Кой VPN протокол е най-подходящ за вас?

Не е нужно да знаете как работи VPN, за да използвате VPN. Но ако някога сте проверявали настройките на приложението си ExpressVPN, ще видите раздел, наречен Протокол.

Протоколите са методи, чрез които вашето устройство се свързва със защитените сървъри на ExpressVPN. По подразбиране ExpressVPN автоматично използва протокола, най-подходящ за вашата мрежа, но можете също да конфигурирате приложението си да използва други протоколи: PPTP, OpenVPN или L2TP / IPsec. Ето ръководство за това какво означават и как са различни:

Какво е PPTP?

PPTP или Протокол за тунелиране от точка до точка, е един от най-старите протоколи за внедряване на VPN. Това е от Windows 95. От всички протоколи, PPTP е един от най-често срещаните, най-лесният за настройване и изчислително бърз. Освен това е лесно да се чупи и не предлага почти никакви предимства за сигурността.

PPTP е полезен на по-бавни устройства като рутери, когато сигурността не е проблем.

* Прочетете повече за силните и слабите страни на PPTP. 

Какво е L2TP / IPsec?

L2TP означава Протокол за тунел на слой 2, и само по себе си не предлага криптиране. Поради това той често се сдвоява с протокол за криптиране, наречен IPsec (Internet Protocol Security). Заедно те осигуряват ниво на сигурност, по-високо от PPTP, но със същата лекота на настройка.

Въпреки че е по-сигурен от PPTP, L2TP предлага само ограничени предимства на сигурността и трябва да се използва само за целите на анонимността или за промяна на VPN местоположенията.

* Прочетете повече за силните и слабите страни на L2TP.

Какво е OpenVPN (с TCP / UDP)?

OpenVPN е по-нов и по-конфигурируем протокол. Версията на ExpressVPN поддържа и UDP (Протокол за потребителска дейтаграма) и TCP (Протокол за управление на предаването) пристанища. UDP обикновено е по-бърз, но TCP има по-голям шанс да заобиколи защитните стени. ExpressVPN използва UDP по подразбиране, освен ако не е блокиран.

Най-хубавото на OpenVPN е, че той е с отворен код. „Отварянето“ може да не звучи като добро нещо за инструмент за поверителност, но всъщност е огромно предимство. Ако в кода има някакви недостатъци на сигурността – и все още не са известни – те ще бъдат бързо идентифицирани от общността с отворен код. Сдвоени със силен алгоритъм за криптиране, OpenVPN е един от най-сигурните налични VPN протоколи.

Можете да научите повече за другите функции на защитата на ExpressVPN от този преглед на ExpressVPN.

* Прочетете повече за силните и слабите страни на OpenVPN.

Прочетете повече за VPN протоколите тук

Прочетете повече онлайн ръководства за поверителност от ExpressVPN тук

Препоръчано изображение: Африканско студио / Фотоклуб на Долар

Кой VPN протокол е най-подходящ за вас?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.