Opsežni Bitcoin pojmovnik

Contents

21

Simboličan broj, jer ikada može postojati samo 21 milijun Bitcoina. Nije poznato zašto je Satoshi Nakamoto odabrao točan broj.

100x

Odgovarajući ili na očekivani rast kovanice ili na količinu poluga koja se koristi u marži trgovini. Ili znak ekstremne bičnosti ili spremnosti na rizike.

51% napada

Većina Bitcoin rudara mogla bi se posvađati u dokaz radnim blokovima da napadnu lanac. Takav napad ne bi omogućio rudarima da ukradu bilo koji novac, ali mogli bi poništiti nedavno potvrđene transakcije i blokirati određene ili opće transakcije, na primjer, zamrzavanjem sredstava. Uspješan napad od 51% može zaustaviti sustav.

Adresa

Da biste nekome poslali Bitcoin, potrebna vam je njegova Bitcoin adresa. Adresa je tehnički SHA-256 hash javnog ključa, unaprijed fiksirana s 1, 3 ili bc1. Može se kodirati s base58 ili bech32.

Opskrba bacanjem iz zraka

Postupak dodjele novostvorenog Altcoin-a postojećim vlasnicima Bitcoin-a. Obično ovaj postupak zahtijeva od korisnika da upišu svoje privatne ključeve u Altcoin klijenta – opasan potez koji zahtijeva da korisnik prvo prebaci svoj Bitcoin prije nego što zatraži svoju liniju.

Altcoin

Bilo koja kriptovaluta ili token koji nije Bitcoin. Obično se koristi na pogrdan način. Sinonim za shitcoin.

ASIC

Integrirani krug specifičan za aplikaciju. Specijalizirani čipovi optimizirani za obavljanje hash funkcije SHA-256 koja se koristi u Bitcoin Rudarstvu.

Atomska izmjena

Zamjena Bitcoin-a za Altcoin na način koji ne zahtijeva escrow naziva se Atomskom zamjenom. Radi se o transakciji koja je napravljena pod uvjetom druge transakcije i nametnuta kriptografijom, zbog čega nijedna od dviju strana ne može prevariti. Atomska zamjena može biti dobar primjer pametnog ugovora.

Base58

Koristi se za skraćivanje velikih brojeva i lakši za raščlanjivanje od binarnih ili uobičajenih baza10 (pomoću poznatog sustava brojeva od 0-9). Base58 je shema kodiranja koja se koristi za uobičajene Bitcoin adrese, počevši s 1 ili 3. Sadrži brojeve 1-9, sve velike znakove osim I & O i svi mali slova osim l (jer se mogu zamijeniti slični znakovi). Vidi također: Bech32.

Paketi

Obično bitcoin transakcija sadrži jedan odredišni izlaz i jedan izlazni rezultat. Međutim, usluge koje izvršavaju više transakcija potiču na “skupne” transakcije. Jedna transakcija s više izlaza umjesto više transakcija štedi blokovski prostor i naknade.

Snositi

Osoba pesimistična prema Bitcoinu.

Bearwhale

Teški trgovac koji pesimistično prodaje ili prodaje velike količine kovanica.

Bech32

Bech32 je nova shema kodiranja koja adrese čini sigurnijima, posebno u kontekstu višenamjenskih shema. Te adrese počinju s ‘bc1’ i obično su duže od osnovnih58 adresa.

BIP

Prijedlog za poboljšavanje Bitcoin-a uobičajeno je prihvaćen postupak za predlaganje promjena i dopuna Bitcoin koda. Nisu sve BIP-ove relevantne za Nakamoto konsenzus – neki jednostavno reguliraju postupke, najbolje prakse ili standarde.

Bankomat Bitcoin

Bitcoin automatski prodajni stroj prodaje bitcoin u zamjenu za papirnu valutu. Neki strojevi također mogu dozirati fijat.

Bitcoin gotovina

U kolovozu 2017., grupa ljubitelja Bitcoina promijenila je konsenzusna pravila o Bitcoin-u, posebno ona koja reguliraju veličinu bloka. Kako im se pridružilo samo nekoliko rudara i sudionika, mreža se trajno razvila. Svi koji su držali Bitcoin prije vilice primili su jednaku količinu Bitcoin gotovine (poznate i kao aerodrom), kojom se može trgovati na drugim burzama.

Bitcoin Core

Bitcoin Core je najpopularniji Bitcoin klijent.

Bitcoind

Bitcoind, kratica za Bitcoin Daemon, verzija je naredbenog retka Bitcoin Core-a.

Bitcoin-qt

Bitcoin-qt (izgovara se slatko) grafičko je sučelje Bitcoin Codea, najpopularnijeg Bitcoin klijenta. Ime je dobio po QT widget alatnom alatu na kojem je ugrađen.

Bitcoiner

Osoba koja koristi bitcoin. Transakcija, provjera, ušteda i rudarstvo su sve upotrebe Bitcoina.

Blok

Blok sadrži transakcije. Svaki se blok odnosi na svog prethodnika, tvoreći dugački lanac natrag u Blok Geneze. Prva transakcija u bloku trenutno stvara 12,5 Bitcoina niotkuda – nagradu za blok. Rudar u prosjeku svakih deset minuta nađe blok. Zatim se blok propagira po mreži i prihvaćaju ga čvorovi sve dok je u skladu s pravilima konsenzusa.

