Kako rade javni ključevi i privatni ključevi?

Ako niste u polju informacijske tehnologije, postoji dobra šansa da vam detalji sigurnosnih protokola na mreži izgledaju kao strani jezik. Sigurni slojevi utičnica? Šifriranje podataka? Javni i privatni ključevi? Što to sve znači?

Srećom, velika slika nije toliko teško razumjeti. Općenito, najčešći oblici mrežne sigurnosti moraju se baviti javnim i privatnim ključevima. Na temelju trenutnih standarda web sigurnosti, oba se koriste za siguran prijenos osjetljivih podataka putem interneta, poput kreditne kartice.

Razlika između javnih ključeva i privatnih ključeva

Uklonimo maštovitu terminologiju i pogledajmo analogiju u stvarnom svijetu. javni ključ je poput adrese vašeg poštanskog sandučića. Teoretski, svatko mu može pristupiti, ali mora znati gdje je. privatni ključ je poput katana gdje samo jedna osoba (pošiljatelj) zna kombinaciju. Recimo da želite kupiti online kupnju. Broj svoje kreditne kartice stavite u okvir (paket podataka), dodate joj lokot (svoj privatni ključ), a zatim ga zalijepite u svoj poštanski sandučić (svoj javni ključ). Dolazi poštar da ga preuzme i dovede do odredišta (na Internetu).

Sada imajte na umu da je na paketu katanac. Na taj način, čak i kada bi neka odvratna osoba paket uzela na putu, još uvijek je neće moći otvoriti. Čisto javnoj transakciji nedostaje ta sigurnost, pa kad biste znali gdje i kada biti, mogli biste je presresti.

Ali vratimo se primjeru. E-poštar informacije dostavlja u poštanski pretinac trgovine (javni ključ trgovine). Trgovina zatim dodaje svoj katanac na paket (privatni ključ trgovine) i vraća ga natrag. Sada možete otključati katanac (privatni ključ), ali na njemu je još uvijek privatni ključ trgovine - i dalje je siguran. Kad ga vratite u trgovinu, samo oni će znati njihov privatni ključ, tako da mogu sigurno otvoriti katanac i ukloniti podatke s vaše kreditne kartice iz kutije, bez ikakvog straha da će je oteti ili vidjeti pogrešna osoba.

U internetskom svijetu sve se to odvija između poslužitelja i web preglednika. Iako se emitiraju naprijed i nazad, ovi nizovi podataka prenose se elektroničkim putem, tako da prelazak između vašeg računala i računara trgovine traje u nekoliko sekundi. Ovaj je protokol poznat kao asimetrična enkripcija i to je standard kroz koji se odvijaju najosjetljivije transakcije.

Dvije su vam važne stvari koje morate znati kao povremeni korisnik. Prvi, znajte da se možete vjerovati u najnoviju tehnologiju da biste zaštitili svoje privatne podatke prilikom prijenosa osjetljivih podataka putem interneta zahvaljujući protokolima poput ovog. Drugi, način da se to prepozna kada se to dogodi dolazi iz brzog pogleda na vaš web preglednik. Dvije stvari će se promijeniti kad koristite siguran prijenos - negdje na vašem pregledniku vidjet ćete ikonu lokota (na primjer, na Google Chromeu, pojavljuje se s lijeve strane URL-a), a sam URL promijenit će svoj prefiks iz http na https.

Kad ih vidite, možete se osjećati sigurno kako vaši podaci sigurno prenose. Preokret je u tome što ako bilo koja web lokacija zatraži kritične podatke - brojeve kreditnih kartica, brojeve socijalnog osiguranja, djevojačko prezime majke ili bilo koje druge detalje pomoću kojih vas mogu prepoznati službenim kanalima - provjerite jesu li ta dva vidljiva mijenja. Ako ih ne vidite, suzdržite se pritiskom na gumb Pošalji. Iako postoji dobra šansa da nitko neće učiniti "prijenos podataka" i ukrasti vaše podatke, ne želite biti nesretni statističar u toj situaciji.

Kliknite ovdje da biste se vratili na ExpressVPN-ove vodiče o privatnosti interneta

Kako rade javni ključevi i privatni ključevi?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.