Lindungi perbankan dalam talian anda

Laptop dengan padlock hijau dengan tanda dolar di atasnya.

Ia tidak memerlukan penjelasan lanjut mengapa butiran perbankan dalam talian kami adalah penting. Kami menyimpan wang kami di sana, dan jika akaun kami menjadi tidak tersedia untuk masa yang singkat, atau kami kehilangan akses kepada mereka, ia berpotensi menjadi berbahaya.

Di samping kehilangan wang yang diperolehi kami, akaun bank yang hilang mungkin bermaksud ketidakupayaan untuk membayar cukai, insurans, atau yuran sekolah, yang mungkin memberi kesan negatif kepada kehidupan kita.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mempertingkatkan akaun anda supaya bank anda tidak mengunci anda dan untuk menghentikan seseorang mengakses akaun anda dengan penipuan.

1. Jangan gunakan semula kata laluan

Apabila menggunakan kata laluan yang sama di beberapa tapak, ia hanya memerlukan satu daripada mereka untuk dijalankan oleh seseorang yang berniat jahat atau tidak cekap dan kata laluan anda boleh menjadi tersedia secara umum. Penjenayah akan menggunakan kata laluan yang bocor dari laman web kurang selamat dan mencubanya dengan pelbagai institusi kewangan.

Ia mungkin tidak perlu untuk kata laluan anda sama persis dengan bank anda. Jika taktik anda menggunakan sedikit variasi di laman web yang berbeza, anda mungkin akan terdedah.

Lebih baik menggunakan pengurus kata laluan untuk menghasilkan kata laluan yang kuat, unik dan rawak. Dengan cara ini, anda juga tidak akan mempunyai masalah mematuhi keperluan kata laluan yang sering digunakan oleh bank anda (seperti bilangan maksimum dan jumlah aksara dan penggunaan aksara khusus).

2. Menggunakan pengesahan dua faktor yang ditawarkan

Walaupun institusi kewangan anda tidak memerlukannya, gunakan sebarang kaedah pengesahan dua faktor yang ada. Pengaturan tepat ketika menggunakan faktor kedua untuk mengotentikasi mungkin berbeza, sama ada setiap kali anda log masuk, setiap 30 hari, atau setiap kali anda log masuk dari lokasi atau peranti baru.

Sebaik-baiknya anda akan menggunakan faktor kedua yang berasaskan aplikasi atau perkakasan. Sekiranya anda perlu menggunakan nombor telefon bimbit, pastikan ia dijamin dengan betul, seperti yang diterangkan dalam langkah seterusnya.

3. Selamatkan e-mel dan nombor telefon anda

Ia sangat penting untuk menjamin nombor telefon mudah alih anda dan alamat e-mel yang dikaitkan dengan akaun bank anda. Dalam banyak keadaan, seseorang yang mengawal nombor telefon atau alamat e-mel anda mungkin mempunyai maklumat yang cukup untuk meniru anda, sebagai contoh, dengan menggunakan maklumat peribadi yang disimpan dalam akaun e-mel anda. Mereka juga akan dapat menerima kod pengesahan, kemas kini, dan panggilan untuk pihak anda.

Untuk mendapatkan akaun e-mel anda:

  • Pastikan ia mempunyai kata laluan unik, kuat, dan rawak
  • Gunakan pengesahan dua faktor, dengan ideal melalui aplikasi atau peranti perkakasan
  • Semak sebarang aplikasi yang mungkin mempunyai keupayaan untuk melihat aktiviti anda

Untuk menjamin nombor telefon anda:

  • Minta kunci pada akaun anda dengan pembekal telefon anda
  • Tetapkan keperluan PIN sebelum nombor boleh dipindah atau diklon
  • Gunakan nombor prabayar berasingan untuk menerima mesej 2FA yang anda tidak berkomunikasi dengan orang lain

4. Ketahui phishing

Walaupun menggunakan kata laluan yang kuat dan pengesahan dua faktor, masih terdapat risiko bahawa anda secara tidak sengaja memberikan kata laluan anda ke tapak penipuan. Dalam keadaan sedemikian, pengesahan dua faktor mungkin tidak melindungi anda, melainkan anda menggunakan penyelesaian perkakasan.

