Tip-tip keselamatan Silver Surfer: Tetap selamat dalam talian melalui tahun keemasan anda

Nenek web yang bijak

Internet adalah alat yang agak muda, dan persepsi yang popular ialah kebanyakan penggunanya juga muda. Lagipun, media sosial didominasi oleh selfies tanpa baju dan akaun emosi tentang seminar kesedaran yang diadakan di perdagangan bebas gadis-sebelah pintu Cherokee teepee.

Tetapi tidak begitu pantas. Walaupun 96% rakyat Amerika dalam lingkungan usia 18 hingga 29 menggunakan laman web, mereka berumur 65 tahun ke atas adalah pemakai terpantas, dan 58% warga senior A.S. kini dalam talian. Peratusan ini hanya dijangka meningkat.

Penghijrahan ke web telah menjadi rahmat bagi orang tua. Mereka lebih berhubung daripada kohort geriatrik sebelumnya-48% orang tua di internet mempunyai akaun Facebook-dan telah mengambil kesempatan daripada semua perkhidmatan yang menjadikan internet begitu mudah, seperti pembayaran bil, berbelanja, dan Uber dalam talian.

Tetapi trend ini juga memberi peluang kepada penduduk yang jauh lebih bahagia: penipu. Di antara sekumpulan yang tidak menyenangkan ini, kepercayaan adalah bahawa orang tua adalah itik duduk, dan ada data untuk menyokongnya. The Stanford Centre on Longevity mendapati bahawa senior adalah 34% lebih cenderung untuk memberikan wang kepada penipuan kewangan daripada orang dalam empat puluhan.

Sesetengah penyelidik melihat kepada sains untuk menerangkan mengapa senior boleh menjadi lebih mudah tertipu dengan usia. Bagaimanapun, semua orang berumur berbeza, dan faktor sosial juga boleh dipersalahkan.

Apa yang lebih berguna untuk pengguna internet yang lebih tua adalah strategi untuk menipu penipuan sebelum mereka berlaku. Hanya kerana anda bukan orang asli digital (contohnya dibesarkan dengan menggunakan iPhone sebagai pemikat) tidak bermakna anda tidak boleh fasih dalam cara-cara web. Oleh itu, ExpressVPN telah menghasilkan empat petua untuk memberikan yang paling berpengalaman di antara kami satu kaki di atas keselamatan web.

1. Jangan percaya semua yang anda baca di internet

Adakah ia klise? Ya. Tetapi adakah orang mendengar? Tidak. Lihat sahaja di Twitter dan anda akan melihat bukti yang mencukupi mengenai membunuh fakta-fakta yang bercanggah dan angka-angka yang ditiup dalam talian.

Tuntutan palsu menjadi lebih berbahaya apabila ia berkaitan dengan produk yang pratik. FBI memberi amaran bahawa barang-barang mahal yang difokuskan untuk meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup mungkin ditujukan untuk menipu orang tua.

Untuk memastikan anda tidak membuang wang anda ke bawah pengawal yang dipertikaikan, sahkan legitimasi laman web yang anda sedang mempertimbangkan untuk membeli dari. Cara yang baik untuk melakukan itu adalah untuk menyemak kuasa domainnya.

Pihak berkuasa domain, menjaringkan pada skala 100 mata, sering digunakan oleh pemasar untuk melihat seberapa baik laman web mereka berada dengan enjin carian seperti Google. Kerana Google direka untuk menghasilkan hasil yang lebih baik, pihak berkuasa domain yang baik sering berkorelasi dengan legitimasi.

Pihak berkuasa domain bukan metrik akhir semua. Cari untuk melihat apakah produk atau tapak telah dikaji semula dalam penerbitan berita utama. Juga, jangan ragu untuk bertanya-tanya. Bangun dari komputer anda dan hubungi rakan dan keluarga anda. Pernahkah mereka mendengarnya?

2. Jangan jual hati anda ke skrin komputer

Laman web dating telah memberi banyak sewa baru kepada cinta. Tiba-tiba percintaan boleh dihidupkan pada klik butang. Itu jauh dari hari surat cinta, tunggangan pengangkutan, dan pinafores.

Walau bagaimanapun, temu janji dalam talian mempunyai bahaya, terutama untuk warga tua. Penipu telah diketahui mensasarkan mereka yang dipercayai lebih tua, baru, dan kesepian. Selepas membina hubungan secara online-mungkin juga mengakui cintanya - penipu akan mendakwa mereka telah jatuh ke dalam selat yang mengerikan dan memerlukan bantuan kewangan segera. Seorang wanita kehilangan $ 180,000 untuk penipu itu.

Jangan biarkan internet menukar peraturan pacaran. Ambil perlahan. Jika anda tidak pernah bertemu dengan seseorang secara langsung, tidak ada cara untuk mengetahui bahawa gambar dengan senyuman yang menakutkan adalah nyata. Dan selalu, tanyakan kepada diri sendiri, "Adakah ini betul?" Jika ada keraguan di dalam hati anda, boleh jadi mahal untuk tidak memperhatikan mereka.

3. Jangan berikan akses komputer kepada sesetengah lelaki di telefon

Satu penipuan yang telah muncul baru-baru ini adalah seorang lelaki yang mendakwa berasal dari Microsoft memanggil menyatakan komputer anda mempunyai virus. Untuk menyelesaikannya, dia mungkin meminta kata laluan atau akses jauh ke sistem anda.

Microsoft tidak begitu mengagumkan bahawa ia mengikuti komputer anda pada setiap masa. Jika ada masalah, anda akan menjadi orang yang memanggil mereka, bukan sebaliknya. Memberi akses kepada sesetengah lelaki di telefon boleh menyebabkan kehilangan fail, virus komputer sebenar, atau juga kecurian identiti.

4. Berhati-hati dengan spam

Ini adalah perkara biasa dalam zaman digital: Mengapa saya perlu bersabar dengan spam? Apa yang kurang mendapat perhatian, adalah spam yang tidak kelihatan seperti spam.

Ini termasuk e-mel rantaian lucu, produk dengan janji-janji yang menarik, dan teori-teori politik yang luar biasa. Jika anda menerima surat daripada orang yang pelik, adakah anda akan menjawab? Harapnya tidak. Gunakan amaran yang sama dengan e-mel. Walaupun mereka tahu banyak tentang anda (mis. Hobi anda, nama anjing anda, filem Barbra Streisand kegemaran anda), mereka mungkin menggunakan strategi yang disebut "kejuruteraan sosial" untuk mendapatkan kepercayaan anda.

Begitu juga, jika anda menerima e-mel daripada orang yang anda kenali tetapi mesej itu tidak wajar atau membuat permintaan kewangan yang aneh, masukkannya ke sampah segera. Jangan klik pada sebarang pautan. Jangan balas. Jangan lulus Pergi dan kumpulkan $ 200. Rakan anda mempunyai lebih daripada mungkin e-mel mereka diambil alih oleh orang lain yang cuba memanfaatkan hubungan yang ada antara anda dan pengirim yang seharusnya.

~

Adakah anda mempunyai petua yang anda mahu berkongsi? Tambahnya dalam ulasan di bawah. Keselamatan Internet adalah usaha bersumberkan orang ramai. Kita semua lebih selamat jika kita semua sedar, muda dan tua!

Imej Pilihan: Kelab Photo Dollar

Tip-tip keselamatan Silver Surfer: Tetap selamat dalam talian melalui tahun keemasan anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.