Ramalan 6 data keselamatan ExpressVPN untuk 2016: Yang mana yang menjadi kenyataan?

Adakah ExpressVPN meramalkan peristiwa 2016?

Pada bulan Januari, ExpressVPN membuat beberapa ramalan tentang apa yang mungkin berlaku dengan keselamatan maklumat pada 2016.

Adakah ramalan itu betul? Mari mengkaji dan melihat apa yang sebenarnya berlaku.

# 1: Hacker akan menargetkan infrastruktur pengangkutan dan elektrik

Adakah ExpressVPN betul? Agak

Tidak lama selepas artikel keselamatan diterbitkan, Pihak Berkuasa Kuasa Israel dipukul oleh ransomware. Sesetengah sistem komputer terpaksa kekal di luar talian selama dua hari sebelum perkhidmatan dapat dipulihkan. Nasib baik, elektrik terus mengalir seperti biasa semasa serangan.

Pada bulan Mac, Verizon mempublikasikan "pelanggaran data" di Utiliti Air di Amerika Syarikat, walaupun lokasi sebenar masih diklasifikasikan. Penyerang dapat dengan mudah mengubah kepekatan bahan kimia yang digunakan untuk merawat air, menonjolkan bahaya yang akan berlaku terhadap serangan sedemikian kepada kehidupan kita.

Berita terbesar, walaupun, datang pada bulan yang sama, ketika penyerang yang sangat canggih berjaya menurunkan grid tenaga Ukraina. Ini adalah penggodam kali pertama yang dapat menurunkan grid tenaga, dan, sehingga kini, masih merupakan contoh yang paling menakjubkan dan menakutkan dalam serangan maya terhadap infrastruktur fizikal.

Pada bulan November, kereta ringan San Francisco tidak dapat menunaikan tambang mereka selepas ransomware mengeluarkan sistem komputer mereka. Namun penyerang menyangkal bahawa mereka secara khusus mensasarkan sistem tersebut.

# 2: Internet Perkara akan membuktikan menjadi bencana

Adakah ExpressVPN betul? Tepat sekali

Oleh kerana ExpressVPN membuat ramalan ini, berita mengenai pemecatan VTech gergasi elektronik pengguna bergema melalui pejabat kami.

Internet mesin Perkara yang terkenal, Shodan, menambah seksyen yang membolehkan pengguna mencari webcam yang lemah. Cams membolehkan sesiapa sahaja untuk mengintip ke bilik belakang bank dan katil bayi. Sesetengah imej kemudian menjadikannya pameran seni di Tate Modern di London.

Setahun selepas para penyelidik membuktikan mereka boleh mengawal Jeep jauh dari mana-mana sahaja, Nissan menunjukkan kelemahan yang sama, walaupun tidak begitu teruk.

Kedua-dua trend yang paling membimbangkan, bagaimanapun, tidak datang dari penggodam setiap hari, tetapi dari negara-negara negara. Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat mengenai keupayaan sensor gerakan, kamera web, dan alat berkualiti udara untuk mengintip kami bagi pihak musuh besar. Peranti sedemikian boleh memberitahu apabila kita berada di rumah dan apa yang sedang kita lakukan. Maklumat ini kemudiannya akan dihantar kembali kepada pengilang, di mana kita mempunyai sedikit kawalan ke atas siapa yang mempunyai akses kepadanya.

Trend kedua ialah peranti rangkaian yang digunakan sebagai senjata melawan internet. Pada bulan Oktober, botnet berjuta-juta kamera web dan penghantar Wi-Fi mengetuk pembekal DNS, Dyn, memuatkan berpuluh-puluh laman web profil tinggi dengannya.

S dalam IoT bermaksud Keselamatan.

- Oleg Šelajev (@shelajev) 10 November 2016

# 3: Seseorang akan menggodam sebuah bank besar

Adakah ExpressVPN betul? Tepat sekali

2016 adalah tahun kepunyaan bank digital hebat. Berdiri adalah peretasan rangkaian penyelesaian antara bank, SWIFT. Mangsa terbesar adalah bank pusat Bangladesh, yang telah dicuri AS $ 100 juta, yang hanya $ 20 juta telah pulih. Bank itu bernasib baik, hampir 800 juta transaksi yang sah dicipta menggunakan kunci penyulitan yang dikompromi, tetapi bank kongsi menyekat majoriti mereka.

Kemudian, laporan muncul bahawa sebuah bank di Ecuador telah digodam lebih dari AS $ 12 juta. Sebuah bank Ukraine, juga pada 2016, ditipu AS $ 10 juta melalui serangan serupa.

