Proglašavanje dobitnika stipendije za zaštitu privatnosti za 2019. godinu

Dobitnik stipendije ExpressVPN za 2019. godinu

Sretni smo što smo proglasili dobitnika ExpressVPN Future of Privacy Scholarship 2019: Seth Connell, student prava na Sveučilištu Regent u Virginiji u SAD-u. Čestitamo!

Ove godine, naša promptna eseja tražila je od studenata da razgovaraju o tome trebamo li se pouzdati u vlade ili slobodno tržište kako bismo osigurali privatnost potrošača. Primili smo više od 1.000 unosa koji se bave tom temom, s mnoštvom snažnih argumenata za i protiv vladine intervencije u reguliranju korištenja podataka o potrošačima..

Na temelju snage i jasnoće argumentacije, odlučili smo dodijeliti nagradu za stipendiju u iznosu od 5000 dolara kompaniji Seth, koja je napisala da bi, u potrazi za optimalnom privatnošću korisnika, vladinu intervenciju trebalo svesti u korist izbora potrošača. Njegov esej možete pročitati na našoj stranici za stipendije.

Ove godine postojala je jaka konkurencija s toliko prijavljenih kandidata, ali pet kandidata koje su plasirali također su iznijeli uvjerljiva stajališta o tome što je postajalo sve veća tema rasprava među zemljama i tvrtkama. Pobjednici drugi osvojili su 12-mjesečne pretplate na ExpressVPN.

Oni su:

  • Isabella Grundseth, Srednja škola Mountainside, Oregon, Sjedinjene Američke Države.
  • Calvin Kuo, Sveučilište u Virginiji, SAD.
  • David Slottved, Sveučilište u Oxfordu, Velika Britanija
  • Elijah Smith, Sveučilište u Pittsburghu, SAD.
  • Jared Stancombe, Sveučilište Indiana, SAD.

Sethom smo razgovarali o njegovom pobjedničkom eseju, njegovim vlastitim mjerama privatnosti i o tome kako planira koristiti svoj stupanj da pomogne drugima.

Čestitamo, Seth! Za početak, koji su od nekih problema s privatnošću digitalnih računala koji se susreću u svakodnevnom životu? Poduzimate li mjere zaštite svoje digitalne privatnosti?

Čini se da na svakom koraku u životu postoji određena briga o privatnosti. Često susrećem aplikacije i web stranice koje me traže da me prate, nadgledam svoje osobne podatke i šaljem prilagođene oglase. Nastojim umanjiti rizike uskraćujući bilo kakva dopuštenja koja mi nisu potrebna zbog ispravne funkcionalnosti programa ili, ako mogu pronaći drugi program ili web stranicu koja se ne koristi tako ne invazivno, odlučit ću se za alternativu.

Dodatna zabrinutost je i zbog različitih kršenja podataka koja se događaju s velikim brojem tvrtki širom zemlje i svijeta. Izgleda da ovih dana nitko nije siguran i čvrsto vjerujem da je važno zaštititi se čvrstim planom zaštite krađe identiteta. Samo je pitanje vremena kad će se naši podaci ugroziti, a pouzdana usluga oporavka ključna je za sprečavanje narušavanja vašeg života kršenjem podataka. Za osobnu stranu stvari također koristim VPN da bih šifrirao svoju IP adresu, a za zadatke koji uključuju osjetljive podatke koristim samo pouzdane i sigurne Wi-Fi mreže..

Koja je od najvećih tehnoloških tvrtki, po Vašem mišljenju, najprisutnija u ljudskoj privatnosti?

