Tehnička sigurnost za preživjele od nasilja u obitelji

Sadržajno upozorenje: Ovaj vodič govori o aspektima nasilja u obitelji i zlostavljanja.

Nasilje u obitelji govori o zlouporabi moći i kontrole koja može biti u mnogim oblicima. Tehnologija često može služiti kao glavni alat za kontrolu i ugnjetavanje, putem mreže i izvan nje.

Preživjeli nisu odgovorni za ili nadziru postupke svog zlostavljača, ali učenje o tome kako se tehnologija može koristiti protiv njih može im zauzvrat pomoći da preuzmu kontrolu i poduzmu mjere zaštite kako bi se zaštitili.

Ovaj vodič pruža savjete o tome kako bolje osigurati i kontrolirati tehnologiju, potvrditi svoju autonomiju u digitalnom carstvu i raditi na uspostavljanju sigurnosti i zaštite.

Fokus ovog vodiča je posebno na prisilnoj kontroli i zloupotrebi u vezi s tehnologijom. Za pomoć u drugim aspektima nasilja u obitelji, kao i za hitnu pomoć, obratite se organizaciji za nasilje u obitelji kojoj imate povjerenja.

Prije nego što počnete čitati ako vjerujete da netko nadgleda vaše uređaje, posjetite ovu stranicu s uređaja na koji osoba nema fizički ili udaljeni pristup, poput javnog računala, ili koristite anonimni prozor preglednika da biste privatno pregledali ovu stranicu..

Contents

Skoči na…

Važnost digitalne sigurnosti u situacijama nasilja u obitelji

Odjeljak 1: Pouzdajte se u svoj uređaj

 • Kako znati je li netko pogrešio vaš telefon, računalo ili neki drugi uređaj
 • Obavezno vjerujte svom telefonu
 • Obavezno vjerujte svom računalu
 • Obavezno vjerujte uređajima u svom domu
 • Obavezno vjerujte svom automobilu

Odjeljak 2: Kako osigurati datoteke, podatke i važne informacije

 • Spremite svoje datoteke u oblak
 • Upotrijebite dvofaktorsku provjeru autentičnosti
 • Upotrijebite tajne USB stick
 • Skenirajte najvažnije zapise
 • Osigurajte svoju prisutnost na društvenim medijima

Odjeljak 3: Kako zaštititi svoje komunikacije od nadzora

 • Šifrirajte svoje chatove
 • Pazite na metapodatke telefona
 • Zaštitite svoj račun e-pošte

Odjeljak 4: Kako uspostaviti financijsku neovisnost

 • Osiguravanje vašeg bankovnog računa
 • Izbjegavajte internetsko i telefonsko bankarstvo
 • Sakrijte svoje kreditne kartice
 • Nemojte koristiti zajedničke bankovne račune
 • Otvorite vlastiti bankovni račun
 • Upotrijebite gotovinu i drugu imovinu donositelja

Odjeljak 5: Kako koristiti TAILS za osiguranje aktivnosti računala

 • Uzmi štap za rep
 • Pokrenite računalo
 • Postavljanje lozinke
 • Upotrijebite štapić TAILS
 • Stvari koje treba imati na umu

Sažetak

Važnost digitalne sigurnosti u situacijama nasilja u obitelji

Mi koristimo tehnologiju u gotovo svim aspektima svog života – za komunikaciju s prijateljima i obitelji, za vođenje posla, za upravljanje financijama, pa čak i za kontrolu kućanskih uređaja – i gotovo uvijek imamo barem jedan spojeni uređaj na ili u blizini. Iako donosi mnogo koristi, ova digitalizacija naših života znači i da tehnologija koja nasilnici mogu upotrijebiti za praćenje, praćenje, lov i kontrolu nad žrtvama.

Situacije nasilja u obitelji mogu predstavljati jedinstven niz digitalnih sigurnosnih izazova koji nisu obuhvaćeni drugim sigurnosnim vodičima.

