Microsoft mensasarkan Asia dengan hab cybercrime baru

Microsoft mensasarkan Asia dengan hab cybercrime baru

Microsoft telah meningkatkan perjuangannya terhadap jenayah dalam talian dengan pembukaan sebuah Pusat Satelit Cybercrime global yang baru di Singapura.

Pusat baru menyertai Tokyo dan Beijing sebagai satelit ketiga di kawasan itu, dan keseluruhan kelima, ketika Microsoft memperluas pangkalannya di Washington DC dan Berlin.

Matlamat utama satelit baru adalah untuk menyokong perjuangan menentang jenayah dalam talian di kawasan geografi yang dengan cepat menjadi sarang peretas. Dengan tumpuan khusus untuk melindungi aset Microsoft, ia akan mensasarkan pada malware dan botnet.

Kemudahan ini akan memberi perkhidmatan kepada negara-negara Asia Tenggara dan Lautan termasuk India, Korea Selatan, Australia dan New Zealand.

Bercakap pada sidang akhbar pada hari Isnin, Richard Boscovich, penolong kaunselor umum Microsoft dari unit jenayah digitalnya, berkata:

"Salah satu sebab kami membuka pusat, terutamanya di sini adalah jelas Singapura adalah salah satu pusat kewangan utama di dunia.

Banyak wang yang datang melalui Singapura, ia adalah negara yang agak kaya dan penjenayah mengikuti wang itu.

Mereka dalam perniagaan mencuri. "

Didedikasikan untuk memerangi jenayah siber

Bosco, kerana dia lebih suka diketahui, juga menjelaskan bagaimana pasukan itu bekerja rapat dengan Interpol - yang mempunyai pusat yang didedikasikan untuk memerangi jenayah siber yang terletak di kawasan itu - dan akan terus berbuat demikian apabila kemudahannya dibuka secara rasmi pada bulan April.

Tambahan pula, Bosco juga menjelaskan bagaimana Microsoft memilih untuk menyasarkan Asia, dengan mengatakan bahawa kawasan itu mengalami pertumbuhan yang pesat dalam sektor IT, sesuatu yang mempunyai kesan ketukan untuk menguatkan perhatian penggodam dan penjenayah siber demi keuntungan yang lain:

"Kami melihat penjenayah siber sebagai orang perniagaan dan mereka mengikuti [pasaran baru muncul] yang menguntungkan secara ekonomi."

Dia menyatakan berapa ramai pengguna komputer di rantau ini tidak mempunyai minda keselamatan, menjadikan mereka sangat mudah terdedah kepada penjenayah siber. Oleh itu, kemudahan baru itu akan melihat malware rantau tertentu dan ancaman lain.

Pusat Singapura akan dijalankan di bawah unit jenayah digital Microsoft, yang beroperasi terutamanya sebagai unit sokongan, menurut Keshav Dhakad, pengarah serantau jenayah digital Microsoft Asia.

Unit jenayah digital global firma teknologi, yang berfungsi seiring dengan rakan kongsi industri, penyedia perkhidmatan internet dan agensi penguatkuasaan undang-undang, termasuk lebih daripada 100 peguam, jurutera, penyiasat dan penganalisis forensik, dan para saintis data yang terletak di Eropah, Timur Tengah dan Asia.

Ia juga berfungsi dengan pasukan respons kecemasan komputer (CERTs), menawarkan akses percuma kepada Program Perisikan Ancaman Cyber ​​yang memproses dan menganalisis lebih dari 500 juta transaksi sehari untuk jangkitan malware. Ia juga menyediakan latihan untuk rakan kongsi pihak ketiga.

Menteri Kedua untuk Hal Ehwal Dalam Negeri dan Perdagangan dan Industri Singapura, S. Iswaran berkata negara itu menyampaikan "sasaran semulajadi untuk penjenayah siber" kerana statusnya sebagai hab perniagaan tinggi untuk pelbagai syarikat multinasional.

Beliau mengesahkan bagaimana kedua-dua laman web perniagaan dan kerajaan telah disasarkan oleh penyerang sejak beberapa tahun lalu dan mencadangkan jumlah serangan dapat bertambah di masa depan memandangkan Singapura terus maju.

Dalam mengalu-alukan pusat satelit jenayah siber Microsoft baru, Iswaran berkata:

"Perkongsian kepakaran dan maklumat melalui perkongsian antara industri dan awam-swasta adalah asas kepada ekosistem keselamatan siber yang berkesan. Adalah penting bahawa kita mewujudkan persekitaran kepercayaan dimana rangkaian boleh berkongsi perisikan dengan cepat dan organisasi rakan kongsi boleh membincangkan langkah-langkah untuk menangani ancaman atau mencegah insiden yang sama berlaku "

Sementara itu, Microsoft akan tetap fokus di tempat lain walaupun hub baru dibuka untuk perniagaan.

Bosco menyerlahkan China dan kadar jangkitan yang tinggi di kalangan mesin di negara ini yang dikatakan disebabkan terutamanya oleh peningkatan perisian cetak rompak, termasuk sistem pengendalian Microsoft sendiri:

"Terdapat sejumlah besar jangkitan di China, dan hasilnya dari kerja penyiasatan kami adalah ia berasal dari rantai bekalan tidak terjamin.

Apa yang berlaku ialah anda mendapat ramai orang yang dijangkiti kerana hanya membeli komputer dengan malware yang telah dipasang sebelum ini. Kadang-kadang, walaupun itu, ia datang dengan semua ciri-ciri, seperti kemas kini automatik dan firewall dimatikan.

Sebaik sahaja anda meletakkannya di Internet, walaupun anda tidak dijangkiti, dalam masa beberapa jam anda akan dijangkiti dan ia hanya cascades dan anda akan melihat sejumlah besar jangkitan di China kerana itu. "

Imej yang diketengahkan: Kelab Photo Gajus / Dolar

Microsoft mensasarkan Asia dengan hab cybercrime baru
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.