Как да настроите домашен сървър и да го използвате като биткойн възел

Какво е биткойн възел?

Това ръководство изисква да използвате интерфейса на командния ред или CLI и SSH клиент. SSH (Secure Shell) е популярен инструмент за сигурно „дистанционно управление“ на устройствата. По принцип той функционира подобно на VPN, с изключение на това, че получавате достъп до компютър, а не до целия интернет.

Contents

Windows

Windows 10 има собствен интерфейс на командния ред, въпреки че може да не е инсталиран по подразбиране. За да го инсталирате:

 1. Отидете на Настройки > Apps
 2. Кликнете Управление на допълнителни функции под Приложения & Характеристика

Ако на вашия компютър е инсталиран SSH клиент, той трябва да се появи тук. Ако не, можете да го добавите, като щракнете върху Добавете функция и тогава Клиент на OpenSSH. Не инсталирайте OpenSSH сървъра.

За да използвате SSH клиента, първо трябва да отворите PowerShell, което може да стане чрез щракване с десния бутон на менюто Start или чрез натискане на Windows + X и след това изберете PowerShell.

След като стартирате PowerShell, въведете SSH, за да сте готови.

Mac OS

Отворете терминала с Spotlight, Launch Pad или Finder.

Linux

Отворете командния ред с Ctrl + Alt + T

Полезни съвети при използване на командния ред

 • Копиране / поставяне: Стандартните Ctrl + C и Ctrl + V няма да работят в командния ред, но можете да използвате Ctrl + Shift + C и Ctrl + Shift + V вместо това. Можете също да използвате показалеца на мишката, за да изберете текст и след това да го копирате / поставите, като щракнете с десния бутон върху областта, която сте маркирали. Често можете също да поставите съдържание, като щракнете върху средния клавиш или колелото на мишката или мишката.
 • Използвайки нагоре надолу стрелките в клавиатурите ви ще ви позволят да разглеждате наскоро изпълнените команди, което е много полезно, ако всичко, което ви е необходимо, е да промените малка печатна грешка.
 • Използвайте Ctrl + C, за да прекъсване команда, която е заседнала. Това също ще ви изведе от повечето менюта или програми.
 • Командният ред също е малко като едноизмерен изследовател на файлове. Използвайте командата ls, за да видите кои файлове съществуват в текущата папка, или cd, за да се преместите в конкретна директория. cd .. ще премести една директория надолу и cd ~ / ще се върне в началната папка.

Екранна снимка на командния ред.

 • Вижте кои дискове са свързани в момента и колко се използват с опцията df -h.
 • Можете да използвате бутона Tab, за да завършите много екземпляри, например, когато избирате папка, в която да се преместите с cd, да копирате с cp, да преместите с mv или да изтриете с rm. Въвеждането на cd d, последвано от бутона Tab, автоматично ще завърши папка, започваща с d, ако съществува. Ако има няколко папки, започващи с d, можете да натиснете отново бутона Tab, за да видите пълния списък.

Екранна снимка на командния ред.

Вземете виртуален частен сървър

Всеки сървър ще го направи. С малко усилия можете дори да конвертирате стар лаптоп или да използвате мини компютър за около 100 USD. Дори компютър, малък колкото Raspberry Pi, теоретично би бил достатъчен.

В нашия случай ще наемем виртуален частен сървър (VPS) от Lunanode. Избрахме Lunanode, защото е сравнително лесно да се регистрирате без идентификация - той приема биткойн - и е надежден. Друга страхотна алтернатива е Cryptohost (който отнема дори Светкавица!). По-ценен, но също така изискващ по-малко лична информация за регистрация е Njal.la.

Освен това можете да изберете един от по-големите доставчици като AWS, Digital Ocean или Rackspace.

Регистрирай се

За да се регистрирате в Lunanode, ще трябва да потвърдите своя имейл адрес и телефонен номер, след това да изберете вашата страна и да изберете парола. Можете веднага да депозирате биткойн в акаунта си, за да започнете да плащате за вашия сървър или да въведете кредитна карта, за да ви таксува автоматично.

Ценообразуване

Препоръчваме m2 сървъра за 7 USD на месец. За целите на извличането на биткойн ще добавим 80 GB памет за допълнителни 2.7 USD на месец.