Na primjer, većina ljudi s razlogom može pretpostaviti da nitko nije dirao njihov telefon ili računalo. Diranje uređaja je skupo i opasno, čak i za napadače poput zločinačkih organizacija, hakera i vladinih agencija, dijelom zato što obično zahtijeva fizički pristup vašem uređaju. Ali u situacijama obiteljskog zlostavljanja, sigurnost informacija poseban je izazov jer ne možete pouzdano vjerovati vlastitom hardveru i uređajima, posebno ako svoj dom dijelite sa svojim zlostavljačem, jer oni mogu imati pristup vašim stvarima.

Pored toga, kontrolirajući partner može pokušati pristupiti vašim mrežnim računima – poput e-pošte, društvenih mreža, internetskog bankarstva i više – prisilu ili obmanom..

Biti u stanju steći povjerenje da vaši uređaji nisu ugroženi i uspostaviti kontrolu nad mrežnim aktivnostima važan je korak u povratku vaše digitalne autonomije.

Kako vratiti svoju digitalnu autonomiju

Opseg ovog vodiča

Koristite ovaj vodič ako…

 • Doživljavate zloupotrebu domaćih tehnologija
 • Sumnjate da je netko špijunirao aktivnosti na vašem računalu ili telefonu
 • Bojite se da vas može ciljati netko u vašem domu ili obitelj
 • Želite siguran način komunikacije s ljudima u koje imate povjerenja
 • Pomažete nekome tko iskusi zlostavljanje u kući pomoću tehnologije povećati sigurnost

Ovaj će vam vodič pokazati kako koristiti tehnologiju kako biste se zaštitili od nadzora kako biste mogli sigurno održavati kontakt s osobama u vašoj blizini i privatno potražiti pomoć..

Ovaj vodič trebao bi služiti kao tehnička nadopuna, a ne zamjena za druge vodiče o ovoj temi, poput onih iz HACK * BLOSSOM i naših prijatelja iz Nacionalne mreže za zaustavljanje nasilja u obitelji..

Odjeljak 1: Pouzdajte se u svoj uređaj

Da biste sigurno koristili svoj uređaj, morate znati da mu možete vjerovati. Vaš je uređaj možda telefon, prijenosno računalo ili stolno računalo ili je automobil ili televizija. Da biste mogli vjerovati svom uređaju, najbolje je držati ga skrivenim i spriječiti da itko sazna za njegovo postojanje. U slučaju vašeg automobila skrivanje njegova postojanja gotovo je nemoguće, tako da možda nećete biti u potpunosti sigurni u njegovu sigurnost.

Neke je uređaje lako fizički izmijeniti, dok druge nisu. Na primjer, na automobil je lako priključiti GPS tracker, ali teško je izmijeniti svoj iPhone, jer je iPhone teže otvoriti i nema slobodnog prostora u njemu za dodatne dijelove.

Evo što trebate potražiti ako sumnjate da je netko dirao vaš telefon: olabavljene dijelove, vijke koji nedostaju ili ogrebotine na kojima su dijelovi zalijepljeni. Ako ste u nedoumici, griješite s oprezom i pretpostavite da vaš uređaj nije siguran.

Kako znati je li netko pogrešio vaš telefon, računalo ili druge uređaje

Ne postoji pouzdan način saznanja je li netko napravio varanje s vašim uređajima ili netko koristi vaše uređaje protiv vas.

Postoji, međutim, nekoliko znakova koji mogu upućivati ​​na to da nešto nije u redu. Dalje u ovom članku naučit ćete kako možete povratiti povjerenje u svoj uređaj.

Znakovi da je vaš uređaj možda bio neovlašteno uništen:

 • Vaš uređaj je preuzet od vas tijekom određenog vremena
 • Vaš se uređaj ponaša drugačije od očekivanja
 • Zlostavljač vas odvraća od korištenja drugih uređaja ili ostavljanja uređaja kod kuće
 • Vaš zlostavljač zna stvari koje ne biste očekivali od njih, kao s kim ste razgovarali, gdje ste bili, ili sadržaj e-pošte
 • Primat ćete obavijesti da je netko pristupio vašim računima bez vašeg znanja ili pristanka

Kako znati je li netko pogrešio vaš telefon

Obavezno vjerujte svom telefonu

Pametni telefoni pružaju zadanu razumnu zaštitu, ali svatko tko ima pristup uređaju može ugroziti sigurnost vašeg telefona. Ako ste sami postavili telefon s dobrim pristupnim kodom i ako nitko drugi nije imao pristup vašem uređaju, vjerojatno možete pretpostaviti da je siguran.

