Empat cara untuk mendapatkan pintar mengenai keselamatan smartwatch

bagaimana untuk menjamin smartwatch anda

Smartwatches adalah alat bengkak bagi mereka yang ingin menggabungkan bergaya yang boleh dipakai dengan fungsi peringkat seterusnya. Mereka mengesan kesihatan anda, mengingatkan anda tentang pertemuan anda, dan-secara semula jadi-memberitahu masa itu. Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan alat elektronik pada hari ini, terdapat kebimbangan keselamatan yang perlu diperhatikan.

Awal tahun ini, seorang profesor di Institut Teknologi Stevens mendapati mungkin para penggodam mencuri PIN ATM dari smartwatches. Apa yang mereka perlu lakukan adalah menghidu paket data yang ditukar antara smartwatch dan telefon pintar anda.

Memandangkan sebahagian besar privasi data adalah keselamatan data, berikut adalah panduan cepat untuk membantu memastikan smartwatch anda tidak membuat anda terdedah kepada peretas.

1. Perlindungan telefon pintar anda

Itu bukan keselamatan typo-smartwatch yang bermula pada telefon pintar anda. Seperti mana yang ditunjukkan oleh PIN ATM, salah satu daripada kelemahan utama adalah hubungan komunikasi antara smartwatch dan telefon pintar anda. Lebih menakutkan, penggodam tidak perlu menyusup kedalam data yang menghidu-mereka hanya memerlukan akses kepada satu.

Cara paling mudah untuk orang lain masuk ke telefon pintar anda adalah melalui aplikasi palsu. Ini adalah yang paling lazim di telefon yang menjalankan Android, tetapi larian telefon iOS tidak sepenuhnya kebal. Peraturan praktikal yang baik adalah untuk berpegang pada aplikasi yang dijual di Google Play Store atau App Store iOS. Menyelidik kredibiliti apl sebelum anda memuat turun. Dan jika anda pengguna iOS, jailbreaking telefon anda-semasa membebaskan-boleh membuka anda sehingga beberapa sakit kepala.

2. Mengemas kini perisian pintar pintar anda secara teratur

Pemaju menyampaikan kemas kini atas sebab tertentu. Bukan sahaja mereka biasanya meningkatkan prestasi sistem operasi atau aplikasi, tetapi mereka juga membaiki kecacatan keselamatan berbahaya.

Walaupun ia boleh menjejaskan menunggu 30 saat semasa reboots smartwatch atau aplikasi kegemaran anda, ia boleh menyelamatkan anda daripada perlu menghabiskan berjam-jam berurusan dengan penggodam yang tidak bertanggungjawab.

3. Berhati-hati dengan data kecergasan anda

Seperti yang telah ditulis oleh blog ini sebelum ini, penggodam bukan satu-satunya yang boleh mendatangkan malapetaka dengan pengiklan data dan syarikat insurans anda juga. Syarikat akan sering membeli data mengenai pengguna untuk memberitahu pemasaran dan harga mereka.

Ini amat membimbangkan ketika datang ke data kesihatan dan kecergasan. Smartwatches boleh membawa banyak maklumat yang diingini tentang anda. Sebagai contoh, jika syarikat insurans melihat anda mengalami masalah jantung, atau anda makan lemak tepu yang tinggi, mereka mungkin mencuba dan memukul anda dengan premium yang tidak diingini, atau lebih buruk, enggan menginsuranskan anda sama sekali.

Sebelum menggunakan sebarang aplikasi kecergasan, periksa tetapan privasi. Pilih apa yang akan dikongsi secara awam. Juga, pertimbangkan untuk menggunakan alias sebagai nama pengguna supaya penggunaan harian natrium anda tidak boleh terikat kepada anda.

4. Membolehkan tetapan yang menghalang pencurian

Di luar bahaya digital yang mungkin anda lalui, satu perkara yang perlu diingat: Seseorang hanya boleh mencuri smartwatch anda dan mendapatkan data anda dengan cara itu.

Pembuat Smartwatch sedar akan kemungkinan itu. Itulah sebabnya ramai telah membuat tetapan keselamatan yang bertujuan untuk menghalang pencurian. Ambil Kunci Pengaktifan Apple-ia menghalang pencuri daripada memasangkan Apple Watch dengan peranti yang tidak diluluskan. Smartwatch lain yang lain mengambil sendiri ini, jadi tidak kira apa nama ciri itu, pastikan ia diaktifkan!

Beberapa langkah mudah untuk menjaga keselamatan smartwatch anda

Pada penghujung hari, menjaga keselamatan smartwatch anda agak mudah:

  1. Jadilah pintar mengenai aplikasi apa yang anda letakkan pada telefon pintar anda
  2. Kemas kini aplikasi anda
  3. Simpan kunci pada data kecergasan anda
  4. Dayakan tetapan pencegahan kecurian

Simpan tip ini dalam minda dan anda boleh pasti smartwatch anda adalah selamat kerana ia bergaya.

Adakah anda seorang pemilik smartwatch yang bijak dengan pemikiran anda sendiri tentang bagaimana orang lain dapat meningkatkan permainan keselamatan mereka? Apa pengalaman yang mengasyikkan di mana anda terlupa untuk melindungi smartwatch anda atau telefon pintar anda? Kongsi pendapat anda di dalam komen di bawah!

Empat cara untuk mendapatkan pintar mengenai keselamatan smartwatch
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.