Техническа безопасност за оцелели от домашно насилие

Предупреждение за съдържание: Това ръководство обсъжда аспекти на домашно насилие и насилие.

Домашното насилие се изразява в злоупотреба с власт и контрол, която може да приеме много форми. Често технологията може да служи като основен инструмент за контрол и потисничество, онлайн и извън.

Оцелелите не са отговорни за или контролират действията на насилника си, но научаването как технологиите могат да бъдат използвани срещу тях може от своя страна да им помогне да поемат обратно контрол и да предприемат предпазни мерки за защита.

Това ръководство предоставя съвети как да осигурите по-добра защита и контрол на технологиите, да отстоявате своята автономност в цифровия свят и да работите за установяване на безопасност и сигурност.

Фокусът на това ръководство е конкретно върху принудителния контрол и злоупотребите, свързани с технологиите. За помощ при други аспекти на домашното насилие, както и за спешна помощ, моля, свържете се с организация за домашно насилие, на която имате доверие.

Преди да започнете да четете, ако смятате, че някой следи вашите устройства, или посетете тази страница от устройство, към което човекът няма физически или отдалечен достъп, като обществен компютър, или използвайте прозореца за инкогнито на браузъра си, за да преглеждате тази страница насаме.

Contents

Направо към ...

Значението на цифровата сигурност в ситуации на домашно насилие

Раздел 1: Доверете се на вашето устройство

 • Как да разберете дали някой е бъгъл в телефона, компютъра или друго устройство
 • Уверете се, че можете да се доверите на телефона си
 • Уверете се, че можете да се доверите на вашия компютър
 • Уверете се, че можете да се доверите на джаджите във вашия дом
 • Уверете се, че можете да се доверите на колата си

Раздел 2: Как да защитите вашите файлове, данни и важна информация

 • Запазете вашите файлове в облака
 • Използвайте двуфакторна автентификация
 • Използвайте секретни USB флашки
 • Сканирайте най-важните си записи
 • Осигурете си присъствие в социалните медии

Раздел 3: Как да защитите вашите комуникации от наблюдение

 • Шифровайте вашите чатове
 • Пазете се от метаданни по телефона
 • Защитете своя имейл акаунт

Раздел 4: Как да установим финансова независимост

 • Осигуряване на вашата банкова сметка
 • Избягвайте онлайн и телефонно банкиране
 • Скрийте кредитните си карти
 • Не използвайте съвместни банкови сметки
 • Отворете собствената си банкова сметка
 • Използвайте парични средства и други активи на приносител

Раздел 5: Как да използвате TAILS за осигуряване на вашата компютърна дейност

 • Вземете клечка за опашки
 • Стартирайте компютъра
 • Задайте парола
 • Използвайте клечката TAILS
 • Неща, които трябва да имате предвид

резюме

Значението на цифровата сигурност в ситуации на домашно насилие

Ние използваме технологията почти във всеки аспект от живота си - за да комуникираме с приятели и семейство, да провеждаме работа, да управляваме финансите си и дори да контролираме домашните уреди - и почти винаги имаме поне едно свързано устройство на или близо до нас. Въпреки че носи много ползи, тази дигитализация на нашия живот също означава, че технологията може да бъде използвана от насилници за наблюдение, проследяване, дебнене и контрол на жертвите им.

Ситуациите с домашно насилие могат да представляват уникален набор от предизвикателства за цифровата сигурност, които може да не бъдат обхванати от други ръководства за сигурност.

Например, повечето хора могат разумно да приемат, че никой не е подправял телефона или компютъра си. Нарушаването на устройства е скъпо и опасно, дори за нападатели като престъпни организации, хакери и правителствени агенции, отчасти защото обикновено изисква физически достъп до вашето устройство. Но в ситуации на домашна злоупотреба сигурността на информацията е специално предизвикателство, тъй като не можете уверено да се доверите на собствения си хардуер и устройства, особено ако споделяте дом със своя насилник, тъй като той може да има достъп до вашите вещи.

Освен това контролиращият партньор може да се опита да получи достъп до вашите онлайн акаунти - като имейл, социални мрежи, онлайн банкиране и други - чрез принуда или измама.