Намерете вашия SSH ключ

 • в Windows, използвайте SSH клиента (вижте по-горе).
  1. Ако за първи път използвате SSH клиента, въведете ssh-keygen -o -b 4096 -t rsa в командния ред, за да генерирате ключ.
  2. След като генерирате ключ или ако вече имате ключ, го намерите на C: \ Users \ YourUserName \ .ssh \ id_rsa.pub
  3. Отворете този файл с вашия бележник и го добавете към панела си Lunanode
 • в Mac OS, отворете терминала с Spotlight, Launch Pad или Finder
  1. Създайте SSH ключ с командата: ssh-keygen -o -b 4096 -t rsa
  2. След това можете да намерите вашия SSH ключ под ~ / .ssh / id_rsa.pub
  3. Отворете този файл с вашия бележник и го добавете към панела си Lunanode.
 • в Linux, отворете терминал с командата: Ctrl + Alt + T
  1. Създайте SSH с командата: ssh-keygen -o -b 4096 -t rsa
  2. След това можете да намерите вашия SSH ключ под ~ / .ssh / id_rsa.pub
  3. Отворете този файл с вашия бележник и го добавете към панела си Lunanode.

Добавете вашия SSH ключ

В таблото за управление на Lunanode намерете опцията „SSH ключове“ отляво. Дайте име на вашия SSH ключ и поставете съдържанието на вашия бележник изцяло в полето на публичния ключ, след което щракнете върху „Добавяне на SSH ключ“. След това той трябва да се появи в списъка.

Стартирайте вашия сървър

За да създадете вашата виртуална машина, щракнете върху „Create VM“ в горния ляв ъгъл на таблото за управление на Lunanode. Изберете местоположение, план и операционна система, след което вземете решение за име на хост. В нашия случай това е Торонто, m2 на Ubuntu 18.04 (64 бита) и го кръстихме Торонтола. Също така ще трябва да добавите ключа си, за да можете безопасно да влезете.

Влезте в своя сървър

Под „виртуална машина“ трябва да видите своя инстанция сега. Кликнете върху името му и трябва да видите, наред с други, външния му IP адрес. Можете да влезете в своя сървър, като отворите прозорец на терминала и въведете командата:

ssh ubuntu @

например: ssh [email protected]

Тъй като това е първото ви влизане, вероятно ще бъдете уверени в автентичността на вашия хост, не може да бъде потвърдено Въведете да, за да добавите вашето устройство към списъка с надеждни устройства. Ще бъдете предупредени отново, ако ключът се промени.

Конфигурирайте вашия сървър

Настройте обикновена защитна стена за защита на сървъра. Ufw (неусложнена защитна стена) трябва да бъде предварително инсталиран на вашата машина. Проверете дали е инсталиран или активиран, като напишете статус sudo ufw

Ако не ви се покаже съобщение „Статус“ в отговор, можете да го инсталирате с sudo apt install ufw

По-важното е, дайте възможност на SSH да влезете в нашата машина дистанционно. Пропуснете тази стъпка, ако имате директен достъп до сървъра, което означава, че можете да включите монитор и клавиатура към него. Ако не можете, трябва да активирате SSH с sudo ufw enable ssh

Сега включете защитната стена с sudo ufw enable

Актуализирайте вашия сървър

Уверете се, че вашият сървър е актуален, като стартирате командите sudo apt update и надстройка sudo apt.

Сега вече сте готови! Следващите стъпки описват как да настроите Bitcoin възела.

***

Изглежда като някакъв електрически възел с лого на Bitcoin върху него.

Как да настроите свой собствен биткойн възел

Включва пълен възел, Lightning, Tor поддръжка, Zap Desktop и iOS портфейл, ejabberd и BTCPay Server.

1. Добавете обем на сървъра

За начало подгответе сървъра за добив на биткойн.

От лявата страна на вашия панел Lunanode ще намерите опцията за обеми.

Трябва да го видите веднага в списъка си с томове. Кликнете върху „Управление“ и „Прикачи към VM“. Уверете се, че виртуалната машина, към която я свързвате, е правилната (ако сте закупили допълнително място за съхранение, използвайте това).

Ще запазим драйвера по подразбиране на диск на „virtio“.

Във вашия терминал, влезли във вашия сървър, вече можете да стартирате командата sudo fdisk -l, за да потвърдите името на силата на звука. Много вероятно е същото като нашето, / dev / vdc

За да прикачите трайно силата на звука към нашия сървър, станете временно суперпотребител. Станете суперпотребител, като изпълните командата: sudo -i

Нашето потребителско име сега се променя на root @ torontola и можем да изпълняваме следните команди без sudo:

mkfs.ext4 / dev / vdc (форматира празното устройство)
mkdir / media / bitcoin (създава точка на монтиране)
mount / dev / vdc / media / bitcoin (монтира устройството в точката на монтиране)
echo '/ dev / vdc / media / bitcoin ext4 по подразбиране 0 2' >> / etc / fstab (прави точката на монтиране постоянна)
chown -R ubuntu / media / bitcoin (позволява ни по-късно да запишем данни на този диск като потребител по подразбиране ubuntu)

Върнете се към нашия редовен потребител (по-сигурен), като напишете изход

Нашият сървър вече е готов да бъде Bitcoin възел!

