Undang-undang yang mengancam kebebasan internet di seluruh dunia

[ware_item id=33][/ware_item]

Satu ilustrasi simbol internet dalam borgol.


Kami baru-baru menerangkan mengapa bil cybersecurity Australia adalah idea yang tidak baik. Ia memberikan penguatkuasaan undang-undang keupayaan untuk memaksa sesiapa sahaja menggunakan aplikasi yang mengecewakan, menyerahkan kata laluan, atau menyunting aktivis hak asasi manusia (dan peguam, imam, doktor, dll.). Rang undang-undang itu membenarkan tiada proses atau ketelusan yang wajar, namun entah bagaimana perbuatan rasuah tidak boleh disiasat menggunakan undang-undang.

Tetapi negara lain juga telah meluluskan undang-undang baru yang mengancam kebebasan dalam talian, atau sedang dalam proses berbuat demikian. Dan, mengejutkan Amerika Syarikat tidak dalam senarai ... kali ini.

New Zealand

Sejak Oktober 2018, New Zealand berhak untuk menuntut para pelancong dan pelancong menyerahkan kata laluan dan kunci penyulitan kepada telefon, peranti, atau fail mereka. Seksyen 228 (5) Akta Kastam dan Eksais 2018 membenarkan pegawai sempadan melihat dan menyalin semua data pada peranti sesiapa sahaja yang memasuki negara ini, dan mengeluarkan denda sehingga NZ $ 5,000 (~ US $ 3,300) kerana kekurangan kerjasama.

Satu prinsip perundangan penting dalam masyarakat liberal adalah hak untuk diam. Tiada siapa yang harus dipaksa untuk memberi keterangan terhadap diri mereka sendiri. Akta Kastam dan Eksaid yang disebutkan pada 2018 melanggar prinsip ini dan memberikan penguatkuasaan undang-undang keupayaan untuk membakar kehidupan peribadi rakyat dan pelancong sewenang-wenangnya, dan untuk mengakses dan menyalin maklumat intim.

Jerman & Perancis

Walaupun Arahan Hak Cipta EU yang pada dasarnya menyerahkan internet Eropah kepada konglomerat besar dianggap mati, Jerman dan Perancis bekerjasama untuk menghidupkan semula bahagian terburuknya.

Satu artikel arahan yang direvisi memerlukan sesiapa saja yang menghubungkan ke laman berita untuk memiliki lesen, sementara yang lain mengharuskan syarikat melaksanakan penyaring konten yang menyensor seni dan komunikasi. Nasib baik, perusahaan kecil dan syarikat permulaan memberontak terhadap cadangan baru, dan kami meminta anda menghubungi MEP anda untuk menentang percubaan baru ini untuk menyekat kebebasan dalam talian.

Vietnam

Undang-undang siber baru kontroversi Vietnam berkuatkuasa pada 1 Januari 2019. Ia pergi sejauh menghendaki mana-mana syarikat internet yang menghidangkan pengguna Vietnam (mis., Mempunyai laman web) untuk menubuhkan pejabat di Vietnam. Semua data perlu disimpan di dalam negara, dan sebarang kandungan yang kritikal terhadap Parti Komunis perlu dikeluarkan dalam tempoh 24h.

Walaupun undang-undang ini seolah-olah sukar untuk dikuatkuasakan secara keseluruhannya, platform besar seperti Google dan Facebook bergantung kepada hubungan perbankan tempatan untuk melayani rakan pengiklanan Vietnam mereka yang besar. Mungkin ancaman terhadap pendapatan mereka adalah mengapa media sosial dan gergasi pencarian tetap banyak diam tentang perkara itu.

Adakah Google akan meneruskan dan menapis ucapan dan hasil carian untuk pengguna Vietnam mereka?

Thailand

Thailand dijangka bukan sahaja mewujudkan undang-undang keselamatan siber baru, tetapi sebuah agensi yang sama sekali baru dengan kuasa yang lebih besar melalui internet dan penggunanya. Agensi besar yang dianggarkan boleh merampas data tanpa waran semasa "kecemasan" yang tidak jelas. Walaupun cadangan yang sama telah di atas meja sejak 2015, kata-kata baru dijangka menjadi undang-undang sebelum negara pergi ke pemilihan pada bulan Mei 2019.

Rusia

Setakat ini cadangan paling tidak masuk akal 2019 (setakat ini ...) berasal dari Rusia. Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memutuskan infrastruktur Internet kritikal Rusia dari internet global. Walaupun yang diakui tidak sama dengan mematikan internet, ia membawa risiko yang ketara.

Pemacu utama bergerak seolah-olah menjadi keinginan untuk menyensor maklumat yang lebih cekap dan menapis masuk dan keluar negara, mewujudkan sesuatu yang serupa dengan Great Firewall of China.

Internet berada di bawah serangan berterusan

Ia tidak mudah menjadi pejuang kebebasan untuk internet. Kerajaan yang terpilih dan tidak dipilih seolah-olah terus berusaha untuk membendung kebebasan, memonopoli internet, dan mengawal aliran maklumat. Berdiri dengan ancaman ini boleh melelahkan, tetapi internet yang terbuka dan bebas bernilai pertarungan.

Undang-undang yang mengancam kebebasan internet di seluruh dunia
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.