Vodič za Tor za početnike

  • Što je Tor?
  • Povijest Tor
  • Kako Tor djeluje
  • Kako koristiti Tor
  • Brzi početak Tor
  • Pročitajte više o Toru

Što je Tor?

humka (izvorno nazvan Usmjerivač luka jer sloji vaš promet poput luka) je besplatna mreža poslužitelja ili “čvorova” koji nasumično usmjeravaju internetski promet da bi prikrili podrijetlo podataka. Preglednik Tor može značajno povećati privatnost i anonimnost korisnika na mreži. U internim dokumentima, NSA čak Tor naziva “kraljem visoke anonimnosti, niske latencije na Internetu”.

fotografija crvenog luka prerezana na pola

Tor je prekratak za “Ručni usmjerivač”.

Novine i agencije za provođenje zakona na Tor često gledaju negativno, ali ima brojne pozitivne koristi. Novinari i njihovi izvori oslanjaju se na to da će komunicirati sigurno i anonimno, bez straha od uplitanja vlade. Sigurna komunikacija je bitna u slučajevima prijavljivanja zvižduka, poput otkrića Edwarda Snowdena. Slično tome, Tor je važan za provedbu zakona, jer omogućava tajne operacije i istrage na mreži. Tor trenutno ima oko dva milijuna korisnika širom svijeta, od kojih većina dolazi iz Sjedinjenih Država, Njemačke i Rusije.

Možete upotrebljavati Tor da sakrijete svoju IP adresu, pregledavate tamni web i anonimno pokrenete poslužitelj.

Tor ne zamjenjuje vaš VPN jer samo anonimizira vaše pregledavanje i nekoliko drugih odabranih usluga (koje treba posebno konfigurirati).

Povezivanje s Torom putem VPN veze izvrstan je način za održavanje vaše internetske privatnosti i sigurnosti. Ne samo da će sakriti podatke pregledavanja od svoje VPN tvrtke, već će sakriti i vašu kućnu IP adresu od ulaza Tor.

Saznajte više o Toru

vaga pravde

Malo vjerojatna povijest Tora

Usmjerivač luka pokrenuo se na posljednjem mjestu koje biste očekivali. Kako je Tor postao popularnim internetskim alatom za anonimnost? Pročitajte povijest Tora.

kako tor djeluje

Kako Tor stvarno djeluje

Tor za početnike! Jasno i jednostavno objašnjenje kako Tor preusmjerava promet putem mreže čvorova kako bi zaštitio svoju privatnost. Otkrijte kako Tor djeluje.

kako koristiti tor

Kako koristiti Tor za zaštitu vaše privatnosti

Ovaj sveobuhvatni vodič naučit će vas sve što trebate znati o korištenju Tor-a, uključujući postavljanje proxyja, dijeljenje datoteka i još mnogo toga. Saznajte kako odmah koristiti Tor.

Tor-preglednik

Brzi početak Tor

Početak rada s Torom jednostavan je kao 1-2-3. Slijedite ovaj brzi vodič za početak i odmah se postavite.

pročitajte više na tor

Pročitajte više o Toru

Želite saznati još više o Toru? Ovdje pročitajte zbirku članaka ExpressVPN.

Povratak na vrh

Vodič za Tor za početnike
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.