2. Инсталирайте и конфигурирайте Bitcoind

Влезте в (или останете влезли в) сървъра.

Инсталирайте Bitcoind

За да инсталирате Bitcoind, първо трябва да добавите биткойн хранилище:

sudo add-apt-repository ppa: bitcoin / bitcoin

Потвърдете избора, актуализирайте мениджъра на пакети с sudo apt update

Инсталирайте Bitcoind с командата: sudo apt инсталирате bitcoind

Създайте прост конфигурационен файл

Синхронизирайте биткойн в нашия добавен обем, който изисква добавяне на ред към конфигурационния файл. Можете също така да искате да го подрежете, което означава ограничаване на размера на Blockchain, като запазвате само последните блокове на диска.

Подрязването ни позволява да спестим място за съхранение и разходи. Създайте биткойн директория с командата: mkdir .bitcoin (точката е важна)

След това конфигурационен файл с командата: nano ~ / .bitcoin / bitcoin.conf

Сега копирайте / поставете следното в него:
DataDir = / носители / Bitcoin
демон = 1
режеш = 70000

Запишете файла с клавишите Ctrl + O и затворете прозореца с командата: Ctrl + X

Стартирайте Bitcoind

Стартирайте Bitcoind с командата bitcoind

Трябва да получите отговор „Стартиране на биткойн сървър“. За да видите какво прави вашият биткойн възел, можете да стартирате командната опашка -f /media/bitcoin/debug.log

Можете също така да отворите нов прозорец на терминала, SSH във вашата машина и да задържите този прозорец отворен, ако искате. Ще ви даде лесен преглед на всичко. Можете да излезете от прозореца, като държите клавишите Ctrl + C едновременно.

Проверете на вашия компютър

Проверете здравето на нашия възел и като напишете bitcoin-cli --getinfo

В примера по-долу можете да видите, че сме синхронизирали 388 343 блока (от ~ 566 000) и сме свързани с 16 връстници.

Екранна снимка на терминалните команди.

Стартирайте командния връх по всяко време, за да видите колко ресурси се консумират. Това може също да бъде полезно, когато видите дали процесът все още работи. По-долу можем да видим, че Bitcoind изразходва по-голямата част от паметта ни, но сравнително малко процесор.

Снимка на терминал.

Сега ... чакай

Синхронизирането на биткойн ще отнеме известно време. Най-добре е да направите пауза тук и да продължите по-късно. Можете периодично да проверявате отново на вашия възел, като използвате командата bitcoin-cli --getinfo или като наблюдавате регистрационните файлове, използвайки опашка -f /media/bitcoin/debug.log

По желание: Отворени портове

Разрешете входящите връзки към нашия бъдещ биткойн възел с sudo ufw позволяват 8333 / tcp

Отворените портове помагат на мрежата, тъй като създава повече място за свързване на другите.

По желание: Купете допълнително време за процесор

Синхронизирането на вашия възел за първи път може да бъде интензивно от процесора. В административния панел на Lunanode, отидете на „Виртуални машини“, щракнете върху вашия сървър, след това върху „CPU“.

Променете опцията от „Не“ на „Да“ в „Плащане за използване на процесора над базовата производителност?“ Пълна синхронизация на биткойн възел не трябва да струва повече от 4 USD.

3. Изтеглете и инсталирайте Go

Ние приблизително следваме ръководството за инсталиране, намерено в Lightning Network Github, съобразено с екземпляра Lunanode, който вече имаме. Ще се опитаме да поддържаме нашето ръководство актуално, но ако видите неочаквани грешки, може да си струва да проверите там дали нещо се е променило.

Изтеглете Go

Изтеглете Go кода с командата: wget https://dl.google.com/go/go1.11.5.linux-amd64.tar.gz

Проверете дали данните са правилни, като напишете sha256sum go1.11.5.linux-amd64.tar.gz | awk -F " " '{print $ 1}'

Това ни показва SHA256 хеш на данните, които изтеглихме. Очакваме изходът да бъде ff54aafedff961eb94792487e827515da683d61a5f9482f668008832631e5d25

Инсталирайте Go

Файлът се компресира, подобно на zip файл. Разопаковайте Отидете в директорията за начало tar -C ~ / -xzf go1.11.5.linux-amd64.tar.gz

Копирайте го на по-подходящо място с sudo mv ~ / go / usr / local

След това кажете на сървъра къде може да намери кода Go. Това може да се различава от машина до машина. В нашия случай това е:

експортиране GOROOT = / usr / local / go
експортиране GOPATH = $ HOME / отивам
експортиране на PATH = $ GOPATH / bin: $ GOROOT / bin: $ PATH

За да направите това постоянно, добавете редовете към .bashrc файл. Отворете файла с помощта на nano ~ / .bashrc, след това превъртете до дъното и го поставете там.