Способността да спечелите увереност, че устройствата ви не са компрометирани и да упражняват контрол върху вашата онлайн активност е важна стъпка към възвръщането на вашата дигитална автономия.

Как да си върнете цифровата автономия

Обхватът на това ръководство

Използвайте това ръководство, ако…

 • Изпитвате домашни злоупотреби с технологична поддръжка
 • Подозирате, че някой може да шпионира работата на вашия компютър или телефон
 • Страхувате се, че може да бъдете насочени от някой в ​​дома или семейството ви
 • Искате безопасен начин за комуникация с хора, на които имате доверие
 • Вие помагате на някой, който изпитва домашни злоупотреби с технологични възможности, да повиши безопасността си

Това ръководство ще ви покаже как да използвате технологията, за да се предпазите от наблюдение, за да можете сигурно да поддържате контакт с близки хора и да потърсите помощ частно.

Това ръководство е предназначено да служи като по-техническо допълнение към, а не заместване на други ръководства по тази тема, като например тези от HACK * BLOSSOM и нашите приятели от Националната мрежа за прекратяване на домашното насилие.

Раздел 1: Доверете се на вашето устройство

За да използвате безопасно устройството си, трябва да знаете, че можете да му се доверите. Устройството ви може да е телефон, лаптоп или настолен компютър, или може да е автомобил или телевизор. За да можете да се доверите на устройството си, най-добре е да го държите скрито и да попречите на някой да разбере за неговото съществуване. В случая на вашия автомобил, скриването на съществуването му е близо до невъзможно, така че може да не сте в състояние да имате пълно доверие в неговата безопасност.

Някои устройства лесно се променят физически, докато други не. Например, лесно е да прикачите GPS тракер към колата си, но е трудно да направите модификации на вашия iPhone, тъй като iPhone е по-труден за отваряне и няма свободно място вътре в него за допълнителни части.

Ето какво да търсите, ако подозирате, че някой ви е нападнал телефона: разхлабени части, липсващи винтове или драскотини, където частите са залепени заедно. Когато се съмнявате, грешете от страна на предпазливостта и приемете, че устройството ви не е безопасно.

Как да разберете дали някой е бъгъл с вашия телефон, компютър или други устройства

Няма сигурен начин да разберете дали някой е подправял вашите устройства или някой използва вашите устройства срещу вас.

Има обаче няколко признака, които могат да показват, че нещо не е наред. По-нататък в тази статия ще научите как можете да възвърнете доверието във вашето устройство.

Признаци, че вашето устройство може да е подправено:

 • Устройството ви е взето от вас за определен период от време
 • Устройството ви се държи различно от това как го очаквате
 • Вашият насилник ви обезкуражава да използвате други устройства или да оставяте устройството си у дома
 • Вашият насилник знае неща, които не бихте очаквали от тях, например с кого сте разговаряли, къде сте били или съдържанието на имейл
 • Получавате известия, че някой е имал достъп до вашите акаунти без ваше знание или съгласие

Как да разбера дали някой ви е блъскал телефона

Уверете се, че можете да се доверите на телефона си

Смартфоните предлагат разумна защита по подразбиране, но всеки, който има достъп до устройството, може да компрометира сигурността на вашия телефон. Ако сте настроили телефона си сами с добър парола и ако никой друг не е имал достъп до вашето устройство, вероятно можете да предположите, че е защитен.

Ако не сте настроили телефона си сами, насилникът ви може да използва вашия телефон, за да ви проследи. Възможно е да са инсталирали шпионски софтуер на вашия телефон, което им позволява да наблюдават местоположението на телефона ви по всяко време. „Заглушаване“ на вашия телефон изисква физически достъп до устройството, но това може да стане за по-малко от час. Този процес, наречен вкореняване, премахва защитни функции и предпазни мерки, предварително инсталирани от производителя на вашия телефон.

Вкореняването позволява на вашия телефон да бъде инсталиран всеки софтуер, невидим за необученото око. Този софтуер работи на заден план и предоставя подробности за местонахождението ви на вашия насилник. Трудно е да се знае дали телефонът е вкоренен или не. Нещо повече, много сервизи за ремонт на телефони предлагат вкореняване като услуга, така че дори и ако насилникът ви не е технологично разбран, те все пак могат да намерят начин да следят местонахождението си..

