Pilihan PayPal ke dalam pembayaran Bitcoin melalui BitPay, Coinbase dan GoCoin

Pilihan PayPal ke dalam pembayaran Bitcoin melalui BitPay, Coinbase dan GoCoin

PayPal baru-baru ini mengumumkan bahawa ia bekerjasama dengan tiga pemproses Bitcoin – BitPay, Coinbase dan GoCoin – untuk membolehkan peruncit tertentu menerima mata wang maya.

Perkhidmatan baru pada mulanya akan diarahkan kepada penjual barang-barang digital, seperti muat turun MP3 dan permainan dalam talian, dan akan dihadkan kepada peniaga di Amerika Utara dan Kanada, walaupun Payroll’s Scott Ellison, pengarah kanan strategi korporat mendedahkan bahawa strategi syarikat akan berkembang dari masa ke masa, menulis bahawa “kami akan meneruskan secara beransur-ansur, menyokong Bitcoin dalam beberapa cara hari ini dan menjauhkan diri dengan cara lain sehingga kita melihat bagaimana keadaan berkembang.”

Ellison menerangkan bahawa pilihan pasangan PayPal dipengaruhi oleh komitmen bersama menawarkan kaedah pembayaran yang lebih selamat kepada penjual dan juga kepada pelanggannya sendiri.

Walau bagaimanapun, PayPal akan menambah Bitcoin ke dompet digitalnya sendiri, atau memproses bayaran tersebut melalui platform yang selamat. Sebaliknya, semua pembayaran Bitcoin akan diproses sepenuhnya oleh BitPay, Coinbase dan GoCoin sendiri.

Di samping itu, PayPal tidak akan menerima bayaran daripada peniaga yang menjual barang atau perkhidmatan yang ingin disampaikan pada masa akan datang. Pemikiran di sebalik keputusan itu adalah bahawa pertubuhan-pertubuhan sedemikian kadang-kadang boleh dibungkus sebelum perintah dipenuhi tetapi selepas tempoh perlindungan pembeli tamat. PayPal, Ellison menulis, komited untuk melindungi pelanggannya dan Bitcoin semata-mata bukan pilihan yang layak jika bayaran pendahuluan berkenaan.

Ellison juga menjelaskan bagaimana penggunaan mata wang maya akan dibentuk oleh undang-undang, dengan menyatakan bahawa “PayPal juga perlu mematuhi undang-undang dan peraturan di setiap pasaran yang kami beroperasi. Atas sebab ini, penukar mata wang maya dan pentadbir yang berminat untuk bekerja dengan PayPal pada masa akan datang mesti mendapatkan lesen yang sesuai dan meletakkan prosedur anti-pengubahan wang haram di tempat. “

Membaca antara baris, kelihatan seperti PayPal pasti mempunyai minat dalam mata wang alternatif dan, mungkin, kesan penerimaan mereka akan ada di bahagian bawah syarikat, tetapi mempunyai beberapa tempahan tentang melompat lurus dalam.

Langkah terbaru membina pengumuman awal bahawa anak syarikatnya Braintree, pemproses pembayaran yang digunakan oleh syarikat-syarikat seperti Airbnb, Dropbox, LivingSocial dan Uber, juga melihat bagaimana ia juga boleh menerima Bitcoin sebagai kaedah pembayaran, sekali lagi melalui Coinbase.

Pengumuman Bitcoin berturut-turut dari firma itu mungkin terbukti menjadi permulaan kepada penggunaan mata wang crypto yang jauh lebih luas oleh PayPal, satu langkah yang mungkin diterima oleh beberapa pemilik Bitcoin. Sesungguhnya Ellison menulis bagaimana syarikat itu teruja untuk bekerja dengan perniagaan yang memudahkan jenis mata wang baru, sambil menambah bahawa “kami berharap dapat berbuat lebih banyak dengan Bitcoin kerana ekosistemnya terus berkembang.”

Sama ada setiap peminat Bitcoin akan gembira untuk membayangkan masa depan untuk Bitcoin yang berpotensi melibatkan integrasi lebih dekat dengan PayPal dan mungkin juga eBay kekal untuk dilihat sekalipun. Walaupun Bitcoin terus mendapat momentum sebagai sebahagian mata wang yang sah dari tarikannya pada masa lalu, untuk sekurang-kurangnya ada, sifatnya yang tidak rasmi dan tidak terkawal dan kegunaan berpotensi berikutnya.

Selain itu, banyak pengguna duit syiling maya yang kelihatan bersedia mendapat manfaat daripada kaedah tambahan untuk membayar ebook, lagu, permainan dan juga VPN kegemaran mereka, jadi tidak semua buruk?

Pilihan PayPal ke dalam pembayaran Bitcoin melalui BitPay, Coinbase dan GoCoin
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.