Zaključavanje uređaja

Pametni telefoni danas pohranjuju sve, od mrežnih zaporki do brojeva naših kreditnih kartica. Zato je više nego ikad važno da ih čuvamo.

Iskoristite zaključani zaslon i odaberite dovoljno sigurnu lozinku. To će drugima otežati pristup vašem telefonu bez vašeg pristanka.

Korištenje otiska prsta za otključavanje uređaja čini malo da biste povećali sigurnost. Otisak prsta može se lako klonirati od slike vašeg palca i koristiti za otključavanje telefona. I dok u većini jurisdikcija ne možete biti prisiljeni otkriti svoju lozinku, uzimanje otiska prsta kako biste otključali telefon bez vašeg pristanka je potpuno legalno.

Šifrirajte svoj pogon

Apple je počeo i po zadanome šifrirati tvrde diskove od iOS-a 8. To uvelike poboljšava zaštitu vlasnika od proizvoljnih pretraga i zloupotrebe vaših osobnih podataka nakon što izgubi uređaj.

Android također nudi značajku da korisnik šifrira pogon; međutim, to mora aktivirati korisnik. Iako je Google takvu enkripciju najavio prema zadanom 2014. godine, zahtjevi su kasnije tiho uklonjeni.

Možete pronaći mogućnost šifriranja uređaja u vašim postavkama.

Iako nije posebno jednostavno, moguće je izvući svoje osobne podatke iz telefona bez vašeg pristanka ako ne šifrirate svoj pogon, a policijska uprava rutinski otključava te telefone uz pomoć Googlea, čak i u slučajevima manjih od kršenja droga..

Odaberite dobru lozinku

Dok i Apple, i Google poduzimaju mjere zaštite vaših kriptiranih podataka od hakera ograničavanjem broja unosa pogrešne lozinke u minuti ili brisanjem pogona nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, jaka lozinka je najbolja zaštita.

Odaberite lozinku koja sadrži najmanje 12 znakova ili upotrijebite naš slučajni generator lozinki. Svakako dodajte mješavinu brojeva kao i velikih i malih slova. Alternativno, koristite Diceware za generiranje lozinke koja se sastoji od četiri do pet riječi.

Daljnje čitanje

Saznajte više o opasnostima mobilnog Wi-Fi-ja pomoću ovih članaka:

  • Što informacije prolaze kroz vaše mobilne mreže
  • Postavke za mobilne uređaje koji utječu na vašu privatnost
  • Kako se punjenje vašeg mobitela izlaže rizicima
  • Opasnosti od trokutiranja vaše lokacije, presretanja poziva, SMS-a
  • Kako osigurati svoje mobilne aplikacije
Zaključavanje uređaja
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.