Kecurian dari langit: Bolehkah kecurian data telefon bimbit mempengaruhi anda?

[ware_item id=33][/ware_item]

Kecurian dari langit: Bolehkah kecurian data telefon bimbit mempengaruhi anda?


Sekarang telefon pintar di mana-mana, mudah untuk melupakan betapa luar biasa mereka sebenarnya. Apabila anda mengambil sedikit masa untuk berfikir tentang segala-galanya yang boleh dilakukan oleh telefon pintar - dari menyusun buku alamat anda untuk menjaga perbankan anda - ia hampir tidak dapat dipastikan.

Tetapi semua fungsi yang terdapat di peranti bersaiz kecil dan poket kami bergantung pada data. Malangnya, peranti tanpa wayar yang sentiasa disambungkan ini juga di mana keselamatan data anda paling berisiko.

Hanya tanya NSA.

Dirtboxes melakukan pekerjaan yang kotor

Menurut The Wall Street Journal, NSA telah menjalankan satu projek rahsia dengan Jabatan Keadilan, menggunakan kapal terbang Cessna untuk memintas data yang dihantar dari telefon bimbit dan peranti tanpa wayar.

Pesawat-pesawat, yang dipanggil sebagai 'dirtboxes', dilengkapi dengan peranti yang direka untuk meniru menara telefon bimbit. Menara palsu ini menerima semua data masuk dalam julat yang diberikan - dan inilah sebabnya mengapa mereka membuat isu privasi yang rumit.

Kebanyakan kita gembira dengan idea bahawa penjenayah dan pengganas harus meninggalkan hak privasi. Memintas panggilan mereka membolehkan bukti penting dikumpulkan dan dianalisis, menghalang jenayah dan menyokong prosiding undang-undang.

Tetapi apabila 'dirtbox' terbang melalui langit, ia tidak mengumpul set data yang disasarkan - ia meraih seberapa banyak yang boleh. Menurut orang dalam, data yang tidak dikehendaki kemudian dibuang.

Pendekatan kecerdasan ini adalah tidak sah. Sudah tentu, Jabatan Kehakiman menafikan wujudnya.

Sementara itu, sumber anonim yang dilaporkan oleh USA Today mendakwa bahawa program itu cukup besar untuk menampung seluruh penduduk Amerika Syarikat.

Pemintasan dibuat mudah

Adalah semulajadi untuk menganggap bahawa telefon bimbit bersifat tidak selamat, kerana data disiarkan secara terbuka melalui udara. Tetapi manakala telefon bimbit menghantar data tanpa wayar, mencegarkan bahawa isyarat wayarles sukar.

Dengan reka bentuk, Bluetooth adalah sejenis isyarat radio yang mudah ditemui, dan agak mudah untuk dipintas. Walau bagaimanapun, kebanyakan peranti mengehadkan akses data yang tersedia melalui sambungan Bluetooth, menjadikannya risiko yang sangat kecil untuk kebanyakan kita.

Sebaliknya, ia adalah lebih kompleks untuk memintas isyarat 4G, 3G, atau GPRS. Teknik yang paling berkesan adalah tepat yang dikatakan digunakan oleh agensi-agensi perisikan - berpura-pura menjadi menara telefon bimbit. Malah, apabila anda meniru menara telefon bimbit, bahkan penyulitan data tidak akan membantu.

Ini memerlukan pelaburan masa dan wang untuk penyelidikan dan pembangunan. Ia bermaksud membina peranti fizikal yang cukup pintar untuk menipu telefon bimbit untuk membuat sambungan terbuka.

Tetapi apabila sebuah menara tiruan sedang berjalan dan berjalan, data panggilan masuk tidak mudah. Kebenaran yang menakutkan adalah bahawa penjenayah mempunyai cukup untuk mendapatkan dari memintas data anda yang membangun menara palsu bernilai pelaburan.

Mempertahankan data telefon bimbit anda

Semasa menyambung ke menara telefon bimbit palsu adalah risiko yang serius terhadap data anda, itu bukan risiko yang kebanyakannya akan menghadapi hari demi hari. Tetapi itu tidak bermakna data anda disimpan dengan selamat pada peranti anda.

Ancaman terbesar semua ialah data yang kami hantar melalui internet. Lagipun, apabila anda pergi ke dalam talian untuk menggunakan aplikasi atau melawat tapak web, anda menyampaikan maklumat melalui rangkaian pelayan yang berbeza - tidak semuanya dijamin dan disahkan. Anda meninggalkan jejak di mana sahaja anda pergi, dan apa-apa data yang anda kongsi mungkin terdedah.

Akhir sekali, ingat bahawa sebahagian besar pelanggaran data telefon bimbit tidak datang dari penghantaran sama sekali. Apabila seluruh telefon bimbit diserahkan kepada penjenayah.

Untuk melindungi dari kecurian fizikal, pastikan untuk mengambil keuntungan dari sebarang langkah keselamatan dalam penerbangan termasuk kata laluan, penyulitan, dan ciri-ciri lap terpencil. Jika anda menjual peranti anda, kembalikan ke default kilang untuk mengalih keluar data anda sepenuhnya.

Dan apa sahaja yang anda lakukan dengan peranti anda - sama ada anda menghantar e-mel, membuat panggilan, atau menyemak imbas web - sentiasa menyedari sambungan wayarles yang anda buka dan data yang anda boleh hantar.

Kecurian dari langit: Bolehkah kecurian data telefon bimbit mempengaruhi anda?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.