Защитете финансовата си поверителност с Bitcoin: изчерпателно ръководство

Това изчерпателно ръководство ще обясни как можете да използвате Bitcoin за защита на вашата финансова поверителност.

Contents

След като прочетете това ръководство, не забравяйте да проверите стъпка по стъпка ръководството: Как да извършите анонимни плащания с Bitcoin.

Направо към …

 • Защо е важно да поддържате личните си средства
 • Как Bitcoin дава анонимност
 • Как можете да деанонимизирате с помощта на биткойн
 • Как да сме прозрачни
 • Как да се предпазите от деанонимност
 • Как да се обърка трансферите между идентичности
 • Ръководство: Как да направите анонимни плащания с биткойн

Защо е важно да поддържате личните си средства

Това ръководство е достъпно и в pdf формат.

Като финансова система, Bitcoin функционира напълно различно от установената банкова мрежа. Биткойн ви позволява да съхранявате средства сами, без да се нуждаете от трета страна и това поставя тежестта да запазите тези средства сигурни и достъпни за вас.

Докато отварянето на сметка в традиционна банка или друга финансова институция изисква значителни разходи и усилия, създаването на биткойн акаунт е бързо и лесно да се направи на вашия домашен компютър. Този бърз процес прави възможно създаването на милиони отделни акаунти, ако желаете.

По-специално два аспекта – поверителност и идентичност, функционират много по-различно с Bitcoin, отколкото в наследената финансова система.

Псевдонимите защитават вашата идентичност в биткойн

Банкова сметка, PayPal акаунт или кредитна карта винаги са обвързани с истинска идентичност, което затруднява много хора да ги отворят. Bitcoin ви позволява да използвате всяка персона или онлайн идентичност, която желаете.

Способността да използват интернет анонимно или псевдонимно е единственият начин много хора наистина да бъдат себе си. Стотици милиони хора по целия свят не се приемат в техните общества по причини, които не могат да контролират.

Псевдонимите се използват от жени, които говорят за своите права, атеисти, родени в религиозни общества, и хора критични към своите правителства, за да разпространяват мисълта си, да оправомощават своите каузи и да насърчават хората около тях да правят същото.

Тези смели мъже и жени заплашват собствената си безопасност и благополучие, за да защитят кои са и в какво вярват. Технологиите им дават възможност да бъдат лидери в социалните промени по-ефективно, отколкото някога биха могли да бъдат досега. Технологията също така свързва единомишленици, за да могат да формират общностите, към които се стремят.

Поддържането на идентичност с голям брой може да изисква платени услуги като блогове, дизайн на лого, стокови снимки, VPN или преводи. Без възможността да плащате за тези услуги анонимно, ще бъдете принудени да разкриете истинската си самоличност, за да запазите псевдонима си. Ситуация, която очевидно няма смисъл и има потенциално опасни последствия.

Как Bitcoin дава анонимност

Bitcoin е важна, овластяваща технология. Използването на биткойн акаунт с псевдоним защитава правото ви да останете анонимни в интернет. Той позволява анонимно или псевдонимно набиране на средства. Групите могат да контролират колективно биткойн акаунти и да изберат или да скрият или разкрият финансова информация по желание.

Има много положителни причини за частна и сигурна банкова система като Bitcoin:

Група за права на работниците може например да събере средства с биткойн. Парите могат да бъдат използвани за сървъри, флаери, отдалечени помощници … и всичко това, без да се обвързва никаква транзакция с истинската идентичност на доброволците.

По същия начин, жертва на домашно насилие може да използва биткойн за сигурно подреждане на средства, за да се подготви за независим живот.

традиционни срещу нови модели за поверителност

Традиционният модел за поверителност и новият модел за поверителност, както е обяснено от Сатоши Накамото в оригиналния биткойн Whitepaper.

