Kerahsiaan Perfect Forward membuat penyulitan lebih selamat

ExpressVPN: Kerahsiaan Perfect Forward

Protokol penyulitan membuat anda selamat dan komunikasi anda bersifat peribadi. Aplikasi sembang yang selamat akan menyulitkan perbualan, dan HTTPS menjamin laman web (ditandakan dengan kunci hijau di bar penyemak imbas anda). Perkhidmatan VPN membungkus lapisan penyulitan tambahan di sekeliling semua bit dan bait.

Teknik enkripsi menggunakan matematik untuk memastikan bahawa hanya penerima yang dimaksudkan boleh menyahkodkan sepotong besar yang tidak dapat dibaca ke dalam data yang boleh dibaca. Rahsia yang paling banyak dikawal dari mana-mana saluran yang disulitkan adalah kunci penyulitan, yang menyulitkan atau mendekripsi data.

Kerahsiaan Ke Hadapan yang Sempurna memastikan bahawa kunci penyulitan yang dikompromi atau dicuri tidak menjejaskan keselamatan komunikasi masa lalu atau masa hadapan. Tanpa Kerahasiaan Sempurna Keamanan mana-mana kompromi sistem seketika-contohnya, jangkitan malware atau hack yang disasarkan-boleh mendedahkan semua data yang dipindahkan oleh pengguna pada masa lalu dan masa depan.

ExpressVPN menggunakan Kerahsiaan Perfect Forward secara lalai.

Kunci penyulitan statik

Dalam sistem penyulitan yang lebih mudah, kunci dihasilkan dan digunakan semula dari masa ke masa untuk penyimpanan dan komunikasi.

Apabila maklumat perlu diambil selepas ia disampaikan, mis. melalui e-mel atau fail, lebih baik jika kunci penyulitan yang digunakan untuk menyulitkan maklumat itu masih tersedia.

Alat penyulitan popular seperti PGP (atau GnuPG) menggunakan kunci penyulitan statik untuk menyulitkan fail dan e-mel atau untuk menandatangani program komputer. Terutama, Facebook menggunakannya untuk menghantar pemberitahuan e-mel yang tidak dapat dibatalkan.

Kelemahan utama kunci penyulitan statik ialah jika anda tidak menukar kunci dengan kerap, penggodam hanya perlu menjejaskan satu kunci pada komputer anda untuk mengompromi semua fail dan e-mel yang disulitkan. Walaupun anda menukar kunci dengan kerap, anda tetap akan menyimpan kunci sebelumnya sekiranya anda perlu mengakses e-mel atau fail lama.

ExpressVPN menggunakan kunci penyulitan dinamik untuk Kerahsiaan Sempurna

Tidak semua data memerlukan kebolehcapaian masa depan. Apabila anda membuka laman web yang disulitkan HTTPS, pelayar tidak perlu menyimpan data yang disulitkan untuk masa yang lama. Lagipun, anda sentiasa dapat meminta semula halaman yang sama atau menyimpan salinannya secara tempatan.

Sambungan VPN sangat serupa kerana tidak perlu menyimpan atau memulihkan maklumat yang dihantar. Dan walaupun tidak ada jaminan bahawa perantara seperti penyedia perkhidmatan internet (ISP) atau kerajaan tidak akan menyimpan salinan data yang disulitkan, Kerahsiaan Perfect Forward menjadikan maklumat itu tidak berguna.

Setiap kali anda menyambung ke pelayan ExpressVPN, keesahan sijil keselamatan disahkan. Setelah disahkan, kunci penyulitan unik dirundingkan melalui pertukaran utama seperti Diffie-Hellman.

Ketahui bagaimana aplikasi ExpressVPN mengesahkan ia bercakap dengan pelayan yang betul.

Setiap sambungan ExpressVPN menggunakan kunci yang berbeza, jadi dalam hal tidak mungkin seseorang menggodam peranti anda atau pelayan ExpressVPN dan telah mencatatkan data mentah yang disulitkan yang dihantar oleh anda, mereka masih tidak dapat mentafsir maklumat tersebut. Kunci penyulitan dinamik dibersihkan atau diperbaharui selepas sambungan ditamatkan, atau setiap 60 minit untuk melindungi sambungan yang lama.

Kerahsiaan Perfect Forward membuat penyulitan lebih selamat
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.