Ako sami niste postavili telefon, vaš zlostavljač bi mogao pomoću vašeg telefona da ga prati. Možda su na vaš telefon instalirali špijunski softver koji im omogućuje da u svakom trenutku nadziru lokaciju vašeg telefona. “Kopanje” telefonu zahtijeva fizički pristup uređaju, ali to se može učiniti za manje od sat vremena. Ovaj postupak, tzv navijati, uklanja sigurnosne značajke i zaštitne mjere koje je unaprijed instalirao proizvođač vašeg telefona.

Ukorijenjivanje omogućuje instaliranje bilo kojeg softvera na vaš telefon, nevidljiv neobrazovanom oku. Ovaj softver radi u pozadini, a zlostavljaču isporučuje detalje o tome gdje se nalazite. Teško je znati je li telefon ukorijenjen ili ne. Nadalje, mnoge radionice za popravke telefona nude korijenje kao uslugu, tako da čak i ako vaš zlostavljač ne zna pametno, oni će i dalje moći pronaći način da pratite gdje se nalazite.

Vratite telefon na tvorničke postavke

Kad niste sigurni je li netko instalirao softver za praćenje na vaš telefon, vratite telefon na tvorničke postavke. Za većinu uređaja, kao što su noviji Android telefoni i iPhone uređaji, vraćanje vašeg telefona u tvorničke postavke vratit će uređaj na razumno stanje integriteta. Na većini Android telefona, morat ćete “izbrisati” uređaj novom verzijom Androida (aka ROM) od početka. To zahtijeva malo stručnosti, ali postoje vodiči na mreži koji vam pokazuju kako to učiniti.

Nakon što resetirate telefon na tvorničke postavke, postavite ga s jakim pristupnim kodom (teško pogoditi, nasumično generiranom lozinkom koju ne koristite nigdje drugdje ili brojem s najmanje šest jedinstvenih znamenki) i provjerite jeste li omogućiti šifriranje uređaja Nemojte koristiti integrirani skener otisaka prstiju ili telefona jer to može omogućiti nekom da otključa vaš uređaj bez vašeg znanja, poput upotrebe prsta dok spavate. S omogućenom snažnom lozinkom i šifriranjem sada možete ponovo vjerovati svom uređaju.

Obavezno vjerujte svom računalu

Kao i pametnim telefonima, vjerovatno možete vjerovati prijenosnom računalu ako ste ga sami postavili i koristili enkripciju na tvrdom disku, a vi ste jedini koji ima pristup njemu. Nažalost, osiguranje računala nije tako lako kao postavljanje pametnog telefona, jer računala rijetko dolaze s opcijom resetiranja na tvorničke postavke.

Pazite na keyloggere

Općenito, neko je puno lakše dirati u hardver radnog računala nego kod prijenosnog računala. Vanjski miš i tipkovnica olakšavaju priključivanje fizičkog kladionika na vaš stroj. Keylogger je uređaj koji bilježi sve vaše pritiske na tipku i omogućuje da netko vidi osjetljive podatke koje ste upisali, kao što su lozinke, adrese i prepiska.

Da biste utvrdili je li fizički keylogger povezan s računalom, slijedite kabel tipkovnice do mjesta gdje dolazi do vašeg računala. Ako postoji malo uređaja (sličnog USB sticku) između vašeg kabela i računala, uređaj bi mogao biti kladionica (ili, što je manje zabrinjavajuće, samo adapter). Imajte na umu da su napredniji keyloggeri smješteni na unutrašnjoj strani kućišta računala i teško ih je uočiti.

