Adakah ransomware perampas lebuh raya terbesar abad ke-21?

Adakah ransomware perampas lebuh raya terbesar abad ke-21?

Hari-hari jenis watak Dick Turpin yang menarik perhatian anda di sisi jalan dan menuntut barang-barang berharga anda sebagai balasan untuk menyelamatkan nyawa anda sudah lama terhenti tetapi rompakan jalan raya tidak pernah benar-benar hilang. Ia sebaliknya berubah menjadi satu lagi jenayah di mana wang dituntut dengan menaces - ransomware.

Apa itu ransomware?

Ransomware adalah jenayah berkaitan internet yang sebahagian besarnya diterbangkan di bawah radar. Walaupun peristiwa profil terkini baru-baru ini seperti peretasan Sony telah mendedahkan kecacatan penggodam untuk mencuri wang dari mangsa mereka, dan beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatan jumlah orang dan organisasi yang akan datang untuk merasakan CryptoLocker, itu adalah jenayah yang hampir setakat internet.

Contoh pertama yang diketahui tiba pada tahun 1989 dan dikenali sebagai PC Cyborg atau "AIDS" Trojan. Sama seperti varian yang lebih baru, ia menyulitkan fail pada cakera keras mangsa, dengan mengatakan bahawa lesen perisian telah tamat tempoh. "PC Cyborg Corporation" kemudian menawarkan jalan keluar - membuka fail untuk hanya $ 189.

Baru-baru ini, CryptoLocker telah terbukti menjadi pengintip bagi pengguna PC di seluruh dunia, mengunci pemacu dengan kriptografi awam awam RSA, sehingga masa pembayaran sekitar $ 400 telah diserahkan sebagai balasan untuk membuka kunci mereka.

Bentuk ransomware baru-baru ini termasuk kit eksploitasi RIG yang mula-mula muncul sekitar bulan April 2014. Dengan menggunakan teknik pengiklanan yang berniat jahat - dikenali sebagai malvertising - kit menyampaikan Cryptowall, satu lagi bentuk malware yang bergantung kepada penyulitan dengan kunci RSA 2048 bit.

Begitu juga, OphionLocker muncul tahun lalu, dan tersebar dengan cara yang sama seperti Cryptowall. Menggunakan kriptografi lengkung elips canggih ia menuntut pembayaran dalam Bitcoins dan menggunakan URL Tor2web untuk memberikan petunjuk kepada mangsa bagaimana cara membayar dengan cara yang sangat sukar untuk dijejaki atau ditutup.

Jadi bagaimana anda melindungi peranti anda, wang dan data dari penyerang yang tidak bermaya itu?

Dengan cara yang frustrasi, cara perlindungan dan pengurangannya agak mudah jadi agak mengejutkan bahawa begitu ramai orang masih menjadi mangsa jenis ini pemerasan.

Bagi sesetengah orang pemikiran membayar tebusan mungkin kelihatan seperti idea yang baik. Walaupun kami yakin bahawa sesetengah orang mungkin sebenarnya telah mendapat data mereka kembali dengan berbuat demikian, laporan tentang talian sedemikian adalah sedikit dan jauh di antara. Menyerahkan wang tunai kepada penjenayah hanya akan menggalakkan mereka untuk meneruskan, boleh menyebabkan anda menjadi sasaran lagi dengan serangan jenis lain dan pergi ke kewangan yang tahu apa.

Bagaimana untuk melindungi diri anda dari ransomware

Lebih baik kemudian untuk memastikan bahawa anda tidak menjadi mangsa di tempat pertama dan di bawah adalah beberapa tip bagaimana untuk melakukannya:

  • VPN boleh membantu melindungi daripada perisian hasad.
  • Perisian keselamatan adalah tulang belakang pertahanan yang baik - selagi pengguna menyimpan program mereka sehingga kini dengan tandatangan virus terkini - tetapi tidak menawarkan perlindungan 100%. Masa yang dibutuhkan penjual keselamatan untuk menyekat ancaman baru akan semakin memendekkan tetapi masih merupakan permainan catch-up tetap.
  • Oleh itu, adalah penting bahawa anda juga menyimpan perisian anda yang lain dan diperbaiki dan, lebih penting lagi, kepentingan membuat backup tetap tidak dapat ditekankan cukup. Juga tidak boleh menguji backup tersebut untuk memastikan bahawa mereka telah bekerja.
  • Bagi anda yang bekerja dalam persekitaran perniagaan, ia juga bernilai menunjukkan nilai latihan kakitangan anda supaya mereka mengetahui tentang risiko tersebut. Tahap kesedaran keselamatan umum harus membimbing mereka dari aktiviti yang lebih jelas yang berisiko yang boleh menyebabkan ransomware ke sistem anda.
  • Begitu juga, anda yang mempunyai rakan kongsi dan anak-anak yang berkongsi mesin anda, atau mempunyai mereka sendiri, mungkin ingin menerangkan beberapa asas keselamatan kepada mereka untuk mengurangkan kemungkinan mereka mengklik atau membuka sesuatu yang kemudiannya mereka menyesal.
  • Akhir sekali, jangan biarkan platform anda mengetuai keinginan anda untuk menangani risiko ransomware - Europol sebelum ini memberi amaran bahawa penjenayah tidak hanya menyasarkan mesin Windows - mereka juga mempunyai minat yang tinggi dalam peranti mudah alih dan komputer Apple juga.

Imej yang diketengahkan: Kelab Photo Andrey Armyagov / Dollar

Adakah ransomware perampas lebuh raya terbesar abad ke-21?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.