Какво е надеждна мрежа за доставка и как работят?

„Доверие“ обикновено е субективна ценност, която ние поставяме на хората и на неща, на които вярваме, че можем да разчитаме. Основаваме доверието си на това, което знаем или предполагаме, колко е вероятно те да ни изпуснат.

Това важи до голяма степен и за надеждни мрежи за доставка. Терминът обаче определя и специфичен тип мрежа, която е различна от сигурен мрежи за доставка. А доверен Връзките на мрежата за доставка са физически защитени от смущения. Защитената мрежа не е физически защитена и затова обикновено използва криптиране за защита на данните.

Тази публикация разглежда какво е надеждна мрежа за доставка, как работи и как се различава от защитените мрежи като защитени VPN мрежи.

Надеждните мрежи за доставка са физически защитени

Една надеждна мрежа за доставка, която вече използвате, е вашата офисна или домашна мрежа. Можете да му се доверите, защото сте сигурни:

  •         Никой не е хаквал рутера отвън. Благодарение на вашите дневници на защитната стена и безжичните системи за сигурност знаете, че хакерите не са достъпили до вашата мрежа.
  •         Третите страни не са поставяли злонамерени устройства в мрежата. Освен ако сградата ви не е разбита, знаете, че мрежата ви не е била компрометирана.
  •         Всички компютри в мрежата са актуални и защитени. Ако вие или вашият ИТ мениджър поддържате редовно системите си, можете да сте сигурни, че всички известни уязвимости са били коригирани.

С други думи, надеждна мрежа за доставка е стенена, физически защитена мрежа, която е напълно под ваш контрол. Именно тази физическа сигурност я определя като „доверена“.

… Но интернет не е сигурен физически

Какво се случва, когато данните напуснат вашата надеждна мрежа за доставка и се предават по интернет?

Интернет връзката на вашия интернет доставчик не е надеждна мрежа за доставка. Когато използвате интернет, знаете кога вашите данни са достигнали своето местоназначение: уеб страницата, която сте поискали, или вашето видео качване се показва в YouTube.

Но това, което не знаете, е: как пакетите с данни попаднаха там? Данните вероятно са пренасочени в редица мрежи за доставка. Това означава, че други хора може би са го виждали и са направили копие.

Надеждните VPN не кодират данни

Ако искате да създадете надеждна (т.е. физически защитена) мрежа за доставка в множество сайтове, използването на интернет не е опция.

За да имате „доверие на вашата широка мрежа“, тя трябва да:

  •         Използвайте частна, физически защитена мрежова връзка между всички сайтове
  •         Свържете се само с надеждни сайтове, като домашната или офисната мрежа, описани по-горе
  •         Управление и удостоверяване на връзки с помощта на VPN

Тъй като те работят в мрежи, в които основната мрежа за доставка е физически защитена, доверен VPN не използва криптография или тунелиране за защита на данни. Защо трябва, ако се доверите, че хакерите не могат да влязат в него?

Разликата между „надежден” и „сигурен”

Междувременно защитените VPN мрежи не работят в надеждни мрежи за доставка. Те изискват удостоверяване, тунелни връзки и криптиране, за да не позволят трети страни да виждат данните ви.

Надеждните мрежи за доставка са физически защитени, но следователно ограничени по обхват. Защитените VPN мрежи ви пазят онлайн.

За да се върнете към горната първоначална дефиниция, как “надежден” считате, че всяка мрежа трябва да зависи от това, което знаете за нея – и колко вероятно е да ви подведе.

Щракнете тук, за да се върнете към ръководствата за поверителност на интернет на ExpressVPN

Какво е надеждна мрежа за доставка и как работят?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.