Поверителност чрез псевдонимни акаунти

Поверителността в традиционното банкиране се гарантира от институциите, които изграждат системата, като банки, компании с кредитни карти и правителства. Те (опитайте се) да гарантират, че вашият банков баланс остава тайна. Това ги поставя в деликатно положение, където само те имат пълен контрол върху това, което става.

В биткойн екосистемата всеки може да види историята на всяко салдо в акаунта, но не може да види кой контролира акаунт. Всички адреси и транзакции се записват в публично разпространената база данни на Bitcoin, Blockchain. Адресите нямат прикачени към тях имена или IP адреси, така че не винаги е възможно да се знае коя транзакция принадлежи на кой индивид.

Прозрачността изисква защита

По подразбиране Bitcoin е прозрачна система, в която всяка информация е достъпна за обществеността. Като такъв, всеки потребител на биткойн изисква известно ниво на защита. Всеки със значително богатство в Биткойн не би искал да рекламира средствата си на всеки човек, с когото сключват сделки, по очевидни причини. Но всеки път, когато харчите само една малка част от биткойн портфейла си, разкривате богатството си на другата страна. Правенето на това в интернет е като проблясване на големи купчини пари в тъмна задна улица. Не е препоръчително! Престъпник може да види колко имате и реши да дойде след това. Разпределянето на богатството ви между няколко портфейла и използването на различен адрес за всяка транзакция е често срещана практика, която не позволява на другите да разберат колко биткойни имате.

  Как да премахнете Find My iPhone, Find My iPad и Find My Mac

Как можете да деанонимизирате с помощта на биткойн

За съжаление има стотици начини, по които транзакция с биткойн може да бъде свързана с нечия истинска идентичност. Истинската псевдонимност срещу находчив противник е много трудно постижима. Всеки искрен подход за анонимност в Bitcoin изисква цялостно използване на инструменти за криптиране и комуникация (вижте ръководствата за ExpressVPN за PGP, OTR и Tor).

В рамките на само няколко месеца бихте могли да влезете в контакт със стотици биткойн адреси. Често е необходимо само един от тези адреси да свържете с истинската си идентичност, за да разберете истинската си идентичност.

Биткойните се проследяват в Blockchain

Всяка транзакция с биткойн съдържа поне един вход (откъдето са биткойните) и поне един изход (където биткойнът се изпраща). Това означава, че след като се знае един адрес, има следа за следване на биткойните.

Друга характеристика на биткойн транзакциите е, че те винаги трябва да съответстват на предишната транзакция. Ако се получи 1 биткойн, но искате да похарчите само 0,4 биткойна, ще трябва да направите транзакция, при която 1 биткойн ще напусне акаунта ви. 0.4 Bitcoin ще отиде като плащане, след това 0.6 Bitcoin ще се върне при вас като промяна. Вашият Bitcoin портфейл ще се справи автоматично с този процес, но е важно да разберете принципа, за да го използвате анонимно.

Собственикът на оригиналния биткойн не знае какво сте направили с парите, но те могат да видят съответните суми. Те могат да видят две транзакции във вашата сметка: една за 0,4 биткойна и една за 0,6 биткойна. Те не могат да видят коя е била покупката и коя е „промяната“, но това е 50% предположение. Следващия път, когато правите транзакция, това е предположение за 25% и т.н..

1 консумиран вход, създадени 2 изхода

1 консумиран вход, създадени 2 изхода.

Ето защо извършването на много транзакции, дори помежду ви, увеличава вашата анонимност в биткойн мрежата (стига софтуерът ви в портфейла да не използва повторно адреси!).

По същия начин, ако получите 0,5 биткойна, но искате да похарчите 1 биткойн, трябва да притежавате допълнителни биткойн адреси с комбинирана стойност от поне 0,5 биткойна в тях. Отново е 50% предположение, но сега имате един допълнителен публично видим биткойн адрес. Като публично видими биткойн адреси бихте могли по-лесно да разберете вашата самоличност.

2 консумирани входа, създадени 2 изхода

2 консумирани входа, създадени 2 изхода.

