Najbolji način da osigurate svoje Apple uređaje

Internet sigurnost više nije samo za vašu radnu površinu. Većina korisnika Applea prikuplja, pohranjuje i prenosi podatke s više uređaja, ponajviše iPhone, iPad i iPod Touch. Srećom, ExpressVPN ima aplikacije za zaštitu veze između svih tih uređaja i ostatka Interneta, no korisno je imati nekoliko dodatnih trikova u rukavu kako biste zaštitili te Apple proizvode i osobne podatke koje sadrže.

Pročitajte vodič za osiguranje svojih Apple uređaja.

Apple ima leđa

Ako ste Appleov korisnik, većinu posla na osiguravanju vaših podataka već smo učinili za vas. Apple-ova je politika privatnosti drugačija, zarađujući 5 od 5 zvjezdica u godišnjem EFF-u Tko ima tvoja leđa? izvješće. Apple je vrlo jasan u tome koliko će daleko ići u ispunjavanju zahtjeva za provođenje zakona za podatke svojih kupaca, a izrazito je jasan u odbijanju vladinih vrata na svoje proizvode..

Nadalje, na najnovijim verzijama iOS uređaja zadane komunikacijske aplikacije (iMessage i FaceTime) kao i sigurnosna kopija iCloud šifriraju sve podatke krajnji kraj prema zadanim postavkama. To Apple uređajima pruža respektabilnu baznu razinu zaštite odmah.

Ipak, u nastavku su neki jednostavni savjeti kako još više poboljšati sigurnost vašeg mobilnog uređaja.

Postavljanje zaporke

Možda se čini očiglednim, ali uz sve razgovore o digitalnoj sigurnosti lako je zaboraviti: ponekad je najlakši način da vam netko ukrade podatke s vašeg telefona doslovno ukrasti vaš telefon. Postavljanje lozinke vodi računa o tome tako što ćete za pristup svom uređaju morati unijeti četveroznamenkasti brojčani kod (ili ako vam je draže, duži brojčani kod ili alfa-numerički kod ili čak otisak prsta s Touch ID-om).

  Opsežni Bitcoin pojmovnik

Ali ono što većina ljudi ne zna jest da od iOS-a 8, postavljanje pristupnog koda automatski šifrira sve podatke na vašem uređaju. To znači da, čak i ako netko pokuša zaobići kod tako što fizički razbije vaš telefon kako bi pristupio njegovoj memoriji, podaci unutar njega i dalje će biti nečitljivi *. Najbolji dio? Ključ za šifriranje matematički je vezan za pristupni kôd koji znate samo vi, što znači da ga ni Apple ne može razbiti. Dakle, ako vaš iPhone nekako nađe put u rukama vlade i priđu Appleu sa nalogom za dešifriranje vašeg telefona, Apple se ne bi mogao prilagoditi čak i da želi. To nije političko pitanje; samo nije moguće računanje.

* Želite li ovu funkciju na Mac računalu ili prijenosnom računalu? Koristite FileVault.

Koristite provjeru u dva koraka

Provjera u dva koraka izvrstan je sigurnosni alat koji pružaju usluge poput Googlea i Dropboxa, a možete ga dobiti i za Appleove usluge poput iCloud i iTunes. Da biste ga koristili, registrirajte telefon (ili neki drugi pouzdani uređaj) na svoj Apple ID. Kad god se prijavite s tim Apple ID-om, od vas će se tražiti lozinka i SMS potvrdni kôd da biste dobili pristup. To znači da čak i ako je napadač ukrao vašu Apple ID lozinku, i dalje neće moći pristupiti vašim podacima iCloud ili kupiti iTunes sadržaj, osim ako fizički nisu ukrali vaš telefon i ukrali zaporku koju ste postavili u prethodnom koraku. To je više nego dovoljno da odvrati sve, osim najviše motiviranih kradljivaca podataka.

Šifrirajte vaše iTunes sigurnosne kopije

Ako u vašem iTunes-u imate osobni sadržaj i sigurnosno kopirate ga pomoću iClouda, ti su podaci već šifrirani s najmanje 128-AES enkripcijom (napomena: kupljeni sadržaj nije šifriran). Ali ono što možda ne znate je da možete postaviti iTunes da šifrira lokalnu kopiju na vašem iPhoneu, iPodu ili iPadu. Da biste to učinili, povežite svoj uređaj s računalom i odaberite “Šifriranje sigurnosne kopije iPhone / iPad / iPod” u oknu s postavkama sigurnosnih kopija..

  Kako deinstalirati i izbrisati Dropbox

Upotrijebite Find My iPhone / iPad

Find My iPhone je još jedan sjajan sigurnosni alat vašeg iOS uređaja. Nevjerojatno je korisno kada se vaš uređaj izgubi ili ukrade. Da biste ga koristili, samo se prijavite u iCloud s drugog računala. Ako se negdje vaš uređaj negdje izgubi u kući, možete prisiliti uređaj da reprodukuje zvuk da bi ga pronašao. Ako je vaš uređaj izgubljen ili ukraden, ukrašeni uređaj možete pronaći na mapi, zaključati ga ili ga daljinski izbrisati. Čak i ako je vaš uređaj isključen ili nije povezan, sve što napravite od Find My iPhone stupit će na snagu sljedeći put kada uređaj postane spojen na mrežu.

Kada govorimo o brisanju podataka na svojim mobilnim uređajima *, to nije loš prvi korak ako uskoro planirate prodati ili pokloniti svoj iPhone, iPod ili iPad. Slijedite ovaj vodič za brisanje podataka s uređaja prije nego što napuste vaše ruke.

* Za sigurno brisanje podataka s Mac računala ili prijenosnog računala upotrijebite opciju “Secure Empty Trash”. Za razliku od “Prazno smeće”, koje prosto označava područje na kojem su vaši podaci pohranjeni kao dostupno za upotrebu, “Sigurno prazno smeće” zapravo piše slučajne podatke preko područja kako bi se spriječilo obnavljanje podataka. Ako želite još veću zaštitu, Disk Utility (ugrađena aplikacija na vašem Macu) može zapisati sadržaj memorije do 7 puta.

Upravljajte svojom privatnošću

Kao što je već spomenuto, Apple-ovi čuveni podaci o sigurnosnim zapisima znače da su vaši iPhone-i, iPod-i, iPad-i i Macovi prema zadanim postavkama dobro zaštićeni, no ako ste ikada zabrinuti zbog podataka koji vaš uređaj može slati u iCloud, iTunes ili bilo koju drugu aplikaciju na vašem telefonu, pročitajte Appleov vodič kako biste saznali više o upravljanju postavkama privatnosti.

  Kako izbrisati svoj Facebook račun, Google povijest pretraživanja i još mnogo toga

Pročitajte više mrežnih vodiča za privatnost s ExpressVPN-a ovdje

Najbolji način da osigurate svoje Apple uređaje
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.