Pengguna Mac terdedah kepada adware dan lebih buruk sementara Apple menunda pada pembetulan pepijat

adware mac adalah busuk

Malware mungkin masih menjadi ancaman kecil kepada pengguna Mac, tetapi adware terus berkembang seperti wabak. Eksploitasi terkini datang dalam bentuk kuda Trojan yang berpose sebagai utiliti muat turun.

Virus ini menyerang kelemahan baru-baru ini yang diketahui oleh sistem yang menjalankan OS X Yosemite. Ia mengubah fail yang dipanggil sudoers, memberikan semua pengguna-termasuk tetamu-keistimewaan untuk menulis fail dan memasang program-program baru tanpa memerlukan kata laluan. Setelah itu dilakukan, memasang adware dan junkware, membuka pintu iklan pop-up dan perosak lain. Ia tidak betul-betul mengancam, tetapi ia menjengkelkan.

Nasib baik, adware seolah-olah sejauh bahaya setakat ini, dan ini adalah eksploit pertama yang diketahui. Hypothetically, lebih banyak penggodam berniat jahat boleh menggunakan kekurangan perlindungan kata laluan untuk memasang malware yang lebih berbahaya, menurut Malwarebytes 'Thomas Reed.

Apple telah menambal kelemahan dalam versi beta Yosemite dan keluaran utama yang akan datang, El Capitan, tetapi kemas kini belum tersedia untuk pengguna bukan beta. Sehingga itu, cara terbaik untuk mengelakkannya ialah berhati-hati dengan apa yang anda muat turun.

Adakah ini kelihatan dijangkiti?

Sebaik sahaja virus itu mempunyai keizinan root pada komputer hos, ia menjalankan aplikasi VSInstaller, yang seterusnya memasang adware VSearch. Biasanya, adware ini mengubah kata-kata tertentu ke dalam hyperlink atau memaparkan iklan pop-up. Jika anda fikir anda mungkin dijangkiti, cari arahan untuk membuangnya di sini.

Virus ini juga akan memasang varian adware yang dipanggil Geneio dan junkware yang digelar MacKeeper, yang mana anda boleh mencari penyelesaian penyingkiran untuk sini dan di sini, masing-masing.

Akhir sekali, virus itu mengarahkan pengguna untuk memuat turun aplikasi Muat turun Ulang-pemecut dan pengurus muat turun-di App Store.

Adware-ness

Kesilapan di Yosemite mula-mula didedahkan kepada orang ramai oleh penyelidik Jerman, Stefan Esser bulan lalu. Esser telah menerima penghinaan kerana didakwa blog tentang kerentanan sebelum menyedarkan Apple.

Eksploitasi mencerminkan buruk pada Apple, yang mencipta bug sifar hari apabila menambah ciri pembalakan ralat baru kepada Yosemite. Lebih buruk lagi, Apple gagal bertindak selepas dimaklumkan kepada kelemahan oleh seorang penyelidik lain yang mengetuai Twitter handle @beist sebelum pembebasan Esser.

Sedikit menyedihkan apabila anda melihat seseorang melepaskan bug yang anda juga dapati tetapi anda tetap cukup seperti yang anda laporkan kepada vendor, anda ingin menjadi baik. #fail

- beist (@beist) 22 Julai 2015

Sekarang bahawa eksploit yang diketahui sudah lama menyebarkan, Apple ditinggalkan dengan alasan yang sedikit mengapa penggunanya tidak dilindungi.

Esser mencipta alat perisian untuk melindungi terhadap eksploit, tetapi melihat kerana dia adalah orang yang menarik perhatian penipu adware pada bug di tempat pertama, tidak semua orang mempercayainya. Anda boleh mencari penyelesaiannya di sini, tetapi berhati-hati bahawa ia tidak dibenarkan oleh Apple.

Adware epidemik

Adware menjadi semakin lazim di Mac kerana ia sering tidak dapat dikesan oleh program antivirus. Dalam Buletin Keselamatan 2014 dari Kaspersky Labs, hampir separuh dari 20 ancaman paling umum yang direka untuk OS X adalah program adware.

"Sebagai peraturan," laporan itu berbunyi, "program jahat ini tiba di komputer pengguna bersama program sah jika mereka dimuat turun dari kedai perisian dan bukannya dari laman web rasmi pemaju."

Setelah dipasang, adware menambah pautan pengiklanan dalam penanda buku pelayar web, menyebabkan iklan pop timbul, dan mengubah enjin gelintar lalai, antara perilaku lain. Sekalipun program antivirus menjumpai dan memadamkan fail pemasang iklan asal, jangkitan mungkin akan menyebar.

Cuba ExpressVPN untuk Mac untuk keselamatan dan privasi Internet yang lebih baik.

Imej yang diketengahkan: Kelab Photo Vidady / Dollar

Pengguna Mac terdedah kepada adware dan lebih buruk sementara Apple menunda pada pembetulan pepijat
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.