Što je špijunski softver?

Špijunski softver možda je najpogodnije nazvana vrsta softvera u računarstvu. To je bilo koji program koji skriveno ulazi na vaše računalo i pljuje na vaše privatne podatke bez da znate. Baš poput špijuna iz stvarnog života.

Tipični špijunski softver ipak ne vrši špijunažu u stilu Jamesa Bonda. Tu su da vam ukradu podatke za neovlašteno dobivanje autora.

Ne želite špijunski softver u svom životu. Zato je vrijedno naučiti što je špijunski softver, što se može dogoditi kad je vaše računalo zaraženo i kako ga ukloniti.

Špijunski softver dolazi u mnogim varijantama

Budući da pojam špijunskog softvera pokriva svaki program koji tajno krade vaše podatke, njegovi su učinci raznoliki i brojni. Uobičajeni primjeri uključuju:

Krađa osobnih podataka – Poznato je da je špijunski softver pratio i prenosio sve, od podataka o kreditnoj kartici i vjerodajnica za prijavu, do chat sesija. Informacije bi se zatim mogle upotrijebiti za krađu identiteta i prijevare.

Ciljano oglašavanje – Softver prati web stranice koje posjetite i podatke šalje natrag trećoj strani, koja pomoću tih podataka isporučuje relevantna pojavljivanja oglasa. Ako su ove značajke ugrađene u adware, sam softver može prikazati neželjene skočne reklame na vašem zaslonu.

Pridruživanje prijevara – Pridruženi trgovci i mreže podvrgnuti su napadu špijunskog softvera, koji je zamijenio ID-ove originalnih podružnica ID-ovima vlasnika špijunskog softvera. Rezultat je taj da vlasnik špijunskog softvera prima prihod zbog napornog rada pridruženog trgovca.

Kako špijunski softver može zaraziti vaše računalo

Špijunski softver se uglavnom razlikuje od virusa i crva po tome što se ne pokušava prenositi s jednog računala na drugo. Infekcija se obično događa putem:

  • Povezivanje s drugim softverom, koje su korisnici prevarili u preuzimanju i instaliranju
  • Ranjivosti sigurnosti u web preglednicima i drugi softver koji iskorištavaju zlonamjerne web stranice koje su korisnici naveli u posjet
  • Trojanski konji skriveni u privitcima e-pošte i drugim preuzimanjima za koje korisnici smatraju da su zakonite datoteke
  Kako promijeniti regiju Google Play bez upotrebe kreditne kartice

Tajni rad

Rootkit tehnologije: Nakon što je komad špijunskog softvera zarazio vaše računalo, obično se koristi rootkit tehnologijama za skrivanje. To otežava otkrivanje i uklanjanje.

Onemogućavanje sigurnosti: Na Windows sustavima korisnici se obično zaraze dok koriste račun s administratorskim privilegijama. To omogućuje špijunskom softveru da se pokreće i s povlasticama administratora, što mu daje potpuni pristup sustavu. Špijunski softver bi tada mogao onemogućiti vatrozidove i antivirusni softver, otvoriti vrata za daljnje infekcije i spriječiti automatsko uklanjanje špijunskog softvera.

Znakovi da je vaše računalo možda zaraženo

Spor sustav: Računala često rade sporije nakon zaraze špijunskim softverom. To je zato što špijunski softver koristi resurse sustava, koji bi obično bili dostupni drugim programima, za praćenje i prijenos vaših osobnih podataka.

Neželjeni skočni oglasi: Kada se špijunski softver kombinira s adwareom, on može preplaviti vaš zaslon oglasima. Ako dobivate puno skočnih prozora bez ikakvog vidljivog razloga, vaše je računalo vjerojatno zaraženo.

Neželjene web stranice i preusmjeravanja pretraživanja: Neki špijunski softver, poput zloglasne CoolWebSearch, može vam oteti preglednik i kontrolirati vašu početnu stranicu i rezultate pretraživanja. Ako se čini da je vaš preglednik nestao, špijunski softver je vjerojatni uzrok.

Kako ukloniti špijunski softver

Iako se špijunski softver razlikuje od virusa u tome kako se širi i što čini, uklanjanje špijunskog softvera uključuje uglavnom iste korake. Koristite sistemske alate kao što su Windows Defender ili vaš antivirusni softver da ga otkrije i ukloni. I sprječavaju zaraze opreznom pri preuzimanju na mreži i privitcima e-pošte.

Kliknite ovdje da biste se vratili na ExpressVPN-ove vodiče o privatnosti interneta