Възстановете телефона си до фабричните настройки

Когато не сте сигурни дали някой е инсталирал софтуер за проследяване на вашия телефон, възстановете телефона му до фабричните му настройки. За повечето устройства, като по-новите телефони с Android и iPhone, възстановяването на фабричните настройки на телефона ви ще възстанови устройството до разумно състояние. За повечето телефони с Android обаче ще трябва да „флаш” устройството с нова версия на Android (известен още като ROM) от нулата. Това изисква малко експертиза, но има онлайн ръководства, които да ви покажат как да направите това.

След като рестартирате телефона на фабричните му настройки, го настройте със силен парола (трудно предположим, произволно генерирана парола, която не използвате никъде другаде, или номер с поне шест уникални цифри) и се уверете, че активиране на криптиране на устройството Не използвайте интегрирания скенер за пръстови отпечатъци или лицевия ви телефон, защото това може да даде възможност на някой да отключи устройството ви без ваше знание, като например да използвате пръста си, докато спите. С активиран силен парола и криптиране вече можете да се доверите на устройството си отново.

Уверете се, че можете да се доверите на вашия компютър

Подобно на смартфоните, вероятно можете да се доверите на вашия лаптоп, ако го настроите сами и използвате криптиране на твърдия диск, а вие сте единственият, който има достъп до него. За съжаление, осигуряването на компютър не е толкова лесно, колкото настройката на смартфон, защото компютрите рядко се предлагат с възможност да ги върнат към фабричните настройки.

Внимавайте за keylogger

По принцип е много по-лесно някой да подправя хардуера на настолен компютър, отколкото за лаптоп. Външната мишка и клавиатура улесняват прикрепянето на физически кейлогър към вашата машина. Keylogger е устройство, което записва всичките ви натискания на клавиши и прави възможно някой да вижда всякакви чувствителни данни, които сте въвели, като вашите пароли, адреси и кореспонденция.

За да проверите дали към компютъра е свързан физически кейлогър, следвайте кабела на клавиатурата до мястото, където той достига до вашия компютър. Ако има малко устройство (подобно на USB флаш) между вашия кабел и компютъра, устройството може да е кейлоггер (или, по-малко тревожно, само адаптер). Обърнете внимание, че по-усъвършенстваните кейлогери са поставени от вътрешната страна на кутията на компютъра и е трудно да се забележат.

Ако се съмнявате, отидете в библиотеката

Ако не сте в състояние да се доверите на собствения си компютър или смартфон, можете да намерите надежден компютър в библиотеката. Библиотеката също така разполага с удобства, които ви позволяват да правите копия и сканиране на документите си, а служителите на библиотеката са полезни и добре обучени да ви помогнат да защитите документите си онлайн и да общувате с други хора, дори ако нямате достъп до надежден компютър у дома.

Полуповярвайте на устройството си

Дори ако не можете да се доверите напълно на устройството си, има вероятност насилникът ви да не е супер хакер, който може да разгърне сложен зловреден софтуер и да се премества с вашия хардуер, за да ви държи под техния контрол.

В този случай, тук са прости мерки, които можете да предприемете, за да използвате компютъра си безопасно и частно:

 • Съхранявайте файловете си на USB устройства и скрийте USB устройствата на безопасни места. За допълнителна сигурност помислете за криптиране на устройството и задаване на парола (тази функционалност е вградена както в Windows, така и в macOS).
 • Прегледайте интернет в прозорец „инкогнито“, за да не допуснете насилника ви да проникне през интернет историята ви.
 • Използвайте силни пароли.

Можете също да запазите копие на браузъра Tor на USB флаш и да го използвате, за да сърфирате в интернет насаме. В края на тази статия ще намерите въведение към TAILS, която е операционна система, която работи от USB флаш, за да защити вашите данни и онлайн активност - дори и на ненадеждни компютри.

Уверете се, че можете да се доверите на джаджите във вашия дом

Всичко по-горе е валидно за други мрежови устройства, които имате в дома си, особено ако те разполагат с функции, които могат да бъдат злоупотребявани за наблюдение, като камери, микрофони или сензори за движение. Тези устройства често имат слаба сигурност; по-лесно е да не се виждате или да слушате тези уреди, когато се нуждаете от поверителност.

