Какво е злонамерен софтуер?

Почти всеки разбира какво е компютърен вирус. И все пак, когато инсталирате програми за сигурност на своите системи, терминът „вирус“ често е съчетан с „злонамерен софтуер“ - термин, който може да е непознат за повечето хора, макар че всъщност е по-всеобхватен.

какво-е-зловреден софтуер

Зловредният софтуер може да представлява значителен риск за вашата система и системите на хората в рамките на вашата контактна мрежа. Ето защо разбирането на природата на злонамерен софтуер е първата стъпка към засилване на вашия онлайн протокол за сигурност.

Зловредният софтуер е съкратена форма на фразата „злонамерен софтуер.“ Зловредният софтуер означава всеки софтуер, създаден да навреди, така че технически компютърният вирус е зловреден софтуер, въпреки че често се класифицира самостоятелно. Или, по думите на миряните, зловредният софтуер е софтуер, който не искате, прави неща, за които никога не сте се съгласявали.

Нека разгледаме по-подробно как обикновено се разпространява зловредният софтуер. В повечето случаи зловредният софтуер се доставя по един от трите начина:

Фалшифициран имейл: Всички сме получавали имейли, преструващи се на нещо, което не са. Често пъти това е лесно да се идентифицират и изхвърлят. Понякога обаче имейлите на нашите контакти се хакват и злонамерен софтуер се изпраща като прикачен файл чрез тези акаунти.

Вградена в инсталация: Има толкова много начини за изтегляне на софтуер в мрежата. Ако обаче не го получите чрез официален източник, винаги има вероятност той да съдържа злонамерен софтуер. Например, ако търсите, да речем, софтуер за редактиране на видео, може да намерите множество връзки за приложение. Само една от тези връзки е от надежден официален източник; други са случайни уебсайтове и тези, които могат да свързват към инсталирани от злонамерен софтуер инсталации. Това не означава, че непременно ще го направят, но е важно да поддържате охраната си.

Преоблечен като нещо друго: Може би сте мислили, че изтегляте софтуер за редактиране на видео - но ако това е така, защо не е инсталиран този действителен софтуер? Вместо това останахте с неясни известия и може би подъл подозрение, че нещата не са такива, каквито изглеждаха. Независимо дали са изтеглени от мрежата или като торент, много злонамерен софтуер се разпространява чрез обикновена хитрина.

Какво всъщност прави зловредният софтуер? Почти за всичко. Зловредният софтуер може да се използва по напълно злонамерени начини за разпространение на унищожаване на данни или може да се използва в „легални, но безскрупулни“ методи. Пример за последното е компания, която инсталира статистически данни за проследяване, когато инсталирате техния софтуер. Технически не прави нищо лошо и може дори да сте се съгласили на нея с неясни условия с тяхното потребителско съгласие, но все още използва вашата система за собствени цели. Освен това проследяването на вашите лични данни е нахлуване в поверителността ви.

В някои случаи се пише, че злонамерен софтуер е изключително труден за откриване и премахване. Това може да се дължи на факта, че той е прикрит като нещо друго, но в най-лошия случай софтуерът, известен като руткити, е конфигуриран по начин, който е почти неоткриваем от потребителите, когато гледат мениджъра на задачите на системата.

Поради това може да няма директни индикатори за злонамерен софтуер. Вместо това ще искате да търсите общи симптоми, като случайни изскачащи прозорци на браузъра (обикновено с крайни съобщения „Опасност! Кликнете тук!“) Или общо забавяне на системата, благодарение на ресурсите, изяждащи злонамерен софтуер. Ако се сблъскате с нещо странно, най-добрият начин на действие е да изтеглите инструмент за борба с зловредния софтуер и да направите цялостно сканиране на системата. Тези инструменти ще идентифицират злонамерен софтуер и ще ви дадат възможност да карантирате или премахнете свързаните файлове.

Зловредният софтуер непрекъснато се развива благодарение на програмистите, които стоят пред кривата. За щастие, след като се научите да идентифицирате обичайните трикове зад зловредния софтуер, става много по-лесно да се избегне. А когато се въоръжите с добър инструмент за борба със злонамерения софтуер, вие сте се предпазили от това да оставите компютъра си да стане инструмент за анонимни хакери. Както при истинската дума, комбинация от възпитание на себе си и здрав разум често може да бъде най-добрата защита срещу хората, които искат да ви навредят.

Щракнете тук, за да се върнете към ръководствата за поверителност на интернет на ExpressVPN

Какво е злонамерен софтуер?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.