Po mojoj procjeni, najintrizivnije tehnološke tvrtke su Google, Amazon i Facebook. Ova poduzeća nude solidne proizvode i rješenja za potrošače i tvrtke, a ja sam svakako jedan od njih. Međutim, dozvole koje ove tvrtke zahtijevaju da bi koristile njihove usluge vrlo su nametljive i uzimaju niz osobnih podataka koji se kasnije koriste u marketinške svrhe. Facebook se bavio glavnim pitanjima odnosa s javnošću oko rukovanja podacima korisnika. Razumljivo je da ta poduzeća koriste podatke kakvi jesu; na kraju krajeva, potencijal od profita od prodaje korištenjem ovih podataka velik je na nebu, ali nažalost, kompromis je naša privatnost.

Kao što sam spomenuo u svome esej, jedan je novinar za Washington Post zaključio da je preglednik Google Chrome učinkovito alat za vađenje podataka koji se maskira kao preglednik. Slično tome, čini se da uređaji Google Home i Amazon Alexa uvijek bilježe razgovore svojih vlasnika, a FBI je prešutno priznao da koristi ove uređaje kao zadnju prisluškivanje. Činjenica da ovi uređaji i tvrtke slušaju naše razgovore dovoljno je loša, ali dodavanje prijetnji vladinim snagama čini prilično hrabar novi svijet.

U svom eseju kažete da nam treba više izbora tehnoloških proizvoda i usluga. Kako u industriji dominira nekoliko tehnoloških divova, kako bi novi konkurenti i startupi trebali pristupiti ulasku na tržište?

Rekao bih da je važno da poduzetnici zadrže inovacije i promoviraju svoje ideje na tržištu. Što više inoviraju, bolji će nam životi s vremenom postati bolji. Predlažem vam da razmislite o tome želi li tehnološko poduzeće promovirati sigurniji proizvod ili uslugu. Trenutno je san mnogih tehnoloških startapa otkupljena od tvrtke poput Googlea. Ako je proizvod toliko dobar da ga Google želi, potencijalno je puno novca uloženo u prodaju branda većoj tvrtki. Mogući nedostatak je što potrošači neće dobiti potpunu potencijalnu korist koju bi ovaj pokretač mogao drugačije pružiti.

Recimo da se pokretanje zaista želi usredotočiti na privatnost korisnika. Za to definitivno postoji tržište, a to će tržište vjerojatno nastaviti rasti. Međutim, ako se ovaj startup složi da ga kupi veća tvrtka koja nema isti naglasak, potrošači ne mogu imati koristi od alternativnog proizvoda koji će ponuditi prednosti bez rizika za njihovu privatnost. Pa bih rekao da bi više poduzetnika trebalo razmisliti oduprijeti se iskušenju da se proda većoj tvrtki. Pridržavajte se svojih načela i napravite izvrstan proizvod koji će ljudi koji brinu o privatnosti kupiti. Tko zna, ako se ovi startupi dovoljno razviju, izvršit će pritisak na postojeće tvrtke da reagiraju i pojačaju zaštitu privatnosti ako se budu i dalje slijedile.

Konačno, što trenutno studirate i čemu ćete se nadati u budućnosti?

Trenutno se bavim pravom i položit ću pravosudni ispit 2022. Na umu imam dvije vrste pravne karijere. 

Prvo, volio bih biti ustavni odvjetnik koji je specijaliziran za zakon o četvrtoj izmjeni (zabrana nerazumnih pretraga i oduzimanja). Milijuni Amerikanaca podvrgnuti su nezakonitom nadzoru gotovo dva desetljeća i vjerujem da je važno podržati mudrost Četvrtog amandmana i odbiti se protiv države masovnog nadzora. 

Drugo, također me zanima pomaganje obitelji s njihovim financijama i rad s njima na postizanju bolje financijske budućnosti. Trenutno sam financijski trener, kao i student prava, i želio bih svoju praksu financijskog treniranja uključiti u praksu prava, ako imam priliku.

~

Je li privatnost tema koja vam je važna? Razmislite o ulasku na natječaj za eseje sljedeće godine za stipendiju ExpressVPN Budućnost privatnosti! Još detalja da uđete početkom 2020. godine.

Proglašavanje dobitnika stipendije za zaštitu privatnosti za 2019. godinu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.