Teknologi dan agensi: 5 cara anda boleh dimanipulasi dalam talian

teknologi dan agensi

Ia bukan rahsia Internet adalah sumber informasi dan kemudahan yang kuat untuk semua orang. Kami pergi ke sana untuk berita tentang dunia, untuk berhubung dengan rakan dan keluarga, dan untuk menikmati segala macam kandungan yang indah.

Semasa kami menggunakan perkhidmatan dalam talian kegemaran kami, mudah untuk mempercayai mereka dan fikir mereka hanya ada untuk melayani kami. Tetapi adakah itu benar? Kemunculan teknologi telah membawa kita banyak kemudahan, tetapi ia juga telah membolehkan syarikat-syarikat memanfaatkan kita untuk tujuan mereka sendiri.

Baca 5 taktik dalam talian yang sering digunakan untuk merampas agenda anda dan menggantinya dengan orang lain.

1. Apa (Tidak) Pada Menu?

Kebanyakan orang telah mendengar tentang In-N-Out Burger, rangkaian burger berasaskan California yang terkenal dengan menu rahsianya. Kepada yang tidak dikenali, tidak kelihatan banyak untuk membezakan tawaran In-N-Out dari restoran bersaing. Walau bagaimanapun, peminat tahu bahawa barang-barang terbaik sebenarnya adalah pada menu rahsia In-N-Out (anda dialu-alukan), dan maklumat ini membolehkan mereka mendapatkan lebih banyak daripada lawatan mereka.

Begitu juga, syarikat sering menyediakan menu separa atau "terkawal" yang menjadikannya lebih mudah untuk memilih pilihan yang mereka mahu dan lebih sukar untuk memilih yang mungkin lebih baik untuk kita. Ini berfungsi kerana kita sering mengambil pilihan yang dipaparkan untuk menjadi lengkap dan tidak bertanya seperti: "Adakah ini semua pilihan?", "Adakah pilihan ini benar-benar memenuhi keperluan saya?", Dan "Adakah penyedia menu mempunyai insentif untuk mempromosikan tertentu pilihan berbanding orang lain? "

Kali seterusnya anda melancarkan melalui Yelp untuk tempat makan atau menyikat produk di Amazon, pastikan matlamat asal anda diingat ketika anda membuat keputusan. Ingat untuk menilai menu berdasarkan keupayaannya untuk memenuhi keperluan anda dan jangan takut untuk mencari menu lain jika saat ini tidak mencukupi. Terdapat hampir pilihan lain.

2. Menggunakan Media Sosial sebagai Mesin Slot

Orang sering berfikir cara terbaik untuk mendapatkan orang yang tersangkut pada sesuatu aktiviti adalah untuk memberi hadiah kepada mereka setiap kali mereka melakukan aktiviti tersebut. Sebenarnya, anda mungkin terkejut untuk belajar, adalah kes "kurang lebih".

Para penyelidik telah mendapati bahawa jadual ganjaran berubah adalah kaedah yang paling berkesan untuk membentuk tingkah laku yang diingini ke dalam tabiat. Alasan mendasar adalah mudah: Daripada memberi ganjaran kepada pengguna setiap kali mereka menggunakan perkhidmatan dalam talian (membolehkan mereka berhenti apabila mereka berpuas hati), pengguna hanya sekali-sekala diberi ganjaran. Ini menggalakkan pengguna berulang kali menggunakan perkhidmatan tersebut, dengan harapan bahawa lelaran seterusnya akan menjadi aktiviti yang mana mereka diberi ganjaran.

suka suka baruApa yang semua orang berharap untuk melihat setiap kali mereka log masuk: tepat 2 pemberitahuan baru.

Contoh-contoh ini mudah dilihat. Kami sentiasa memeriksa akaun Facebook kami kerana kami fikir log masuk kami seterusnya memberi ganjaran kepada kami dengan kemas kini foto atau status baru daripada rakan rapat. Kami kembali ke aplikasi permainan mudah alih kegemaran kami dengan harapan bahawa playthrough seterusnya akan membuka kunci tahap atau bonus baru. Dan seperti itu, penyedia perkhidmatan ini dapat mengekalkan kami ketinggalan di platform mereka, menguntungkan dari pengiklanan tambahan atau pembelian dalam aplikasi.

3. Anda Hilang Jika Anda Tidak Baca Ini ...

Itu mendapat perhatian anda, bukan? Jika ya, anda tidak bersendirian. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang memberi respons lebih mendalam kepada kesakitan kehilangan daripada keseronokan keuntungan. Jadi sementara iklan dalam talian memberitahu pembeli untuk "bertindak sekarang dengan diskaun $ 50!" Mungkin tidak terlalu berkesan (pembeli tidak peduli terlalu banyak untuk sesuatu yang bukan mereka), iklan yang sama boleh ditulis semula untuk menjerit "bertindak sekarang atau anda kehilangan $ 50! "

Walaupun mesej itu sebahagian besarnya sama, reposisi ini tawaran sebagai sesuatu yang penonton sudah memiliki dan berdiri untuk kalah. Seperti yang anda mungkin mengesyaki, itu sering cukup untuk meyakinkan seseorang untuk mengambil tindakan untuk sesuatu yang mereka tidak perlukan di tempat pertama.