Вашето име може да бъде свързано с вашия Bitcoin адрес

Вашето истинско име може да бъде свързано с транзакция с биткойн, когато извършвате транзакции с биткойн, например, ако купувате стоки онлайн и ги изпращате до реалния си адрес. Обменът на биткойн и дори някои банкомати често изискват да покажете идентификация, преди да направите покупка. Когато купувате биткойни от някой лично, той може да знае кой сте и да води отчет на транзакцията. Този запис може да попадне в ръцете на вашия противник или може би дори да бъде публично достояние.

Законите на страната ви за борба с изпирането на пари може да изискват от вас да разкриете самоличността си при покупка или продажба на биткойн, което прави необходимо да се прикрие следите им в блокчейна.

Вашият IP адрес може да бъде свързан с вашия биткойн адрес

Когато правите транзакция с биткойн, вие по същество създавате съобщение на телефона или компютъра си и го изпращате до биткойн мрежата. Някой, който оперира с голям брой възли в биткойн мрежата, може да може да съпостави някои от транзакциите с вашия IP адрес, след което да деанонимизира целия си стек от биткойни.

Сравнително лесно е да се избегне това на компютър, като се препредават всички транзакции през мрежата Tor. Повечето клиенти и портфейли на Bitcoin поддържат прокси сървъра на Tor Socks5.

Разкриването на вашия биткойн адрес, преди той да влезе в Blockchain, може да позволи на другите да ви проследят

Веднага щом биткойн адресът бъде въведен в Blockchain, той се записва публично в неизменна глобална база данни. Но преди това да се случи, вероятно е само две страни – получателят и подателят – да са знаели за този адрес. Ако търсите адрес, който все още не се е появил в Blockchain, или сте собственик на този адрес, или някой иска плащане от вас.

За да не бъдете проследени по този начин, важно е да направите всички искания за плащане и други споменавания на адреси по криптирани канали:

 • Уверете се, че уебсайтът, който посещавате, е активиран HTTPS, когато търсите биткойн адреси
 • Използвайте VPN и Tor, когато е възможно
 • Шифровайте комуникациите си с PGP и OTR.

Притежаването на файл в портфейла може да е достатъчно доказателство, че контролирате биткойни

Подписаното съобщение е единственото силно доказателство, че притежавате биткойн адрес, без да разкривате частния ключ. Внимавайте обаче, когато подписвате съобщения с вашите Bitcoin ключове. Подписаните съобщения са чудесна функция (ще поговорим повече защо по-късно), но те позволяват на всеки да знае, че контролирате биткойн адреса, от който сте подписали.

Ако някой се опитва да ви деанонимизира, може да се задоволи с по-слаба форма на доказателство от подписано съобщение: знанието, че съхранявате записи на публични адреси, е достатъчно доказателство, за да може някой да направи заключението, че сте замесени в транзакции с биткойн и Bitcoin Blockchain ще ги насочи точно към кои транзакции. Всичко, което трябва да направят, е да търсят адреса, който сте записали.

Повечето софтуер за портфейл съхраняват публични адреси без криптиране, само криптират частните ключове. Това е добре за потребителското изживяване, тъй като не е нужно да въвеждате парола всеки път, когато искате да видите баланса си или да проверите транзакциите.

Можете безопасно да съхранявате портфейла си във външно USB устройство, услуга за съхранение в облак или дори имейл акаунта си, ако частните ключове са достатъчно криптирани. Но всеки, който има достъп до тези медии, може да прецени какви адреси контролирате и транзакциите, които извършвате.

За да се защитите, трябва да шифровате всички резервни копия с втора парола или PGP.

останете анонимни с кутия над главата си

Криптирайте ВСИЧКО, за да останете наистина анонимни!

