Panduan Keselamatan Internet: 5 cara untuk membantu anak anda selamat dalam talian

Bagaimana untuk menjaga anak-anak anda selamat dalam talian.

Anda mungkin tidak melihatnya pada berita petang, tetapi dunia teknologi pendidikan berkembang pesat. Malah, pakar mengatakan pelaburan dalam industri EdTech bersedia untuk melebihi $ 250 bilion di seluruh dunia dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Pertumbuhan ini mungkin disebabkan oleh sebahagian besar daripada inisiatif ConnectED, yang sedang berusaha untuk membawa WiFi berkelajuan tinggi ke setiap bilik darjah di U.S..

Dihubungkan secara perlahan merevolusikan bagaimana sekolah menggunakan internet, dan oleh itu membuka pintu untuk lebih banyak syarikat untuk membangunkan teknologi dan perisian untuk membantu menambah kurikulum pendidikan anak anda.

Memandangkan semakin banyak guru beralih kepada pelbagai alat pendidikan dalam talian untuk meningkatkan kaedah pengajaran tradisional, penting bahawa anak anda tahu bagaimana untuk kekal selamat dalam talian di rumah dan di dalam bilik darjah.

Berikut adalah lima cara untuk membantu.

1. Bercakap dengan anak-anak anda mengenai jejak digital mereka

Ketika datang ke web, apa pun yang berjalan dalam talian tetap dalam talian, jadi penting untuk menjadi perhatian bukan sahaja privasi anda tetapi juga anak anda. Fikirkan internet sebagai satu hutan yang luas di mana semua yang anda lakukan meninggalkan jejak.

Pastikan anak anda mengetahui apa yang baik untuk berkongsi dalam talian dan apa yang tidak. Apabila ragu-ragu, adalah yang terbaik untuk menjaga perkara peribadi. Lagipun, maklumat lebih lanjut mengenai seseorang dalam talian, semakin banyak kesempatan untuk mengeksploitasi.

Kesedaran dalam talian sangat berhati-hati dalam era media sosial, di mana laman web seperti Facebook telah menjadi sangat efisien pada pengguna yang menargetkan mereka kini dapat mengenal pasti remaja yang merasa tidak selamat atau cemas.

Bukan itu sahaja tetapi semakin banyak universiti hari ini memeriksa akaun media sosial calon pelajar sebelum memutuskan siapa yang harus diterima. Walaupun itu bukan masalah segera, ia boleh menimbulkan masalah apabila tiba masanya untuk anak anda memohon kepada pelbagai sekolah.

2. Bantu anak anda melihat perbezaan di antara laman web yang selamat dan berbahaya

Walaupun kebanyakan penyemak imbas hari ini boleh memberi amaran kepada pengguna apabila mereka melawat tapak yang berpotensi berbahaya, selalu ada beberapa kes yang boleh menyelinap melalui retak. Bantu anak anda sedar laman-laman selamat dan mengenali orang-orang yang berbahaya.

Cara mudah untuk memeriksa sama ada tapak selamat atau tidak adalah untuk menyemak URL di bar carian atas. Sekiranya URL mempunyai ‘https’ di dalamnya, maka laman tersebut selamat. HTTPS bermaksud Hypertext Transfer Protocol Security, di mana ‘s’ bermaksud selamat. Sekiranya laman web menggunakan https, kemungkinannya adalah sah.

3. Sediakan VPN untuk anak-anak anda

Anda juga boleh menambah tahap keselamatan tambahan untuk anak-anak anda dengan menggunakan apa yang diketahui sebagai VPN. Pendek untuk rangkaian peribadi maya, VPN adalah cara yang selamat dan sah untuk membantu mensosialisasikan rangkaian dalam talian seseorang dan menyulitkan sambungan internet mereka.

Dengan menyambung ke lokasi pelayan VPN, pengguna boleh menamakan sambungan mereka semasa menjelajah secara serentak dengan lebih selamat. Ia mungkin berbunyi rumit, tetapi dalam praktiknya, VPN sangat mudah digunakan.

Kebanyakan perkhidmatan VPN menawarkan pelan pembayaran bulanan dan boleh meliputi kebanyakan peranti, termasuk komputer riba, komputer meja, telefon pintar, dan juga beberapa penghala.

4. Ajar anak anda menggunakan kata laluan yang lebih kuat

Salah satu cara terbaik untuk membantu anak anda tetap selamat dalam talian ialah mengajar mereka menggunakan kata laluan yang lebih baik. Walaupun mungkin lebih mudah untuk mengingati kata laluan mudah seperti alamat haiwan kesayangan atau alamat jalan keluar keluarga, mereka didapati kurang selamat. Malah, kajian Google mendapati bahawa kebiasaan kata laluan yang paling umum adalah menggunakan nama haiwan sebagai kata laluan. Adalah penting untuk tidak menggunakan kata laluan yang boleh ditebak oleh penyerang dengan penyelidikan yang sangat sedikit.

Kata laluan yang sekurang-kurangnya lapan aksara panjang dan termasuk pelbagai huruf dan angka lebih selamat daripada menggunakan nama haiwan. Walaupun boleh menjadi sukar bagi seorang anak untuk mengingati salah satu daripada kata laluan ini (kurang sedikit sahaja), ada alat yang boleh anda gunakan untuk mengingati mereka, seperti kata laluan kata laluan rawak kami.

Aplikasi percuma seperti LastPass adalah sumber yang hebat untuk dimiliki. Dengan mewujudkan apa yang dipanggil Kunci Master, LastPass menyimpan pelbagai kata laluan kanak-kanak anda di bawah kunci dan kekunci. Daripada perlu ingat beberapa kata laluan, anak anda hanya perlu mengingatnya.

5. Pastikan perisian anak anda dikemas kini

Cara paling mudah bagi penggodam untuk merampas komputer adalah dengan mengeksploitasi kelemahan dalam perisian rangkaian, pekerjaan yang lebih mudah apabila perisian tersebut lapuk. Serangan ransomware WannaCry tahun lalu, yang menyasarkan kira-kira 300,000 komputer di seluruh dunia, hanya mampu memukul rangkaian yang menggunakan perisian ketinggalan zaman.

Sediakan sedikit masa untuk memeriksa sama ada anda dan program perisian pelbagai anak anda-terutamanya pakej antivirus-dan memastikan pelbagai pelayar dan rangkaian anda terkini. Lagipun, kebanyakan kemas kini dan patch ada untuk membantu menyelesaikan masalah keselamatan yang diketahui, jadi pastikan untuk mengambil kesempatan daripada mereka.

Sekiranya anda ingin membantu anak anda tetap selamat dalam talian, anda perlu mengambil masa untuk menghabiskan beberapa minit menerusi tip ini.

Panduan Keselamatan Internet: 5 cara untuk membantu anak anda selamat dalam talian
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.