Nagrada za blok

Za svaki blok koji rudar nađe, njima je omogućeno da ‘kreiraju’ Bitcoin niotkuda. Koliko Bitcona oni mogu kreirati definirano je pravilima konsenzusa Bitcoina. Bitcoin koji mogu stvoriti naziva se nagrada na bloku.

Prvih 210.000 blokova Bitcoin sadržavalo je nagradu od 50 BTC, sljedeće 210.000 blokova 25 BTC, trenutno 12.5 BTC, a 2020. postojat će samo 6,25 BTC po bloku. 99% svih kovanica bit će minirano prije 2037., sve osim 100 Bitcoin bit će minirano prije 2081., a sve osim jednog Bitcoina do 2109. To će se nastaviti sve dok se nagrada za blok prepolovi 34 puta, oko 2145. Od tada, naknade za transakcije će biti jedini poticaj za iskopavanje Bitcoina. Vidi također: Halving.

Blockchain

Blokovi uvijek upućuju na prethodni blok, što stvara lanac podataka. Taj se lanac naziva blockchain.

Blockexplorer

Vidi: Explorer

Veličina bloka

Dozvoljena veličina bloka u Bitcoin blockchainu. Od 2010. godine limit je 1MB. Softfk SegWit omogućava pohranjivanje podataka s potpisima izvan bloka, čineći efektivni maksimalan blok gotovo dvostruki ili čak četverostruki 1MB.

Blockspace

Blokovi Bitcoin ograničeni su u veličini, a količina dostupnog prostora naziva se blockpace. Postoje naknade za korištenje ovog prostora i postupak kroz koji rudari odabiru transakcije i uključuju ih u blok naziva se naknadno tržište.

emitiranje

Prilikom potpisivanja transakcije ili rudanja bloka dotični se podaci emitiraju na cijelu mrežu. Prošlo je nekoliko sekundi dok poruka nije stigla do svih na planeti.

BTC

Najčešće se koristi -> oznaka za Bitcoin. Većina burzi navodi Bitcoin kao BTC, dok se neke od njih prodaju i trguju kao XBT.

BTM

Alternativno ime za Bitcoin bankomat.

Bik

Osoba optimistična u pogledu Bitcoina.

Kapacitet

Obično se mjeri u transakcijama u sekundi, ili TPS, kapacitet Bitcoin mreže varira, ovisno o vrstama transakcija. Općenito iznosi između 3 i 5 TPS, ovisno o vrsti transakcije za koju pretpostavljamo da se koristi (vidi SegWit i batching).

Lanac podijeljen

Vidi: vilica

Promijeniti

Kada trošite Bitcoin, morat ćete se referirati na prethodnu dolaznu transakciju, tako da se svi Bitcoin uvijek obračunavaju na blockchainu. Ali rijetko se prethodni unosi podudaraju s iznosom koji želite poslati, tako da ćete morati grupirati unose i zajedno vratiti preostali bitcoin kao promjenu.

Građanski rat

Bitcoin građanski rat 2017. uglavnom se vrtio oko pitanja povećanja veličine bloka. Završilo je stvaranjem Bitcoin gotovine i aktiviranjem SegWita na lancu Bitcoin.

Klijent

Bitcoin klijent je softver koji komunicira s mrežom. Može biti puni čvor, SPV čvor ili specijalizirani softver.

Coinbase

Transakcija koja sadrži nagradu Block nema unosa. Umjesto toga, proizvoljni podaci, poput broja ili poruke, koriste se kao zajednička baza podataka. Da se ne brka s popularnom istoimenom popularnom Bitcoin razmjenom.

Coinjoin

Tehnika koja miješa transakcije više ljudi da bi se zaključilo koji ulazi pripadaju kojem izlazu.

Hladno skladištenje

Bitcoini pohranjeni na mediju (poput računala, USB stick-a ili komada papira) koji se nikad nije povezao s internetom.

Obojeni novčić

Transakcija se može pripisati (obojenoj) s posebnim značenjem, poput predstavljanja djela. To se djelo tada može premjestiti i pohraniti poput uobičajene bitcoin transakcije, a da je slučajno ne miješate i ne trošite sa svojim uobičajenim Bitcoin-om..

Potvrda

Kad rudar uključi transakciju u blok, smatra se da ima jednu potvrdu. Svaki naknadno pronađeni blok dodaje još jednu potvrdu. Samo se dovoljno potvrđene transakcije smatraju konačnim. Zbog mogućnosti napada može se preokrenuti transakcija koja ima samo jednu ili dvije potvrde. No, nakon šest potvrda, transakcija se općenito smatra ireverzibilnom, iako, ovisno o veličini transakcije, dvostruko ćete je potrošiti mnogo ranije. Nepotvrđene transakcije uglavnom se smatraju nesigurnima, iako su napadi rijetki.

Cryptocurrency

Novac osiguran kriptografijom na javnom blockchainu.

Kriptografija

Kriptografija ili kriptologija je tehnika sakrivanja informacija, osiguranja i provjere autentičnosti komunikacije.

cyberpunk

Umjetnost i književnost žanr u kojem je napredna tehnologija okrenuta distopijskom društvu u kojem vlada siromaštvo. Bitcoin je često povezan s takvom budućnošću zbog svoje anarhističke prirode. Da se ne brka s Cypherpunkom.

