Što je pouzdana mreža isporuke i kako funkcioniraju?

"Pouzdano" je općenito subjektivna vrijednost koju postavljamo ljudima i stvarima za koje vjerujemo da se mogu osloniti. Mi svoje povjerenje temeljimo na onome što znamo ili pretpostavljamo koliko su vjerojatni da će nas iznevjeriti.

To uglavnom vrijedi i za pouzdane mreže isporuke. No, pojam također definira određenu vrstu mreže od koje se razlikuje siguran mreže isporuke. pouzdana Priključci mreže isporuke fizički su zaštićeni od smetnji. Sigurna mreža nije fizički sigurna, pa obično koristi enkripciju za zaštitu podataka.

Ovaj post prikazuje što je pouzdana mreža isporuke, kako funkcioniraju i kako se razlikuje od sigurnih mreža poput sigurnih VPN-ova..

Pouzdane mreže isporuke fizički su sigurne

Jedna pouzdana mreža isporuke koju već koristite je vaša uredska ili kućna mreža. Možete vjerovati jer ste sigurni:

  •         Izvana nitko nije hakirao usmjerivač. Zahvaljujući vašim zapisnicima vatrozida i bežičnim sigurnosnim sustavima, znate da hakeri nisu pristupili vašoj mreži.
  •         Treće strane nisu postavile zlonamjerne uređaje na mrežu. Ako nije provaljena vaša zgrada, znate da vaša mreža nije ugrožena.
  •         Sva su računala na mreži ažurna i sigurna. Ako vi ili vaš IT menadžer redovito održavate svoje sustave, možete biti sigurni da su sve poznate ranjivosti zakrpljene.

Drugim riječima, pouzdana mreža isporuke je zidna, fizički sigurna mreža koja je u potpunosti pod vašom kontrolom. To je fizička sigurnost koja ga definira kao "pouzdano".

... Ali Internet nije fizički siguran

Što se događa kada podaci napuste pouzdanu dostavnu mrežu i prenose se putem interneta?

Internetska veza vašeg davatelja internetskih usluga nije mreža pouzdanog isporuke. Kada koristite Internet, znate kada su vaši podaci stigli na odredište: web stranica koju ste zatražili učitava ili se vaš prijenos videozapisa pojavljuje na YouTubeu.

Ali ono što ne znate je: kako su paketi podataka došli tamo? Podaci su vjerojatno usmjereni u velikom broju dostavnih mreža. To znači da su ga možda drugi vidjeli i napravili kopiju.

Pouzdane VPN-ove ne kriptiraju podatke

Ako želite stvoriti pouzdanu (tj. Fizički sigurnu) mrežu isporuke na više web lokacija, korištenje Interneta nije opcija.

Da biste svojoj širokoj mrežnoj mreži stekli povjerenje, treba:

  •         Iskoristite privatnu, fizički sigurnu mrežnu vezu između svih web lokacija
  •         Povežite se samo s pouzdanim web mjestima, poput gore opisane kućne ili uredske mreže
  •         Upravljajte i provjerite veze pomoću VPN-a

Budući da djeluju na mrežama u kojima je donja mreža isporuke fizički sigurna, pouzdan VPN ne koristi kriptografiju ili tuneliranje za zaštitu podataka. Zašto bi, ako vjerujete da hakeri ne mogu provaliti u njega?

Razlika između "pouzdanog" i "sigurnog"

U međuvremenu, sigurni VPN-ovi ne rade na pouzdanim mrežama isporuke. Zahtijevaju provjeru autentičnosti, tunelirane veze i šifriranje kako bi se spriječilo da treće strane vide vaše podatke.

Pouzdane mreže isporuke su fizički sigurne, ali zato ograničene po dosegu. Sigurni VPN-ovi osiguravaju vam sigurnost na mreži.

Da biste se vratili na gornju izvornu definiciju, kako „pouzdano“ smatrate da bilo koja mreža treba ovisiti o tome što znate o njoj - i koliko je vjerojatno da će vas iznevjeriti.

Kliknite ovdje da biste se vratili na ExpressVPN-ove vodiče o privatnosti interneta

Što je pouzdana mreža isporuke i kako funkcioniraju?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.