3 начина да помогнете да защитите историята на сърфиране от интернет доставчици

На 3 април 2017 г. президентът Доналд Тръмп подписа закон, който ефективно отменя регламентите от ерата на Обама, поставени върху интернет доставчиците и как те събират и споделят вашите данни.

Под отстъпките, интернет доставчици като Comcast, AT&T и Verizon могат да събират и продават метаданни на клиенти, включително:

  • Твоето местоположение
  • Кои приложения използвате
  • Кои сайтове посещавате

За съжаление, все още не е ясно какво точно правят ISP с вашите данни. Стопанските търговци и рекламодатели плащат най-висок долар за навиците на сърфиране в човек, но може да има и по-страшна страна за това как компаниите печелят от вашата частна информация.

Още по-лошото е, че тези доставчици на интернет услуги не са задължени да ви информират как обработват вашите данни. Според служителя на EFF Джеръми Джилула, „Вашият интернет доставчик може да продаде вашия трафик без никакво разрешение и не е ясно дали дори ще трябва да ви кажат, че го правите.“

Не позволявайте на вашия интернет доставчик достъп или продажба на вашите лични данни. Ето три неща, които можете да направите, за да защитите поверителността си.

1. Разгледайте мрежата Tor

Мрежата Tor (известна още като тъмната мрежа) е най-сигурният и анонимен начин за сърфиране онлайн. Tor насочва вашия интернет трафик чрез произволна поредица от различни сървъри („възли“), за да скрие произхода на вашите данни и да скрие самоличността си.

Разработена от ВМС на САЩ, мрежата Tor оттогава се е превърнала в нестопанска цел, която помага за защита на анонимността на потребителите.

Научете повече за използването на Tor с това ръководство за начинаещи за Tor.

2. Използвайте VPN (и го поддържайте свързан)

Един от най-лесните и най-ефективни начини да заобиколите любопитните очи на вашия интернет доставчик е да използвате VPN. Когато се свържете с VPN сървър, можете да маскирате вашия IP адрес и местоположение и да пренасочите мрежовия си трафик чрез криптиран тунел. С VPN можете да разглеждате, без да се притеснявате за вашия интернет доставчик, който да събира историята на вашите сърфиране и личната информация.

Въпреки че информацията за сърфирането ви е безопасна, когато сте свързани с VPN, може би се питате: Какво ще стане, ако VPN връзката падне? Надежден VPN ще има превключвател за убийство, който спира целия интернет трафик към и от вашия компютър, докато връзката ви с VPN отново е активна.
Освен това добавянето на вашата VPN към рутер ще криптира и защитава всяко свързано към него устройство. (Можете да прочетете повече за това как да настроите VPN за вашия рутер тук.)

3. Превключете към по-сигурен интернет доставчик

Въпреки че интернет гиганти като Comcast са известни с това, че не се грижат за анонимността на клиентите, има и други интернет доставчици, които предприемат по-кратък подход, що се отнася до поверителността ви.

По-малко известни интернет доставчици като Sonic предлагат гигабитни влакна интернет, като запазват поверителността ви. Още по-добре, те свеждат до минимум запазването на данни и не проследяват навиците ви за сърфиране. Освен това, те са гласни защитници на поверителността..

Проверете кои опции за ISP са налични във вашия район. Ако е възможно, отидете с услуга, чиито стойности за поверителност са в съответствие с вашите.

Общи съвети за поверителност

В допълнение към горното, ето няколко общи съвета, които ще ви помогнат да запазите личната си информация.

1. Използвайте HTTPS навсякъде

Тъй като половината от интернет все още е незашифрована, внимавайте за това, че разглеждате безопасни сайтове. Изтеглете разширението на браузъра HTTPS Everywhere, за да пренапишете автоматично заявките на браузъра си, за да криптирате целия си трафик на сърфиране.

Създаден чрез партньорство между EFF и Tor Tor Project, HTTPS Everywhere е прост и ненатрапчив начин да помогнете за запазването на вашите данни.

2. Блокирайте тракерите

Много компании използват бисквитки и реклами, за да проследяват сайтовете, които посещавате. За щастие, Badger за поверителност блокира реклами и бисквитки, така че уебсайтовете да не могат да поддържат раздели за навиците ви на сърфиране.

Докато поверителността Badger помага да блокира тракери и нежелани скриптове, uBlock Origin използва по-малко памет, за да увеличи скоростта на браузъра и блокира изскачащите тези досадни реклами във вашия браузър.

Най-хубавото е, че са безплатни и лесни за инсталиране.

Безопасно и щастливо сърфиране, всички!

3 начина да помогнете да защитите историята на сърфиране от интернет доставчици
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.