Cypherpunk

Društveni pokret koji ima za cilj osnažiti pojedinca širenjem tehnologije, posebice kriptografije. Bitcoin je prvi put najavljen na listi za slanje kriptografije, gdje su se okupili brojni ciparu i raspravljali o svojim prijedlozima. “Cypherpunks kod” popularan je slogan koji se pripisuje pokretu.

Tamni novčanik

Eksperimentalni Bitcoin novčanik koji koristi skrivene isplate i coinjoin kako bi se omogućilo više anonimnih transakcija

Dani uništeni

Mjerenje vremena odjednom potrošenih kovanica. Stotina Bitcoin-a koji se potroše nakon boravka u novčaniku jednu godinu računa se kao 36.500 (365 * 100) ‘Dani uništenih.’ Iznenadni šiljak mogao bi biti znak da je medvjeda prodala kovanice.

teškoća

Blokove bi trebali pronaći rudari, u prosjeku svakih 10 minuta. Kako se pridružuju novi rudari, oni pronalaze blokove brže i brže. Poteškoća se prilagođava svakih 2016. blokova (otprilike dva tjedna) kako bi usporili stvaranje novih Bitcoina. Kada rudari isključe svoje strojeve, na kraju se smanjuju poteškoće.

Dvostruka potrošnja

Temeljni problem koji je riješio Nakamoto konsenzusom. U Bitcoin-ovom blockchainu, nitko ne može potrošiti Bitcoin dva puta nakon određenog vremena i transakcija je potvrđena..

U napadu s dvostrukom potrošnjom korisnik će pokušati prevariti sudionika slanjem novčića, dobivanjem jedne ili dvije potvrde, a zatim napada blockchain miniranjem suprotnog bloka istog -> visina kao blok koji sadrži transakciju. To postaje lakše što napadač ima više hashing snage (napad od 51%), a što je teže više blokova ima potvrde. Nakon šest potvrda, transakcija se obično smatra nepovratnom čak i uz milijune dolara potrošenih na napad.

ECDSA

Algoritam digitalnog potpisa Elliptic Curve je algoritam koji Bitcoin koristi za generiranje parova privatnih i javnih ključeva i provjeru njihovih potpisa. Nije jasno da je Satoshi Nakamoto odabrao ovaj algoritam, jer je u vrijeme izdavanja Bitcoina bio relativno nepoznat..

escrow

Ugovor između dva trgovačka partnera i posrednika treće strane, od kojeg se očekuje da intervenira samo ako ih jedna od strana zatraži, npr. nešto nije u redu u sporazumu.

Razmjerno je skupo oduzeti tradicionalne fondove u usporedbi s Bitcoin-om, gdje se escrow može jeftino uspostaviti pomoću novčanika s multi-potpisom 2 od 3. Ako je ugovor ispunjen, dvije ugovorne strane mogu premjestiti sredstva bez potrebe da escrow stranka intervenira, suprotno tradicionalnim aranžmanima, gdje broker uvijek mora intervenirati. Još jedna prednost Bitcoin-a je u tome što broker nikad nije u potpunosti pod nadzorom sredstava. Mogu ukrasti sredstva samo ako se dogovore s najmanje jednim od partnera.

razmjena

Platforma na kojoj se fijat ili drugi tokeni mogu kupiti i prodati za Bitcoin. Obično se burze specijaliziraju za -> OTC, fijat ili tokeni.

Istraživač

Istraživač ili blockexplorer je alat ili web stranica koja vam omogućuje udobno kretanje kroz podatke pohranjene na blockchainu. To uključuje traženje adresa i pridruženih stanja, neodređene i potvrđene transakcije i metapodatke poput OP_Return.

Pristojba

Zbog ograničenog blokovskog prostora, transakcija mora platiti naknadu da bi bila uključena u blok. U idealnom slučaju, optimalna naknada otkrivena je na funkcionalnom tržištu naknada. Dugoročno gledano, naknade će biti glavni poticaj rudarima za nastavak rudarstva jer će nagrada za blok polako ići na nulu.

Tržište naknada

Zbog ograničenog blokovskog prostora, transakcija mora platiti naknadu da bi bila uključena u blok. Idealno tržište koje dobro funkcionira određuje koliko su skupe naknade. Za vrijeme zagušenja potrebno je platiti veću naknadu za potvrdu transakcije, dok će niža naknada omogućiti da transakcija ostane u membrani do vremena manjih zagušenja. RBF je važan alat za tržište naknada.

zapovijed

Fiatov novac je valuta koju izdaje vlada.

Poplava napad

Slično kao DDoS napad, napad poplave “preplavio” je memorpu transakcijama. Na funkcionalnom tržištu naknada, to povećava naknade za transakcije i ograničava kapacitet mreže. Napadi od poplave mogu biti skupi za napadača – ili će morati platiti naknadu za transakcije rudarima, ili, ako su sami rudari, snositi oportunitetni trošak ne uključuje ostale transakcije plaćanja.

viljuška

Kad se svi sudionici više ne slažu o stanju mreže, on je zapeo. To se može dogoditi kao posljedica greške, pogreške ili namjernog čina. Na primjer, proširenje pravila (poput povećanja veličine bloka ili broja bitcoina koji postoje) neminovno dovodi do mrežne vilice. Vidi također: Hardfork i softfork.

Blok Postanka

Svi blockchaini imaju Genesis Block, koji je prvi blok u blockchainu. U Bitcoin blockchainu, Genesis Block čuveno sadrži poruku “The Times” 1/3/2009 | Kancelara na rubu drugog jamstvenog računa za banke ”. Bitcoini u Bloku Genesis ne mogu se trošiti.