Запазете и затворете нано, като натиснете бутоните Ctrl + O и Ctrl + X

Проверете дали go е инсталиран правилно

Проверете дали Go е инсталиран правилно, като напишете go version
Очаквайте изхода: go версия go1.11.5 linux / amd64

4. Инсталирайте lnd

Предварителни

Изтеглете основни материали преди да започнете инсталацията.

Изпълнете командата: sudo apt-get install -y build-съществено
Уверете се, че Git е инсталиран. Ако не, инсталирайте го с sudo apt install git

Изтеглете lnd

За да инсталирате lnd, изтеглете кода go get -d github.com/lightningnetwork/lnd

Инсталирайте lnd

Преместете се в директорията на lnd с командата: cd ~ / go / src / github.com / lightningnetwork / lnd

Обикновено се препоръчва да се придържате към най-новата версия, а не да се актуализира до най-новия код на master. Проверете каква е последната версия на lnd тук. В нашия случай това е версия v0.5.2-beta. Ние ще "проверим" тази версия с командата
git fetch - маркери
git checkout v0.5.2-beta

Накрая инсталирайте lnd с командата: make && направи инсталиране

Сега се върнете в началната папка с cd ~ /

Проверете дали lnd е правилно инсталиран

Вече бихте могли да видите дали lnd е инсталиран, като напишете lnd --version и lncli --version

Той трябва да чете версия 0.5.2-бета ангажимент = v0.5.2-бета

Конфигурирайте lnd

Създайте конфигурационен файл за lnd. Направете директорията с mkdir ~ / .lnd

Редактирайте го веднага с помощта на nano ~ / .lnd / lnd.conf

Екранна снимка на терминала.

Не забравяйте да попълните сините полета със собствена информация! Можете свободно да изберете име и цвят за вашия възел.

Намерете вашия IP адрес в таблото на Lunanode (ако това е, което използвате за вашия сървър).

Ще ви трябва потребителско име и парола за следващата стъпка. За простота може да е добра идея да избягвате специални символи.

# [Опции за приложение]
псевдоним =< име на вашия възел >
цвят =< любимият ви цвят в шестнадесетичен >

# [Биткойн]
bitcoin.active = 1
bitcoin.mainnet = 1
bitcoin.node = bitcoind

bitcoind.rpchost = 127.0.0.1
bitcoind.rpcuser =< Вашето потребителско име >
bitcoind.rpcpass =< твоята парола >

bitcoind.zmqpubrawblock = TCP: //127.0.0.1: 28,332
bitcoind.zmqpubrawtx = TCP: //127.0.0.1: 28,333

# [LND]
externalip =< вашия ip >

Конфигурирайте Bitcoind

Ще трябва да направим някои изменения в Bitcoind. Ще отворим конфигурационния файл с nano ~ / .bitcoin / bitcoin.conf

Ще трябва да добавим следните редове:
rpcuser =< Вашето потребителско име >
rpcpassword =< твоята парола >
zmqpubrawblock = TCP: //127.0.0.1: 28,332
zmqpubrawtx = TCP: //127.0.0.1: 28,333

Запишете и затворете конфигурационния файл с Ctrl + O и Ctrl + X и рестартирайте Bitcoind със судо услуга рестартиране на bitcoind

5. Стартирайте lnd и създайте портфейл

Предварителни

За да започнете тази стъпка, уверете се, че Bitcoind е напълно синхронизиран и готов. Тествайте това, като стартирате командата: bitcoin-cli --getinfo и сравнете стойността на блоковете с блок Explorer, например Blockstream.info.

Височината на блока, показана от блоковия изследовател, трябва да бъде същата като изхода на „блоковете“ на нашата команда. Ако числото, показано от блоковия изследовател, е по-голямо, възелът все още не е синхронизиран.

Използвайте tail -f /media/bitcoin/debug.log, за да видите регистрационните файлове. Това също ще покаже кога е създаден последният блок и напредъкът на синхронизирането. Нашият възел ще бъде синхронизиран до тази дата.

Снимка на терминал.

Стартиране lnd

Стартирайте lnd, като въведете lnd във вашия терминал. Като алтернатива можете също да опитате ~ / go / bin / lnd

Прилича ли на изхода по-долу? Страхотно, всичко върви по план. Ако видите съобщение за грешка, уверете се, че Bitcoin работи или се върнете към стъпката, за която съобщението за грешка предполага, че е грешна. Правилни ли са всички конфигурационни файлове?