Как да сме прозрачни

Концепцията за поверителност е най-добре дефинирана като количеството контрол, който имате над вашата информация. Този контрол включва не само правото да скриете или скриете личната ви информация, но и властта да я разкривате пред обществеността. Прозрачността е полезна, ако трябва да придобиете легитимност в очите на вашата публика или поддръжници. Bitcoin ви позволява да бъдете прозрачни до всяка степен, която харесвате. Можете да го използвате за доказване на единични транзакции или собственост на биткойн адрес. Прозрачността също така ви позволява да одитирате вашата организация до последния сатоши (най-малката единица от биткойн), без да разкривате истинската си идентичност или местоположение.

  Антивирусни рецензии: Касперски и Norton Internet Security наистина ли ви защитават?

В сравнение с традиционните финансови системи прозрачността на биткойн е важна и засилваща иновациите, защото ви позволява да докажете без съмнение, че сте извършили транзакция на средства. Блокчейнът не лъже и не може да бъде подкупен.

Прозрачност чрез подписи

Най-простата форма на прозрачност на биткойн е свързването на две идентичности чрез подписване на изявления. Как ще направите това зависи от вашия специфичен софтуер за портфейла, но принципът е винаги един и същ. Вие пишете словесно изявление, след което го подписвате цифрово, с личния си ключ. Това не е задължително да докаже, че твърдението е вярно; това само доказва, че собственикът на адреса е направил изявлението.

Например, ако операторът на уебсайт твърди, че те контролират биткойн адрес в изявлението си, а собственикът на биткойн адреса твърди, че те са операторът на уебсайта в изявлението си, можете надеждно да заключите, че двете са едно и също образувание. След това можете да изпращате средства на биткойн адреса, сигурни в знанието, че става въпрос за правилния уебсайт.

Можете също да използвате тези подписи, за да правите изявления за някои от вашите транзакции. Например, може да се наложи да докажете на одиторите, че сте извършили транзакция или че контролирате определена сума средства.

Това е много полезно за неизискаеми цифрови разписки. Само с няколко кликвания можете да докажете на търговец на изкуства, че притежавате достатъчно средства за закупуване на картина или може би да покажете на инвеститорите си, че все още контролирате парите им.

подпишете и потвърдете съобщението си

Подпишете и потвърдете съобщението си, за да докажете, че контролирате средствата.

Аз, собственикът на адрес 1Hta9NXidkpUeKTEzoVQuP1QoiqkZ4vj6M, се радвам да пиша ръководства за поверителност.
H3FwKAAJjJ6nzIw22fiWH9O7jgiXHACT + zSrd0Jlm9xGOrYKEX / 22QZr8vL0XmPW7w3nHjVOLB9K3GnXpMv9nBE =

Прозрачност чрез повторно използвани адреси

Официалният фонд за отбрана на Едуард Сноудън използва статичен биткойн адрес за своите биткойн дарения. Това показва колко биткойни са набрали и дава на поддръжниците уверение, че не са измамени да даряват на някой, който твърди, че събира пари от името на защитата на Snowden.

Това ниво на прозрачност може да се използва навсякъде, за да се докаже, че средствата не се присвояват и парите се харчат отговорно.

Как да се предпазите от деанонимност

Бъдете наясно каква информация разкривате за себе си

Първото правило е да сте наясно какво правите и какво разкривате за себе си. Поставете под въпрос действията си. Вие сте на VPN? Какво направихте по-рано на този IP адрес? Кои раздели в момента имате отворени в браузъра си? Кой биткойн портфейл използвате? Откъде идват парите в този портфейл и какво сте закупили преди това с него? Кой наскоро сте съобщили за това, което предстои да направите и дали тази информация е шифрована?

Цялата тази информация е важна, ако искате да се защитите. Има много малки неща, които разкриват малко за вас онлайн. Следващите точки ще обяснят как можете най-добре да се защитите. Винаги бъдете бдителни и не забравяйте да сте наясно какви данни изпращате на кого и да помислите как биха могли да бъдат използвани за идентифициране на вас.

