De ce lumea trebuie să ceară un internet descentralizat

De ce avem nevoie de un internet descentralizat.

Dezvoltarea diferitelor rețele de comutare de pachete precum ARPANET a pus bazele internetului modern, de exemplu prin adoptarea Internet Protocol Suite, pe care o cunoaștem astăzi drept TCP / IP.

Internetul a fost construit și finanțat în principal din bugetele militare în continuă creștere ale Statelor Unite și ale Blocului de Vest. Având în vedere perspectivele apocaliptice ale unui posibil război nuclear, creatorii internetului s-au concentrat pe construirea unei infrastructuri rezistente la astfel de atacuri.

Fără un punct central al eșecului, internetul nu poate fi scos cu ușurință printr-o grevă sau sabotaj nuclear. Nu există coloana vertebrală și atâta timp cât există o conexiune între două servere, sistemul va găsi o modalitate de a o rota. Ca atare, internetul este remarcabil de rezistent la întreruperi și configurații greșite.

Dacă o întrerupere are loc chiar și pe un comutator foarte utilizat, datele sunt pur și simplu rutate în jurul acesteia. În cel mai rău caz, veți observa doar pentru că conexiunea dvs. devine mai lentă din cauza congestiei pe noua rută sau pentru că noua rută este mai lungă.

Din fericire, natura descentralizată a internetului nu a fost necesară niciodată să fie testată în timpul unui război global sau chiar nuclear. Internetul a putut evolua pentru uz civil și astăzi conectează aproximativ 3,5 miliarde de oameni între ei, aproape jumătate din populația lumii.

Rețeaua fizică determină centralizarea

În timp ce internetul la nivelul său de protocol principal, Internet Layer și Transport Layer, permite o descentralizare perfectă, în teorie, infrastructura fizică adesea nu.

Multe jurisdicții reglementează puternic furnizorii de servicii de internet și preiau controlul fizic, uneori prin utilizarea armatei, peste cablurile de fibră care ne conectează. Drept urmare, accesul local la internet poate fi prohibitiv costisitor și controlat doar de câțiva operatori.

Pe deasupra, operatorii de telefonie mobilă pot concura în viteză cu cablurile în multe locuri și au introdus concurența foarte necesară, dar numai acolo unde statul o permite.

Cenzura este posibilă acolo unde infrastructura fizică este în mâna unui singur actor, cum ar fi un stat în care protecția legală a libertăților civile este slabă. Tot traficul care trece prin tuburile unei singure părți poate fi ușor modificat, iar amenințarea de violență poate fi utilizată pentru a comanda furnizorilor de servicii Internet să blocheze anumiți utilizatori sau domenii sau să elimine conținutul și să restricționeze accesul.

Acest lucru se poate întâmpla și într-un stat care reglementează legea, de exemplu prin abuzarea legilor de calomnie sau a protecției drepturilor de autor.

Aplicația duce la centralizare

Centralizarea se întâmplă și prin aplicație. Unele servicii sunt dificil de gestionat și necesită multă întreținere și doar câțiva furnizori le oferă. Rularea unui server de e-mail, de exemplu, este dificil dacă sunteți doar o companie de dimensiuni medii.

Chiar și corporațiile mari externalizează adesea e-mailuri către Microsoft sau Google, iar primirea de e-mailuri livrate în mod sigur necesită aproape că aveți un cont cu unul dintre doar câteva servicii.

Alte modele de afaceri, cum ar fi plățile pe internet sau rețelele sociale, vin cu efecte puternice de rețea care concentrează utilizatorii în rândul unui singur jucător. Este dificil pentru o nouă companie să conteste dominația de pe piață a Facebook sau Paypal, chiar dacă serviciile lor sunt mai bune.

Puțini oameni doresc să treacă la o rețea cu mai puțini utilizatori cu care să interacționeze.

De ce trebuie să descentralizăm internetul

Nu trebuie să permitem nimănui să preia controlul pe internet, oricât de bine ar părea intențiile lor. Niciun partid nu trebuie să aibă control asupra modului în care comunicăm, ce învățăm, cum percepem lumea și să decidem alegerile și piețele.

În mod similar, ar trebui să luăm corporațiile online de astăzi și să transformăm modelele lor de afaceri din platforme centralizate în rețele descentralizate.

Dacă internetul ar fi o singură companie, nu ar fi instrumentul egalizant și puternic pe care îl are astăzi. Pentru a preveni preluarea de către actori, indiferent de nivelul respectiv, trebuie să descentralizăm și să extindem internetul.

Imagine prezentată: fotografii naddi / Depunere

De ce lumea trebuie să ceară un internet descentralizat
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.