Екранна снимка от терминал

Когато изходът ви изглежда като този по-горе, затворете lnd отново, като натиснете клавишите Ctrl + C

Изпълнете постоянно lnd във фонов режим с командата: lnd &>/ Сътрудничество / нула

Въведете изключено, за да сте сигурни, че задачата продължава да се изпълнява, дори ако сте излезли или терминалът е затворен.

Незадължително: Наблюдавайте lnd през журналите за отстраняване на грешки

Отворете нов терминал, SSH обратно в сървъра и отворете lnd дневниците, за да получите добра представа за това какво става на заден план.

Доста е интересно, но също така ще ви предупреди, ако нещо се обърка. В новия прозорец на терминала въведете: tail -f ~ / .lnd / logs / bitcoin / mainnet / lnd.log

Оставете този изглед по всяко време, като натиснете Ctrl + C

Създайте портфейл

Докато lnd работи във фонов режим, изпълнете командата: lncli create

Въведете парола за портфейла, след което я потвърдете.

По-нататък ни питат дали имаме съществуващо шифрово семе. Тъй като това е нов възел Lightning (за разлика от този, който се възстановява), ще използваме n

Можете по желание да шифровате семето на шифъра - добра идея, ако съхранявате семето на място, достъпно за други хора (под вашия матрак) - но трябва да запомните ключа за шифроване.

Ние решаваме да не криптираме семето в този пример. Отдолу семето на шифъра се зачернява.

Екранна снимка на терминала на шифрованото семе.

Отключете портфейла си

Ако сте създали нов портфейл, той трябва да се отключи автоматично. Ако нещо се обърка или рестартирате lnd, трябва да отключите портфейла си с командата: lncli unlock

Синхронизиране lnd

Тъй като това е първият път, когато започва lnd, ще трябва да го синхронизираме.

6. Отворете канал

Ако предпочитате да оставите командния ред в този момент, преминете към следващата стъпка и свържете Zap Desktop или Zap iOS към вашия възел. След това можете да отворите канали и да извършвате плащания вътре в чист потребителски интерфейс.

Уверете се, че lnd работи и се синхронизира

Направете това с командата: lncli getinfo. Трябва да се чете синхронизиран с верига: вярно.

Ако не е синхронизиран, трябва да се уверим, че Bitcoind работи и се синхронизира, например чрез пускане на bitcoin-cli --getinfo и сравняване на текущата височина на блока на нашия възел с тази на блоков изследовател.

Проверете регистрационните файлове, които изпълняват Bitcoind (опашка -f /media/ubuntu/bitcoin/debug.log) и lnd (опашка -f ~ / .lnd / lnd.log).

Депозирайте монети във вашия възел

Генерирайте нов адрес с командата: lncli newaddress p2wkh

Изходът трябва да е нещо като bc1 ...

Вече можете да изпратите биткойн на този адрес, като копирате / поставите адреса във вашия Bitcoin портфейл. Ако вашият портфейл по някакъв начин не може да изпрати до адрес във формата bc1 ..., можете също да генерирате наследствен адрес, започващ с „3“, като използвате командата: lncli newaddress np2wkh

Проверете баланса по всяко време с помощта на командата: lncli walletbalance

Той ще покаже както потвърденото, така и непотвърденото салдо в Сатоши. 1 Bitcoin е 100 милиона сатоши.

Свържете се с възел

В следващата стъпка ще се свържем с възел. Може би вече имате възел, с който да се свържете или познавате приятел, управляващ Lightning възел. Можете също да изберете един от популярните възли, изброени на 1ml.com

URI на светкавичен възел изглежда така: 033[email protected]74.108.13.152: 9735

Той съдържа публичния ключ на възела преди @, след това неговото IP или името на домейна и порта.

Свържете се с този възел с помощта на командата: lncli connect [033[email protected]74.108.13.152: 9735]

При успешно свързване изходът трябва просто да бъде отворен и затворен скоба без съобщение за грешка.

Отворете канал

След като депозитът бъде потвърден в Bitcoin Blockchain, отворете канал. Можете да отворите канала с възела, свързан с горното, но силно препоръчително е да се свържете към разнообразна група възли. Вие също сте добре дошли да отворите канали с множество възли.

Ще отворим канал с командата: lncli openchannel 0331f80652fb840239df8dc99205792bba2e559a05469915804c08420230e23c7c 200000, където дългият низ, започващ с 0331, е публичният ключ на другия възел и числото 200000 представлява сумата на средствата, която искаме да вложим в този канал.

