Невероятната история на Тор

Разберете как Тор се е развил от военния проект до анархистичен любимец само за няколко десетилетия.

Tor: Ранните години

Въоръжените сили на САЩ винаги са разчитали на огромна мрежа от шпиони по целия свят, за да събират информация. Тъй като тази информация става все по-дигитална през 90-те години на миналия век, агенциите осъзнават колко ценно би било техните активи да комуникират онлайн.

Вече шпионите не се нуждаят от обемисти радиостанции или трябва да дешифрират съобщения във вестници, за да получават информация. Но американските военни също бяха наясно, че начинът, по който е изграден интернет, създава сериозни заплахи за идентичността и сигурността на техните източници. Би било много лесно да се установи кой общува със сървъри, управлявани от американското разузнаване или военни.

Представете си неправителствена организация, която открива един от членовете им, често влиза в форума на военна база само за членове или голяма корпорация, като забелязва, че служител често отваря уебсайта на правителствена агенция. Без глобална мрежа, предоставяща анонимност, шпиони, полиция и други правителствени организации няма да могат ефективно да комуникират със своите източници или да провеждат скрити разследвания.

В средата на 90-те години на миналия век американската лаборатория за военноморски изследвания започва работа по решение. Те започнаха да разработват начин за маршрутизиране на криптирани данни през мрежа от компютри, разположени по целия свят. Този метод на маршрутизиране ще скрие както произхода, така и местоназначението на всички данни. След 1997 г. проектът е допълнително разработен от Агенцията за напреднали научни проекти в областта на отбраната (DARPA).

Но как такава мрежа би удостоверила своите потребители? И как такава мрежа ще остане неоткрита? Кой друг би могъл да спечели от възможността за достъп до нецензурирания интернет по анонимен начин?

Публичен инструмент вместо тайно оръжие

Можем да спекулираме по тези въпроси, но за историците е трудно да определят през какви дебати са преминали участващите военни и разузнавателни организации и кои аргументи са ги убедили да пуснат софтуера за обществено ползване под свободен лиценз през 2002 г. отговорността за поддръжката на проекта беше предадена на Фондацията за електронни граници (EFF), която след това предаде контрола на проекта Tor. По-голямата част от средствата й все още идват от правителството на Съединените щати, въпреки че правителството на Швеция също допринася значително.

Причините за участието на правителството в проекта „Тор” са толкова объркващи, колкото и шизофренични. Правителството иска да продължи да използва мрежата Tor, за да прикрие източника на атаките си, да проникне в движенията за граждански права и да даде възможност на своите шпиони да комуникират разумно и сигурно. От друга страна, те дадоха на обществеността инструмент, който ще позволи на всеки да обърка източника на своите атаки и да скрие или информация от правителството.

С и против правителството

Но за да може да използва този инструмент, без да предизвиква подозрения, правителството трябва да популяризира мрежата Tor като освобождаваща и овластяваща технология за онези, които искат да се освободят от авторитарния контрол. Те трябваше не само да го популяризират чрез разпространение на думата, но и като направят софтуера наистина ефективен и одобрен от същите хора, от които правителството желае да събере информация за.

Правителството трябваше да се откаже от властта, за да поддържа властта. Този сложен баланс вероятно е и причината правителството на САЩ да си направи име като жив привърженик и свиреп нападател на тази технология.

Организации като правителството на САЩ не са напълно хомогенни и несъмнено се състоят от участници, които честно се опитват да защитят гражданските права, както и от тези, които искат да укрепят авторитарните структури.

везните на справедливостта

Може ли да се постигне баланс между власт и свобода?

За да използваме мрежата Tor в наша полза, трябва да разберем как тя работи и какви са ограниченията. Кодът с отворен код на Tor ни позволява да разберем какво точно става под капака и да извършим одит на прилагането на сигурно криптиране.

Ако се интересувате да прочетете повече за развитието на Tor, разгледайте оригиналната изследователска хартия и съобщението за tor 0.0.0.

Допълнителна информация

Научете повече за Tor с тези статии:

  • Ръководство за начинаещи за Tor
  • Как наистина работи Tor
  • Как да използвате Tor за защита на вашата поверителност
  • Бърз старт на Tor

Препоръчано изображение: Пол Хил / Фотоклуб на Долар

Невероятната история на Тор
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.