Tinjauan ExpressVPN mendedahkan orang Amerika mengambil berat tentang privasi selepas semua

Satu ilustrasi helang yang menutup matanya.

Tinjauan wakil, yang diarahkan oleh ExpressVPN dan dilaksanakan oleh Propeller Insights, menghasilkan banyak hasil mengejutkan sambil mengesahkan beberapa industri dan kecurigaan orang ramai.

Lebih 1,000 individu yang mewakili umur, jantina dan solek geografi Amerika Syarikat ditanya mengenai pengalaman dan kebimbangan mereka mengenai privasi dan teknologi dalam talian.

Penggunaan VPN adalah tinggi

Dalam kaji selidik itu, 29.3% responden berkata mereka telah menggunakan rangkaian peribadi maya atau rangkaian proksi. Sebab penggunaan VPN adalah pelbagai tetapi jatuh ke dalam tiga kategori utama:

Untuk mengakses kandungan

Antara mereka yang menggunakan VPN, 26.7% menggunakannya untuk mengakses rangkaian korporat atau akademik mereka, 19.9% ​​untuk mengakses kandungan yang tidak tersedia di rantau mereka, dan 16.9% untuk mengelakkan penapisan.

Untuk mengelakkan pengawasan

Sebab yang paling popular untuk menggunakan VPN adalah berkaitan dengan pengawasan, dengan 41.7% responden yang bertujuan untuk melindungi daripada laman web yang melihat IP mereka, 26.4% untuk menghalang penyedia perkhidmatan internet mereka (ISP) dari mengumpulkan maklumat, dan 16.6% untuk melindungi terhadap mereka kerajaan.

Untuk kekal selamat dalam talian

Lebih 50% menggunakan VPN untuk melindungi daripada ancaman keselamatan, dengan risiko yang berkaitan dengan penggunaan Wi-Fi awam (50.8%) dan penggodam (51.1%) yang menjadi alasan yang sama baik untuk orang menggunakan VPN.

Orang percaya pada peranti mudah alih mereka

Orang umumnya percaya pada telefon bimbit mereka. Hanya 30.5% pengguna Android “tidak sama sekali” atau “tidak begitu” yakin dengan peranti mereka. Harga iOS lebih baik sedikit, dengan 27.4% pengguna menyatakan kekurangan keyakinan.

Orang kurang prihatin dengan penyiaran lokasi mereka daripada kata-kata mereka: Pengguna lebih cenderung untuk membenarkan aplikasi pada telefon atau tablet mereka mengakses lokasi mereka (78.7%) daripada menggunakan mikrofon (58.9%).

Pengguna peranti pintar takut hack

Peranti yang, selain fungsi utamanya, berangkaian dan dilengkapi dengan sensor seperti kamera atau mikrofon pada umumnya digambarkan sebagai “pintar.”

Sebagai sebahagian daripada fungsi mereka (sama ada diketahui atau tidak diketahui oleh pengguna), mereka sering berkomunikasi dengan pengilang dan menghantar data ke pelayan jauh. Sesetengah juga mungkin dikawal dari jauh oleh pengguna-dan pihak ketiga yang tidak dibenarkan, jika mereka tidak disambungkan dengan betul.

Hampir seperempat (24.8%) responden kaji selidik tidak memiliki apa-apa peranti pintar sama sekali, manakala hampir sebanyak (24.4%) sentiasa mematikan mikrofon peranti mereka jika mereka tidak menggunakannya. Walau bagaimanapun, satu perlima (21.2%) mengatakan mereka sentiasa meninggalkan mikrofon.

Nombor-nombor yang sama untuk kegunaan kamera. Dengan angka-angka ini, bersama-sama dengan bilangan orang yang sama ada tidak tahu jika peranti mereka mempunyai mikrofon atau yang jarang sekali menolaknya (29.6%), kita mungkin menyimpulkan bahawa kira-kira separuh penduduk tidak menghargai privasi. Walau bagaimanapun, 85% mengatakan mereka sangat (24.7%), sangat (23.4%), atau agak (28.0%) bimbang tentang peranti pintar memantau tabiat peribadi mereka.

