebagai papan mesej 4Chan mudah telah menjadi penyebab global untuk advokasi yang semakin meningkat pada hari itu.

Anonim telah mendapat perhatian dari kedua-dua pihak dari spektrum advokasi, daripada dipuji sebagai wira untuk dipanggil pengganas siber. Pada tahun 2012, kumpulan itu dinamakan sebagai salah satu daripada orang yang paling berpengaruh di dunia oleh Time Magazine.

Kerana Anonymous adalah di mana-mana, mereka dapat menyatukan bila-bila dan bagaimanapun mereka mahu. Tidak ada ibu pejabat syarikat, tiada agenda (diketahui), dan tiada cara sebenar untuk mengikat apa-apa kembali kepada mereka. Tetapi sementara ini membantu mereka tetap swasta juga membuka pintu untuk orang lain untuk menuntut serangan atas nama mereka. Ia hampir mustahil untuk memberitahu siapa sebenarnya Anonymous dan siapa yang tidak. Adakah ancaman ini terhadap Trump sah?

Walaupun kami tidak dapat menjawabnya, kami dengan selamat boleh mengatakan bilangan mereka semakin meningkat.

Sekiranya Trump dan co. bimbang? Anda memberitahu kami.

Imej yang dipilih: "Anonymous di Scientology di Los Angeles" oleh Vincent Diamante dilesenkan di bawah CC BY-SA 2.0.

Sejarah ringkas Anonymous
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.