Što su metapodaci i što to znači?

Metapodaci su pojam kojeg danas mnogo čujemo i čujemo. Za svakoga tko je upoznat s grčkim ili latinskim jezikom, njegovo značenje možda nije očito – budući da je u tim jezicima ‘meta’ riječ o promjeni, odnosno položaju.

Ali ‘meta’ u metapodacima moderna je, samoreferencijalna vrsta – metapodaci su podaci o podacima. To su podaci koji opisuju sebe ili barem objekt ili paket kojem pripadaju.

Ovaj vodič će istražiti što su metapodaci i za što se koristi – uključujući implikacije na vašu privatnost.

Metapodaci su započeli u knjižnici

Ukratko, metapodaci se koriste za organiziranje informacija tako da ih je lakše otkriti i koristiti.

Započeo je u knjižnicama, kao sredstvo katalogiziranja arhiviranih podataka. Da: slavni decimalni sustav Dewey rani je primjer metapodataka.

Kartice knjižničnog kataloga sadržavale bi sistematizirane podatke o svakoj knjizi, poput:

  • Naslov knjige
  • Njegov autor
  • Predmetna kategorija
  • Kratki sinopsis
  • Kôd kataloga koji je korisnicima knjižnice rekao kako pronaći lokaciju knjige

Ideja koja stoji iza metapodataka zapravo se nije promijenila otkad je taj sustav stvoren. Upravo je postao digitalni i sada se koristi za sve, od organiziranja vaše filmske biblioteke do usmjeravanja internetskog prometa.

Trenutno generirate metapodatke

Sada znate što metapodaci mogu učiniti, prilično je jednostavno zamisliti kako se mogu koristiti za organiziranje svih vrsta digitalnih podataka. I doista se koristi na ogroman način. Evo nekoliko primjera kako metapodaci koriste usluge koje vjerojatno svakodnevno koristite.

E-mail – Svaka poruka e-pošte koju pošaljete i primite uključuje ime i e-adresu pošiljatelja i primatelja, vrijeme kada je poslana, IP adresu s koje je poslana i druge podatke koji se tiču ​​poruke, poput retka predmeta. Metapodaci se koriste za slanje poruke na pravo mjesto, a zatim pravilno organiziranje i prikazivanje.

Telefon – Telefonske mreže koriste metapodatke za povezivanje telefonskih poziva i zapisivanje podataka o pozivima za naplatu i druge svrhe. Metapodaci mogu uključivati ​​broj pozivatelja, vrijeme i trajanje poziva, pa čak i GPS lokaciju osoba koje razgovaraju.

Društvene mreže – Jeste li primijetili kako aplikacije treće strane za koje se prijavljujete putem Facebooka ili Twittera uvijek traže pristup vašim osnovnim podacima, popisu prijatelja i još mnogo toga? Ono što oni rade je pristup metapodacima pohranjenim na vašem računu na društvenim mrežama kako bi vas identificirali. Vaši se interesi i interesi na Facebooku mogu smatrati i osobnim metapodacima o vama koji služba koristi za ciljanje oglasa i prijedloge stranica koji bi vas mogli zanimati.

Internet stranice – Metapodaci su u velikoj mjeri ono što Internet čini pretraživim. Tipični metapodaci web stranica uključuju naslov stranice, opis, datum objavljivanja, ključne riječi i još mnogo, puno više. Ovi metapodaci koriste se na tražilicama za katalogiziranje weba, tako da možete lako pretraživati.

Knjižnice digitalnih medija – Bilo da koristite iTunes ili imate kućni medijski poslužitelj, metapodaci održavaju organiziranu i lijepo prikazanu svu vašu glazbu i filmove. Tipični mp3 metapodaci uključuju ime izvođača, naziv pjesme, naziv albuma, godinu izdanja i još mnogo toga.

Metapodaci se koriste i u bezbroj drugih svakodnevnih usluga – od fotografiranja, gledanja kablovske televizije.

Metapodaci također čine da Internet funkcionira

Druga vrlo važna uporaba metapodataka je u usmjeravanju i rukovanju internetskim prometom. Bez ovih metapodataka, niti jedna informacija koju prenosimo putem interneta ne bi došla tamo gdje ide.

Kao što vjerojatno znate, podaci poslani putem Interneta sjeckani su u upravljačke „pakete“. Svaki od tih paketa mora nositi podatke o svom odredištu, odakle dolazi i kako ih treba koristiti. I pogodili ste – svaki paket poslan putem Interneta nosi metapodatke da se taj posao obavi.

Metapodaci i vaša privatnost

Do sad bi trebalo biti jasno da su metapodaci zaista, stvarno korisni. Ali postoji još nešto u vezi s metapodacima kojih trebamo biti svjesni.

Većina gore navedenih primjera metapodataka – e-pošta, telefonski pozivi, društveno umrežavanje i općenito web pregledavanje – nose osobne podatke o vama. I vaši se osobni metapodaci prenose putem interneta i drugih mreža, gdje mu mogu pristupiti treće strane.

Osobe koje mogu pristupiti vašim metapodacima uključuju:

hakeri – Zlonamjerne treće strane koje pristupaju vašim nezaštićenim podacima mogu ih koristiti za nadgledanje vaše aktivnosti i krađu od vas.

Vladine agencije – Kad agencije poput NSA-e prate vaše aktivnosti, legalno dobiveni metapodaci koje oni koriste za to.

marketingu – Usluge poput Facebooka pohranjuju mamut puno osobnih metapodataka o vama. A budući da je glavni izvor prihoda Facebooka oglašavanje, prilično je očito zašto.

Budite svjesni metapodataka i budite sigurni

Metapodaci su posvuda i na mnogo načina čine naš život lakšim i boljim. Ali vrijedi upamtiti da se na internetu i drugim javnim mrežama osobni metapodaci mogu vidjeti i koristiti na načine na koje možda ne znate.

Kad god koristite digitalne usluge, generirate metapodatke o sebi. VPN sigurnost može pomoći u zaštiti podataka od trećih strana. Ali s danas sveprisutnom prirodom metapodataka, moramo ostati svjesni toga.

Kliknite ovdje da biste se vratili na ExpressVPN-ove vodiče o privatnosti interneta

Što su metapodaci i što to znači?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.