Oleh itu, anda perlu bertanya kepada diri sendiri beberapa soalan mudah dalam situasi masa depan: Adakah saya benar-benar memerlukan apa tawaran dalam talian ini yang menjual saya? Adakah "kerugian" yang diterangkan sebenarnya merupakan tambahan yang menyamar saya tidak perlu?

4. Mendapatkan Kaki mereka di Pintu Anda (untuk meminta lebih banyak)

Semua orang mendapat kawan itu. Anda tahu, orang yang meminta anda pergi ke kedai perabot untuk membeli-belah tetingkap dan akhirnya membawa anda membawa dan memasang rak baru yang mereka beli. Itu bukan kawan yang baik. Perkara yang menyedihkan ialah, terdapat banyak orang dalam talian yang ingin menjadi kawan semacam itu kepada anda.

Banyak perniagaan suka menggunakan taktik "penglibatan secara beransur-ansur" ini untuk membolehkan anda menukar (dan membayar mereka wang). Sebagai contoh, pengeluar gitar sering akan membolehkan anda merancang kapak impian anda di laman web mereka dan bukan secara langsung meminta anda membeli gitar. Dari antara muka visual yang menarik, anda mulakan dengan memilih badan gitar yang anda inginkan, beralih kepada jambatan dan leher pilihan anda, dan balut dengan papan fretboard yang dipilih secara peribadi dan selesai berlapis.

Pada masa anda melihat prototaip anda yang lengkap, anda telah melaburkan masa dan usaha untuk merekabentuk gitar impian anda, dan lebih mudah bagi pengilang untuk menjual anda produk individu itu. Anda tidak akan ragu akan membayar mereka premium untuk keistimewaan mempunyai instrumen yang dipesan terlebih dahulu.

5. Pastikan ia Pergi: Mangkuk tajam

Satu lagi cara syarikat membuat anda ketagih pada kandungan mereka adalah dengan terus memberikan anda lebih banyak. Kajian psikologi makanan menunjukkan bahawa orang-orang minum sup dari "mangkuk tidak bermaya" (perlahan-lahan mengisi mangkuk yang melekat pada meja) menggunakan 73% lebih hebat daripada mereka makan dari mangkuk biasa. Pengguna mangkuk bawah juga menganggarkan bahawa mereka menggunakan, secara purata, 140.5 lebih sedikit kalori daripada yang sebenarnya mereka lakukan. Tidak menghairankan bahawa syarikat telah menggunakan wawasan ini untuk kelebihan mereka sendiri.

kucing-video-baruVideo kucing lucu banyak seperti aspirin. Sekiranya anda tidak dapat mengingat berapa banyak yang telah anda makan, jawapannya mungkin "terlalu banyak".

Sesetengah Internet setara dengan mangkuk tidak berkesudahan adalah suapan Facebook kami yang tidak berkesudahan dan fungsi autoplay YouTube. Daripada membenarkan kami dengan mudah melepaskan diri dengan kandungan selepas beberapa skrol atau video, platform ini sentiasa menunjukkan kepada kami kandungan baru yang "anda mungkin berminat". Apabila digabungkan dengan kecenderungan tersirat kami untuk menghindari kerugian, tidak menghairankan betapa banyak daripada kita tidak dapat sedar menghabiskan jam setiap hari di saluran ini, memakan kandungan yang tidak kita perlukan ketika menjadi peluang pendapatan untuk penyedia perkhidmatan.

Mengubah Alasan Anda ke Alasan-Alasan Mereka

Akhirnya, tema umum di sebalik lima taktik ini ialah syarikat sering cuba mengubah alasan anda ke sebabnya. Mungkin anda hanya mencari pelan telefon yang berpatutan, tetapi pembekal rangkaian dapat dengan mudah dibundel dalam beberapa ciri yang tidak perlu untuk menarik anda untuk mendaftar untuk perkhidmatan yang lebih mahal. Mungkin anda hanya ingin bersaing dengan kawan luar negara dalam talian, tetapi platform media sosial boleh menyimpan anda di laman web mereka (untuk memakan iklan mereka) dengan sentiasa menunjukkan kemas kini status dan foto dari orang lain yang anda kenal.

Adakah ini bermakna kita harus tidak percaya apa yang kita lihat dalam talian? Tidak betul. Lagipun, nampaknya sedikit keras untuk bersumpah dengan segala bentuk teknologi (dan kemudahan yang mereka bawa) semata-mata kerana sesetengah syarikat mengambil peluang tambahan untuk menghasilkan wang.

Walau bagaimanapun, ini berfungsi sebagai peringatan bahawa kita perlu menjadi pengguna Internet yang bijak - pengguna yang menghargai faedah Internet, sedar tentang matlamat dalam talian kita dan tetap berhati-hati terhadap perangkap yang menanti apabila kita membenarkan teknologi mengubah suai matlamat ini.

Teknologi dan agensi: 5 cara anda boleh dimanipulasi dalam talian
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.