Какво е Adware?

Ако сте били на личен компютър по всяко време през последното десетилетие или повече, вероятно сте чували термина „рекламен софтуер“, използван в новините, или сте го виждали в, по ирония на съдбата, онлайн реклами.

Терминът „рекламен софтуер“ произлиза от фразата „поддържан от рекламен софтуер“ - подобно на безплатните видеоклипове, до които имаме незабавен достъп до онлайн чрез YouTube и други софтуерни услуги, предлагани в облака.

По същество рекламният софтуер компенсира цената на част от софтуера, като същевременно позволява на производителите на софтуер да печелят - благодарение на рекламите, разбира се. Но за много потребители рекламният софтуер в най-добрия случай е досада. В най-лошия случай това може да бъде натрапчиво преживяване и потенциална заплаха за сигурността.

Някои рекламни програми работят като колекционер на вашата история на сърфиране - събиране на информация за навиците ви за използване в интернет в опит да се показват „персонализирани“ реклами, които са по-склонни да ви харесат въз основа на историята ви на сърфиране..

Въпреки че този тип рекламна доставка може да бъде наистина досаден, той се влошава. Някои рекламни програми могат да съдържат допълнителен софтуер, наречен шпионски софтуер, който има за цел да улови повече лична информация извън историята на сърфирането ви и да я изпрати обратно на престъпници и / или хакери.

Обикновеният рекламен софтуер, който не съдържа шпионски софтуер, не улавя и не предава тези данни. Въпреки това, както рекламният, така и шпионският софтуер са източник на ресурсите на компютъра ви и, ако има достатъчно рекламен софтуер, може да накара компютъра ви да работи много бавно.

Имаш го. Сега, как да се отървете от рекламния софтуер

Уважаемите програми, поддържани от рекламен софтуер, улесняват деинсталирането им. Програмите, базирани на рекламен софтуер, които не са толкова уважавани, не ви улесняват да ги премахнете. Те често работят като вируси в компютъра ви и тъй като сте се съгласили да ги пуснете, като приемате условията на софтуера, антивирусните програми често не могат да открият и / или премахнат много рекламни програми.

Но някои производители на антивирусни продукти подобряват своите предложения, като ви дават възможност да откриете рекламен софтуер, независимо от това как се е появил на вашия компютър на първо място.

Ако вашият антивирусен софтуер открие рекламен софтуер на вашия компютър, има голям шанс той да бъде премахнат или най-малкото карантиран далеч от останалия софтуер и данни. Ако имате антивирусен софтуер, който ви позволява да откривате рекламен софтуер, важно е да го активирате. Тъй като вашият антивирусен софтуер открива тези програми, можете да изберете да игнорирате рекламни програми, на които имате доверие, докато се справяте и премахвате рекламния софтуер, който смятате, че може да представлява заплаха за вашата система.

Помислете за надграждане, за да избегнете рекламен софтуер

Тъй като много програми, поддържани от рекламен софтуер, предлагат платени версии, които не са рекламни, може да искате да обмислите надстройката до тези версии, за да избегнете рекламите и евентуални проблеми със сигурността или раздразнението, които могат да причинят по пътя. Най-добрият ви залог е да знаете колкото можете повече за софтуера, поддържан от рекламен софтуер, преди да изтеглите и да се съгласите с условията му.

Често трети страни са отговорни за рекламите в рекламния софтуер и приемането на техните условия може да не е най-доброто нещо от гледна точка на вашето потребителско изживяване. Например, дори ако изтриете част от софтуера, базиран на рекламен софтуер, софтуерът за третиране на реклами на трети страни може да остане на вашия компютър неоткрит. Това може да се случи дори ако надстроите и закупите версията на програма, която не се поддържа от реклама.

Долната линия на рекламния софтуер: защитавайте се и се образовайте

Най-добрата защита срещу възможността от злонамерен рекламен и шпионски софтуер е комбинация от антивирусен софтуер и образование. Знанието кои са програмите и не са надеждни е първата стъпка за намаляване на заплахата. И дори ако успеете да изтеглите злонамерена рекламна програма, добро антивирусно решение ще ви предупреди и ще ви позволи да премахнете рекламния софтуер почти веднага.

Щракнете тук за по-изчерпателно ръководство за отърване от рекламен софтуер.

Щракнете тук, за да се върнете към ръководствата за поверителност на интернет на ExpressVPN

Какво е Adware?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.