Най-добрият начин да защитите вашите Apple устройства

Интернет сигурността вече не е само за вашия работен плот. Повечето потребители на Apple събират, съхраняват и прехвърлят данни с множество устройства, най-вече iPhone, iPad и iPod Touch. За щастие ExpressVPN има приложения за защита на връзката между всички тези устройства и останалата част от Интернет, но е полезно да имате няколко допълнителни трика в ръкава си, за да защитите тези продукти на Apple и личните данни, които съдържат.

Прочетете ръководство за осигуряване на вашите Apple устройства.

Apple има гръб

Ако сте клиент на Apple, по-голямата част от работата по осигуряването на вашите данни вече е свършена за вас. Политиката за поверителност на Apple е втора на никой, печелейки я 5 от 5 звезди в годишния EFF Кой има гръб? докладва. Apple е категорична за това докъде ще стигне, за да изпълни исканията на правоприлагащите органи за данните на своите клиенти, и е категорична в отхвърлянето на правителството на заден план за своите продукти.

Нещо повече - в най-новите версии на устройства с iOS, приложенията за комуникация по подразбиране (iMessage и FaceTime), както и приложението за архивиране iCloud криптира всички данни от край до край по подразбиране. Това дава на устройствата на Apple респектиращо базово ниво на сигурност веднага.

Все пак, по-долу са няколко прости съвета, за да увеличите още повече сигурността на мобилния си телефон.

Задаване на парола

Може да изглежда очевидно, но с всички приказки за цифрова сигурност е лесно да се забрави: понякога най-лесният начин някой да открадне данни от телефона ви е буквално да ви открадне телефона. Настройването на парола се грижи за това, като изисква от вас да въведете 4-цифрен цифров код за достъп до устройството си (или, ако предпочитате, по-дълъг цифров код, алфа-цифров код или дори пръстов отпечатък с Touch ID).

Но това, което повечето хора не знаят, е, че след iOS 8, задаването на парола автоматично криптира всички данни на вашето устройство. Това означава, че дори ако някой се опита да заобиколи кода, като физически счупи телефона ви отворен за достъп до паметта му, данните вътре ще продължат да бъдат нечетливи *. Най-добрата част? Ключът за криптиране е математически обвързан с парола, който само вие знаете, което означава, че дори и Apple не може да го счупи. Така че, ако вашият iPhone по някакъв начин попадне в ръцете на правителството и те се приближат до Apple с основание да дешифрират телефона ви, Apple не може да се съобрази, дори ако искаше. Това не е политически въпрос; просто не е възможно изчислително.

* Искате тази функционалност на вашия десктоп или лаптоп Mac? Използвайте FileVault.

Използвайте проверка в две стъпки

Проверката в две стъпки е чудесен инструмент за сигурност, предоставен от услуги като Google и Dropbox, и можете да го получите и за услуги на Apple като iCloud и iTunes. За да го използвате, регистрирайте телефона си (или друго доверено устройство) към вашия Apple ID. Тогава всеки път, когато влезете с този Apple ID, ще бъдете попитани за вашата парола и SMS код за потвърждение, за да получите достъп. Това означава, че дори даден злоупотребител е откраднал паролата ви за Apple ID, те все още няма да имат достъп до вашите данни iCloud или да купуват iTunes съдържание, освен ако физически не са откраднали телефона ви и откраднаха парола, който сте задали в предишната стъпка. Това е повече от достатъчно, за да възпре всички, но най-мотивираните крадци на данни.

Шифровайте своите резервни копия на iTunes

Ако имате лично съдържание в iTunes и го архивирате чрез iCloud, тези данни вече са криптирани с минимум 128-AES криптиране (забележете: закупеното съдържание не е криптирано). Но това, което може би не знаете, е, че можете да настроите iTunes да криптира локалното копие на вашия iPhone, iPod или iPad. За целта свържете устройството си с компютъра и изберете „Шифроване на iPhone / iPad / iPod архивиране“ в панела с предпочитания за архивиране..

Използвайте Find My iPhone / iPad

Find My iPhone е друг чудесен инструмент за сигурност за вашето iOS устройство. Невероятно полезно е, когато устройството ви се изгуби или открадне. За да го използвате, просто влезте в iCloud от друг компютър. Ако вашето устройство е просто изгубено в къщата ви някъде, можете да принудите устройството да възпроизвежда звук, за да го проследи. Ако вашето устройство е изгубено или откраднато, можете да намерите откраднатото устройство на карта, да го заключите или да го изтриете дистанционно. Дори ако устройството ви е изключено или не е свързано, всичко, което правите от Find My iPhone, ще влезе в сила следващия път, когато устройството стане онлайн.

Говорейки за изтриване на данни на мобилните си устройства *, това не е лоша първа стъпка, ако планирате скоро да продадете или раздадете iPhone, iPod или iPad. Следвайте това ръководство, за да изтриете данните от устройството си, преди да напусне ръцете ви.

* За сигурно изтриване на данни от вашия десктоп или лаптоп Mac, използвайте опцията „Secure Empty Trash“. За разлика от „Празно кошче“, което просто маркира областта, в която се съхраняват вашите данни, като достъпна за употреба, „Сигурен празен кош“ всъщност записва случайни данни в зоната, за да предотврати възстановяването на данни. Ако искате още по-голяма защита, Disk Utility (вградено приложение на вашия Mac) може да запише съдържанието на паметта до 7 пъти.

Управлявайте своята поверителност

Както споменахме по-рано, възхитителният запис на защитата на Apple означава, че вашите iPhone, iPod, iPad и Macs са доста добре защитени по подразбиране, но ако някога сте загрижени за данните, които вашето устройство може да изпраща до и от iCloud, iTunes или всяко друго приложение на вашия телефон, прочетете ръководството на Apple, за да научите повече за това как да управлявате настройките си за поверителност.

Прочетете повече онлайн ръководства за поверителност от ExpressVPN тук

Най-добрият начин да защитите вашите Apple устройства
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.