Koje informacije prolaze putem mobilnih Wi-Fi mreža

Javni Wi-Fi prilično je sjajan, ali daleko je od sigurnog i rijetko privatnog. Razumijevanje informacija koje dijelite s kim vam pomaže da učinkovitije upotrebljavate Wi-Fi, smanjuje rizik od cyber napada i omogućava vam da konfigurirate svoj uređaj u skladu s vašim željama.

MAC adrese se mogu koristiti za prepoznavanje vašeg uređaja

Kad god se povežete s Wi-Fi mjestom, telefon odaje njegovu MAC adresu. Svako mrežno sučelje ima takvu adresu koja se koristi da vas identificira kao ponovljenog korisnika određene mreže. Može se koristiti i za prepoznavanje putem zasebnih mreža.

Počevši od iOS-a 8 uređaji Apple-a započeli su emitiranje lažne, randomizirane MAC adrese, što otežava praćenje korisnika. Međutim, još uvijek je moguće vaš uređaj prepoznati kao iOS uređaj. Operativni sustav TAILS također nasumično randomizira MAC adrese.

MAC adrese se mogu koristiti i za povećanje sigurnosti Wi-Fi-ja vašeg doma ili ureda. Uređaje koje dozvoljavate u mreži identificirate po njihovoj MAC adresi, a zatim ih dodajte na listu s popisa, čime u stvari blokirate sve nepoznate uređaje s vaše mreže.

Vaš će telefon također vjerojatno prenijeti svoje ime na Wi-Fi pristupnu točku. Prema zadanim postavkama to je ili opis telefona, ime koje ste unijeli kad ste postavljali telefon ili kombinacija ova dva, poput "Patricijinog iPhonea". Možete ukloniti ili promijeniti ovo ime u postavkama uređaja.

Wi-Fi usmjerivač može čitati vaše podatke dok prolaze kroz usmjerivač

Nakon što se povežete s Wi-Fi mrežom, važno je imati na umu da usmjerivač može čitati sve podatke koji prolaze kroz njega. Ovaj stalno uključuje odredišni IP cijelog vašeg prometa. To omogućava rukovatelju Wi-Fi-ja da dobro upozna o uslugama koje svaki uređaj koristi i koje web stranice posjećuju svi na mreži.

Ako veza nije šifrirana pomoću TLS-a (na što je naznačeno zaključavanje u adresnoj traci), mrežni operator također može vidjeti sadržaj ovog prometa. To uključuje e-poštu, chatove, zaporke i ostale osobne podatke. Važno je uvijek provjeriti ima li TLS-a i nikada ne prenositi osjetljive podatke putem nekodirane veze.

Korištenje VPN-a ili Tor eliminira sposobnost mrežnog davatelja da čita vaš promet, iako oni još uvijek mogu procijeniti količinu podataka koju konzumirate. Tor će, međutim, zaštititi vaš web promet dok VPN šifrira sav promet koji ide prema vašem uređaju i sa njega.

Nešifrirane Wi-Fi mreže izlažu vaš promet svima

Postoji nekoliko protokola koje Wi-Fi koristi za kriptiranje prometa između usmjerivača i vas. Nažalost, nisu svi sigurni. U stvari, mnogi uopće ne koriste enkripciju. Kad se povežete s Wi-Fi pristupnom točkom za koju nije potrebna lozinka za povezivanje, nijedan vaš promet nije šifriran. To znači da vaše internetske aktivnosti može presresti bilo tko u blizini. To je najjači sigurnosni rizik s kojim biste se mogli suočiti na javnom Wi-Fi-ju jer vas izlaže napadima ne samo s usmjerivača, već i s računala u blizini. Wi-Fi mreže koje predstavljaju zaslon za prijavu nakon ako se povežete na usmjerivač, ne štite vas ni od ove prijetnje.

Ovaj se rizik naročito primjenjuje na javne i besplatne Wi-Fi pristupne točke, poput parkova, zračnih luka ili kafića. Pri postavljanju vlastitog Wi-Fi-ja - bez obzira jeste li kod kuće ili na javnom mjestu - ne zaboravite uvijek postaviti putovnicu i odaberite siguran protokol u setup-u, po mogućnosti WPA2.

Korištenje VPN-a zaštitit će vas od ove prijetnje, a na nekodiranim Wi-Fi mrežama postat će posebno važno da ih koristite. Provjerite koristi li vaš VPN protokol s dobrom enkripcijom, kao što su OpenVPN ili IPSec.

Wi-Fi mreža može pogoditi vašu lokaciju u zgradi

Korištenjem jačine signala vašeg uređaja tijekom vremena i u usporedbi s drugim uređajima, operator Wi-Fi pristupne točke može dobro pogoditi gdje se nalazite. Iako se to može koristiti za praćenje kretanja unutar zgrade ili u javnom prostoru, ove informacije mogu postati vrlo moćne ako su povezane s drugim podacima koje mogu dobiti iz vaše veze, poput zapisa o kupnji u trgovinama ili CCTV feeda.

To omogućuje vlasniku zgrade da poveže IP s brojem kreditne kartice ili čak s licem. Braniti se od toga teže je, pogotovo ako provodite puno vremena na mreži. U idealnom slučaju, uvijek ćete se pokušati uklopiti u gomilu. Ne ostanite duže od ostalih ljudi u kafiću i ne nestanite u kutu zgrade koji je u potpunosti prazan. Također bi vam moglo biti u interesu da pronađete mjesta koja nisu pod video nadzorom, ali to nije uvijek jednostavno.

Ni u kojem slučaju nemojte kupovati kreditnom karticom kada pokušavate zaštititi svoj identitet. Plaćajte u gotovini i ne upotrebljavajte aplikacije poput Ubera da biste stigli na ili sa svoje lokacije.

Automatsko povezivanje s mrežom može biti opasno

Sve dok je Wi-Fi vašeg mobilnog uređaja uključen, on neprestano sluša mreže koje može pronaći i pokušavat će se povezati s onima na koje je spojen prije. Ali jedini način da se kaže je li se povezao s mrežom prije ili ne je ime mreže, a to se lako može prevariti.

Ne postoji jamstvo da Wi-Fi mrežom zvanom "Starbucks" zapravo upravlja Starbucks. U stvari, svako može lako postaviti zlonamjernu mrežu tog imena, čineći to tako da će se svi uređaji koji prolaze pored toga obično povezati Starbucks Wi-Fi automatski povezati.

Nakon povezivanja uređaj otkriva svoje ime usmjerivaču, a neke se usluge koje koriste mogu potencijalno automatski aktivirati. Ako nisu šifrirane, ove podatke može pročitati operator Wi-Fi mreže i drugi oko vas.

Daljnje čitanje

Saznajte više o opasnostima mobilnog Wi-Fi-ja pomoću ovih članaka:

  • Postavke za mobilne uređaje koji utječu na vašu privatnost
  • Kako se punjenje vašeg mobitela izlaže rizicima
  • Opasnosti od trokutiranja vaše lokacije, presretanja poziva, SMS-a
  • Zaključavanje uređaja
  • Kako osigurati svoje mobilne aplikacije
Koje informacije prolaze putem mobilnih Wi-Fi mreža
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.