Sebabnya ialah mana-mana tapak pancingan data mungkin dalam masa nyata cuba kata laluan anda di laman web yang mereka menyamar, kemudian mengemukakan permintaan mereka untuk kod faktor kedua kepada anda. Apabila anda memasukkan kod anda ke laman web palsu, mereka akan memasukkannya ke tempat yang sebenar dan mendapat akses.

  • Gunakan penanda buku untuk menavigasi ke perkhidmatan kewangan anda, bukannya mengikuti pautan atau menggunakan google
  • Sentiasa mencurigai sebarang e-mel yang anda terima. Walaupun e-mel yang anda terima mungkin sah, jangan ikut pautan atau membalasnya. Sentiasa log masuk ke perkhidmatan melalui penanda buku dan cari komunikasi di sana
  • Gunakan pengurus kata laluan untuk kata laluan auto-fill di laman web, bukannya memasukkan diri anda sendiri. Walaupun ini mungkin bukan jaminan 100%, pengurus kata laluan mungkin menangkap bahawa anda berada di tapak pancingan sebelum anda melakukannya
  • Gunakan token faktor faktor berasaskan perkakasan (seperti standard U2F) apabila tersedia. Token akan mengesahkan bahawa sambungan dibuat ke laman web yang betul

5. Gunakan VPN apabila di luar negara

Banyak institusi kewangan akan menutup akaun anda jika mereka takut kepada seseorang selain daripada anda mengaksesnya. Petunjuk aktiviti penipuan mungkin menjadi log masuk dari lokasi yang tidak biasa. Alasan lain mungkin ialah anda mengakses perkhidmatan dari negara yang di embargo, yang mana terdapat banyak.

Semasa menggunakan VPN itu sendiri mungkin juga dilihat oleh perkhidmatan kewangan anda sebagai mencurigakan, kemungkinan besar lebih baik daripada pembalakan dari negara baru atau embargo. Pilih lokasi VPN berhampiran rumah biasa anda, atau anda sentiasa log masuk dari lokasi VPN yang sama.

6. Jangan takut untuk mengunci akaun anda

Jika anda bimbang orang lain mengakses akaun anda secara haram, jangan teragak-agak untuk menghubungi institusi kewangan anda dan meminta sekatan tambahan dimasukkan ke dalam akaun anda. Perbankan telefon, contohnya, adalah ciri yang sedikit digunakan yang banyak orang tidak tahu yang mereka ada, dan mungkin membuat orang dapat mengakses dan mengosongkan akaun anda. Tetapi anda boleh meminta perbankan telefon dimatikan.

Begitu juga, anda boleh meminta pembawa telefon mudah alih anda untuk menjadikannya lebih sukar bagi sesiapa untuk memport nombor anda atau menghasilkan PIN berasingan ketika berkomunikasi dengan sokongan pelanggan mereka. Sekatan mungkin termasuk hanya membenarkan nombor yang akan dialihkan di kedai fizikal selepas menunjukkan ID yang sah, bukannya melalui telefon atau internet.

Perlindungan adalah yang terbaik

Memang benar bahawa perkhidmatan kewangan diinsuranskan dan boleh dikenakan jika mereka didapati memberikan penipu akses ke akaun anda. Tetapi dalam banyak kes mungkin terserah kepada anda untuk membuktikan anda telah diretas, atau risiko kehilangan akses ke akaun anda untuk waktu yang lama.

Dengan usaha yang agak sedikit adalah mungkin untuk meningkatkan kos yang diperlukan untuk menyerang akaun kewangan anda. Hanya beberapa langkah yang akan meningkatkan keselamatan anda dan meletakkan fikiran anda dengan selesa.

Lindungi perbankan dalam talian anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.