Terdapat juga serangan yang perlu diperhatikan di sebuah bank yang lebih kecil. Pada bulan November, penggodam masuk ke sistem bank Liechtenstein milik Hong Kong. Tiada duit dicuri. Sebaliknya, maklumat akaun digunakan untuk memunggah akaun pemegang akaun. Penggodam mengancam untuk mendedahkan akaun kepada pasangan, rasuah, dan agensi cukai melainkan mereka menerima 10% daripada baki.

Pertukaran Bitcoin juga menghadapi kecurian yang berjaya. Pertukaran Bitfinex yang terkenal telah mencuri cryptocurrency bernilai US $ 65 juta. Tidak lama selepas itu, penyerang berjaya mengeksploitasi pepijat dalam kod platform kontrak pintar, The DAO. Berjuta-juta tok senilai digital telah dicuri, dan sisanya dengan cepat kehilangan nilai dalam hasil penjualannya.

Butiran tepat mengenai semua serangan di atas tetap menjadi misteri hingga ke hari ini, dan tidak seorang pun telah disabitkan kesalahan.

Menipu bank dalam talianHari-hari ini, perompak bank duduk di pantai menghirup Mojito semasa jenayah, bukan selepas itu.

# 4: Penyulitan akan menjadi standard pada segala-galanya

Adakah ExpressVPN betul? Tepat sekali

Walaupun laporan ketelusan Google tidak menunjukkan kenaikan tertentu dalam sambungan yang disulitkan, penyemak imbas web gergasi itu akan segera memulakan laman web yang mengelirukan yang tidak menawarkan sambungan selamat dan persendirian dengan menandakan mereka sebagai tidak selamat.

Sementara itu, alat penyulitan maju untuk orang ramai telah menjadi kenyataan melalui kemasukan Whatsapp Protokol Isyarat. Ini amat menarik kerana ia membuat komunikasi peribadi lalai untuk 1 bilion pengguna di seluruh dunia. Kebanyakannya tinggal di negara-negara yang mempunyai pengawasan dan penapisan berlebihan. Pesaing, seperti Google Allo dan Facebook Messenger juga telah mula menguji perbualan yang disulitkan, walaupun teragak-agak untuk membuat mereka lalai dalam platform mereka.

Berita positif terakhir yang terakhir dalam perjuangan untuk penyulitan untuk menjadi standard tiba pada bulan April apabila FBI menarik balik kes mahkamah mereka terhadap Apple. "Kes mahkamah yang akan menentukan segala-galanya" adalah pertempuran awam dan sengit mengenai sama ada FBI mempunyai hak untuk memaksa Apple untuk berkompromi keselamatan produknya sendiri.

# 5: Rangkaian jejaring akan memasuki sorotan dan menjadi arus perdana

Adakah ExpressVPN betul? Mati yang salah

Bertentangan dengan apa yang diharapkan dan dipercayai oleh ExpressVPN, rangkaian jejaring bukanlah perkara yang besar pada tahun 2016, sama sekali. Terdapat beberapa buzz mengenai topik ini pada awal tahun ini, terutamanya di sekitar rangkaian eksperimen di New York dan Philadelphia. Tetapi berita rangkaian jejaring yang muncul dan ditubuhkan jarang berlaku sepanjang tahun, walaupun teknologi baru Facebook membuat semua orang berharap.

# 6 Kami akan mempunyai satu lagi pemberi maklumat pengawasan yang besar

Adakah ExpressVPN betul? Mati yang salah

Kebocoran pastinya merupakan subjek besar semasa Pilihan Raya Presiden A.S., kami tidak banyak belajar. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan alat pengawasan yang dibina oleh kerajaan kita atas nama keharmonian dan perlindungan.

Pada bulan April, Panama Leaks mengajar kita tentang kekayaan rahsia dunia kaya dan berkuasa. Pastinya menarik, walaupun ia menimbulkan persoalan: Apa maksud Panama Papers untuk privasi kewangan?

Mungkin 2016 bukan semua yang buruk

2016 tidak semua yang buruk. Ramalan ExpressVPN tidak semua yang salah. Penyulitan, serangan bank, dan Internet Perkara adalah topik besar tahun ini, seperti yang diharapkan. Mengenai pemberi maklumat pengawasan, jaringan jejaring dan hacks infrastruktur, walaupun, ExpressVPN jatuh sedikit daripada tanda itu.

Apa pendapat anda mengenai berita keselamatan pada tahun 2016? Adakah terdapat cerita besar yang terbang di bawah radar? Apa yang akan berlaku tahun depan? Kongsi pendapat anda di dalam komen di bawah!

Ramalan 6 data keselamatan ExpressVPN untuk 2016: Yang mana yang menjadi kenyataan?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.