5 savjeta o zaštiti od zlonamjernog softvera

Zlonamjerni softver postoji posvuda.

To zvuči zastrašujuće, ali to je istina Dolazi u neslužbenim službenim (alati za praćenje statistike velikih korporacija) i u čisto zlonamernim (destruktivni virusi ili softver za rudarstvo privatnosti), a može stići na različite načine: e-pošta, preuzimanje web-a, fizički mediji, bujice i još mnogo toga.

Iako je zlonamjerni softver stalno prisutna prijetnja, to je nešto s čime se lako može rukovati, imajući u vidu prave alate i radnje, zajedno s nekim staromodnim zdravim razumom. Sljedeći savjeti će vam biti najbolja obrana od zlonamjernog softvera u mnogim njegovim oblicima.

1. Koristite alate protiv zlonamjernog softvera

Kada je u pitanju zaštita od zlonamjernog softvera, imate na raspolaganju mnogo aplikacija. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke - neke mogu imati druge značajke koje želite, neke mogu pokrenuti brže, neke mogu potrajati više resursa sustava, neke mogu biti besplatne, ali s ograničenim mogućnostima. Koji god da odaberete, obavezno ga imate na računalu i da li ste sustavu provjerili kada je instaliran. Softver protiv zlonamjernog softvera djeluje i kao preventivni sustav obrane i čišćenja; ukratko, to je apsolutna potreba za svaki sustav.

2. Pokrenite redovne pretrage alatom protiv zlonamjernog softvera

Instalirali ste svoj alat protiv zlonamjernog softvera i vaš sustav izgleda čisto. Jeste li na čistici? Da, ali samo na trenutak. Imajte na umu da svaka datoteka koja stigne u vaš sustav može biti zlonamjerni softver, stoga je važno pokrenuti skeniranje u redovito zakazanim intervalima. A ako vaše računalo počne prikazivati ​​tipične simptome zlonamjernog softvera, ručno započnite skeniranje.

3. Redovno ažurirajte svoj softver i operativni sustav

Zakrpe softvera mogu biti neugodne - često dolaze u nepodobna vremena i usporavaju vas radi preuzimanja i instaliranja ažuriranja. Međutim, iz sigurnosne perspektive oni su apsolutno vitalni. Svi načini aplikacija, bilo da se radi o medijskom playeru ili Microsoft Officeu ili vašem operativnom sustavu, mogu imati "stražnju vrata" (skrivene načine zlonamjernog softvera za pristup privatnim podacima). To su nesreće koje su programeri zaostali, a dio procesa ažuriranja uklanja eliminaciju svih stražnjih prostora iza izdanja. Stoga je pokretanje ažuriranja važno za očuvanje sigurnog sustava, stoga obavezno odvojite vrijeme za to.

4. Skenirajte preuzimanja

To što samo preuzmete nešto ne znači da ga morate odmah instalirati. Otprilike svaka vrsta datoteka ima mogućnost skrivenog zlonamjernog softvera, ali najvažnije datoteke za skeniranje su izvršne datoteke: instalacijski programi, pokretači aplikacija, skripte itd. Ove su datoteke važne jer im pokretanje daje dozvolu za upis podataka u vaš sustav, za razliku od toga medijsku datoteku kao što su slika ili MP3 koju aplikacija samo pregledava / reproducira. Da biste bili apsolutno sigurni, upotrijebite alat za zlonamjerni softver da biste skenirali datoteku prije nego što je preuzmete. Mnogi suvremeni alati za zlonamjerni softver integriraju se s vašim web preglednicima kako bi automatski skenirali datoteke dok ih preuzimaju, no dobro je pokrenuti ručnu provjeru ispravnosti, pogotovo ako je to neslužbeni izvor. Također isključite mogućnost preglednika da automatski otvara preuzete datoteke.

5. Koristite svoj zdrav razum!

Dobivate e-poruku od prijatelja s neobičnom porukom i još čudnijom vezom? Pitate se zašto ste dobili obavijest o osvajanju novca ili prijenosnog računala ili nešto što niste unijeli? Internet je prepun ljudi koji prepucavaju slučajnim ljudima koji su spremni napraviti dodatni klik, pa nemojte biti jedan od njih. Najbolji način da se zaštitite od zlonamjernog softvera je upotreba zdravog razuma. Ako vidite nešto što izgleda čudno, pitajte pretpostavljenog pošiljatelja e-pošte da li je otpustio poruku ili obavite brzo Googleovo pretraživanje da biste vidjeli je li ta e-pošta koju ste dobili najnovija prevara (pretraživanje obično daje brzo objašnjenje). Sjetite se samo da obično nema toliko pritiska da se ne može pričekati nekoliko minuta da to provjeri. U isto vrijeme, dobra je ideja redovito sigurnosno kopirati kritične datoteke kako biste se mogli oporaviti od bilo kakvog destruktivnog zlonamjernog softvera..

Ne postoji rješenje za zaštitu od zlonamjernog softvera koji bi odgovarao svima. Umjesto toga, morat ćete koristiti kombinaciju softverskih alata i svojih pametnih pametnih računala da biste ih prošli. Ako imate ove pri ruci, moći ćete udobno pretraživati ​​web bez brige o zlonamjernom softveru - čak i ako neki zlonamjerni softver zarazi vaš sustav, znat ćete kako se nositi sa situacijom..

Kliknite ovdje da biste se vratili na ExpressVPN internetske vodiče o privatnosti

5 savjeta o zaštiti od zlonamjernog softvera
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.