Facebook vs. blocker iklan: Tidak peduli siapa yang menang, anda kalah

Imej Facebook penyekat iklan bawah

Dalam bab terakhir peperangan Facebook terhadap penyekat iklan, pemaju telah melaporkan bahawa raja media sosial telah secara aktif menyuntikkan garisan tambahan kod untuk membantu menggagalkan usaha penyekat iklan untuk menyembunyikan sebarang pos yang ditaja.

Permainan ini kucing dan tetikus (di mana Facebook mengemas kini kod dan pemaju perompak untuk mengesan perubahan baru) telah berlaku selama bertahun-tahun sekarang, tetapi pergerakan terkini FB telah meninggalkan banyak penyekat iklan, baik, disekat.

Di bawah peraturan FTC semasa, Facebook (serta setiap platform media sosial lain) terpaksa melabel setiap dan setiap jawatan yang ditaja. Malangnya, kerja lembur Facebook untuk menghalang penyekat iklan, dan oleh itu dengan mengubah kod mereka, gergasi media sosial boleh memintas mana-mana perisian pengesanan dan menyampaikan iklan pengguna-tanpa mengira sama ada mereka mahu melihatnya atau tidak.

Dilema yang menyimpang

Menurut BBC, Facebook telah dapat membuang pemaju memblokir iklan dengan memasukkan huruf tambahan ke dalam kod mereka, menambah kata-kata tambahan ke dalam jawatan, dan bahkan mencampurkan jawatan tetap dan menaja dengan mengaburkan garis-garis antara keduanya.

Masalahnya tidak semestinya mengesan perubahan ini; ia bersesuaian dengan mereka. Oleh kerana Facebook adalah platform yang besar, ia dapat mengubah kodnya setiap beberapa hari, yang meletakkan penyekat iklan pada kelemahan yang teruk. Pada masa mereka dapat mengejar dan menyekat iklan terkini, Facebook sudah menggunakan kod yang berbeza.

Di sisi lain, Facebook menawarkan beberapa tahap penyesuaian ketika datang ke iklan diperibadikan. Memandangkan pusat pertolongannya menyatakan, "Anda tidak boleh memilih untuk tidak melihat iklan sepenuhnya, [tetapi] anda boleh mempengaruhi jenis iklan yang anda lihat dengan memberikan maklum balas atau menyembunyikan iklan dan pengiklan yang anda tidak mahu melihat."

Dengan kata lain, iklan adalah keperluan ketika datang ke Facebook, tetapi anda dapat mengawal jenis iklan yang Anda sediakan.

Bagaimana jawatan yang ditaja biasanya berfungsi

Tidak ada soalan bagaimana iklan penting kepada model perniagaan Facebook. "Iklan adalah sebahagian daripada pengalaman Facebook; mereka bukan satu masalah, "kata Naib Presiden Facebook, Andrew Bosworth.

Tetapi itu tidak bermakna pengguna tidak seharusnya mempunyai pilihan untuk melumpuhkan mereka. Ia bukan penyekat iklan rahsia yang menjadi perkara biasa. Berjuta-juta orang menggunakan beberapa bentuk penghalang iklan hari ini, tetapi lebih daripada 90% mengatakan bahawa mereka tidak menyekat setiap iklan.

Penyekat iklan biasa seperti uBlock Origin dan Adblock Plus (yang kami telah menulis mengenai sebelum ini) menawarkan pengguna pilihan untuk memilih iklan mana yang hendak disekat dan yang dibenarkan. Ini memberikan pengguna kuasa yang lebih besar untuk menyesuaikan penyemak imbas mereka dan membolehkan pengiklan memperoleh pendapatan tanpa harus menggunakan pop timbul dan iklan automatik.

Kenapa anda harus menggunakan penyekat iklan

Ya, syarikat membuat iklan dari luar, tetapi beberapa iklan mengandungi pelacak, malware, dan tambahan berbahaya lain yang dapat mengurangkan kelajuan pemuatan pelayar anda dan melanggar privasi anda. Apa lagi, penggodam boleh menyuntikkan perisian pengintip ke dalam iklan yang boleh mencuri data anda tanpa anda tahu.

Syarikat-syarikat besar seperti Yahoo dan YouTube telah kedua-dua mangsa menjadi malvertising pada masa lalu. Ramai pelayar web telah mula melaksanakan perisian menyekat iklan sendiri secara lalai. Sebenarnya, penghalang terbaru Google untuk Chrome, yang secara automatik menapis dan menyekat iklan yang dianggap sebagai "menjengkelkan," secara sendirian mengubah bentuk bagaimana syarikat melihat iklan dalam talian.

Menggunakan penghalang iklan bukan sahaja membantu melindungi peranti anda, tetapi ia juga dapat meningkatkan kelajuan halaman, kerana penyemak imbas anda tidak lagi perlu khawatir memuat semua data tambahan itu.

Singkatnya, penyekat iklan bukan hanya alat keselamatan yang baik, mereka boleh menolong menyaring semua bulu di tapak yang anda layari. Sekiranya anda menggunakan penyekat iklan dengan Facebook, anda mungkin mahu memerhatikan jawatan yang ditaja.

Facebook vs. blocker iklan: Tidak peduli siapa yang menang, anda kalah
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.