Ako sumnjate, idite u knjižnicu

Ako ne možete vjerovati vlastitom računalu ili pametnom telefonu, u knjižnici možete pronaći pouzdano računalo. Biblioteka također nudi mogućnosti za kopiranje i skeniranje dokumenata, a osoblje knjižnice je korisno i dobro obučeno u pomaganju u osiguravanju dokumenata na mreži i komunikaciji s drugima, čak i ako kod kuće nemate pouzdano računalo..

Poluvjerenje uređaju

Čak i ako ne možete u potpunosti vjerovati svom uređaju, vjerovatno je da vaš zlostavljač nije super haker koji može implementirati sofisticirani zlonamjerni softver i pregovarati s vašim hardverom kako bi vas držao pod svojom kontrolom.

U ovom slučaju, evo jednostavnih mjera koje možete poduzeti za sigurno i privatno korištenje računala:

 • Držite datoteke na USB diskovima i sakrijte USB diskove na sigurnim mjestima. Za dodatnu sigurnost razmislite o šifriranju pogona i postavljanju lozinke (ova je funkcionalnost ugrađena u Windows i macOS).
 • Pregledajte internet u anonimnom prozoru kako biste spriječili da zlostavljač pregledava vašu internetsku povijest.
 • Koristite snažne lozinke.

Kopiju Tor preglednika možete zadržati i na USB stick i koristiti ga privatnim pretraživanjem interneta. Na kraju ovog članka pronaći ćete uvod u TAILS, to je operativni sustav koji radi s USB stick-a radi zaštite vaših podataka i mrežnih aktivnosti – čak i na računalima koja nemaju povjerenja..

Obavezno vjerujte uređajima u svom domu

Sve gore navedeno vrijedi i za ostale umrežene uređaje u vašem domu, pogotovo ako dolaze sa značajkama koje se mogu zloupotrijebiti za nadzor, poput kamera, mikrofona ili senzora pokreta. Ovi uređaji često imaju slabu sigurnost; lakše je biti bez pogleda ili presnimavanja ovih uređaja kada trebate privatnost.

Provjerite automobile na greške.

Obavezno vjerujte svom automobilu

Fizičke izmjene vašeg automobila mogu biti teško uočiti ako niste automobilski stručnjak. Možete unajmiti automehaničara koji će pregledati vaš automobil zbog grešaka ili GPS tragača, ali to može biti skupo, a da ne spominjemo opasno ako vaš zlostavljač ima uvid u vaše mjesto stanovanja i financijsku aktivnost. Povjerenje u vaš automobil može biti teško. Zlostavljačićevo poznavanje automobila, modela i registarskih tablica vašeg automobila također će vam olakšati potragu za vama..

Vožnja vozom s nekim je dobra alternativa korištenju vlastitog automobila. Taksiji, autobusi i vlakovi također su dobre opcije, sve dok plaćate gotovinom. Plaćanje gotovinom eliminira svaki financijski trag koji vaš zlostavljač može slijediti.

Budite oprezni s aplikacijama za dijeljenje vožnje jer oni mogu učiniti vašu detaljnu povijest vožnje dostupnom putem aplikacije i ostaviti dokaze na izvodu vaše kreditne kartice.

Povjerenje uređaju moćan je korak ka postizanju osobne autonomije, jer vam omogućuje da uređaj držite na sebi bez narušavanja privatnosti i omogućuje vam instaliranje aplikacija za razmjenu poruka kako biste mogli sigurno komunicirati s osobama u koje imate povjerenja (više o tome u nastavku).

Odjeljak 2: Kako osigurati datoteke, podatke i važne informacije

Spremite svoje datoteke u oblak

Ako imate uređaj kojem možete vjerovati, datoteke i podatke morate jednostavno sačuvati od zlostavljača. Možete se prijaviti za internetske usluge pohrane (aka usluge pohrane u oblaku, poput Dropboxa ili Spideroaka) i spremiti što više datoteka putem Interneta. Čak i ako izgubite pristup svom uređaju, i dalje ćete moći pristupiti svojim datotekama spremljenim u oblak. Ne zaboravite zaštititi svoj račun za internetsku pohranu s jakom lozinkom koju poznajete samo vi, ili u protivnom vaše datoteke na vašem računu za pohranu u oblaku mogu postati ranjive na krađu ili skrivanje.