Проверете колата си за грешки.

Уверете се, че можете да се доверите на колата си

Физическите модификации на вашия автомобил може да са трудни за забелязване, ако не сте автомобилен експерт. Можете да наемете автомобилен механик, който да помете колата си за грешки или GPS тракери, но това може да бъде скъпо, да не говорим за опасно, ако вашият насилник има око за местонахождението и финансовата ви дейност. Да се ​​доверите на колата си може да бъде трудно. Знанията на нарушителя за марката, модела и регистрационния номер на вашия автомобил също могат да ви улеснят да ви потърсят..

Придвижването с някого е добра алтернатива на използването на собствена кола. Такситата, автобусите и влаковете също са добри опции, стига да плащате с наложен платеж. Плащането с пари елиминира всякакви финансови следи, които вашият насилник трябва да следва.

Бъдете внимателни с приложенията за споделяне на возене, защото те могат да направят вашата подробна история на шофиране достъпна чрез приложението и да оставят доказателства в извлечението за кредитната ви карта.

Доверяването на вашето устройство е мощна стъпка към постигане на лична автономия, защото ви позволява да държите устройството си върху вас, без да нарушавате поверителността си, и ви позволява да инсталирате приложения за съобщения, за да можете да общувате сигурно с хората, на които имате доверие (повече за това по-долу).

Раздел 2: Как да защитите вашите файлове, данни и важна информация

Запазете вашите файлове в облака

Ако имате устройство, на което можете да се доверите, трябва да бъде лесно да съхранявате вашите файлове и данни от вашия насилник. Можете да се регистрирате за услуги за онлайн съхранение (известни още като облачни услуги за съхранение, като Dropbox или Spideroak) и да запишете колкото се може повече от вашите файлове онлайн. Дори и да загубите достъп до устройството си, пак ще имате достъп до файловете си, запазени в облака. Не забравяйте да защитите вашия акаунт за съхранение в Интернет със силна парола, която само вие знаете, или иначе вашите файлове в вашия акаунт за съхранение в облак могат да станат уязвими от кражба или проникване.

Използвайте двуфакторна автентификация

За да защитите вашите данни и акаунти в облака от нежелан достъп, уверете се, че вие ​​сами имате изключителен достъп до имейл адреса си и че сте единственият, който знае паролата. Ако имате устройство, на което имате доверие, и знаете, че насилникът ви няма достъп до него, двуфакторното удостоверяване ще ви помогне да им попречи да имат достъп до вашия акаунт. Ако не можете да се доверите и обезопасите устройството си, тогава не го използвайте.

Ако бъдете помолени да въведете резервен имейл адрес или втори телефонен номер, помислете за предоставяне на имейл или телефонен номер на доверен приятел, а не на свой собствен. Някои услуги, като например 2FA на Google, ви дават възможност да разпечатате набор от „резервни кодове“, които можете да използвате в случай, че загубите достъп до телефона си. Уверете се, че имате безопасно място за съхраняване на тези резервни кодове, ако използвате тази функция.

Използвайте секретни USB флашки

Ако не можете да се доверите на устройството си, все още можете да съхранявате данни безопасно, въпреки че е по-трудно да пазите файловете си в тайна. Тайните USB флашки ще свършат работа - стига да ги скриете някъде на сигурно място.

Още по-добре, съхранявайте вашите файлове на USB флашки със секретни дялове; ако вашият насилник е трябвало да се сдобие с един от тези разделени USB флашки и да го включи в компютър, USB флашът ще изглежда счупен, вместо да разкрива всичките ви файлове. Ако сте технически умел или имате технически приятел приятел, можете да шифровате вашия USB флаш или да създадете криптиран скрит том с безплатната програма Veracrypt.

