De ce criptarea este vitală în societățile libere

Logo-ul Organizației Națiunilor Unite în susul unei secvențe de scrisori pentru a descrie criptarea.

În 2011, Națiunile Unite au declarat accesul la internet drept universal al omului. Acesta a fost un pas înainte înainte pentru libertatea digitală, dar este departe de a fi suficient - trebuie să adăugați criptare pe listă.

Chiar și în societățile libere cu acces amplu la World Wide Web, libertatea de a utiliza internetul nu înseamnă nimic dacă nu avem confidențialitate. Iar confidențialitatea nu înseamnă nimic dacă nu avem criptare. Acest lanț de logică nu este evident pentru toată lumea, așa că haideți să îl descompunem în sens invers:

De ce este necesară criptarea pentru confidențialitate?

Majoritatea oamenilor își vor imagina criptarea ca un lacăt. Când trimiteți un mesaj criptat pe internet, conținutul acestuia este „blocat” pentru toată lumea, dar destinatarul care deține singura cheie. „Este drăguț”, ați putea spune. „Dar ce se întâmplă dacă cineva rupe blocarea fără cheie? Ce se întâmplă dacă cineva are lovitor?

Și de aici se descompune metafora. Cu încuietori fizice, există întotdeauna o modalitate de a le alege, de a le vedea sau de a le topi deschise. Și dacă o încuietoare este suficient de robustă pentru a rezista tuturor celor mai motivați (și mai bine finanțați) blocători, atunci blocarea în sine este probabil prea scumpă pentru publicul larg.

Cu toate acestea, criptarea nu este o blocare fizică - este software. Odată scris, nu costă practic nimic pentru a fi întreținut și distribuit. Acest lucru este important deoarece cu cât criptăm mai multe lucruri, cu atât confidențialitatea online este mai puternică. Dacă numai informațiile sensibile sunt criptate, criptarea devine un semnal pentru organizațiile de supraveghere că informațiile din interior merită monitorizate!

Însă, mai important, spre deosebire de încuietori fizice, criptarea este protejată de legile matematicii, care sunt de neîntrerupt în cel mai pur sens posibil. Algoritmul standard de criptare RSA, de exemplu, se bazează pe factoring sau rezolvarea unei probleme de multiplicare în sens invers.

Este ușor de înmulțit două numere prime pentru a obține un număr substanțial (lung de sute de cifre), dar ai avea nevoie de un supercomputer și mai mult de câteva vieți de pierdut dacă vrei să dai seama cu care două numere ați început.

Criptarea funcționează. Sistemele puternice aplicate corect sunt unul dintre puținele lucruri pe care vă puteți baza.

- Edward Snowden

Aceasta face ca criptarea să fie singurul instrument practic pe care îl avem pentru a păstra datele private chiar dacă acestea sunt interceptate. Așa cum a spus Edward Snowden, „Criptarea funcționează. Sistemele puternice aplicate corect sunt unul dintre puținele lucruri pe care vă puteți baza. "

De ce este necesară confidențialitatea pentru libertate?

„Bine”, ați putea spune în acest moment, „pot vedea de ce infractorii ar avea nevoie de confidențialitate. Dar nu am ce ascunde. NSA nu este interesat de rețetele mele cu bucăți de ciocolată. ”Poate că nu. Însă problema se referă mai puțin la informațiile obținute de cei care ne spionează și mai mult la ceea ce ne face.

Supravegherea ne schimbă. Este un fenomen psihologic bine documentat; oamenii se comportă diferit atunci când știu că sunt urmăriți și, de obicei, nu în bine. Observația afectează performanța, dăunează încrederii și încurajează conformitatea cu cei respectați.

Nu contează dacă aveți schelete în dulap; doar faptul că dulapul dvs. este deschis pentru control limitează deciziile dvs. despre modul în care vă îmbrăcați, mergeți, discutați și interacționați cu alți oameni.

Aceasta este o consecință deosebit de tragică pentru societățile care pretind a fi „gratuite”. Neil Richards, profesor de drept la Universitatea Washington din St. Louis, rezumă frumos:

Când suntem urmăriți, urmăriți și monitorizați, acționăm diferit. Există un număr tot mai mare de dovezi că supravegherea pe internet ne împiedică să citim idei nepopulare sau controversate. Amintiți-vă că ideile noastre cele mai prețuite - ca oamenii să controleze guvernul, ca ereticii să nu fie arși în joc și că toți oamenii sunt egali - au fost odată idei nepopulare și controversate. O societate liberă nu trebuie să se teamă de ideile periculoase și nu are nevoie de o supraveghere intelectuală completă. Formele de supraveghere și poliție existente sunt suficiente.

- Neil Richards

Un pas în direcția corectă

Având în vedere nevoia din ce în ce mai mare de criptare într-o societate liberă, nu este surprinzător faptul că U.N. a susținut un interes special. Într-un raport din 2015 al Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, raportorul special David Kaye a declarat:

Criptarea și anonimatul, precum și conceptele de securitate din spatele lor asigură confidențialitatea și securitatea necesare exercitării dreptului la libertatea de opinie și de exprimare în era digitală. O astfel de securitate poate fi esențială pentru exercitarea altor drepturi, inclusiv drepturile economice, confidențialitatea, procesul adecvat, libertatea de întrunire și asociere pașnică și dreptul la viață și la integritatea corporală.

- David Kaye

Acesta este un pas ferm către progres, dar raportul a permis o „decriptare ordonată de instanță” de la caz la caz (echivalentul de a oferi TSA o cheie universală a bagajelor dvs.). Companii precum Google, Microsoft și Apple s-au pronunțat împotriva legislației similare din SUA, în pofida oficialilor la cele mai înalte niveluri rămânând „simpatice” cu aplicarea legii.

Să sperăm că Regatul Unit continuă să fie simpatic pentru legătura dintre criptare și libertatea în sine.

De ce criptarea este vitală în societățile libere
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.