Ce este un proxy transparent?

proxy-vpn-HTTPS

Un proxy transparent (denumit și proxy inline, interceptarea proxy sau proxy forțat) este un server care se află între computerul dvs. și internet și vă redirecționează cererile și răspunsurile fără a le modifica. Un server proxy care modifică solicitările și răspunsurile dvs. este definit ca un proxy netransparent.

Un proxy transparent poate fi utilizat din diferite motive, cum ar fi filtrarea conținutului în școli și biblioteci și, deoarece nu are nevoie de nicio configurație pe partea clientului, poate fi o alternativă ușor de întreținut la alte tipuri de proxy.

Software cum ar fi Squid poate face relativ ușor să configurați un server proxy transparent gratuit pe care îl controlați. Dar, spre deosebire de alte servicii proxy sau VPN-uri, nu este necesar să descărcați o aplicație sau un program pentru a utiliza un proxy transparent. În schimb, depinde de modul în care este configurată rețeaua ta.

Eficiența internetului prin cache

În locurile în care viteza Internetului este redusă, un proxy transparent permite eficiența crescută a lățimii de bandă limitate. Este deosebit de util dacă se așteaptă ca un grup mare de oameni să deschidă aceeași pagină, cum ar fi prima pagină a unui ziar popular sau un videoclip. Conținutul poate fi pus în cache de către proxy și servit din cache către utilizator, în loc să fie descărcat de mai multe ori printr-o conexiune congestionată.

Un proxy oferă posibilitatea de a cenzura și monitoriza

Proxy-urile transparente au capacitatea de a cenzura și monitoriza în mod selectiv traficul dvs., deși Furnizorii de servicii Internet și administratorii de rețea au multe alte modalități de a face acest lucru cu ușurință.

Cu toate acestea, atunci când conexiunea dvs. la un site web este criptată cu HTTPS sau dacă sunteți pe un VPN, proxy-ul nu poate citi datele transmise către dvs. și de la dvs. Traficul nu poate fi monitorizat și proxy își pierde capacitatea de a memora în cache conținutul pe care îl solicitați.

Deoarece Proxy-urile transparente sunt create și administrate de cei care sunt deja responsabili de rețea, de obicei nu sunt folosiți pentru a eluda cenzura. Cu toate acestea, este posibil să configurați un astfel de proxy pentru a debloca conținutul pentru utilizatori, similar rulării unui VPN pe routerul dvs..

free-WiFi-proxyOamenii umani cer deseori probleme de securitate. Oamenii greșesc adesea.

Spots-urile Wi-Fi publice utilizează proxy-uri pentru autentificarea utilizatorilor

Un proxy transparent poate fi utilizat pentru a restricționa selectiv accesul la internet. Acest lucru este utilizat în mod obișnuit în hoteluri și spoturi Wi-Fi publice, unde utilizatorii sunt rugați să confirme Termenii și condițiile, să introducă un număr de telefon sau să adauge alte informații de identificare înainte să li se ofere acces la Internet. Majoritatea acestor spoturi Wi-Fi sunt necriptate sau poate criptate cu tehnologie depășită. Și pe lângă faptul că este monitorizat de către mandatar, utilizatorul riscă să controleze traficul și să fie interceptat de orice persoană din apropiere.

Telefonul dvs. mobil va afișa de obicei un blocaj lângă rețelele Wi-Fi care oferă criptare.

Dacă este slab implementat, memorarea în cache și redirecționarea traficului web pot cauza probleme cu conexiunile la Internet, în special atunci când este implicată autentificarea, deoarece computerul nu poate realiza că nu vorbește direct cu un server.

Un proxy poate funcționa în ambele moduri

Uneori, un proxy transparent nu este doar rulat pe partea utilizatorului, ci și pe servere. Acest lucru are adesea scopul de a proteja site-urile web împotriva atacurilor DDoS sau de a crește capacitatea serverului, de exemplu atunci când servește fișiere mari sau videoclipuri pentru mulți utilizatori.

Rețelele de livrare a conținutului utilizează capacitatea de memorie în cache a unui proxy transparent pentru a servi mai rapid conținutul unui site web utilizatorilor, stocând copii ale acestuia în întreaga lume. Când solicitați un videoclip de pe un site care folosește un astfel de serviciu, este posibil să fi fost furnizat videoclipul de la un server proxy din apropierea locației dvs., mai degrabă decât de la serverul original.

Acest lucru nu este deosebit de problematic, deși rețelele de livrare a conținutului au fost criticate pentru că sunt în măsură să spioneze utilizatorii clienților lor.

Cum să detectați dacă vă aflați în spatele unui proxy

În funcție de configurația lor, detectarea unor servere proxy este ușoară, deși altele sunt mai ascunse și sunt dificil de observat.

O modalitate bună de a verifica este de a încerca o conexiune la un server despre care știi că nu există. Browserul dvs. va arunca de obicei o eroare de recunoscut atunci când conexiunea nu reușește. Dar dacă sunteți în spatele unui proxy, această eroare ar putea fi diferită sau, în schimb, puteți fi redirecționat către o pagină de căutare.

Unele site-uri vă permit să verificați dacă sunteți în spatele unui proxy sau nu, deși cu o fiabilitate diferită.

Imagine prezentată: fotografii timbrk / depozit

Ce este un proxy transparent?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.