Сканирайте най-важните си записи

Сканирайте, снимайте или направете копия на всички важни документи, като свидетелства за раждане, удостоверения за брак, документи за имиграция, документи на децата ви, училищни дипломи, паспорти, визи, кредитни карти, медицински досиета, съдебни досиета, полицейски доклади, застрахователни документи, и шофьорски книжки. Тези записи ще улеснят връщането на тези документи в случай, че насилникът ви ги отнеме от вас. Без тези документи може да срещнете затруднения, ако искате да напуснете страната, да работите, да гласувате или да шофирате кола, а в някои случаи да получите основно медицинско лечение.

Ако нямате достъп до скенер или ксерокс, се насочете към местната библиотека.

Осигурете си присъствие в социалните медии

Подобно на облачното ви хранилище или имейл, ще трябва да защитите профилите си в социалните медии от проникване. Използвайте двуфакторно удостоверяване и се уверете, че имейлът, който предоставяте при регистрация, е защитен.

Вашият насилник може да използва присъствието ви в социалните медии, за да ви изследва. Прегледайте настройките за поверителност на всеки от профилите си и помислете за оттегляне на разрешенията за местоположение от приложенията напълно. Може да искате да настроите профила си на частен или да създавате акаунти само под псевдоними. Внимавайте обаче, че приложения като Instagram и Twitter все пак може да препоръчат вашата фалшива самоличност като предложен приятел на човека, от когото се опитвате да се скриете, въз основа на телефонния си номер, имейл адреса и друга активност на телефона ви.

Също така трябва да внимавате да не споделяте чувствителна информация в социалните медии, като номера на билети, документи за идентификация или подробности, които разкриват точното ви местоположение, като улични знаци.

Раздел 3: Как да защитите вашите комуникации от наблюдение

Поддържането на сигурна комуникация с приятелите ви е далеч по-лесно, ако имате надеждно устройство. Без надеждно устройство ще трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, за да поддържате поверителността на вашите чатове и телефонни обаждания. Използвайте следните съвети, ако не смятате, че можете да се доверите на телефона си.

Шифровайте вашите чатове

Винаги избирайте криптирани комуникации над незашифровани. Функциите за криптиране в приложения като WhatsApp, Telegram, Signal и Viber правят невъзможно всеки, който поеме вашия акаунт, да чете миналите ви чатове.

Telegram има редица функции, които са особено полезни, ако искате да поддържате контакт с хора или да потърсите помощ. В приложението Telegram можете да настроите съобщенията си да се „самоунищожават“ след определен период от време, така че дори да получат достъп до устройството си, те няма да видят вашите предишни размени на съобщения.

Telegram ви позволява да свържете акаунта си с потребителско име в допълнение към телефонния си номер. Опитайте се да запаметите потребителските имена на вашите чести контакти, така че да продължите да достигате до тях, ако загубите достъп до телефонния си номер и адресната книга. Telegram ви позволява също да зададете парола, което затруднява поемането на акаунта ви от някой, който има достъп до вашия телефонен номер.

Пазете се от метаданни по телефона

В случая на телефона ви номерата, които повиквате, могат да се появят на сметката ви. Лицето, което плаща вашата телефонна сметка, може да получи още по-подробна информация, например кога сте се обадили на кой номер, за колко време, а в някои случаи и вашето местоположение в момента на разговора. Ако човекът, който се опитва да получи вашата информация за обаждане, е близък до вас или има семейни връзки с вас, той може да бъде в състояние да получи голяма част от вашите метаданни от вашия мобилен оператор. Те също така ще могат да пренасочват всички входящи обаждания до вашия телефон на друг номер, което означава, че биха могли да получават вашите телефонни обаждания и текстове, включително тези, използвани за проверка на сигурността на вашите онлайн акаунти.

За да запазите информацията, свързана с вашата активност по телефона, извън ръцете на вашия насилник, можете да помолите мобилния си доставчик да добави флаг „висок риск“ към акаунта ви, като се обадите на тяхната поддръжка на клиенти. Още по-добре, можете да получите предплатена SIM карта, която плащате с пари в брой и да я съхраните някъде на сигурно място за тайните си комуникации.