Upotrijebite dvofaktorsku provjeru autentičnosti

Da biste zaštitili svoje podatke i račune u oblaku od neželjenog pristupa, provjerite imate li jedini ekskluzivni pristup svojoj adresi e-pošte i da ste jedini koji znate lozinku. Ako imate uređaj kojem vjerujete i znate da vaš zlostavljač nema pristup njemu, dvofaktorska provjera autentičnosti će im spriječiti pristup vašem računu. Ako ne možete vjerovati i osigurati svoj uređaj, nemojte ga koristiti.

Ako se od vas traži da unesete rezervnu adresu e-pošte ili drugi telefonski broj, razmislite o unošenju e-pošte ili telefonskog broja pouzdanog prijatelja, a ne o vašem vlastitom. Neke usluge, poput Googleove 2FA, daju vam mogućnost ispisa skupa “pričuvnih kodova” koje možete koristiti u slučaju da izgubite pristup svom telefonu. Provjerite imate li sigurno mjesto za pohranjivanje pričuvnih kodova ako koristite ovu značajku.

Upotrijebite tajne USB stick

Ako ne možete vjerovati svom uređaju, ipak možete pohraniti podatke na sigurno, iako je teže sačuvati svoje datoteke u tajnosti. Tajni USB štapići učinit će trik – sve dok ih skrivate negdje na sigurnom.

Još bolje, pohranite datoteke na USB štapiće s tajnim particijama; ako se vaš zlostavljač našao na jednom od ovih podijeljenih USB štapića i uključio ga u računalo, čini se da će USB stick biti slomljen, a ne da otkriva sve vaše datoteke. Ako ste tehnički ili ako imate prijatelja, možete šifrirati USB stick ili stvoriti skriveni šifrirani volumen s besplatnim programom Veracrypt.

Skenirajte najvažnije zapise

Skenirajte, fotografirajte ili napravite kopije svih važnih dokumenata, kao što su rodni listovi, vjenčani listovi, dokumenti o imigraciji, dokumenti vaše djece, školske diplome, putovnice, vize, kreditne kartice, medicinski karton, sudske prijave, policijska izvješća, dokumenti osiguranja, i vozačke dozvole. Te će vam evidencije olakšati vraćanje tih dokumenata u slučaju da ih zlostavljač odnese. Bez ovih dokumenata možda ćete se suočiti s poteškoćama ako želite napustiti zemlju, raditi, glasati ili voziti automobil te, u nekim slučajevima, dobiti osnovni medicinski tretman.

Ako nemate pristup skeneru ili fotokopiru, uputite se u lokalnu knjižnicu.

Osigurajte svoju prisutnost na društvenim medijima

Slično kao u vašoj oblačnoj pohrani ili e-pošti, morat ćete osigurati svoje račune na društvenim mrežama od provale. Iskoristite dvofaktorsku provjeru autentičnosti i provjerite je li adresa e-pošte koju navedete prilikom prijave sigurna.

Vaš zlostavljač može koristiti vašu prisutnost na društvenim mrežama da vas anketira. Pregledajte postavke privatnosti za svaki od računa i razmislite o potpunom povlačenju dozvola za lokaciju iz aplikacija. Možda biste htjeli postaviti svoj račun na privatni ili stvoriti račune samo pod pseudonimima. Međutim, budite upozoreni da bi aplikacije poput Instagrama i Twittera ipak mogle preporučiti vaš lažni identitet kao predloženi prijatelj osobi od koje se pokušavate sakriti, na temelju vašeg telefonskog broja, adrese e-pošte i druge aktivnosti na vašem telefonu.

Također morate biti oprezni da ne dijelite osjetljive informacije na društvenim mrežama, poput brojeva karata, identifikacijskih dokumenata ili detalja koji otkrivaju vašu točnu lokaciju, poput uličnih znakova.