След като каналът ви бъде успешно отворен, ще получите транзакцията за финансиране. Когато тази транзакция бъде потвърдена в Blockchain, вашият канал ще бъде отворен и активен. Дотогава той ще бъде показан под висящи канали.

Като цяло ще са необходими три потвърждения, за да може вашият канал да стане активен.

Екранна снимка на отворен канал в Terminal.

Направете плащане

За да извършите плащане, ще ви е необходима изходяща ликвидност (разполагате със средства в канали с други възли). За да направите това, всичко, което трябва, е да депозирате биткойн във вашия възел и да отворите канали с мрежата.

В идеалния случай тези канали са пряко свързани с контрагентите, с които осъществявате транзакции с или добре свързани възли в мрежата.

Винаги можете да проверите своя възел с командата: lncli getinfo

Вашият възел трябва винаги да бъде синхронизиран с веригата и трябва да имате поне един активен канал.

Фактура за мълния изглежда така: lnbc10u1pwfxg42pp553wyha3ag66tn40zls69eeaeq0cyluj6ja54sygp7vh50gcy0rnsdqlxycrqvpqwdshgueqvfjhggr0dcsry7qcqzysyrmxj0554vrg4ej2we83m8n7rxj94s8c5a8rwjud07ptc6dw7j2hr42sxt7lnazglku3pfe9jkl8f0gupkuz7jly5xnq35qr202jwwqqy8qs9a

Декодирайте го с командата: lncli decodepayreq [Светкавица фактура]

Това ще покаже сумата, къде се извършва плащането и кога фактурата изтича.

Снимка на получено плащане в Terminal.

За да извършим плащане ще използваме командата: lncli payinvoice [Светкавица-фактура]

След потвърждаване на сумата и местоназначението възелът ще се опита да извърши плащането. След като плащането е успешно, информация за плащането, като хмел и такси, ще бъде получена.

Получаване на плащане

За да получавате плащания, ще ви е необходима входяща ликвидност. Насърчавайте другите да отварят канали с вас (с течение на времето, тъй като възелът ви остава онлайн, това ще се случи автоматично).

Всеки път, когато извършвате плащане чрез каналите си, вие също така автоматично освобождавате входящата ликвидност. Например, ако депозирате 10 USD в своя възел, отворите канал и извършите плащане над 2 USD, веднага ще имате 2 USD входящ капацитет.

За да получите плащане, генерирайте фактура. Фактурата следва формата на lncli addinvoice - меморандум „спомен“ - amt - изтичане на срока < време за изтичане в секунди >

Например, можем да пуснем lncli addinvoice - меморандум „за VPN услуги“ - amt 90000 - изтичане на 3600 за фактура 90 000 Satoshi, която е валидна за един час.

Резултатът ще включва a r_hash, а pay_req и ан add_index. Pay_req е нашата фактура, която можем да предадем.

Екранна снимка на заявка за плащане в Terminal.

Проверете плащанията

Вижте издадените фактури и тяхното състояние с командата: lncli listinvoices. По-долу можем да видим, че фактурата, която издадохме по-горе, все още не е платена, тъй като „уредена“ е зададена на невярно.

Екранна снимка на плащане в Терминал.

7. Полезни команди с lnd

Най-полезната команда в lnd е lncli help. Той изброява всички налични команди. Получете допълнителна информация за всяка команда, като добавите думата „помощ.“ Например, lncli addinvoice помощ ще ви покаже наличните опции при създаване на фактура.

 • lncli getinfo ви показва основна информация за вашия възел
 • lncli listchannels ви показва каналите, които в момента имате отворени, и тяхното състояние
 • lncli getnetworkinfo ви показва обхвата на мрежата от мълнии от ваша гледна точка
 • lncli feereport ви показва колко вашият възел е спечелил от маршрутизационни плащания
 • lncli connect Ако каналът за разплащане е офлайн или неактивен, можете да опитате да се свържете с партньорския партньор, за да го съживите ръчно
 • lncli портфейл ви показва колко сатоши притежавате по веригата
 • lncli баланс на канала ви показва колко сатоши притежавате в каналите

8. Алтернатива: Connect Zap Desktop

Zap е потребителски интерфейс за Lightning възел, който може да работи на вашия компютър. Ако използвате Lightning на вашата локална машина, е тривиално да се свържете. Но ако вашият възел е в облака, ще трябва да направите още няколко стъпки.

За да работи тази стъпка, както вашият Bitcoind, така и вашият lnd възел трябва да бъдат напълно синхронизирани. Проверете дали lnd е синхронизиран с командата: lncli getinfo. Той трябва да гласи „синхронизиран с верига: вярно“.