Raspolućivanje

Svakih 210.000 blokova nagrada za blok se prepolovi. Počevši od 50 BTC po bloku u 2009, on trenutno iznosi samo 12,5 BTC, nakon dvije prepolovine. Na kraju će nagrada za blok prijeći na nulu, nakon 33 prepona. Također se naziva „prepoloviti“ (prepoloviti) & događaj), ovaj se događaj popularno slavi, slično kao i novogodišnji dan Bitcoina.

Hardfork

Svaka promjena koja proširuje postojeću skup pravila (što znači dopustiti nešto što prethodno NIJE dopušteno) smatra se tvrdim znakom. Ako svi sudionici ne nadograde svoj softver, takva promjena pravila dovest će do rastave lanca, obično zvane fork.

Novčanik hardvera

Specijalizirani čip koji sadrži sigurnu enklavu koja pohranjuje vaš privatni ključ. To je samo hardverski novčanik ako se privatni ključevi ne mogu izdvojiti.

paprikaš

Hash je izlaz a -> hash funkcija. Bitcoin adresa je rezultat primjene SHA-256 funkcije dva puta na njen javni ključ. Bitcoin rudarenje koristi istu hash funkciju kako bi računalima dokazao da su koristili određenu količinu električne energije u Bitcoin-ovom dokazu rada algoritam.

Hash funkcija

Hash funkcija je kriptografska ‘jednosmjerna’ funkcija koja komprimira sve podatke u broj poznat kao hash. Ovaj se broj može koristiti kao otisak prsta za bilo koje podatke. Hash funkcija se smatra sigurnom ako se ne može predvidjeti njen izlaz i ako ne postoje dva poznata niza koji računaju isti hash.

Hash rate

Broj heševa koje Bitcoin rudar može izvesti.

Zaglavlje

Svaki blok ima zaglavlje duljine 80 bita. Sadrži broj verzije, hash prethodnog bloka, Merkleov korijen svih transakcija, cilj poteškoće i odsad.

Visina

Svaki blok ima visinu koja je njegov slijed u Blockchainu počevši od Bloka 0 3. siječnja 2009.

HODL

Pogrešno pravopis zadržavanja. Predstavlja etos štednje i dugoročnog planiranja, za razliku od prostog trošenja novca. Mnogi kritičari često kritizirani zbog svog “zataškavanja” mentaliteta, preferiraju kulturu štednje i dugoročno planiranje. Iz nekog razloga, HODL se u tisku često doživljava kao kratica Hold On for Dear Life.

Vrući novčanik

Novčanik radi na računalu ili telefonu koji su povezani s internetom. Vidi također: -> Hladni novčanik.

Ulaz i izlaz

Transakcija Bitcoin obično navodi jedan ili više ulaza kao izvor svojih sredstava i dva ili više izlaza. Izlaz koji ne upućuje na primatelja je promjena izlaza. Samo transakcija kovanice nema ulaza, jer ona stvara bitcoin iz tankog zraka.

glavna knjiga

Drugo ime za Bitcoin blockchain. Općenitije, knjiga je evidencija transakcija i imovine, slična bilanci. U mreži munje svaki sudionik ima svoju glavnu knjigu, dok u Bitcoin mreži svi dijele istu knjigu.

Gromobranska mreža

Lightning Network je mreža koja sjedi “na vrhu” Bitcoina. Sudionici se mogu povezati na mrežu polaganjem Bitcoina u specijalizirane pametne ugovore. Tada mogu obavljati beskonačne transakcije međusobno uz vrlo male naknade, a da pritom nisu ograničena ograničenjima Bitcoin kapaciteta.

Vrijeme zaključavanja

Značajka pametnih ugovora koji se koriste u Lightning mreži je koncept Check-Locktime-Verify ili CLTV. To stvara transakciju koja je otkupljiva tek nakon što prođe određeno vrijeme.

Mainnet

Naziv za živuću Bitcoin mrežu, za razliku od Testneta.

Poslušnost

Greška u standardnim transakcijama Bitcoin omogućuje bilo kome da promijeni ID transakcije prije nego što je transakcija minirana. Ovu pogrešku otežava međusobno povezivanje nepotvrđenih transakcija. To je popravljeno uvođenjem novog standarda transakcije pod nazivom SegWit.

Margin poziv

Kada trgujete Bitcoinom s polugom, vaša pozicija je osigurana samo do točke kad vaš gubitak dosegne kolateral. Ako se to dogodi, vi ste “pozvani na maržu”, a vaša zaloga (npr. Vaš Bitcoin) se prodaje i vi ste rekt.

Maksimalistički

Netko tko samo posjeduje ili koristi Bitcoin i tko vjeruje da je to jedina kripto valuta ili blockchain sustav na koji vrijedi trošiti vrijeme i trud. Često u kombinaciji s uvjerenjem da će snažni mrežni učinci dovesti do samo jedne kripto valute koja dominira na globalnim plaćanjima.

Mempool

Svaki klijent održava evidenciju o svim nepotvrđenim transakcijama. Ovaj popis čini mempool. Transakcija se uklanja iz membrane ako klijent ocijeni da je prestar ili ako je uključen u blok.