Odjeljak 3: Kako zaštititi svoje komunikacije od nadzora

Održavanje sigurne komunikacije s prijateljima daleko je lakše ako imate pouzdan uređaj. Bez pouzdanog uređaja morat ćete poduzeti dodatne mjere opreza za održavanje privatnosti svojih chatova i telefonskih poziva. Ako smatrate da ne možete vjerovati telefonu, poslužite se sljedećim savjetima.

Šifrirajte svoje chatove

Uvijek odaberite šifriranu komunikaciju preko nekodiranih komunikacija. Značajke šifriranja u aplikacijama kao što su WhatsApp, Telegram, Signal i Viber onemogućuju svima koji preuzmu vaš račun da pročita vaše prethodne chatove.

Telegram ima brojne značajke koje su posebno korisne ako želite održavati kontakt s ljudima ili obratiti se za pomoć. U aplikaciji Telegram možete postaviti postavke da se “samouništi” nakon određenog vremena, pa čak i ako dobiju pristup vašem uređaju, neće vidjeti vaše prethodne razmjene poruka.

Telegram vam omogućuje da pored svog telefonskog broja povežete svoj račun s korisničkim imenom. Pokušajte zapamtiti korisnička imena vaših čestih kontakata kako biste im i dalje mogli posegnuti ako izgubite pristup svom telefonskom broju i adresaru. Telegram vam također omogućuje postavljanje lozinke, što otežava osobama s pristupom vašem telefonskom broju da preuzmu vaš račun.

Pazite na metapodatke telefona

U slučaju vašeg telefona, brojevi koje zovete mogu se pojaviti na vašem računu. Osoba koja plaća vaš telefonski račun može pristupiti još detaljnijim informacijama, primjerice kada ste nazvali koji broj, koliko dugo i, u nekim slučajevima, vašu lokaciju u trenutku poziva. Ako je osoba koja pokušava dobiti vaše podatke o pozivima bliska ili je s vama obiteljska veza, možda će dobiti mnoštvo vaših metapodataka od vašeg davatelja mobilnih telefona. Oni će također moći proslijediti sve dolazne pozive na vaš telefon na drugi broj, što znači da mogu primati vaše telefonske pozive i tekstove, uključujući one koji se koriste za sigurnosne provjere vaših mrežnih računa.

Da informacije vezane uz vašu telefonsku aktivnost ne ostanu u rukama vašeg zlostavljača, možete zatražiti od svog davatelja usluga da dodaju zastavicu „visokog rizika“ na račun tako da nazovete korisničku podršku. Još bolje, možete dobiti unaprijed plaćenu SIM karticu koju plaćate gotovinom i čuvati je negdje sigurno za svoje tajne komunikacije.

Zaštitite svoj račun e-pošte

Zaštitite svoj račun e-pošte kao i svoju pohranu u oblaku. Ako imate telefon, možete vjerovati da samo njemu imate pristup, osigurajte ga dvofaktornom autentifikacijom. Mnogi davatelji e-pošte, uključujući Gmail, omogućuju vam da pregledate kada je i gdje nedavnom pristupu vašem računu e-pošte. Ako imate razloga sumnjati da netko pregledava vaše poruke e-pošte, preporučujemo da pregledate ovaj dnevnik aktivnosti. Kao takva, vaša je adresa e-pošte važan alat za održavanje veze sa starim prijateljima i obitelji.

Pisači mogu dati osobne podatke.

Odjeljak 4: Kako uspostaviti financijsku neovisnost

Zlostavljači često koriste financijsku ovisnost kao način da dobiju moć i kontrolu. Osiguravanje pristupa i nadzora nad vlastitim financijama važan je korak na putu prema neovisnosti.

Osiguravanje vašeg bankovnog računa

Ako u svom imenu imate bankovni račun, već imate moćno sredstvo financijske neovisnosti – i trebali biste biti sigurni da ga osigurate. Zaštitite svoj bankovni račun tako da osigurate da ostane u vašem imenu. Pitajte svoju banku što bi bilo potrebno da član obitelji preuzme vaš račun, tako da imate neku ideju o tome koliko je lako ili teško da vaš zlostavljač dobije pristup financijama. Obično je za taj postupak potrebno izvesti umrlu ili punomoć, koje nije lako dobiti ili krivotvoriti. Također možete zatražiti od svoje banke da na svoj račun doda zastavicu „visokog rizika“, čime se postavlja prepreka svima koji pokušavaju dobiti informacije o vašem računu ili preuzeti svoj račun.