Защитете своя имейл акаунт

Защитете своя имейл акаунт, както бихте направили вашето облачно хранилище. Ако имате телефон, можете да се доверите, че сами имате достъп до него, осигурете го с двуфакторна автентификация. Много доставчици на електронна поща, включително Gmail, ви позволяват да преглеждате кога и къде е бил достъпен наскоро вашият имейл акаунт. Ако имате причина да подозирате, че някой разглежда вашите имейли, може да искате да прегледате този дневник на дейностите. Като такъв, вашият имейл адрес е важен инструмент за поддържане на връзка със стари приятели и семейство.

Принтерите могат да дават лична информация.

Раздел 4: Как да установим финансова независимост

Злоупотребите често използват финансовата зависимост като начин да получат власт и контрол. Осигуряването на достъп до и контрол върху собствените ви финанси е важна стъпка по пътя към независимост.

Осигуряване на вашата банкова сметка

Ако имате банкова сметка от свое име, вече разполагате с мощен инструмент за финансова независимост и трябва да сте сигурни, че ще я защитите. Защитете банковата си сметка, като се уверите, че тя остава на ваше име. Попитайте банката си какво би било необходимо, за да може член на семейството да поеме вашата сметка, така че имате някаква представа колко лесно или трудно може да бъде вашето насилие да получи достъп до финанси. Обикновено този процес изисква някой да представи свидетелство за смърт или пълномощно, което не е лесно да се получи или подправи. Можете също така да поискате от вашата банка да добави флаг с „висок риск“ към вашата сметка, като повдигне бариерата на всеки, който се опита да получи информация за вашата сметка или да поеме вашата сметка.

Избягвайте онлайн и телефонно банкиране

Провеждането на банковите ви дейности по телефона или интернет ви прави уязвими за всеки, който се опитва да ви представи за достъп до вашия акаунт. Ако нямате достъп до компютър или телефон, на който можете да се доверите, можете да посетите банката си лично и да поискате те да деактивират трайно телефонно и интернет банкиране за вас.

Скрийте кредитните си карти

Кредитните карти са много по-трудни за управление, ако не можете да ги защитите; всички, които трябва да злоупотребяват с вашите карти, са номерата отпред и отзад. Като предоставите само името и няколко цифри от номера на вашата карта, всеки може да анулира вашата карта. За да се влошат нещата, няма начин да „премахнете“ картата, след като бъде анулирана.

Кредитните карти също са трудни за скриване, ако искате да ги използвате редовно. Ако видите измамни такси на картата си, можете да се обадите на банката си с надеждата, че те ще отменят таксите, но това работи само няколко пъти и неизбежно ще навреди на кредитния ви рейтинг. В случай като този, може би е по-добре да анулирате картата и да получите нова кредитна карта, която държите скрита - или може да помислите изобщо да не получите нова карта..

Не използвайте съвместни банкови сметки

Парите в съвместна сметка не са ваши. Въпреки че може да можете да изтеглите пари от тях, транзакциите ви може да са ограничени, подлежат на преглед и най-определено позволява на другия подписал да види за какво харчите парите си и за кои банкомати използвате.

Ако сте подложен на вашите месечни доходи да бъдат изпращани в съвместната ви сметка срещу волята ви, може да пожелаете да разгледате споразумение с работодателя си, което бавно ви дава агенция, като например да уредите вашите повишения или неочаквани бонуси да ви бъдат изплатени в брой или проверете.

Отворете собствената си банкова сметка

В зависимост от това къде се намирате, може да успеете да отворите банкова сметка от свое име и да я пазите в тайна от вашия насилник. Тъй като много банки ще поискат „доказателство за адрес“, за да отворят сметка - като сметката за ток - ще трябва да имате надежден партньор или член на семейството, който може да ви предостави адрес. След като вашата собствена банкова сметка е отворена, ще можете да депозирате спестявания в сметката или да използвате свързаната дебитна карта за частни транзакции.

Използвайте парични средства и други активи на приносител

Без собствена банкова сметка, все още има няколко начина, по които можете да постигнете някаква финансова автономия, да спестите за в бъдеще и да харчите пари, без да информирате тези около вас. Кеш веднага идва на ум, въпреки че може да бъде трудно да се съхранява. Отпускането на 10 USD всяка седмица може да не предизвика много подозрения, но ще се натрупа до уважаван авариен пакет след само половин година.

