5 съвета за защита от злонамерен софтуер

Зловредният софтуер е навсякъде.

Това звучи плашещо, но е истина. Той се предлага както подъл официално (инструменти за проследяване на статистически данни от големи корпорации), така и чисто злонамерени (разрушителни вируси или софтуер за добив на поверителност) и може да пристигне по много различни начини: имейл, изтегляне в интернет, физически медии, торенти и други.

Въпреки че злонамереният софтуер е непрекъснато заплаха, това е нещо, с което лесно може да се работи, като се имат предвид правилните инструменти и действия, заедно с някакъв старомоден здрав разум. Следващите съвети ще направят най-добрата ви защита срещу злонамерен софтуер в многобройните му форми.

1. Използвайте инструменти за борба с зловредния софтуер

Когато става въпрос за защита от злонамерен софтуер, имате много приложения, от които да избирате. Всеки има своите плюсове и минуси - някои може да имат други функции, които искате, някои могат да работят по-бързо, други могат да вземат повече системни ресурси, някои могат да бъдат безплатни, но с ограничени възможности. Който и да изберете, уверете се, че имате такъв на компютъра си и че сте дали на системата си цялостно сканиране, след като е инсталирана. Софтуерът срещу злонамерен софтуер действа като превантивна защита и инструмент за почистване; накратко, това е абсолютно необходимо за всяка система.

2. Пускайте редовни сканирания с анти-зловреден софтуер

Инсталирали сте инструмента си за борба със злонамерения софтуер и системата ви изглежда чиста. На ясно ли сте? Да, но само за момента. Не забравяйте, че всеки файл, който пристига във вашата система, може да бъде зловреден софтуер, така че е важно да стартирате сканиране на редовно планирани интервали. И ако компютърът ви започне да показва типични симптоми на злонамерен софтуер, стартирайте ръчно сканиране.

3. Поддържайте актуализиран вашия софтуер и операционна система

Софтуерните лепенки могат да бъдат досадни - те често пристигат в неподходящи моменти и ви забавят, за да изтеглите и инсталирате актуализациите. От гледна точка на сигурността обаче те са абсолютно жизненоважни. Всички начини на приложение, независимо дали става въпрос за медиен плейър или Microsoft Office или вашата операционна система, могат да имат „заден прозорец“ (скрити начини за злонамерен софтуер за достъп до лични данни). Това са злополуки, оставени от разработчиците, и част от процеса на актуализиране е елиминиране на всички задни места след освобождаване, които намерят. Следователно пускането на актуализации е важно за поддържането на защитена система, така че не забравяйте да отделите време за това.

4. Сканиране на изтегляния

Само защото изтеглите нещо не означава, че трябва да го инсталирате веднага. Почти всеки тип файл има възможност да съдържа скрит злонамерен софтуер, но най-важните файлове за сканиране са изпълними файлове: инсталатори, стартови програми, скриптове и т.н. Тези файлове имат значение, тъй като пускането им дава разрешение да записват данни във вашата система, за разлика от тях медиен файл като изображение или MP3, който се гледа само / възпроизвежда от приложение. За да сте абсолютно безопасни, използвайте своя инструмент за злонамерен софтуер, за да сканирате файла, преди да го изтеглите. Много съвременни инструменти за злонамерен софтуер се интегрират с вашите уеб браузъри, за да сканират автоматично файловете, докато те изтеглят, но все пак е добре да стартирате ръчна проверка за здрава проверка - особено ако това е неофициален източник. Освен това изключете опцията на браузъра си да отваря автоматично изтеглените файлове.

5. Използвайте здравия си разум!

Вземете имейл от приятел със странно съобщение и още по-непознат линк? Чудите се защо сте получили известие за спечелване на пари или лаптоп или нещо, което не сте въвели? Интернет е пълен с хора, преследващи случайни хора, желаещи да направят това допълнително кликване, така че не бъдете един от тях. Най-добрият начин да се предпазите от злонамерен софтуер е да използвате здравия разум. Ако видите нещо, което изглежда странно, попитайте предполагаемия подател на електронна поща дали е пуснал съобщение или извършете бързо търсене в Google, за да видите дали този имейл, който сте получили, е най-новата измама (търсенето обикновено дава бързо обяснение). Само не забравяйте, че обикновено няма нищо толкова натискащо, че не може да изчака няколко минути, за да го провери. В същото време е добра идея редовно да архивирате критичните си файлове, така че да можете да се възстановите от всеки разрушителен зловреден софтуер.

Няма решение за защита от злонамерен софтуер с един размер за всички. Вместо това ще трябва да използвате комбинация от софтуерни инструменти и вашите собствени интелигенти, за да преминете през него. С тези от вас ще можете да сърфирате удобно в мрежата, без да се притеснявате от злонамерен софтуер - и дори ако някой злонамерен софтуер заразява вашата система, ще знаете как да се справите със ситуацията.

Щракнете тук, за да се върнете към ръководствата за поверителност на интернет ExpressVPN

5 съвета за защита от злонамерен софтуер
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.