Izbjegavajte internetsko i telefonsko bankarstvo

Svojim bankarskim aktivnostima putem telefona ili interneta ostavljate ranjivu osobu koja vas lažno predstavlja za pristup računu. Ako nemate pristup računalu ili telefon kojem možete vjerovati, osobno možete posjetiti svoju banku i zatražiti da ona trajno onemogući telefonsko i internetsko bankarstvo umjesto vas.

Sakrijte svoje kreditne kartice

Kreditnim karticama je mnogo teže upravljati ako ih ne možete sačuvati; svi koji trebaju zlostavljati vaše kartice su brojevi na prednjoj i stražnjoj strani. Unošenjem samo imena i nekoliko znamenki s broja vaše kartice, svatko može otkazati vašu karticu. Da stvar bude još gora, ne postoji način da “isključite” karticu nakon što je ukinete.

Kreditne kartice je također teško sakriti ako ih želite redovito koristiti. Ako na svojoj kartici uočite lažne troškove, možete nazvati svoju banku u nadi da će poništiti troškove, ali to djeluje samo nekoliko puta i neizbježno će naštetiti vašem kreditnom rezultatu. U takvom slučaju možda je bolje otkazati karticu i dobiti novu kreditnu karticu koju držite skrivenom – ili biste mogli razmisliti o tome da ne dobijete novu karticu uopće..

Nemojte koristiti zajedničke bankovne račune

Novac na zajedničkom računu nije vaš. Iako ćete možda moći povući novac s njega, vaše transakcije mogu biti ograničene, podložne pregledu i definitivno omogućuje drugom potpisniku da vidi na što trošite svoj novac i na koje bankomate koristite..

Ako se vrši pritisak da vam se mjesečni dohodak šalje na vaš zajednički račun protiv vaše volje, možda biste željeli istražiti ugovor s poslodavcem koji vam polako daje agenciju, poput dogovora da vam se povišice ili neočekivani bonusi isplate u gotovini ili provjeriti.

Otvorite vlastiti bankovni račun

Ovisno o tome gdje se nalazite, možda ćete moći otvoriti bankovni račun u svoje ime i sačuvati ga u tajnosti svog zlostavljača. Budući da će mnoge banke tražiti “dokaz adrese” za otvaranje računa – poput računa za struju – morat ćete imati pouzdanog partnera ili člana obitelji koji vam može dati adresu. Jednom kada je otvoren vaš bankovni račun, moći ćete položiti štednju na račun ili koristiti pridružene debitne kartice za privatne transakcije.

Upotrijebite gotovinu i drugu imovinu donositelja

Bez vlastitog bankovnog računa, još uvijek postoji nekoliko načina na koje možete postići financijsku autonomiju, uštedjeti za budućnost i trošiti novac bez davanja znanja oko sebe. Gotovina odmah dolazi u obzir, iako je može biti teško pohraniti. Odlaganje 10 USD svaki tjedan možda ne bi izazvalo puno sumnje, ali nakupit će se do respektabilne dionice za hitne slučajeve nakon samo pola godine.

Zlato je također opcija, posebno za dugoročnu štednju. Značajno velike količine zlata zauzet će vrlo malo prostora, a za razliku od papirnog novca, s vremenom se ne degradiraju. Zlato također može biti u obliku nakita ili biti ugrađeno u druge svakodnevne predmete poput satova, što često olakšava pripisivanje vlasništva, na primjer na sudu.

Kripto valute poput Bitcoina omogućuju vam da trošite novac na mreži relativno anonimno. Za razliku od gotovine ili zlata, Bitcoin je moguće pohraniti na mreži tamo gdje je teže ukrasti i lakše sakriti nego novac ili zlato.

