Pirate di dalam poket anda: Masa depan media yang dicuri?

Masa depan cetak rompak dalam talian: Meerkat dan Periscope

Kos kabel semakin meningkat, dan harga malam di filem – sekali anda faktor dalam gas, popcorn, minuman dan tiket – sering lebih daripada makan malam kelas atas. Oleh itu, tidak hairanlah, semakin ramai rakyat Amerika beralih kepada perkhidmatan streaming TV dan filem untuk mendapatkan apa yang mereka mahu, apabila mereka mahu. Dan sementara Motley Fool mencatatkan bahawa perkhidmatan streaming atas atas talian semakin meningkat, cetak rompak media juga meroket. Kini, rangkaian popular HBO telah menetapkan pandangannya tentang apa yang ada yang menyebut “masa depan cetak rompak dalam talian”: Telefon pintar anda.

Yours atau Theirs?

Inilah cara ia berfungsi. Aplikasi streaming langsung seperti Meerket dan Periskope milik Twitter membolehkan pengguna merekod apa sahaja yang mereka mahu menggunakan kamera video pada telefon pintar atau tablet mereka. Kini, Periscope hanya tersedia untuk pengguna iDevice, sementara Meerkat telah membuat lompat ke Android. Sesiapa sahaja yang mengunduh salah satu apl live-streaming ini dapat menonton apa sahaja pengguna lain menyiarkannya – ini boleh jadi apa-apa dari video gelagat yang tidak berkesudahan untuk filem-filem bootlegged atau rancangan televisyen pertama. Perbezaan besar? Periscope menyimpan livestreams selama 24 jam selepas disiarkan supaya lebih banyak pengguna dapat menonton.

Penjimatan aliran ini, bagaimanapun, mempunyai HBO semua dipintal. Mengapa? Kerana semasa episod Game of Thrones ke-12, beratus-ratus pengguna menonton pertunjukan di Periscope – dan beratus-ratus aliran diselamatkan. Menurut Washington Post, HBO menghantar satu siri pemberitahuan takedik kepada Periscope, menuntut mereka mengeluarkan kandungan yang menyinggung perasaan itu. Rangkaian yang dihuraikan Periscoping sebagai “pelanggaran hak cipta massa,” walaupun bilangan pengguna yang menonton aliran langsung tidak mendekati jumlah mereka yang melakukan versi cetak rompak media dalam talian – memuat turun keseluruhan rancangan dan filem dari laman web berasaskan torrent. Oleh itu, mengapa perkhidmatan live streaming ini mempunyai penyedia media tradisional yang semakin ketakutan?

Pembajakan Sebelumnya

Ketakutan pertama mereka berpusat pada kandungan. Di bawah Akta Hak Cipta Millennium Digital, platform seperti Periscope dan Meerkat tidak bertanggungjawab untuk apa-apa yang diposkan atau disiarkan oleh pengguna. Walau bagaimanapun, mereka terpaksa mengeluarkan kandungan ini apabila diminta oleh pemegang hak. Tetapi apa yang berlaku apabila anda mengambil kandungan daripada persamaan, apabila aliran disimpan sementara atau tidak sama sekali?

Ini membawa kepada ketakutan kedua mereka: Aksesibiliti. Walaupun bilangan pengguna yang menonton saluran Periscope adalah sebahagian kecil daripada mereka yang memuat turun fail filem penuh pengguna “purata” tidak akan mendapati diri mereka di laman torrent, dan dengan senang hati akan membayar untuk kabel jika ia bermakna mereka dapat menonton rancangan kegemaran mereka setiap minggu . Telefon pintar di dalam poket mereka, bagaimanapun, menawarkan alternatif: Semak aliran langsung seseorang filem yang anda mahu lihat atau episod yang anda lupakan. Mengapa tidak menonton aliran langsung semasa perjalanan anda atau semasa anda sedang bercuti dan bukannya merakam rancangan untuk tontonan kemudian? Ringkasnya, kandungan atas permintaan adalah berita buruk untuk pembekal tradisional.

Merosakkan

Jadi apa yang akan mereka lakukan? HBO memulakan parti itu dengan notis pemberhentiannya, tetapi ia tidak akan berhenti di sana. Apabila kandungan hilang dari tapak dan aplikasi, pengeluar akan mencari sasaran baru: Pengguna. Ini sudah berlaku di tempat-tempat seperti Australia, di mana Kelab Pembeli Dallas (DBC), berjuang untuk dan diberi kebenaran untuk mendapatkan alamat IP dan data peribadi mengenai pengguna yang menjadi tuan rumah filem mereka untuk memuat turun di laman torrent untuk menghantar surat amaran.

Maklumbalas? Anda mempunyai beberapa pilihan. Terdapat aplikasi seperti Time Popcorn, sebuah klien BitTorrent sumber terbuka yang diterangkan sebagai “Netflix of Pirating,”. Walau bagaimanapun, bagi banyak pengguna, matlamat mereka bukan untuk lanun tetapi kadang-kadang menonton aliran langsung yang mereka dapati menarik – dan jika ini menjadi pertunjukan pertama atau filem baru, jadi baiklah. Di sini, perkhidmatan VPN yang berdiri sendiri mendapat lebih banyak daya tarikan; sebagai pengeluar media sifar di telefon pintar dan tablet sebagai masa depan cetak rompak, ia membayar untuk kelihatan seperti seorang pedagang daripada menaikkan Jolly Roger.

Imej pilihan: Linnaea Mallette / Domain Awam Pictures.net

Pirate di dalam poket anda: Masa depan media yang dicuri?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.