Tetapi jauh lebih banyak orang prihatin tentang mendapatkan hack. Hanya 19.4% tidak mengambil berat bahawa penyerang siber boleh merampas dan mengendalikan kawalan peranti pintar dengan berkesan, dengan 50.5% menjadi “sangat” atau “sangat prihatin.”

Google menghasut ketakutan

Orang Amerika tidak begitu bimbang dengan kerajaan mereka mengintip mereka seperti yang sering diandaikan. Antara responden, 15.9% berkata mereka takut pengawasan FBI, dan hanya 6.4% takut NSA mengintai mereka.

Orang ramai paling bimbang tentang pengumpulan maklumat oleh ISP (23.2%) dan Facebook (20.5%). Google mengintip adalah lebih bimbang untuk orang (5.9%) daripada mengintip oleh majikan (2.6%) atau ahli keluarga (5.1%).

Suka Facebook adalah berbaloi

Kajian menunjukkan bahawa 46.7% orang tidak peduli bahawa suka Facebook boleh digunakan untuk menentukan orientasi politik, sedikit kurang daripada 49.2% yang tidak bimbang tentang orientasi seksual mereka yang diketahui.

Campur tangan dan dasar kerajaan

Netraliti bersih terus popular (70% lebih responden menyokongnya tetapi tidak melakukannya), tetapi 51.4% berkata mereka tidak tahu cukup tentang hal itu untuk membentuk pendapat.

Menurut kaji selidik itu, 82.9% juga percaya Kongres harus menggubal undang-undang untuk menghendaki syarikat-syarikat berteknologi mendapat kebenaran sebelum mengumpulkan data peribadi. Lebih-lebih lagi, 85.2% percaya terdapat denda untuk syarikat yang kehilangan data pengguna, dan 90.2% percaya terdapat denda lebih lanjut jika data disalahgunakan. Daripada responden, 47.4% percaya Kongres harus pergi sejauh memecah Facebook dan Google.

Dua pertiga orang Amerika menyokong undang-undang yang memerlukan platform pornografi untuk mengesahkan bahawa pengguna lebih dari 18 sebelum membiarkan mereka menggunakan laman web itu, seperti halnya di United Kingdom. Blok kandungan tidak mempunyai sokongan majoriti tetapi terus popular pada 42.3%.

Melihat ke depan, ketika ditanya mana 2020 calon presiden Demokrat Amerika percaya untuk melindungi data dalam talian mereka, menyatakan penyokong privasi bernama Bernie Sanders mendapat 26% undi.

 • 26% berkata Bernie Sanders
 • 24% berkata Joe Biden
 • 13% berkata Beto O’Rourke
 • 12% berkata Elizabeth Warren
 • 10% berkata Kamala Harris
 • 9% berkata Cory Booker

 
Selain itu, apabila ditanya mana 2020 calon presiden Demokratik Amerika percaya paling banyak untuk memelihara internet secara percuma dan terbuka, Bernie Sanders mengungguli kaji selidik itu lagi.

 • 29% berkata Bernie Sanders
 • 20% berkata Joe Biden
 • 13% berkata Elizabeth Warren
 • 12% berkata Beto O’Rourke
 • 12% berkata Kamala Harris
 • 10% berkata Cory Booker

Orang Amerika mengambil berat tentang privasi mereka

Bertentangan dengan andaian umum, orang Amerika melakukan langkah-langkah yang nyata dan berkesan untuk mengatasi pencerobohan privasi mereka.

Orang ramai tidak bimbang tentang kerajaan, tetapi bukan ISP dan syarikat media sosial. Terdapat juga sokongan yang memberangsangkan untuk menghadkan keupayaan syarikat berteknologi untuk mengumpulkan dan menggunakan data peribadi, dengan beberapa orang pergi sejauh ingin lebih banyak penapis kandungan dan sekatan umur.

Lihat data mentah di sini.

Tinjauan ExpressVPN mendedahkan orang Amerika mengambil berat tentang privasi selepas semua
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.