Златото също е опция, особено за дългосрочни спестявания. Значително големите златни суми ще заемат много малко място и за разлика от хартиените пари не се разграждат с времето. Златото също може да бъде под формата на бижута или да бъде вградено в други ежедневни предмети като часовници, което често улеснява приписването на собствеността, например в съда.

Криптовалутите като Bitcoin ви позволяват да харчите пари онлайн сравнително анонимно. За разлика от парите или златото, е възможно да съхранявате биткойн онлайн, където е по-трудно да крадете и по-лесно да се скриете, отколкото пари в брой или злато.

Можете да закупите Bitcoin в брой или да приемете плащане в Bitcoin за вашите услуги, например, ако сте фрийлансър. Можете да използвате Bitcoin за плащане за хотели, самолетни билети и SIM карти, без нито една от тези транзакции да се показва в кредитната ви карта или банково извлечение.

Раздел 5: Как да използвате TAILS за осигуряване на вашата компютърна дейност

TAILS (The Amnesic Incognito Live System) е операционна система (като Windows), която работи от USB флашка на всеки компютър. Можете да използвате TAILS, за да защитите вашите файлове, да сърфирате в мрежата на ненадеждни компютри и да съхранявате вашите Bitcoin.

Използването на TAILS не е лек. Например, ако загубите USB устройството си или USB устройството ви се открадне, вие също губите всичките си файлове. Но с малко технически познания, TAILS ви предоставя достъп до операционна система, на която можете да се доверите, дори ако не можете да се доверите на компютъра, на който я зареждате.

Вземете клечка за опашки

TAILS стик е USB стик със специален софтуер, инсталиран върху него. Тъй като TAILS изисква много малко съхранение, тази пръчка може да бъде много малка и сравнително лесна за запазване в тайна. Направата на TAILS пръчка и конфигурирането й с постоянен обем не е трудно, но изисква някои технически познания. Ако не ви е удобно сами да създавате TAILS пръчка, вашата местна библиотека, компютърният клуб в училището в квартал, колежа в общността или групи за подкрепа на домашното насилие може да ви помогнат.

Стартирайте компютъра

TAILS работи с почти всеки компютър. За да стартирате TAILS, трябва да рестартирате компютъра и да натиснете специален бутон веднага след включването на компютъра. Почти всички компютри ви казват кои бутони да натиснете чрез съобщение, подобно на това: „Натиснете F9, за да влезете в BIOS“. След това можете да изберете да се „зареждате от USB“.

Задайте парола

Данните ви на TAILS стик ще бъдат защитени с една парола. Създайте силна парола, която вие и вие сами можете да си припомните. Всеки с тази парола ще може да вижда вашите данни на пръчката TAILS, така че направете паролата си силна и запазете паролата си за себе си.

Щракнете тук за ръководство за това как да създадете силни и запомнящи се пароли само с зарчета.

Използвайте клечката TAILS

TAILS се предлага с текстов процесор, софтуер за електронни таблици, браузър, Bitcoin портфейл и много други полезни приложения. Можете да използвате TAILS, за да поддържате целия си дигитален живот, като същевременно пазите дейността си в тайна от другите.

Неща, които трябва да имате предвид

Въпреки че TAILS ще ви предпази от злонамерен софтуер, инсталиран на компютъра, който използвате, той няма да ви предпази от неща като физически кейлоггери. Вашата пръчка за опашки също е изложена на риск от загуба и кражба. Стига да зададете добра парола на вашия стик, вашите данни са защитени. Може да искате да задържите резервна пръчка наоколо, особено ако държите ценни неща на вашия TAILS диск.

резюме

Надяваме се, че това ръководство ви е помогнало да превърнете технологията в мощен щит, който ви позволява да планирате собствената си безопасност, да се защитите и в крайна сметка да се освободите.

За да резюмирате, сега знаете как да направите следното:

 • Защитете телефоните си
 • Определете дали можете да се доверите на компютъра си
 • Архивирайте най-важните си данни
 • Сигурно установете контакт с приятели в роднини
 • Получавайте известен контрол върху финансите си

Моля, свържете се с някой, на когото можете да се доверите, ако се чувствате застрашен или контролиран.

Техническа безопасност за оцелели от домашно насилие
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.