Spojeno rudarstvo

U spojenom rudarstvu, blockchain prihvaća posao za drugi blockchain kao valjani rad. To omogućava rudniku da rudari na dvije blok-lance odjednom. Namecoin je bio popularni kovani novac koji se spajao.

Merkleov korijen

Pojedinačni hash na dnu (ili na vrhu) stabla Merkle naziva se Merkleov korijen. Nijedna vrijednost u stablu Merkle ne može se mijenjati bez promjene ovog korijena. Ovaj korijen je uključen u zaglavlje bloka.

Merkle stablo

Na vrhu (ili dnu) stabla Merkle svi se ID-ovi transakcija nalaze u bloku. Na svakoj razini, ID-ovi se međusobno miješaju u sljedeći sloj dok ne ostane samo jedan hash: the -> korijen.

Micropayment

Svako plaćanje neobično malo smatra se mikroplaćanjem. Plaćanje kave ili autobusne karte moglo bi se smatrati mikroplaćanjem. Lightning Network omogućuje plaćanja ispod 1 Satoshija.

Rudar

Bitcoin rudar je stroj spojen na Bitcoin mrežu, koji vrši beskrajne hashese, koji se nazivaju dokazom rada. Miner često opisuje i osobu koja upravlja strojem.

Memonska fraza

Vidi: Sjemenska fraza

Mjesec

Kamo ide Bitcoin? Na mjesec!

MtGox

Burza kriptovaluta koja je nekada činila gotovo sav globalni volumen trgovanja Bitcoinima. Sramotno propuštena u 2014., nakon što je priznala da je izgubila većinu novca svojih kupaca.

Multisig

Ukratko za višenamjenski prikaz, multisig je vrsta adrese koja omogućuje više stranaka kolektivnu kontrolu sredstava. Multisig 2-od-2 ima dvije strane, obje potrebne za prijavu na svaku transakciju. Obično se koristi u mreži munje. 2-od 3 multisig adrese obično se koriste za hladno skladištenje ili deponovanje.

Nakamoto konsenzus

Glavna inovacija Bitcoina leži u njegovoj primjeni dokaza rada. Ime je u čast Bitcoin-ovog izumitelja (i) Satoshi Nakamoto.

Namecoin

Jedina druga kriptovaluta koju je predvidio Satoshi Nakamoto, Namecoin je imao za cilj stvoriti blockchain koji bi pohranio registracije imena, slično URL-ovima ili korisničkim imenima.

Mreža

Mreža Bitcoin sastoji se od čvorova koji mogu biti rudarski ili jednostavno provjeravaju. SPV ili light klijenti koriste se samo za obavljanje transakcija.

Nocoiner

Pogrešan izraz za nekoga tko ne posjeduje nikakvu kriptovalutu, često u kombinaciji s odbacivanjem koncepta u potpunosti.

Čvor

Računalo na kojem radi Bitcoin klijent koji provjerava integritet blockchaina i novih transakcija, kao i prenosi nove transakcije i blokove svojim vršnjacima. Prema zadanim postavkama, vaš Bitcoin čvor spojit će se na 8 ostalih čvorova, a možete ga konfigurirati tako da dopušta više dolaznih veza. Budući da mreža posebno ne ovisi o posebno čvorovima, bilo kojoj je strani vrlo teško ometati vršnjake u međusobnoj komunikaciji..

nPo

Nonce je dio zaglavlja bloka. Rudar slobodno bira nonce, a cilj je pronaći blok koji ima odgovarajuću vrijednost s nizom vodećih nula. Koliko nula ovisi o cilju težine.

Javna bilježnička služba

Notarska služba Bitcoin dokazuje postojanje podataka (poput dokumenta ili slike) prije određenog vremena. Uključivanjem blok-hash-a u podatke, moguće je dokazati postojanje navedenih podataka nakon određenog vremena, dajući relativno uzak (~ 10min) vremenski interval u kojem su stvoreni. Međutim, to ne dokazuje izvornost tog dokumenta ili slike – samo njegovo postojanje.

Jednosmjerni bankomat

Jednosmjerni bankomat je stroj na kojem ljudi mogu kupiti Bitcoin gotovinom ili, rjeđe, karticom. Za razliku od dvosmjernog bankomata, on ne može izdati gotovinu.

OP kod

Operativni kodovi definiraju Bitcoin skriptni jezik. Postoji gotovo 200 OP koda, iako su mnogi invalidi zbog posebne upotrebe ili predstavljaju nepotreban rizik.

OP_Return

Ovaj OP kôd čini izlaz nevažećim. Ipak je korisno uglavnom umetati proizvoljne podatke u Bitcoin blockchain za upotrebu u drugim alatima, poput notarskih usluga.

Siroče

Ako se dva bloka pronađu istovremeno, samo jedan od njih može biti važeći. Nevažeći će biti siroče jer na njemu nisu izgrađeni uzastopni blokovi. U rijetkim slučajevima lanac se može privremeno razdvojiti, primjerice, zbog buge ili zloće. U ovom će slučaju postojati dva stalna lanca ili siroče.

P2P

Vidi: Peer-to-peer

P2Pool

P2Pool je bio decentralizirani rudarski bazen u kojem se rudari plaćaju proporcionalno svom radu, spuštajući prepreku ulasku da postane rudar u solo rudarstvu distribuirajući sreću u pronalaženju bloka velikom broju korisnika i jamčeći stabilan protok prihoda

P2SH

Platite Script Hash. Umjesto slanja bitcoina na javni ključ, može se poslati i skriptu. Da bi iskoristio ovaj novčić, vlasnik mora otkriti skriptu i skriptu je mora uspješno izvršiti. Pomoću ove tehnike moguće je stvoriti pametne ugovore u Bitcoin-u. P2SH adrese počinju s brojem 3, za razliku od 1 za uobičajene adrese.