Bitcoin možete kupiti u gotovini ili prihvatiti plaćanje u Bitcoin-u za svoje usluge, na primjer, ako ste freelancer. Bitcoin možete koristiti za plaćanje hotela, avionskih karata i SIM kartica bez da se bilo koja od ovih transakcija pojavi na vašoj kreditnoj kartici ili bankovnom izvodu.

Odjeljak 5: Kako koristiti TAILS za osiguranje aktivnosti računala

TAILS (Amnesic Incognito Live System) je operativni sustav (poput Windows-a) koji se pokreće s USB sticka na bilo kojem računalu. Pomoću TAILS-a možete zaštititi datoteke, pregledavati web na nepouzdanim računalima i pohraniti svoje Bitcoin.

Korištenje TAILS-a nije lijek. Na primjer, ako izgubite USB pogon ili vam USB disk ukrade, izgubite i sve datoteke. Ali uz malo tehničkog znanja, TAILS vam omogućava pristup operativnom sustavu kojem možete vjerovati, čak i ako ne možete vjerovati računalu na koje ga učitavate..

Uzmi štap za rep

TAILS stick je USB stick sa posebnim softverom instaliranim na njemu. Budući da TAILS zahtijeva vrlo malo skladištenja, ovaj štap može biti vrlo mali i relativno lako čuvati tajnu. Napraviti TAILS stick i konfigurirati ga sa postojanim volumenom nije teško, ali zahtijeva određeno tehničko znanje. Ako vam nije jednostavno da sami napravite TAILS stick, lokalna biblioteka, kompjuterski klub u susjednoj školi, koledž zajednice ili grupe za podršku obiteljskom nasilju mogli bi vam pomoći..

Pokrenite računalo

TAILS radi s gotovo bilo kojim računalom. Da biste pokrenuli TAILS, morate ponovo pokrenuti računalo i pritisnuti poseban gumb odmah nakon uključivanja računala. Gotovo sva računala govore vam koje gumbe možete pritisnuti putem poruke slične ovoj: “Pritisnite F9 da biste ušli u BIOS”. Tada možete odabrati “podizanje sustava s USB-a”.

Postavljanje lozinke

Podaci vašeg TAILS stick zaštićeni su jednom lozinkom. Stvorite snažnu lozinku koju se možete prisjetiti samo vi i vi. Svatko tko ima ovu lozinku moći će vidjeti vaše podatke na štapićima TAILS-a, zato svoju lozinku učinite jakom i zadržite lozinku za sebe.

Kliknite ovdje za vodič o tome kako stvoriti jake i nezaboravne lozinke uz samo kockice.

Upotrijebite štapić TAILS

TAILS dolazi s programom za obradu teksta, softverom za proračunske tablice, preglednikom, Bitcoin novčanikom i mnogim drugim korisnim aplikacijama. Pomoću TAILS-a možete održavati cijeli svoj digitalni život, a istovremeno čuvati svoju aktivnost u tajnosti.

Stvari koje treba imati na umu

Iako će TAILS štititi od zlonamjernog softvera instaliranog na računalu koje koristite, neće vas zaštititi od stvari poput fizičkih keyloggera. Vaš DRUGAČI štap također je u opasnosti od gubitka i krađe. Sve dok ste postavili dobru lozinku na vašem štapu, vaši su podaci sigurni. Možda biste željeli držati sigurnosnu kopiju oko sebe, posebno ako čuvate vrijedne stvari na svom TAILS pogonu.

Sažetak

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da osnažite tehnologiju kako biste pretvorili u moćan štit koji vam omogućuje da planirate svoju vlastitu sigurnost, zaštitite i na kraju se oslobodite.

Da biste ponovno izračunali, sada znate kako to učiniti:

 • Osigurajte svoje telefone
 • Odredite možete li vjerovati računalu
 • Izradite sigurnosnu kopiju svojih najvažnijih podataka
 • Sigurno uspostavite kontakt s prijateljima u rodbini
 • Steknite neku kontrolu nad svojim financijama

Obratite se nekome kome možete vjerovati ako se osjećate ugroženim ili kontroliranim.

Tehnička sigurnost za preživjele od nasilja u obitelji
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.