Никога не използвайте повторно адреси

Изберете портфейли с биткойн, които уважават вашата поверителност, като никога не използвате повторно адреси. HD портфейлите (йерархични детерминисти) генерират теоретично безкраен брой адреси от едно семе. HD портфейлите улесняват използването на нов адрес за всяка транзакция и също така осигуряват сигурен механизъм за архивиране.

Внимавайте с услугите, където адресът ви за изтегляне е фиксиран. Променете ръчно своя биткойн адрес след всяко изтегляне на неизползван адрес. Насърчете и другите да променят адресите си след всяка употреба, тъй като техните практики ще повлияят на поверителността ви, докато взаимодействате с тях.

Използвайте Tor

За да поддържате анонимността си, използвайте браузъра Tor или операционната система TAILS, която е предварително инсталирана с портфейла Electrum Bitcoin. Посочете по подразбиране всичко през Tor.

Конфигурирайте портфейлите си, за да се свържете с биткойн мрежата чрез мрежата Tor. Можете да направите това, като инсталирате браузъра Tor и конфигурирате проксито под „Предпочитания“ > напреднал > мрежа > Настройки. Запазете настройката по подразбиране на Socks v5 на 127.0.0.1 на Port 9050, след което въведете тези стойности в настройките за връзка на вашия Bitcoin портфейл.

Също така е добра практика да маршрутизирате вашите чатове през мрежата Tor, със същите настройки на прокси сървъра. Можете също да конфигурирате много доставчици на облачно хранилище по този начин.

Шифровайте вашето сърфиране, чатове, имейли, архивиране

Осигурете си сърфиране

Винаги използвайте HTTPS, когато гледате уебсайтове с всякаква информация, свързана с вашата идентичност или транзакции с биткойн. Този прост протокол се използва за криптиране на трафика между сайта, който разглеждате, и вашия компютър. Зелена икона за заключване в адресната лента на браузъра ви показва, че уебсайтът, на който се намирате, използва HTTPS.

Друг начин да защитите сърфирането си е с VPN. Когато използвате VPN, VPN скрива вашия реален IP от сайтовете, с които взаимодействате. Внимавайте при избора на доставчик на VPN. Внимателно прочетете техните политики за поверителност, по-специално по отношение на информацията, която регистрират.

Използвайте браузъра Tor, за да скриете допълнително местоположението си от сайтовете, до които имате достъп. Услугите, използващи .onion адрес, позволяват най-сигурните криптирани и анонимни връзки от интернет до край.

Шифровайте вашите чатове

За максимална защита създайте поне един акаунт (наричан още XMPP) за всяка ваша онлайн идентичност. Има много безплатни услуги, които можете да избирате. Регистрирайте се през Tor и направете всички ваши чатове през мрежата Tor, като използвате вградения прокси Socks v5 за допълнителна сигурност.

За да сте сигурни, че вашите чатове не могат да бъдат прихващани и четени от друг, освен предвидения получател, използвайте OTR като надежден и надежден протокол за криптиране. Имайте предвид, че можете да използвате OTR само ако човекът, с когото общувате, също го използва.

Направете вашите имейли лични

От всички онлайн услуги електронната поща е най-уязвима за подслушване и хакване. Докато добрият доставчик на имейл ще затрудни нападателите, които имат достъп до вашата система, той все пак може доброволно да предаде вашите данни на правителствата, когато това бъде поискано. За съжаление на хората, които търсят поверителност, много доставчици на електронна поща затрудняват, ако не и невъзможно, достъпът до имейла ви чрез Tor. Някои дори изискват да свържете имейл адреса си с телефонен номер или истинска самоличност.

  Какво е биткойн?

Използвайте PGP, за да шифровате имейлите си, въпреки че ще можете да го правите само с хора, които също използват PGP. Ако сте супер загрижени за поверителността си, избягвайте да комуникирате по електронната поща всички заедно.