Novčanik od papira

Papirna lisnica je papir koji sadrži ili neograničeni privatni ključ, ili sjeme za novčanik. Ona služi i kao rezervna kopija u novčaniku ili je oblik za pohranu u hladnjaku.

Peer-to-peer

“Bitcoin: Peer-to-peer elektronički gotovinski sustav” naslov je Bitcoina -> Bijeli papir. Peer-to-peer znači da ne postoji centralizirana arhitektura i da se bilo tko može pridružiti mreži i razgovarati izravno s drugim sudionicima. Ostali popularni P2P sustavi uključuju BitTorrent i I2P.

U tijeku

Transakcija na čekanju je ona koja je emitirana na mrežu, ali još nije uključena u blok. Tipično sjedi u membrani.

Dan pizze

22. svibnja 2010. programer Laszlo Hanyecz kupio je dvije pizze u ukupnoj svoti od 10 000 BTC-a. To je bila prva poznata transakcija u kojoj je Bitcoin korišten za kupnju fizičkog dobra. Satoshijeva omiljena pizza čini se da su Ananas i Ham, što je otkriveno u komentaru, iako se mnogi nadaju da se samo našalio.

Prodajno mjesto

Uređaj ili brojač na kojem se nešto prodaje. U kontekstu Bitcoina, to je obično dodatak, web aplikacija, aplikacija na telefonu ili integracija u tradicionalni PoS uređaj. Ne treba brkati s dokazima o ulozima.

Bazen

Rudarski bazen omogućuje malim rudarima da surađuju i zajedno pronađu rješenje valjanog bloka. Rješenja su ‘združena’ i svi se isplaćuju proporcionalno dobitku na bazenu, iako točan popis varira.

PoS

Pogledajte: dokaz o ulozima, govno ili prodajno mjesto

POW

Vidi: Dokaz o radu

PPS

Plati po dionici, uobičajena metoda za iskopavanje bazena kako bi se utvrdilo koliko će svaki rudar biti plaćen. PPS znači da rudar plaća fiksnu svotu po hashu bez obzira na to je li bazen pronašao blok ili ne. Ako bazen posreći zadržati će profit, ali također može postati nesretni i bankrotirati.

Privatni ključ

Privatni ključ Bitcoin slučajni je broj od 256 bita. Iz privatnog ključa, javni ključ izveden je algoritmom ECDSA. Ovaj se javni ključ dvaput složi pomoću SHA-256, kodiran sa base58 i prefiksom 1 za dobivanje adrese. Ostali formati adresa kao što su bech32 i P2SH također imaju privatne i javne ključeve, ali adrese se kodiraju drugačije.

Dokaz o opeklini

Neke kripto valute koriste dokaze sagorijevanja za dodjelu dionica u svojim lancima PoS-a. Da bi dobili udio u novom sustavu, korisnici bi morali uništiti svoj Bitcoin, na primjer, koristeći OP_Return.

Dokaz uloga

Poznato je da je dokaz rada Bitcoin intenzivno vrlo energetski intenzivan. U alternativnom dokazu modela uloga, rudari proizvode valjani blok glasajući s kovanicama koje posjeduju na važećem lancu. Ideja PoS-a datira iz Bitcoin dokaz rada, ali nikada nije pronašao široku primjenu među kripto valutama.

Dokaz rada

Također nazvan Nakamoto Consensus, PoW je Bitcoin-ov algoritam konsenzusa. Rudari uništavaju električnu energiju miješanjem zaglavlja bloka s različitim stupnjevima dok ne nađu valjani blok prema cilju s teškoćama. Što više električne energije netko uništi, veća je vjerojatnost da će pronaći novi blok, koji će ih nagraditi za njihov trud s novo kovanim Bitcoin-om, nazvanim transakcija coinbase-om.

Protokol

Bitcoin protokol je skup pravila koja reguliraju ono što čini valjani blok transakcija, kao i način na koji čvorovi međusobno komuniciraju. Neki dijelovi protokola lako se mijenjaju, dok drugi zahtijevaju konsenzus iz cijele mreže, a promjene su malo vjerojatne bez križanja lanca. Bitcoin protokol nema formalno napisane specifikacije osim svog koda.

Javni ključ

Javni ključ izveden je iz privatnog ključa. Javni ključ je točka na ECDSA krivulji. Svake su x i y koordinate dugačke 256 bita, što čini javni ključ 512 bita.

RBF

Zamijeni naknadom. Ovaj standard omogućuje nekome da poveća svoju naknadu za transakciju i zamijeni svoju transakciju u membrani. To omogućuje ljudima da postave nižu naknadu za transakcije s transakcijama niskog prioriteta i povećaju je kasnije ako razina naknade ostane visoka ili ako transakcija postane visokog prioriteta.

Rekt

Događaj u kojem ste izgubili sve u trgovanju kriptovalutama. Skraćeno za ‘olupina’. Pogledajte također: Margin poziv.