Ако те не се синхронизират, уверете се, че Bitcoind работи и се синхронизира, или като проверите дневника с опашката -f /media/bitcoin/debug.log, или като пуснете bitcoin-cli --getinfo и сравните височината на блока с друг възел, или като проверите блок Explorer.

Изтеглете Zap

Изтеглете Zap за десктоп тук. Изтеглихме най-новата версия, която в нашия пример е v0.4.1 бета. Уверете се, че сте получили правилната версия за вашата операционна система! За Windows това е ZapDesktop-win32-v0.4.1-beta.exe

Изменете lnd.conf

Отворете нашия конфигурационен файл с nano ~ / .lnd / lnd.conf

Изменете следните редове:

rpclisten = 0.0.0.0: 10,009
tlsextraip =< вашия IP адрес >
Запазете и затворете файла с Ctrl + O и Ctrl + X

Спрете lnd

За да влезете в сила промените, рестартирайте lnd. За да спрете lnd, пуснете lncli stop
Изчакайте няколко секунди, преди да го стартирате отново. Ако имате отворени дневници, можете да видите кога lnd се е затворил. Можете да проверите и отгоре

Изтрийте tls ключ и сертификат

Ако сте направили промени в конфигурационния файл, които засягат ключа tls и сертификата, ще трябва да ги изтриете. Направете това с командата: rm ~ / .lnd / tls.cert и rm ~ / .lnd / tls.key

За да започнете отново, стартирайте lnd &>/ dev / null и се откажа

Отворете защитната стена

За да използвате Zap, направете входящи връзки към нашия Lightning възел. Отворете защитната стена с командата: sudo ufw enable 10009 / tcp

Копирайте върху макаруните и TLS сертификата

За да удостоверите приложението и сървъра, ще трябва да копирате два файла (показани по-долу).

Zap ще провери дали TLS ключът е правилен, за да се увери, че той винаги е свързан към правилния сървър (а не един, който се представя за него). За да знаем кой ключ за TLS е правилен, ще трябва да кажем на Zap TLS сертификата.

Windows:

Отворете нов PowerShell с командата: scp ubuntu @< вашите възли ip >: ~ / .lnd / tls.cert C: \ Users \ YourUserName \ Desktop \ за да копирате сертификата tls на вашия работен плот.

Използвайте командата: scp ubuntu @< вашите възли ip >: ~ / .lnd / data / верига / bitcoin / mainnet / admin.macaroon C: \ Users \ YourUserName \ Desktop \ за да копирате макаруната. Ако искате, можете да го копирате във всяка папка с помощта на Explorer.

Mac или Linux:

Отворете нов терминал и използвайте командата: scp ubuntu @< вашите възли ip >: ~ / .lnd / tls.cert ~ / Desktop за копиране на сертификата tls.

Използвайте командата: scp ubuntu @< вашите възли ip >: ~ / .lnd / data / chain / bitcoin / mainnet / admin.macaroon ~ / Desktop за копиране на макаруните. Можете също да го копирате във всяка папка с помощта на Finder или Files.

Конфигурирайте Зап

Отворете Zap или като щракнете върху изтегления файл по-рано, или като го намерите в приложенията. Изберете опцията Свържете своя собствен възел в екрана за стартиране.

Екранна снимка на екрана за връзка Zap.

След това въведете своя IP адрес и пътя към сертификата.

Windows:

Това може да изглежда така:
192.168.1.21:10009
C: \ Users \ YourUserName \ Desktop \ tls.cert
C: \ YourUserName \ Desktop \ Users \ admin.macaroon

Mac или Linux:

Това може да изглежда така:
192.168.1.21:10009
~ / Desktop / tls.cert
~ / Desktop / admin.macaroon

Екранна снимка на екрана с подробности за връзката Zap.

Влизане

След като щракнете върху Следващия и потвърждавайки избора си, трябва да влезете във вашия възел. Можете да видите баланса си, както и скорошните си плащания.

8б. Алтернатива: Свържете Zap iOS

Zap е потребителски интерфейс за вашия Lightning възел, който все още е в алфа, но можете да се регистрирате, за да бъдете тестер тук. Можете да го използвате, за да се свържете дистанционно, да проверите средствата си, да отворите канали или да извършвате и получавате плащания.

Изтеглете Zap за iOS

След като се присъедините като тестер, изтеглете и инсталирайте приложението чрез Testflight, инструментът на Apple за изтегляне на тестващ софтуер. След това ще се покаже като обикновено приложение на началния ви екран.

Изтеглете lndconnect

За да удостоверим приложението и сървъра, ще трябва да предадем данни от нашия сървър на телефона. Когато свързвате Zap на работния плот, два файла се копират на нашата машина, но това не е възможно на телефон. Вместо това използвайте инструмент, наречен lndconnect, който ще генерира QR код за нас.