Защитете и шифровайте гръбните прозорци

Как създавате резервно копие на вашите биткойни зависи от софтуера, който използвате. HD портфейлите ви дават низ от случайни думи, които могат да се използват за пресъздаване на портфейла ви. Всичко, което трябва да направите, е да запишете тези думи и да ги заключите сигурно. Бъдете внимателни обаче! Лошите момчета трябва само да знаят думите ви, за да откраднат вашите биткойни. Обикновено се смята за неразумно да съхранявате тези думи на всяко електронно устройство по тази причина, но при липса на сигурно физическо пространство може да се избегне.

Най-лесният начин за криптиране на произволните думи от вашия HD портфейл (или който и да е друг текст) е с PGP, въпреки че това ще изисква да помислите и как да архивирате PGP ключа. Ако шифровате своя PGP ключ с много добра парола (той трябва да бъде дълъг и запомнящ се: комбинация от човешки умове е неприятно лоша), трябва да запомните само една главна парола за достъп до всичките си файлове. Вижте тази публикация в блога за Diceware, за да разберете как да създадете такава главна парола. Използвайте паролата, за да шифровате вашия PGP ключ, след това архивирайте всички останали файлове, като ги шифровате с шифрования PGP ключ.

Използвайте отделни портфейли за всяка идентичност

Лесно е да се поддържа различен Bitcoin портфейл за всяка ваша онлайн идентичност. Бихте могли да имате портфейл за всяка нужда. Например, можете да имате:

 • портфейл за входящи дарения
 • портфейл за истинската ви идентичност
 • портфейл за вашите приходи от реклама
 • портфейл за вашите спестявания … и т.н..

много и много портфейли

Ще ви трябват много портфейли!

Не е необходимо да изтегляте отделен софтуер за всяка своя самоличност. Всичко, което трябва да направите, е да запазите отделни файлове в портфейла (файлове, които съдържат вашите публични и частни ключове). Просто не забравяйте да объркате отделните файлове и да не смесвате техните средства.

Винаги, когато трябва да премествате средства между вашите самоличности, ще трябва да заглушите пътеката, за да затрудни някой да свързва самоличността ви заедно.

Заглушавайте прехвърлянията между идентичности

Когато мислим за традиционната финансова система, синонимите „затъмнявам“, „поваляме“ или „смесваме“ звучат като дейности за престъпници.

Поради прозрачния характер на Bitcoin, бизнес транзакциите може да изискват някаква форма на затъмняване, за да защитят търговските тайни и бизнес практики. Банков превод от лице към обикновена банкова сметка не трябва да се разкрива на друга страна. Нито клиентът, нито конкурентите трябва да разберат как се използват приходите. Без объркване неизбежно разкриваме много повече, отколкото трябва, така че е добра практика да гарантирате, че вашият биткойн портфейл е толкова личен, колкото ви е необходим, за да бъде.

Как да се обърка трансферите между идентичности

Индивидуална размяна

Има много начини да се прикрият трансферите. Бихте могли да обменяте биткойни с някой друг по курс 1: 1, въпреки че това изисква голямо доверие на другата страна. Можете също да използвате външна услуга за дескрипция. Тази опция се използва рядко, тъй като ескроу компанията може да записва компрометираща информация за транзакцията.

Онлайн портфейли

Можете също да защитите поверителността си, като използвате онлайн портфейл, който не дава уникални адреси на всеки потребител. Пример за това са онлайн борсите. Когато депозирате вашите биткойни в такъв портфейл, вашите монети може да се окажат в ръцете на някой друг. Обратно, може да получите монети, които преди това са били собственост на някой друг. Тези услуги се наричат ​​Tumblers. Важно е да се отбележи, че няма да спечелите или загубите биткойни по време на този процес.

