Kenapa anda tidak harus mengabaikan mesej ‘Kemas Kini Peranti Anda’

Satu ilustrasi ikon muat turun yang terkenal.

Ia adalah sifat yang paling banyak pada masa ini. Kami memulakan komputer riba kami dan duduk di tempat duduk kami, bersedia untuk berkuasa sepanjang hari dengan cawan kopi yang mengukus.

Semasa menyemak imbas kalendar harian kami dan mengejar e-mel yang belum dibaca, ikon biasa akan muncul.

Ia mendesak anda untuk mengemas kini sistem pengendalian anda yang sedia ada atau memuat turun patch keselamatan terkini. Anda berfikir tentang hal itu untuk perpisahan tetapi akhirnya memutuskan bahawa kerja anda mengambil keutamaan-peranti tidak boleh keluar dari komisen untuk 30 minit ke depan atau lebih.

Dan itu sahaja. Anda klik butang “Ingatkan Saya Kemudian”, hanya untuk mengulangi proses pada hari berikutnya.

Ini cerita yang biasa ketika datang ke telefon pintar atau tablet kita. Mengabaikan amaran berulang untuk mengemas kini perisian atau sistem operasi kritikal adalah gaya tabiat.

Sesetengah daripada kita mungkin menunjuk kepada kekurangan masa sebagai alasan utama untuk menangguhkan kemas kini. Orang lain mungkin berhati-hati bahawa pemberitahuan sebenarnya adalah entiti berniat jahat yang cuba menyusup peranti kami dengan perisian hasad.

Lagipun, itulah yang berlaku pada bulan Mac apabila penggodam berjaya membajak syarikat perkakasan Taiwan perisian alat kemas kini perisian Asus dan menargetkan pengguna sedia ada.

Pelanggaran Asus bukanlah yang pertama dan pastinya tidak akan menjadi yang terakhir. Walaupun pengguna biasa mempunyai sebab untuk menjadi skeptis terhadap pemberitahuan kemas kini perisian, kami mengekalkan bahawa ia adalah demi kepentingan anda untuk memastikan peranti sentiasa dikemas kini setiap masa.

Inilah sebabnya.

1. Perlindungan terhadap perisian hasad

Menurut AV-Test Institute, sebuah firma penyelidikan keselamatan bebas di Jerman, lebih 300,000 sampel malware baru wujud setiap hari.

Malware, pendek untuk perisian berniat jahat, direka untuk mengeksploitasi kelemahan perisian atau lubang keselamatan. Sesuatu yang mudah seperti membuka e-mel yang mencurigakan atau fail media yang dijangkiti oleh strim boleh menyebabkan penggodam yang mengawal peranti dan data peribadi anda.

Sesetengah jenis perisian hasad direka khusus untuk memeras dan memeras pengguna. Dirujuk sebagai “ransomware,” cacing yang menjengkelkan ini tidak akan hilang kecuali jika anda melepaskan butiran kad kredit atau membayar wang tunai keras.

Ya, mungkin peranti yang dikemas kini menjadi mangsa serangan malware yang disasarkan. Tetapi peluang ini jauh lebih rendah daripada jika peranti anda tidak dilindungi dengan patch keselamatan terbaru atau kod yang lebih baik.

Sistem pengendalian adalah program yang kompleks dan canggih. Kemas kini perisian dan patch keselamatan wujud dengan sebab: pemaju mengimbas ancaman terkini dan segera menghantar kod yang digilap, yang direka untuk meningkatkan fungsi.

2. Perbaiki perisian bug

Jika masalah perisian boleh menyebabkan malapetaka jet berjuta-juta dolar, maka peranti peribadi kami pasti berisiko juga.

Oleh kerana kami tidak mengetahui dengan cara dalaman Microsoft, Apple, atau Google, kami menganggap semua aplikasi yang kami gunakan adalah bebas daripada ralat. Malangnya, itu bukan kes itu.

Bug perisian, pada dasarnya kesilapan atau kecacatan dalam program komputer atau sistem pengendalian, menyebabkan kerosakan dan memaksa apl untuk bertindak dengan cara yang tidak diingini.

Anda pasti menjumpai aplikasi yang akan mengalami kemalangan berulang kali tanpa sebarang sebab yang dapat dilihat.

Itu boleh jadi kerana bug perisian. Mujurlah, ia boleh dengan mudah diperbaiki-hanya terima pemberitahuan kemas kini dan bug akan dibatalkan.

Dalam banyak kes, kemas kini perisian tidak hanya untuk keselamatan. Mereka direka bentuk untuk meningkatkan pengalaman pengguna, membetulkan kesilapan, dan menambah fungsi baru.

Oleh itu, dengan tidak mengemaskini peranti anda, anda melakukan sendiri kecederaan.

3. Mengawal eksploitasi sifar hari

Kerentanan sifar hari merujuk kepada kecacatan keselamatan yang baru ditemui oleh vendor perisian tetapi tanpa penyelesaian yang sedia ada.

Ini memerlukan risiko yang semulajadi-jika penggodam mendapati cacatnya, mereka boleh mengeksploitasinya dengan mudah.

Dan ramai yang melakukannya. Barisan pertama pertahanan anda terhadap kerentanan sifar hari adalah dengan segera memasang kemas kini perisian apabila ia tersedia. Ini akan mengalih keluar kod ketinggalan zaman dan memasang lubang keselamatan.

Dengan kemerosotan kemas kini perisian, anda meletakkan diri anda berisiko terhadap pengungsian data.

4. Maklumat peribadi selamat

Telefon dan komputer riba kami membawa sejumlah terperinci mengenai kehidupan kami serta yang paling dekat dengan kami.

Kami telah merujuk kepada ancaman ransomware dan kemungkinan penipuan kewangan. Tetapi selain itu-e-mel, gambar, buku alamat, dokumen perniagaan, dan juga salinan pasport dan nombor keselamatan sosial kami disimpan dalam awan.

Sekiranya maklumat ini jatuh ke tangan yang salah, ia boleh mendatangkan malapetaka. Pencurian identiti adalah kemungkinan sebenar. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah menipu berjuta-juta dolar atau bertanggungjawab untuk pinjaman yang anda tidak tahu.

Kemas kini perisian berusaha untuk menjaga anda dijaga apabila anda menjalankan aktiviti harian anda. Mengabaikan mereka tidak disyorkan sama sekali.

Mengapa tidak menetapkan peranti anda untuk dikemas kini secara automatik?

Katakan pengeluar kenderaan anda mengeluarkan penarikan balik kerana kesalahan yang disyaki dalam penghantaran. Adakah anda mengabaikan nasihat itu dan enggan melawat pengedar anda? Atau, adakah anda sentiasa melangkau penyelenggaraan berjadual, menjanjikan untuk mendapatkannya kemudian apabila ia mudah?

Kami tidak fikir begitu.

Peranti peribadi memerlukan pembaikan dan kemas kini yang serupa-fikirkannya dalam urat yang sama seperti penyelenggaraan untuk kereta anda. Ia memerlukan masa, ia adalah proses yang agak menjengkelkan, tetapi perlu untuk keamanan dan keselesaan anda.

Sebenarnya, hanya membolehkan kemas kini automatik dimungkinkan. Tidak ada lagi pemberitahuan pop timbul yang menjengkelkan, dan anda mendapat keselamatan mesin yang dioptimumkan untuk boot.

Kenapa anda tidak harus mengabaikan mesej 'Kemas Kini Peranti Anda'
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.