Satoshi

U čast svog tvorca, Satoshija Nakamota, najmanja jedinica bitcoina naziva se Satoshi. Satoshi je 1/100 milijuna ili 10 ^ -8 Bitcoin. Kroz druge slojeve poput Mreže munje, takve jedinice mogu se dalje podijeliti u mil-satoshis ili 10 ^ -11 Bitcoin.

Satoshi Nakamoto

Tvorac, ili tvorci, Bitcoina koristio je pseudonim Satoshi Nakamoto za objavljivanje Bitcoina -> Bijeli papir i komunicirajte s suradnicima. Satoshi je zadnji put saslušan u prosincu 2010.

skripta

Bitcoin omogućuje transakcijama da uključuju skripte koje se mogu koristiti za stvaranje pametnih ugovora. Bitcoin koristi svoj vlastiti i jedinstveni skriptni jezik. Također je moguće poslati Bitcoin na hash skripte (P2SH) umjesto na javni ključ. Vidi također: OP kodovi.

Jezik skripte

Bitcoin skriptni jezik omogućuje stvaranje složenih pravila za otkup unosa, poput multisignature i pametnih ugovora. Iz sigurnosnih razloga, međutim, broj OP kodova je ograničen, nema petlje i jezik nije Turing dovršen.

Drugi sloj

Mreže koje upotrebljavaju Bitcoin blockchain samo da bi usidrile ključne informacije ili pametne ugovore. Takve su mreže važne za skaliranje Bitcoina na milijune korisnika. Primjeri uključuju bilježničke usluge i mrežu munje.

Sjemenska fraza

Umjesto sigurnosnog kopiranja svakog privatnog ključa u Bitcoin novčaniku, izvorna fraza (ili mnemonička fraza) može se koristiti za generiranje beskonačnih slučajnih adresa. Potrebna je samo rečenica koja ih podržava, a ovu radnju treba izvesti samo jednom.

SegWit

Nova vrsta transakcije koja popravlja problem pokvarljivosti naslijeđenih Bitcoin transakcija. Primijenjen je kao softfork, ali u kombinaciji s nedostatkom povećanja veličine bloka postalo je kontroverzno pitanje koje je pridonijelo Bitcoin cash fork-u.

SHA-2

SHA-2 je obitelj hashing funkcija koje je osmislila Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a. SHA-256, SHA-384 i SHA-512 svi su dio ove obitelji.

SHA-256

SHA-256 se često primjenjuje u Bitcoin-u, kao što je stvaranje i rudarstvo adresa. Dio je SHA-2 obitelji.

Shitcoin

Vidi: Altcoin

Potpis

Kriptografski potpis omogućuje vlasniku privatnog ključa da dokaže da ga posjeduje, a da ga ne otkriva. U Bitcoinu se prvenstveno koristi za dokazivanje vlasništva nad vašim novčićima.

Skliska cesta

Između 2011. i 2013. godine Put svile bio je popularno mračno tržište za trgovinu drogama i krijumčarenje. Uvjerljivo je pomogao Bitcoin-u da dostigne popularnost te pokazao korisnost i otpornost mreže. Mnoge okolnosti oko stvaranja Puta svile i konačnog uklanjanja vlasti još uvijek nisu poznate. Zbog svoje navodne umiješanosti na tržište svilenog puta, Ross Ulbricht trenutno služi doživotnu kaznu za trgovinu narkoticima i pranje novca..

Pametni ugovor

Pametni ugovor tehnički nije ni pametan ni ugovor. To je računalni program koji izvodi distribuirani sustav, poput Bitcoin mreže. Pravila su mu transparentna i nije ih moguće varati. Kao takav, smatra se neraspadljivim.

Softfork

Softfork je promjena pravila koja pooštrava pravila mreže. Svi blokovi kreirani pod ovom novom skupom pravila prihvaćaju se čvorovi koji slijede nakon starog skupa pravila, ali ne nužno bi i svi blokovi stvoreni pod starom skupom pravila ostali važeći. Za razliku od hardforka, softfork ne vodi ka stalnom viljušku ako ga prisili više od 50% snage hash-a.

Solo rudarstvo

Solo rudarstvo znači da subjekt nije dio bazena, već umjesto toga pokušava sam minirati pune blokove. Zbog ogromne hash snage Bitcoina i sreće u pronalaženju valjanih blokova, solo rudarstvo je sve teže i rijetko.

Spam napad

Mreža može biti neželjena pošta stvaranjem velikog broja transakcija sebi i popunjavanjem bloka. To povećava naknade i čini Bitcoin općenito skupljim za korištenje uz smanjenje njegovog kapaciteta. Ograničenje veličine bloka postoji kako bi se smanjio trošak koji takav napad ima na čvorove i jamči da mreža čak i tijekom takvog napada ostaje funkcionalna. Međutim, kako rudari zarađuju za transakcijske takse, moglo bi im biti relativno jeftino da izvedu takav napad.

Potrošeni izlaz

Svaka transakcija ima najmanje jedan ulaz i jedan izlaz. Ako je izlaz ujedno i ulaz u drugu transakciju, smatra se da je potrošen. Da biste izračunali svoj Bitcoin saldo, zbrojite vrijednost neiskorištenih izlaza na koje imate privatni ključ.

SPV

Pojednostavljeno provjera plaćanja. U Bitcoin -> Satoshi govori o mogućnosti SPV-a. To bi omogućilo čvorovima da se međusobno upozoravaju na nevaljane blokove, bez potrebe za provjerom punog bloka. SPV još nije uspješno implementiran i može biti nemoguć, jer negativ (da blok nije valjan) ne može se dokazati. Ne treba brkati sa SPV novčanicima.

