Как работят публичните ключове и частните ключове?

Ако не сте в областта на информационните технологии, има голям шанс детайлите на онлайн протоколите за сигурност да изглеждат като чужд език. Сигурни слоеве на гнездата? Криптиране на данни? Публични и частни ключове? Какво означава всичко това?

За щастие, голямата картина не е толкова трудна за разбиране. Като цяло най-често срещаните форми на онлайн сигурност трябва да се справят с публичните и частните ключове. Въз основа на сегашните стандарти за сигурност в мрежата и двете се използват за безопасно предаване на чувствителни данни онлайн, като кредитна карта.

Разликата между публичните ключове и частните ключове

Нека премахнем фантастичната терминология и да разгледаме аналогия в реалния свят. А публичен ключ е като адреса на вашата пощенска кутия. На теория всеки може да получи достъп до него, но трябва да знае къде се намира. А частен ключ е като катинар, където само един човек (подателят) знае комбинацията. Да речем, че искате да направите онлайн покупка. Поставяте номера на кредитната си карта в кутия (пакет данни), добавяте катинар към нея (личния си ключ), след което я залепвате в пощенската си кутия (вашия публичен ключ). Пощальонът идва да го вземе и да го докара до местоназначението си (интернет).

Сега имайте предвид, че на пакета има катинар. По този начин, дори ако някой нечестив човек пое пакета по маршрута, той все още няма да може да го отвори. На чисто публична транзакция липсва тази сигурност, така че ако знаехте къде и кога да бъдете, бихте могли да я прихванете.

Но да се върнем на примера. Пощаджията носи информацията в пощенската кутия на магазина (публичния ключ на магазина). След това магазинът добавя катинара към пакета (личния ключ на магазина) и го изпраща обратно към вас. Сега можете да отключите катинара (частен ключ), но все още има личен ключ на магазина - той все още е защитен. Когато го изпратите обратно в магазина, само те ще знаят личния си ключ, така че те могат безопасно да отворят катинара и да извадят информацията от вашата кредитна карта от кутията, без да се страхуват да бъде отвлечен или видян от грешния човек.

В онлайн света всичко това се осъществява между сървъри и уеб браузъри. Макар че има предаване напред и назад, тези изблици от пакети данни предават по електронен път, така че придвижването между вашия компютър и компютъра на магазина отнема части от секунди. Този протокол е известен като асиметрично криптиране и това е стандартът, чрез който се извършват най-чувствителните транзакции.

Има две важни неща, които трябва да знаете като случаен потребител. първи, знайте, че можете да се доверите на най-новите технологии, за да запазите личните си данни в безопасност при предаване на чувствителни данни по интернет благодарение на протоколи като този. втори, начинът да разпознаете това, когато това се случва, идва от бърз поглед към вашия уеб браузър. Две неща ще се променят, когато използвате защитено предаване - някъде в браузъра си ще видите икона на катинар (например в Google Chrome, тя се показва вляво от URL адреса) и самият URL адрес ще промени префикса си от http до https.

Когато ги видите, можете да се почувствате сигурни, че данните ви предават сигурно. Обратната страна на това е, че ако някой сайт поиска критична информация - номера на кредитни карти, социалноосигурителни номера, моминско име на майката или всякакви други подробности, които могат да се използват за идентифициране чрез официални канали, уверете се, че виждате тези две видими се променя. Ако не ги видите, въздържайте се от натискане на бутона Изпращане. Въпреки че има голям шанс никой да не извърши „прехвърляне на данни“ и да открадне вашата информация, вие не искате да бъдете нещастният статистик в тази ситуация.

Щракнете тук, за да се върнете към ръководствата за поверителност на интернет на ExpressVPN

Как работят публичните ключове и частните ключове?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.