Изтеглете lndconnect с командата:
отидете get -d github.com/LN-Zap/lndconnect

Инсталирайте lndconnect

За да инсталирате lndconnect, преместете се в директорията с командата:
cd ~ / go / src / github.com / LN-Zap / lndconnect

Инсталирайте програмата с make && направи инсталиране

Изпълнете lndconnect

Въведете lndconnect във вашия терминал, за да се покаже QR кодът. Може да се наложи да намалите малко и да увеличите прозореца с Ctrl ++ (Дръжте контрола натиснат и допълнително натиснете знака плюс или минус, за да увеличите или намалите)

Свържете Зап

Отворете приложението Zap в телефона си и щракнете преглеждане когато има възможност. Сканирайте QR кода, генериран с lndconnect.

Сега можете да видите баланса си, да правите и получавате плащания и да управлявате каналите си с приложението.

9. Незадължително: Конфигурирайте Bitcoind над Tor

Поверителността е страхотна. Нашият биткойн бизнес е единствено наш бизнес и никой доставчик на интернет услуги или правителство не трябва да може да види как го използваме.

Но поверителността е чудесна и за сигурността. Ако успеем да скрием нашата биткойн активност, няма да бъдем лесно насочени от престъпни организации. И ако нашият възел не може да бъде намерен, той не може да бъде лесно повреден или подаден невярна информация.

Инсталирайте tor

Бързо инсталирайте tor с командата: sudo apt install tor

Конфигурирайте tor

Първо, направете всички биткойн транзакции през мрежата Tor. След това разрешете входящите транзакции само над скрита услуга.

За целта ще трябва да създадем парола и нейния хеш. За да създадете парола, използвайте своя мениджър на пароли (или използвайте нашата), за да генерирате случайна парола от 30 знака с големи букви, малки букви и цифри.

Поставете го засега в бележник, но не го запазвайте.

Създайте своя хеш, използвайки tor с командата: tor --hash-password "yourpassword"

Поставете изхода в бележник засега.

Сега редактирайте конфигурационния файл tor. Отворете го с командата: sudo nano / etc / tor / torrc

Конфигурационният файл вече е предварително написан, но всичко се коментира (както е посочено от редовете, започващи със знаци #. В долната част на първия раздел намерете фразата #ControlPort 9051

Премахнете знака #, така че той да чете ControlPort 9051

Също така премахнете знаците # от тези два реда

HashedControlPassword < твоята парола >
CookieAuthentication 1

Заменете съществуващия HashedControlPassword с получения хеш в стъпката по-горе. Сега изтрийте хеша от бележника.

Запазете и затворете новия конфигурационен файл с Ctrl + O и Ctrl + X

Рестартирайте tor с командата: sudo service tor restart

Конфигурирайте Bitcoind

Въведете конфигурационен файл за Bitcoin с nano ~ / .bitcoin / bitcoin.conf

Изменете файла със следната конфигурация:

 • proxy = 127.0.0.1: 9050 (насочва биткойн възела към Tor Socks Proxy, така че всички данни минават през tor)
 • слушайте = 1 (ще слуша входящите връзки)
 • onlynet = лук (за свързване само чрез tor)
 • listenonion = 1 (ще слуша за входящи връзки чрез лук адрес)
 • Discover = 0 (така че IP адресът ни не се излъчва)
 • torcontrol = 127.0.0.1: 9051 (показва биткойн възела как да контролира Tor, например, за да създаде скрита услуга)
 • torpassword =< YourTorPassword > (как биткойн възелът ще се идентифицира към възела Tor)

Поставете създадената по-рано парола, след което затворете тефтерчето.

Затворете редактора с командите: Ctrl + O и Ctrl + X
Рестартирайте Bitcoind с командата: sudo service bitcoind рестартиране

Затворете пристанището

Биткойн порт 8333 вече не е необходимо да бъде отворен. Затворете го с командата: sudo ufw deny 8333 / tcp

Тествайте настройките си за лук

Вече можете да се свържете с лукови възли. Трябва да намерите списък на такива възли в биткойн уикито.

Например, свързването с възела на BlueMatt изисква командата: bitcoin-cli addnode "nkf5e6b7pl4jfd4a.onion “добави

Вашият биткойн възел все още може да се свързва с редовни IP адреси, но само да приема входящи връзки чрез мрежата Tor. Адресът ви за лук ще се покаже в вашите дневници при стартиране, в случай че искате да се свържете конкретно с него от друг контролиран възел. Можете също да го намерите в самото дъно с командата bitcoin-cli getnetworkinfo

Как да настроите домашен сървър и да го използвате като биткойн възел
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.