Една обща борса с биткойни много вероятно се придържа към строгите правила за борба с изпирането на пари. Те ще водят записи на всички ваши транзакции, евентуално за неопределено време, които могат да предадат на правоохранителна агенция. Те могат също така да поискат доказателство за вашата самоличност, преди да ви позволят да изтеглите монети, практика, която може да повлияе на поверителността ви повече от просто проследяване на вашите биткойни.

Нито един онлайн портфейл, който съществува с цел преплитане на монети, не би могъл да ви даде гаранция, че ще получите биткойни, които не са били държани от вас. Това ще изисква от тях да следят целия процес (а не само депозити и тегления), което би разгромило точката на системата. Друг значителен риск от обмен на биткойн е, че се доверявате на своите биткойни с трета страна, която вероятно работи анонимно самите те. Няма да се обърнете, ако доставчикът на борса или портфейла изчезне с вашите средства, както се е случвало няколко пъти.

Altcoins

Друг начин да се изключите от вашите биткойни е просто да ги продадете. Можете да обменяте вашите биткойни за пари или злато, но по-добър вариант е да ги обменяте на алткойни. По този начин транзакцията е по-евтина, по-сигурна и по-лесна за изпълнение анонимно онлайн. Можете дори да продадете вашите биткойни в замяна на друга криптовалута с голям обем и пазарна капачка, след което да ги купите на втора борса, малко след това.

Ще трябва да намерите множество борси, с ниски изисквания за KYC (Know Your Customer), на които можете да се доверите на вашите монети. Това може да се окаже доста предизвикателство.

Coinjoin

Coinjoin е най-обещаващият начин да поддържате финансовата си поверителност с Bitcoin. Той работи, като комбинира много транзакции в една, така че да не е ясно кои входове и изходи са свързани.

Това може да се направи със софтуер, който елиминира риска от изчезване или кражба на средства. Всеки от подписите се създава на компютрите на участниците, така че всеки, който се опитва да свърже подписите, не може да промени транзакцията или да пренасочи средствата. Средствата винаги ще бъдат на биткойн адрес, който контролирате.

Възможно е да направите това по децентрализиран начин, така че услугата да не разчита на външни партии или централизирани сървъри. Просто се нуждае от участниците в сделката.

coinjoin кодира входовете и изходите, за да поддържа анонимността си

Услуги като Coinjoin преграждат биткойн входовете и изходите, за да поддържат анонимността на всички.

Най-големият проблем при Coinjoin е, че все още може да е възможно да се съпоставят входовете и изходите, тъй като често има твърде малко математически комбинации от входове и изходи, което позволява на компютъра да определи кои входове съответстват на кой изход.

За да се смекчи възможността някой да разбере кои входове и изходи принадлежат един на друг, протоколът трябва да бъде стандартизиран по някакъв начин. Тъй като входовете не могат лесно да бъдат стандартизирани, изходите могат да бъдат предварително определени. Например, можете да ограничите изхода на точно един биткойн. Ограничаването на изходите до точно един Bitcoin би направило невъзможно съпоставянето на акаунта с транзакцията, тъй като всеки изход ще бъде за 1 Bitcoin. Въпреки това, вашите входове вероятно ще са повече от един биткойн всеки, така че разликата ще ви бъде върната без преглед. Това е така, защото резервната сума може да бъде съпоставена с транзакция.

Coinjoin може да се прилага многократно и тъй като много транзакции са групирани заедно, участниците могат да спестят от такси за транзакции. Coinjoin е предпочитаният метод за придобиване на поверителност в биткойн мрежата. Дори е възможно тази функционалност един ден да бъде включена директно на ниво протокол като стандарт, както някои алткойни вече правят.

Това ръководство е достъпно и в pdf формат.

Не забравяйте да разгледате това стъпка по стъпка ръководство: Как да направите анонимни плащания с биткойн.

Препоръчани изображения: (1) allapen / Dollar Photo Club, (2) Sergey Nivens / Dollar Photo Club, (3) pitrs / Dollar Photo Club.

Защитете финансовата си поверителност с Bitcoin: изчерпателно ръководство
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.