Takrif Internet Perkara: Penjelasan ringkas

Apa itu IoT?

Kita semua telah mendengar mengenai Internet Perkara (IoT). Ia sama ada hebat atau dahsyat, bergantung kepada siapa yang anda minta. Tetapi apa itu, tepatnya?

Internet of Things adalah sifat internet yang fleksibel dari peranti fizikal, kenderaan, dan bangunan. Anda juga mungkin pernah mendengar produk IoT sebagai peranti yang disambungkan atau peranti pintar.

Bagaimanakah Internet Perkara berfungsi??

Biasanya, Internet of Things devices mempunyai sensor dan perisian yang membolehkan pengumpulan dan pertukaran data melalui internet. Objek IoT boleh dikawal dari jauh untuk membolehkan integrasi langsung dengan sistem komputer, yang, menurutnya, menghasilkan manfaat ekonomi dan kecekapan yang lebih baik untuk pengguna.

Aplikasi membeli-belah IoT, sebagai contoh, boleh menjejaki lokasi telefon untuk mempelajari tabiat membeli-belah seseorang. Syarikat akan menggunakan data ini untuk menyasarkan individu dengan tawaran istimewa untuk kedai dan produk kegemaran mereka.

Aplikasi membeli-belah juga boleh dipautkan ke peti sejuk pintar, yang akan menentukan makanan yang diperlukan (berdasarkan penggunaan masa lalu) dan menghantar senarai runcit terus ke telefon seseorang. Sebenarnya, sepenuhnya mungkin peti sejuk pintar boleh memesan produk secara automatik tanpa sebarang interaksi manusia.

IoT: Penjelasan ringkasInternet Perkara adalah segala-galanya yang menghubungkan ke internet.

Internet of Things juga dapat meningkatkan keselamatan rumah, melalui pemberitahuan atau suapan kamera langsung yang dikirim ke telefon anda bila-bila masa seseorang memasuki rumah anda. IoT bahkan boleh membuat impian rumah sendiri yang berkesinambungan. Bayangkan berjalan mandi, menyahcas, atau meletakkan cerek di-hanya dengan meleret aplikasi pintar.

Internet Perkara dan kebimbangan keselamatan

Aplikasi IoT lebih jauh daripada gimik dan produk pengguna sahaja. Projek berskala besar, seperti grid pintar, rumah pintar, pengangkutan pintar, dan bandar pintar, turut merangkumi IoT. Malah, sesetengah pakar siber menganggarkan akan ada sebanyak 50 bilion objek IoT menjelang 2020.

Sistem interkoneksi besar-besaran itu akan mempunyai manfaat yang besar, seperti membolehkan akses kepada maklumat sejagat dan ketelusan terpaksa ke atas kerajaan (kita dapat melihatnya, seperti yang kita lihat).

Walau bagaimanapun ancaman berpotensi untuk privasi adalah mengejutkan. Dan sementara harapannya ialah ketelusan akan membuahkan kepatuhan dalam kerajaan, lebih cenderung mereka akan menggunakan IoT untuk kawalan sosial dan manipulasi politik.

Kebimbangan keselamatan akan menjadi masalah. Secara umumnya, peranti IOT yang dikendalikan dari jauh adalah mangsa yang sempurna untuk serangan manusia-dalam-tengah.

IOT membawa kepada masalah perlombongan dan privasi data

Di permukaan, nampaknya Internet Things dan perlombongan data yang dihasilkan benar-benar tidak serasi dengan privasi.

Privasi isi rumah sepenuhnya dikompromi dengan menganalisis trafik rangkaian dari peranti pintar. Termostat pintar dapat melihat perubahan dalam suhu bilik untuk mengukur apabila orang menikmati aktiviti bilik tidur, contohnya.

Tiada apa-apa untuk menghentikan syarikat insurans menjejaki seluruh hidup anda (sama ada dengan peranti pintar mereka sendiri atau membayar data dari orang lain), kemudian menggunakan maklumat itu untuk menafikan anda insurans kesihatan atau tuntutan. Oleh kerana penyimpanan data menjadi lebih kecil dan lebih murah, syarikat-syarikat boleh menyimpan data selama-lamanya atas andaian itu akan menjadi berguna di bawah garis.

Kritikan IoT: Seberapa selamatnya Internet Perkara?

Sangat mudah untuk menulis ini sebagai lebih menakutkan. Dan mari jujur: ExpressVPN mempunyai jari dalam pai penyelesaian privasi. Tetapi kumpulan-kumpulan terkemuka, seperti The American Civil Liberties Union (ACLU) telah menyatakan kebimbangan mengenai pengikisan IOT yang mengawal orang-orang yang mempunyai kehidupan mereka sendiri, yang menyatakan:

"Tidak ada cara untuk meramalkan bagaimana kuasa-kuasa besar ini-tidak seimbang terkumpul di tangan syarikat-syarikat yang mencari kelebihan kewangan dan keinginan kerajaan yang lebih banyak kawalan-akan digunakan. Kemungkinan besar data, dan Internet Perkara akan menjadikannya lebih sukar bagi kita untuk mengawal kehidupan kita sendiri, seperti yang kita berkembang semakin telus kepada syarikat-syarikat yang kuat dan institusi kerajaan yang menjadi lebih legap kepada kita. "

VPN akan membantu melindungi privasi anda

Terdapat banyak manfaat privasi kepada VPN, yang blog ini telah banyak kali diliputi. Lebih baik lagi, penghala ExpressVPN memberikan perlindungan VPN kepada mana-mana peranti yang dibolehkan Wi-Fi, bahkan yang tidak biasanya menjalankan perisian VPN, seperti PlayStation, Xbox, TV, dan semua peranti pintar anda.

Ini adalah dunia baru yang berani yang kita masukkan, di mana semuanya boleh disimpan dan digunakan untuk membahayakan kita. Pastikan anda tahu apa yang anda mendaftar untuk. Dan jangan terlalu banyak menyerah untuk faedah kemudahan sedemikian kecil.

Takrif Internet Perkara: Penjelasan ringkas
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.