Как да премахнете рекламен софтуер

Рекламният софтуер не е по същество лош. Целият софтуер с вградена реклама е основно рекламен софтуер. Това включва много законни и полезни програми, които се финансират от реклами и следователно са безплатни за използване.

За съжаление, не всички рекламни програми са толкова приятелски настроени. Някои злонамерен софтуер наводнява екрана на вашия компютър с нежелани изскачащи прозорци. Други безплатни приложения и онлайн услуги просто ви дразнят с твърде много реклами.

Естествено, че искате да се отървете от такъв инвазивен боклук. Ето няколко съвета как да се справите с различни видове злонамерен и досаден рекламен софтуер.

Когато рекламният софтуер е зловреден софтуер

Най-заплашителният рекламен софтуер е видът, който не прави нищо друго освен да показва безкрайни изскачащи реклами на вашия работен плот. Това е по същество зловреден софтуер. Част от този рекламен софтуер, известен като шпионски софтуер, също открадва вашите данни и ги изпраща на трета страна.

Вашият компютър вероятно е заразен с такъв вид рекламен софтуер, ако:

  • Изскачащите прозорци се появяват, когато дори не сте стартирали програма. Рекламният софтуер работи във фонов режим от стартиране.
  • Рекламите са за сайтове за възрастни и други съмнителни промоции. Някои злонамерен рекламен софтуер също рекламира законни продукти.
  • Не сте сигурни как програмата е попаднала на вашия компютър. Зловредният софтуер и шпионският софтуер често се разпространяват чрез троянски коне, уязвимости на браузъра, фалшиви изтегляния и други зловещи средства.

Как да премахнете злонамерен рекламен софтуер

Тъй като злонамереният рекламен софтуер е създаден така, че да намери своя път към компютъра ви и да остане там, бавно ще ви накара да ядете, премахването му не винаги е лесно. Програмата може да използва руткит технологии, за да скрие своите файлове и активност. Така че не е само случай на деинсталиране на програмата през контролния панел на Windows или прехвърлянето й в OS X.

За щастие има много други начини за премахване и защита от рекламен софтуер.

Инструментите на вашата ОС - В днешно време злонамереният софтуер е толкова разпространена заплаха, че основните операционни системи имат собствени вградени инструменти за премахване. Windows предлага „Инструмент за премахване на злонамерен софтуер“, който сканира и премахва известен рекламен софтуер. Mac OS X също автоматично сканира изтеглянията и карантинира известни заплахи. Уверете се, че системата ви е актуална или тези инструменти няма да работят правилно.

Софтуер за сигурност на трети страни - Популярните пакети за сигурност и антивирусни програми като Norton, Kaspersky и McAfee включват инструменти за откриване и премахване на рекламен софтуер. Отново се уверете, че тези програми са в крак с най-новите определения. Ако смятате, че компютърът ви е заразен, пуснете сканиране. Можете да проверите и най-добрите безплатни антивирусни опции.

Инструменти за премахване на рекламен софтуер - Има и огромен набор от програми за изтегляне, които са специално създадени за премахване на рекламен софтуер. Най-хубавото е, че много от тези програми са безплатни. Популярните безплатни инструменти включват Spybot Search & Унищожете, Combofix и HijackThis.

Първо проверете репутацията на инструмента за премахване

Просто не забравяйте да използвате надежден инструмент за премахване на рекламен софтуер. Зловредният софтуер често се маскира като безплатни файлове за изтегляне, за които се твърди, че ви предлагат безплатно сканиране на вируси или инструмент за премахване на рекламен софтуер. Тези измамни изтегляния на софтуер за сигурност всъщност ще заразят вашия компютър с повече зловреден софтуер.

Проверете отзивите на любимия си сайт за технически прегледи, преди да изтеглите програми, за които никога не сте чували. Ще получите много по-добра представа кои инструменти струват вашето време.

Не се заблуждавайте отново

Това важи и за изтеглянето на програми като цяло. Най-добрият начин да останете без рекламен софтуер е да избегнете заразяване.

  • Проучете репутацията на новите програми, преди да ги изтеглите
  • Бъдете внимателни, когато изтегляте нещо от непознати уебсайтове и услуги за споделяне на файлове
  • Инсталирайте софтуер за сигурност, който автоматично сканира новите файлове за рекламен софтуер и други инфекции, ако искате да бъдете особено предпазливи

Гласувайте с краката си върху законния рекламен софтуер

И накрая, злонамереният рекламен софтуер не е единственият вид, който може да дразни. Когато истинска програма или онлайн услуга ви бомбардира с твърде много реклами, просто я премахнете или спрете да я използвате. В много случаи надстройката до премиум версия на софтуера ще премахне рекламите.

Щракнете тук, за да се върнете към ръководствата за поверителност на интернет на ExpressVPN

Как да премахнете рекламен софтуер
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.