Антивирусни рецензии: Касперски и Norton Internet Security наистина ли ви защитават?

Не беше толкова отдавна, че ще ви се стори глупак, че нямате антивирусен софтуер на трети страни на вашия компютър. Беше време преди операционни системи като Windows да дойдат със собствена антивирусна защита, преди защитните стени да бъдат вградени в почти всяко мрежово устройство … и преди VPN сигурността да стане достъпна за всички.

Тогава големите посетители в интернет сигурността бяха направени от Нортън и Касперски, и те все още са два от най-популярните премиум пакети днес. Но колко добри са Нортън и Касперски, за да ви защитят?

Какво има в кутията?

Norton Security и Kaspersky Internet Security са до голяма степен подобни пакети, с изключение на няколко незначителни функции, уникални за всеки. И двете включват:

  • Антивирусни функции които сканират локални и онлайн файлове за откриване на заплахи
  • Предупреждения за „безопасна мрежа“ срещу потенциално опасни уебсайтове и изтегляния
  • Двупосочни защитни стени създаден за предотвратяване на проникване в домашни мрежи
  • Технология против фишинг който блокира известни измамни уебсайтове
  • Родителски контрол създаден да предпазва децата от неподходящи онлайн материали

И Нортън, и Касперски също са получили благоприятни отзиви от големите компютърни сайтове и двете са около една и съща цена за годишен лиценз.

Всичко това звучи страхотно, но означава ли това, че Касперски и Нортън ще ви осигурят необходимата защита за интернет сигурност? Нека да разгледаме някои плюсове и минуси.

  Как работи защитната стена?

Добро: Последните определения

Нови онлайн заплахи се появяват непрекъснато. В миналото сме имали Heartbleed и бъгът Shellshock Bash. За да ви защити, всяка онлайн услуга за сигурност трябва постоянно да се актуализира с решения за най-новите проблеми.

При условие, че годишният ви лиценз е изплатен, Norton и Kaspersky ще ви информират за най-новите определения. Известни вируси и злонамерен софтуер се откриват преди да ви ударят и всички намерени във вашата система се премахват.

Лошо: Моменти на уязвимост

Нортън и Касперски бързо се справят с новите заплахи, но все още са реактивни решения. Когато заплахата стане известна, разработчиците създават поправка и след това се пуска актуализация на софтуера.

Но винаги ще има период на уязвимост между появата на заплаха и актуализацията на вашата защита. Докато заплахата не бъде известна и разрешена, Касперски и Нортън не могат да ви помогнат.

Добър: По-безопасно сърфиране

Касперски и Нортън предприемат по-активен подход за безопасно сърфиране в интернет. Често мислим за браузърите като за прозорец в интернет – можем да разгледаме всеки уебсайт, който искаме, но те не могат да ни видят.

За съжаление не е така. Зловредните и хакнатите сайтове могат да заразят компютъра ви със злонамерен софтуер. Троянските коне се маскират като изтегляния на видео плейъри, които вредни сайтове казват, че трябва да изтеглите, за да гледате това сладко котешко видео. Съкратените връзки ви отвеждат тъмни места, на които никога не сте искали да отидете. Списъкът продължава.

Kaspersky и Norton интегрират функции във вашия браузър, които ви предупреждават за тези опасности. И двете компании поддържат огромна база данни от вредни сайтове и ви казват кога ще посетите един.

  Какво е надеждна мрежа за доставка и как работят?

Имайте предвид, че антивирусният софтуер не криптира или анонимизира вашата интернет връзка. Ако искате да шифровате и анонимизирате интернет връзката си, ще трябва да използвате VPN.

Лошо: Забавяне на вашия компютър

Недостатъкът на всичко, което проверява връзката в браузъра, е количеството на изчислителната мощност и честотната лента, от която се нуждае. Особено при по-старите системи, Norton и Kaspersky наистина могат да забавят нещата.

Не са само функциите за безопасност в мрежата, които свиват. Lifehacker.com нарече Нортън като цяло „забележително бавен и издут.“

Това означава ли, че програмите не ви защитават? Не, но влияе ли колко полезни са те, когато те защитават? За съжаление да..

Добро: Покриване на основното

Поне с Norton и Kaspersky получавате широк спектър от функции за сигурност в едно поле. Както е изброено по-горе, получавате антивирусна защита, защитна стена, антифишинг функции и други.

Има само една инсталация и настройките са достатъчно лесни за разбиране от всички. Така че, ако търсите лесно и цялостно решение за сигурност, Norton и Kaspersky покриват добре повечето от най-важните неща.

Лошо: Ключови функции, достъпни на друго място

Едно нещо, което трябва да се знае обаче е, че Нортън и Касперски не са единствените компании, които забелязват тези функции, са жизненоважни.

Новият Windows 10 се предлага със защитна стена, инструмент за премахване на злонамерен софтуер и чести актуализации на защитата. OS X на Apple предлага почти същото. Всичко без допълнителни разходи. И тъй като тези функции са интегрални за операционната ви система, те са по-малко гладни за ресурси от Нортън и Касперски.

Тези вградени функции не осигуряват същото ниво на защита като Norton и Kaspersky, но определено са опция за тези, които искат да спестят пари. Има и някои безплатни опции, които си струва да се обмисли.

  Как да направите анонимни плащания с биткойн: Ръководство стъпка по стъпка

в края на краищата, най-доброто решение за поддържане на вашия компютър чист комбинира софтуерни решения и здрав разум. Ако не кликнете върху подозрителни връзки и поддържането на софтуера ви актуален, може да ви помогне да поддържате чиста машина.

Щракнете тук, за да се върнете към ръководствата за поверителност на интернет на ExpressVPN

Антивирусни рецензии: Касперски и Norton Internet Security наистина ли ви защитават?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.