SPV novčanik

Neki se novčanici oglašavaju kao SPV novčanici. Ne validiraju punu Bitcoin blockchain, već se umjesto toga oslanjaju na čvorove kako bi izračunali saldo. Budite oprezni jer bi takvi čvorovi teoretski mogli leći o ravnoteži i valjanosti transakcija na SPV novčaniku, otuda i njihove smanjene sigurnosne karakteristike.

Stealth plaćanja

Nevidljiva plaćanja omogućavaju dvjema strankama međusobno plaćanje, a da im direktno ne pošalju Bitcoin adresu, a koja bi se mogla presresti. Umjesto toga, oni dogovaraju ključ.

Cilj

Broj koji opisuje trenutnu poteškoću. Da bi blok bio važeći, hash njegovog zaglavlja mora biti manji od cilja.

Testnet

Bitcoin Testnet je replikacija Bitcoin koda i mreže. Kovanice testne mreže nemaju vrijednost i koriste se za testiranje aplikacija. U odnosu na Testnet, Bitcoin se često naziva Mainnet.

sat

Simboli naljepnica koriste se na burzama za identificiranje tvrtki i valuta. Bitcoin obično koristi simbol -> BTC, ali -> XBT je također popularan.

Vremenski žig

Dokument se može oživjeti vremenom ugrađivanjem hash-a u Bitcoin blockchain pomoću OP_Return. Vidi također: Javna bilježnička služba.

žeton

Token je objekt koji predstavlja pravo. Prema ovoj definiciji, Bitcoin se može smatrati tokenom (pravo na transakciju na Bitcoin blockchainu). Češće se znakovi označavaju kao djela, ugovore ili fizičke predmete. Pogledajte također: a href = “# color-coins”>Kovanice u boji.

TPS

Transakcije u sekundi Vidi također: Kapacitet.

Transakcija

Transakcija o Bitcoin-u je potpisana poruka. Upućuje na to -> ulazna transakcija i sadrži najmanje jednu -> izlaz. Oni su stvoreni od strane a -> novčanik i zatim prešao na -> čvorovi koji ih drže u svojim -> mempool. Čim -> rudar je uključio vašu transakciju u -> blok, smatra se -> potvrđen.

ID transakcije

Svaka transakcija ima identifikator. Iako naslijeđene transakcije omogućuju stvaranje greške koja ovaj ID čini popravljivim, transakcije SegWit imaju determinirani ID transakcije. To omogućava mreže drugog sloja poput mreže munje.

Turing dovršen

U popularnoj upotrebi računalo je Turing cjelovito ako može simulirati drugo računalo. Nazvan po Alanu Turingu, to općenito znači da stroj može izračunati bilo koju proizvoljnu računsku funkciju. Bitcoin nije Turing cjelovit, jer njegov skriptni jezik ima ograničenu funkcionalnost. Ovo je ograničenje svjesna odluka, jer je osiguranje stroja s ograničenom funkcionalnošću daleko upravljiviji zadatak.

Dvosmjerni bankomat

Za razliku od jednosmjernog bankomata, dvosmjerni izdavač može platiti novac u zamjenu za Bitcoin.

TXID

Pogledajte: ID transakcije

Neiskorišteni izlaz

Vidi: Potrošeni izlaz

Adresa ispraznosti

Bitcoin adresa za koju se čini da piše riječ ili se sastoji samo od određenih znakova. Izrađuje se tako da brzo stvorite privatne ključeve, iz njih izvučete adresu i provjerite ih prema željenom ishodu. Ovisno o tome koliko treba trajati adresa ispraznosti, ovo bi moglo potrajati jako dugo ili biti potpuno neizvodljivo.

Vbyte

Mjerenje slično težini. Jedan Vbajt je 4 jedinice težine.

Novčanik

Softver, hardver ili papir na kojem se nalazi vaš Bitcoin. Sadržava ili privatni ključ izravno, ili sjeme za dobivanje više privatnih ključeva. Novčanik koji sadrži samo javne ključeve, ali može se koristiti za kreiranje nenapisanih transakcija ili za provjeru stanja.

Težina

Za transakcije SegWit manje je smisljeno izračunati njihovu veličinu, jer su podijeljene između transakcije i potpisa. Jedinica težine predstavlja 1 / 4.000.000 maksimalne veličine bloka. Alternativni oblik su vbytes.

Kit

Netko trguje velikom količinom Bitcoina. Vidi također: Bearwhale.

Bijeli papir

Dokument na osam stranica objavio je -> Satoshi Nakamoto 31. listopada 2008. koji opisuje jezgru funkcionalnosti Bitcoina.

XBT

Alternativa -> kvačica za Bitcoin na češće korišteni BTC. Zamišljeno je da se podudara s ISO 4217, koji regulira da nevladine valute moraju započeti s X.

Zero-znanje

Vrsta kriptografske sheme koja zagonetku dokazuje rješenje bez otkrivanja podataka o toj zagonetki. Dokazi o nule znanja mogu se pojaviti u mnogim oblicima, na primjer, kako bi se dokazalo da je zbroj inputa i izlaza jednak jedni drugima bez otkrivanja zbroja.

Opsežni Bitcoin pojmovnik
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.